Jännä kyllä nää täydelliset markkinat. Citycon on tehnyt 15% heiluriliikkeen eli 7,3 -> 6,3 -> 7,3 - muiden pysyessä aika samoissa. Mitään merkittävää uutista ei toki tänä aikana ole tullut paitsi, että korona innostuu uudestaan eikä ainakaan Cityconin tilojen ravintolatoiminnan tulevaisuus näytä kovin ruusuiselta. Ja kun toiminta on muutenkin tilojen vuokrausta - eli melkos vakaata - niin onhan tällaiset heilurit hupaisia. En usko pätkääkään, että taustalla on jotain oleellista substanssia, jos olisi yksisuuntainen liike niin sitten voisi olla. Paitsi toki korona on substanssia (Cityconin kannalta se, miten siihen reagoidaan, ei itse tauti niinkään) ja näköjään aiheuttaa kurssin nousua.
Kevennetty 10% 7,29e.
Toki tässä voi silleen kylmät käydä, että Citycon on yhä halpa joten saatan kevennellä itteni out johonkin 8,5e mennessä ja juna ei vaan pysähdy. Mut oma näkemys on, että varsin synkkä 6kk jakso on tulossa Suomeen niin oletan, että jossain kohtaa pakitetaan ja toimin sen oletuksen mukaan. Ihmismieli on vähän sellainen, että kevään korona menee ihmisillä alkushokkina ja adrenaliineissa mutta nyt kun marraskuuta vasten luvut nousee, niin jengi alkaa lamaantua vähän uudella tavalla, ei vaan jaksais enää. Lamaantuminen ei ole hyvästä taloudelle.
Kyllä musta tällaisia 15% hassuliini-heilureita on ihan kiva yrittää vähän ulosmitatakin, ainakin saa leikkiä.
Jotenkin hupaisaa lukea tää viesti heti sun Aspire-postauksen jälkeen. "...Nyt sitten on niitä, jotka vaan eivät kykene enää katsomaan plussaprosentteja vaan pakko "lukita" tuotto myymällä..."
(Ja btw kiitti hyvistä vinkeistä ja kommenteista molempien firmojen suhteen.)
Ihmeitä ei hommeloinneissa ole tapahtunut mutta jotain sentään. Pokerit ovat menneet nyt hyvin, oon ollut onnekas. Ja 0-leveli toi, käteispelaajallakin vuoden tulos usein riippuu aika paljon sanotaanko 5 isoimman potin kohtaloista ja nyt oon ollu niissä onnekas. Ja vaikka hommeloinnit ovat laajentuneet muualle niin on pokeri edelleen paitsi rakas niin myös ihan oleellinen kassavirralle.
Pörssissä ihan kivaa. Aspire kolkuttelee sitä 40sek vastustustasoa ja psykologisista syistä siinä on haasteita mut mikäpä siinä holdaillessa ja odotellessa, että voittojen kotiuttajat hiipivät pois bileistä. Citycon on nyt performoinut viikon pari huomattavan kovaa ottaen huomioon, että mitään muuta ei ole tapahtunut paitsi korona lävähtänyt 2.0. ja kyllä sillä nyt jotain vaikutuksia on jo nyt koska esim. jotkut baarit ei oikeen pärjää 22 loppuvalla myynnillä. Osinko hiumioiden Citycon on nyt korona-ajan huipuissa mikä on semihuvittavaa koska korona vol 2.0. Ja joo, voi selitellä vaikka "aliarvostuksen purkautumisella" mikä toki totta ja siksi omistan yhä mutta onhan se nyt silti ihan läppää, että se aliarvostus purkautuu juuri samaan aikaan kun korona vol 2.0 ihan tosissaan tulee. No mutta, kattelllaan, tykkään omistaa cityconia eli yritän pysyä mukana ja ostanko vai myynkö ens viikolla niin ei mitään hajua. Arvotaan seuraava nappi.
Aspiren kohdalla ei arvota...vain ostonappi mahdollinen mut ei mitenkään välttämätön. Brassitkin vähän välillä houkuttelee, en oo kuitenkaan vielä painanut kolmatta kierrosta ineen, let's see.
Vedoissa ei ihmeitä. Formula on nyt aika iso painotettu flippi, kattellaan. Otin eilen kännissä 10ke lisää Bideniä eli sitä kohta 20ke kun ehtii ineen. En vain pysty olemaan sivussa näin täysin, toi on vitutuksen suojabetsi ja tulin tulokseen, että pakko se on painaa vaikka kertsi valunut. En halua selvitellä, voiko vitutukseen kuolla.
Betseistä kyselisin. Lyötkö jäkis-Liigaa? Ja miten?
Lyön mä joskus, on nytkin kausibetsejä SM liigaan kiloilla. Mut aika vähän kumminkin, mun tyylillä sinne ei vaan oikein löydy action tai en uskalla ottaa riskiä. KHL lyön enemmän ja NHL menee noiden kahden väliin.
Tänään pari kiloa hyvää formuloista...toki se iso oli kausibetsit eli ei nyt saletoitunut, mutta Hamilton treidaa livessä jotain 1,02 mestaruuteen ATM ja kaikki muutkin osumassa. Bottas on mukavan paska.
Kymppejä pitäis tulla Formuloista mutta yritän tässä epätoivoista jinxiä vielä, kuusi kisaa kumminkin pelaamatta, kai... ;D
Saisiko pokeritietoon taas blogia peleistä, nyt kun ko saitti näköjään taas toimii? Olis kiva.
Thanks mut ei saa. En mä pysty Farseeriks ryhtymään (= monta blogia) ja tää on luonnollisin paikka nyt kun puuhastelut on 3-4 teemassa (pokeri, vedot, pörssit, kiinteistöt) ja kokonaisuutena enemmän Sijoittamista kuin pokkaa. Ei mulla oo sinne enää mitään annettavaa, en oo pelannu nettiä vuosiin ja live on enemmän tunteita ja tuoksuja kuin 3bet rangen hiomista.
Kyl niistä peleistä, siis pokasta, tulee tännekin jotain, loppuvuodesta yhteenvetoa ainakin. Onhan sekin myös sijoittamista, mulle.
Tuo vedonlyönti kiinnostaa, kun en itse sitä harrasta, en ole perehtynyt ja intuitiivisesti ajattelisin että muuttujia on niin paljon, että se tekee hommasta tuuripeliä. Pystyykö tuota prosessia mitenkään avaamaan? Siis vaikka nyt formuloiden suhteen, miten päädyt niihin vetoihin mitä lyöt? Onko kyse (pääosin) pitkästä kokemuksesta ja aiheen tuntemuksesta ja/tai pitkälti intuitiosta? Olen siis prosessimielessä kiinnostunut, jos vaikka oppisi jotain uutta erilaisesta tavasta ajatella.
Tuo vedonlyönti kiinnostaa, kun en itse sitä harrasta, en ole perehtynyt ja intuitiivisesti ajattelisin että muuttujia on niin paljon, että se tekee hommasta tuuripeliä. Pystyykö tuota prosessia mitenkään avaamaan? Siis vaikka nyt formuloiden suhteen, miten päädyt niihin vetoihin mitä lyöt? Onko kyse (pääosin) pitkästä kokemuksesta ja aiheen tuntemuksesta ja/tai pitkälti intuitiosta? Olen siis prosessimielessä kiinnostunut, jos vaikka oppisi jotain uutta erilaisesta tavasta ajatella.
Aika vähän pystyn avaamaan. Tuuripeliä ei ole mutta vedonlyönnissä on kyllä aivan valtava vola - ainakin mun tyylilllä - ja on mulla ollut yksi tappiovuosikin.
Oon toki puhunut jo ohi suuni vuosien mittaan ja siksi menettänyt markkinoita koska niitten käyttäytyminen on muuntunut, randomoitunut ja on vaikeampi löytää etuja ja oon luovuttanutkin siksi markkinoita.
Esimerkiksi Formuloiden suhteen kuten muutenkin yleensä niin kyse on erityisesti pitkästä kokemuksesta yhdistettynä - väittäisin - tietynlaiseen näppäryyteen ja lahjakkuuteen. Tämä on rohkeasti sanottu ja kai yleensä enemmän vähättelen itseäni mutta siis jo koulussa olin poikkeuksellisen intuitiivinen todennäköisyysmatikassa...siis sain pitkässä matikassa kympin/täydet kurssista lukematta yhtään tai opettelematta kaavoja (olin tuolloin ns. "hunningolla", koulu ei kiinnostanut), hahmotin asiat päässäni ilman valmiita kaavoja joten luulen, että noissa oon vain aika näppärä. Kyse on myös intuitiosta joka yhdistyy kokemukseen, siis markkinoiden liikkeiden suhteen. Aiheen tuntemusta ei ole noin yhtään, siis äärivähän ainakin ja usein en tiedä edes sääntöjä, kirjaimellisesti. Poikkeus vaikka just Formulat että sentään katson ennen kisoja säätiedotukset - sade toki lisää yllätyksiä ja kaikenlaista volaa.
Tätä en sano kehuna vaan vain fakta. Juttu mitä teen oon opetellut/oppinut ihan kokonaan itse, mistään mitään lukematta tai mallia ottamatta. Aloitin noin 1988, 15 vuotiaana, raveista. Ei tällä tee paljon rahaa mutta on tosi mielekäs harrastus koska rakastan itse hommaa, tää on siis mun spotti olla pienessä mittakaavassa JR eli painaa menemään yksin jotain ihan omaa juttua. Jotenkin vaan tunnun hahmottavan hyvin vaihtuvakertoimisten dynamiikkoja ja kokemus toki auttaa.
Teen myöskin jonkin verran sitä peruskauraa eli ylikertoimien metsästystä ja peesailua - mut aika vähän. Mulla tosiaan ei ole tilejä kuin Veikkauksella ihan siksi, että ajankäytöllisistä syistä en ole halunnut laajentaa vetohommia...toisaalta oon myös polttanut näppini huolelle jossain vaiheissa eli hävinnyt Pinnylle ja Matchbookille yms. varmaan 6fig ostamalla ja peesaamalla vihjeitä (Isoimmalla Sukkelaa ja toki ne paskimmat kaksi vuotta). Vihjeiden peesaaminenkin vaatii taitoa ja oon siinä varmaankin tosi huono ja tulokset on olleet sen mukaisia - esim. oon tosi käsi ja hidas näpyttelemään peesit sisään kun ne tulee ja usein ehtii sulkea alta.
Kai yleistasolla pätee tähänkin se henkisen isoveljeni Maurin sanoma 1990ish: "ettii ne omat jutut ja menee niissä eteenpäin". Eli yksi vahvuuteni vedonlyönnissä on varmaankin se, että en höntyile ja rönsyile vaan jos joku tuntuu toimivan, niin mua innostaa jatkaa sitä eteenpäin ja syvemmälle.
EDIT: sellainen analogia tuli vielä mieleen, että vetosijoittajana oon varmaan aika treideri ja hyvin vähän jos yhtään arvosijoittaja. Et pörssissä mua ei 200 päivän liukuvat kiinnosta mut esim. Formuloissa löin nyt miten löin koska Bottas oli voittanut viime kisan ja oli mediahypessä: "voiko hän vielä haastaa Hamiltonin?". Normisti Tuularit ei innostu Bottaksesta (ei oo Rokken Roll ukko kuten Kimi oli...tästä muuten Sahalla olis hauska juttu - pojat on poikia) mut nyt oli minihype haisteltavissa varsinkin kun tuli pole position myös. Et mä hyvin paljon kelaan psykologisia puolia ja kontraan ns. "tuularien" ajattelua. Kokemusta, lahjakkuutta ja psykologista silmää ja sen puolen opiskeluja - jotain tollasta. Bidenissä taas on monia puolia miksi kiinnostaa mutta yksi oleellisimmista on se, että Betfair on koko ajan ollut tyyliin sen verran vinossa vs. muu markkina kuinka paljon voi olla arbinmetsästäjien aikaan. Eli Betukalla koko ajan ollut Biden suhteellisesti alhaisempi kuin Trump ja koska Betfair on ison fiksun rahan paikka nro 1 niin tässä taas oon peesannut fiksua rahaa ja muut taustat oon jättänyt fiksummille ja ahkerammille. Nyt laitoin vielä kympin koska oletan, että osa jengistä vähän seiffaa jo eli ottaa varmoja ja yleensäkin Bidenin kertsi alkaa mennä niin alas, että tän maailman Tumppeja ei enää nappaa kun taas Trumpista voi pian hakea "pikkurahalla tiliä" joka on Tuularien idea numero uno! Itsehän oon painellut aika paljon 1,05 kertsejä livestä vuosien aikana - jopa yhden kerran kosahtanut eli kyllä mulle kelpaa 30e käytännön varmaa 4min työllä mut monia muita ei kiinnosta.
koulussa olin poikkeuksellisen intuitiivinen todennäköisyysmatikassa...siis sain pitkässä matikassa kympin/täydet kurssista lukematta yhtään tai opettelematta kaavoja
Täysin OT, mutta oman kokemukseni (olen paitsi suorittanut aikanaan nuo samat kurssit, niin myös yksityisopettanut niitä vaihtelevalla menestyksellä) mukaan kukaan, joka joutuu opettelemaan lukion todennäköisyysmatikan kaavoja ei saa kymppiä todennäköismatikan kurssista. Kaikki ne jotka saa siitä kympin, on ihan samalla tavalla "poikkeuksellisen" intuitiivisia.
koulussa olin poikkeuksellisen intuitiivinen todennäköisyysmatikassa...siis sain pitkässä matikassa kympin/täydet kurssista lukematta yhtään tai opettelematta kaavoja
Täysin OT, mutta oman kokemukseni (olen paitsi suorittanut aikanaan nuo samat kurssit, niin myös yksityisopettanut niitä vaihtelevalla menestyksellä) mukaan kukaan, joka joutuu opettelemaan lukion todennäköisyysmatikan kaavoja ei saa kymppiä todennäköismatikan kurssista. Kaikki ne jotka saa siitä kympin, on ihan samalla tavalla "poikkeuksellisen" intuitiivisia.
Ehkä jotakin huvittava anekdootti liittyen tähän. Mä olin myös lukiossa todella hyvä matikassa - kirjoitin pitkän matikan L:n kolmessa tunnissa jne... Todennäköisyyskurssin numeroni oli huonoin matikannumero mitä lukiossa sain. Se oli ainakin 7, saattoi olla jopa 6. Aihe oli jo siihen aikaan mua kiinnostava, ja mulla oli omaa harrastuneisuutta, joten jotenkin tosi jännä. Toi paska numero ei selity edes sillä, että en olisi opiskellut sille kurssille, koska en varsinaisesti opiskellut mitään matikankursseja lukiossa, istuin paikalla tunnit miinus sallitut maksimipoissaolot ja siinä se.
Mulla oli peruskoulun päättötodistuksessa matikka ja fysiikka 10 ilman mitään vaivannäköä. Jatkoin lukiossa samaan malliin (ei läksyjä, tunnit hölisin kaverin kanssa Championship Managerin viimeisimmistä käänteistä) ja tuloksena oli pääosin jotain 5-7 välin arvosanoja, paitsi todennäköisyyslaskennasta muistaakseni sillä "intuitiolla" otettu 9. Sitten yliopistolla matikan pitkän sivuaineen (laajuudeltaan vähän pienempi kuin lukion pitkä matikka, mut vaikeempi).kursseista lähinnä nelosia ja vitosia kohtuullisella vaivannäöllä, eli täysiä tai lähes täysiä pisteitä.
Epäilen olevani suht hyvä matikassa, mut en sillä tasolla että todistelisin jotain teoreemia aksioomista lähtien päässäni. Väitän kuitenkin että suurin osa jengistä jotka sanoo saavansa lukion pitkästä matikasta kymppejä "tekemättä mitään" puhuu shaissea, koska jos ei oo "tehny mitään" ei edes tiedä mitä tehtävissä kysytään. Pitkä matikka muuttuu sen verran vaativammaks vs yläaste, että tietyt asiat on pakko opetella ja painaa mieleen eikä ratkasut aina oo johdettavissa suoraan tehtävänannossa näkyvillä olevista palasista. Pois lukien just se todennäköisyyslaskenta (ja pari muuta osa-aluetta), jossa ratkasut yleensä on lukiotasolla johdettavissa niistä tehtävänannon palikoista ilman pohjatietoja.
Eli esim läksyjä tekemättä ja kokeisiin lukematta voi toki näppärillä aivoilla pärjätä jos on kuunnellut tunnilla tai kuuntelematta voi pärjätä jos on käyny ne aihepiirit itekseen läpi. Mut vaikea uskoa että kovin moni hallitsis intuitiivisesti sinejä, cosineja tai vaikka integrointia tietämättä mistä siinä on kyse.
Väitän kuitenkin että suurin osa jengistä jotka sanoo saavansa lukion pitkästä matikasta kymppejä "tekemättä mitään" puhuu shaissea, koska jos ei oo "tehny mitään" ei edes tiedä mitä tehtävissä kysytään.
Vähän scheissea sit. Tein tuntien ulkopuolella n. 20h matikkaa koko lukioaikana 10/L. Toki siis vaikeimmista tehtävistä oli 'key notet' tehty tunnin aikana, joista sitten läksyjä taululle taiteilin. Ihan aina ei saanut selvää :p
Yliopiston kurssit Cumuun saakka aika samoilla. Pois lukien TN:n kurssit. Tosin yhdessä TN aiheessa olin sit intuitiolla lähellä ratkaisua, jota ei siihen mennessä ollut kukaan ratkaissut. Muutamaa vuotta myöhemmin sain sitten ratkaisun, josta en ymmärtänyt juuri mitään :D
Jos on laajasti tietotaitoa pelattavista kohteista, riittävästi nöyryyttä olla ahnehtimatta ja kyky hallita kassaa, niin tullos rahhoo. Ei niitä betsejä pelkällä matikalla voiteta. Toki sitten toimivan strategian jne pitkäjänteisen toimintamallin osaa muodostaa jostain syystä useinmiten ne, jotka osaa laskeakin. Ja nämä pärjää usein vähän paremmin pokerissakin. Ja varianssiakin sietää paremmin, kun ymmärtää jotain todennäköisyyksistä. Jostain syystä nämä itkevät tuurista harvemmin.
Kiitokset kaikille asiaa pohtineille. Itsellä oli koulu/opiskeluaikaan varsinkin matematiikassa sellainen hassu ajatus, että kaikkea ei voi osata. Yksin tämä ajatus on sitten hallinnut oppimista (tai sen tapahtumattomuutta) hiukan liikaakin. Toki aikuisena tämän ajatusvääristymän sitten ymmärsin ja olen sen jälkeen oppinut asioita eri tahtiin ja eri tavalla. Aika mysteeriltä vaikuttaa kyllä tuo vedonlyönti vieläkin mutta toisaalta omassa työssä teknologian parissa ehkä on jotain samoja elementtejä. Alue jossa työskentelee on itselle laajalti tuttu ja pystyy soveltamaan ja synnyttämään uusia kulloinkin tarpeellisia ratkaisuja, ymmärtäen miten ne nivoutuvat kokonaisuuteen.
koulussa olin poikkeuksellisen intuitiivinen todennäköisyysmatikassa...siis sain pitkässä matikassa kympin/täydet kurssista lukematta yhtään tai opettelematta kaavoja
Täysin OT, mutta oman kokemukseni (olen paitsi suorittanut aikanaan nuo samat kurssit, niin myös yksityisopettanut niitä vaihtelevalla menestyksellä) mukaan kukaan, joka joutuu opettelemaan lukion todennäköisyysmatikan kaavoja ei saa kymppiä todennäköismatikan kurssista. Kaikki ne jotka saa siitä kympin, on ihan samalla tavalla "poikkeuksellisen" intuitiivisia.
Ehkä jotakin huvittava anekdootti liittyen tähän. Mä olin myös lukiossa todella hyvä matikassa - kirjoitin pitkän matikan L:n kolmessa tunnissa jne... Todennäköisyyskurssin numeroni oli huonoin matikannumero mitä lukiossa sain. Se oli ainakin 7, saattoi olla jopa 6. Aihe oli jo siihen aikaan mua kiinnostava, ja mulla oli omaa harrastuneisuutta, joten jotenkin tosi jännä. Toi paska numero ei selity edes sillä, että en olisi opiskellut sille kurssille, koska en varsinaisesti opiskellut mitään matikankursseja lukiossa, istuin paikalla tunnit miinus sallitut maksimipoissaolot ja siinä se.
Nythän teen tuota hommaa isolta osin ammatikseni.
Hassua tosiaan. Sen muistan, että ope sanoi, että tää todennäköisyysmatikka ei ole niin tärkeä kurssi (kurssi 8) koska ne jotka siinä pärjää, ei pärjää muissa kursseissa ja päinvastoin.
Tietyt opejen lauseet jäi muistiin; ne oli poikkeuksellisen kiinnostavia tai poikkeuksellisen paskoja.
Oon jatkanut piensijoittelua eli yhteen frendin hankkeeseen 5figs ja tosiaan Bideniin kanssa lisää. Overall pörssistä on siirtynyt vähän massia "kaikkialle" ja toisaalta on käkkyäkin vanaamassa jos kunnolla aletaan laskettelemaan tai jos Aspire yhtään tipahtaa tosta. Ei tästä nimittäin huono talvi nettipeleille tule, toi q3 on vähän niinkuin väliquarter, kyllä Euroopassa rajoitellaan yhteiskuntien ja ihmisten toimesta jo nyt ihan merkittävästi, vapaa-aika lisääntyy ja paska-ilmoillla softat helposti löytyy. En toki mitään q2/2020 totaalisuutta odota mutta kyllä koronalisää tulee viivan alle q4 ja q1/2021. Ei siihen siis tarvita mitään kevään lockdowneja vaan periaatteessa kaikki toimet vähentävät ihmisten aktiviteettia ja jo se, että ei matkustella on huge ihmisten ajankäytölle. Jää oleellisimmille kuten painaa meille netissä, tähän on maailma mennyt mutta niitä pelejä kannattaa pelata, mitä maailmakin.
Omassa elämässä korona 2.0. on kanssa iso asia vaikka nyt pystyy varautumaan ihan eri tavalla kuin maaliskuussa. Realistinen lähtökohta kai se, että mihinkään ei pääse säähelvetistä karkuun. Hiltonin varasin Kingsin ajaksi mutta tuskin pitävät - täys peruutusoikeus hotlalle niin whatever. Muuten jää nähtäväksi: talvimatkustelu on ollut mulle tärkeää joten tää on uusi kokemus mutta toisaalta koen olevani ehkä henkisesti vahvempi kuin koskaan joten eiköhän mene ok. Jos siis hengissä säilyy: kaikki HYKS/terveyskeskushommat jäissä, mikään ei toimi eikä etene ja kyllä jengiä delaa ihan huolella koronaan vaikkakin mutkan kautta eli vaikka syöpä vie kun ei ehditä diagnosoimaan ajoissa. Perhosteoria in action.
Yks mitä tässä mietin, että ajankäytöllisesti vois olla kiva ostaa asunto talven aikana. Ei sillä nyt mitään tee sinällään vielä mutta talven aikana olis aikaa säädeskellä. Eipä tarttis tehdä sitten kun voi tehdä muuta. Vihaan kyllä kamaa eli tulee kunnon KonMari kämppä!
Se mitä mietin, että mitenköhän sporttihommat talvella. Taitaa mennä pakkasjuoksuksi jos salit menevät kiinni ja etelään ei voi lentää juoksemaan.
Yllättää, miten vahva mentaali on vs tuleva korona/sääpaska. Aivot on aika elastiset eli sopeutuu melkein mihin vaan kun vähän aikaa antaa. Kevät oli muutaman päivän maaliskuun lopussa vähän nihkeetä kun kaikki meni kiinni ja tajusi, että on jumissa talvella pienessä Airbnb luukussa eikä voi nähdä ketään, ei edes lapsiaan pariin kuukauteen ja se oli yllättävän rankkaa. Mutta ei siltikään montaa päivää mennyt kun jotenkin sopeutui ja mm. alkoi järkkäämään juoksutreffejä ystävien kanssa jotka hekin olivat hajalla himoissaan. Tunti liikuntaa ja höpöttelyä päivässä on aika paljon kivempi kuin päivä ilman sitä.
Tästä tulee mielenkiintoinen mutta monelle raskas talvi. Toi kevät oli vain pikku esinäytös, moukari. Nyt tulee sellainen tylsä käsisaha, nitkutetaan menemään mutta aikas paljon pidempään eli tuollainen 5-6 kuukautta. Kun katsoo statseja, niin eihän tähän helpotusta ennen sitä tule. Nuorille opiskeluvinkki: mielenterveyspuoli terveydenhoidossa, ei lopu vähään aikaan hommat...
Elvytys jatkuu, korot on painettu alas ja markkinoilla riittää rahaa, jolloin paremman tuotto-odotuksen kohdetta on vaikea löytää. Olen myös asiaa miettinyt ja pelkään, että vaikeat ajat tulee olemaan erityisesti Suomessa. Mitä enemmän uutisia lukee, sitä todennäköisemmältä jonkinlainen masennusdiagnoosi alkaa vaikuttamaan. Mainitsemasi opiskelusuositus on siis hyvä.
Olen siis lähtenyt hiljalleen hajauttamaan omistuksia Suomen ulkopuolelle. Jatkossa aion miettiä hyvin tarkoin, millaisia suomalaisia yrityksiä haluan omistaa. En ole huolissani koronasta, vaan asenteesta ja niistä toimenpiteistä, joilla sitä hoidetaan. Pitäisi tutkia tarkemmin mm. Kiinaa ja siellä olevia sijoitusmahdollisuuksia.
Fiksusti valittu asunto tuskin olisi huono sijoitus. Sen lisäksi että saat hajautusta, siihen saa myös mukavasti aikaa kulumaan. Ensin sopivan kohteen etsimiseen ja sitten sen muokkaamiseen mieleiseksi.
Liikunta kannattaa aina. Jos sairaaloissa ja teholla olevien määrä on nykyisen kaltainen, olisi typerää lähteä sulkemaan kuntosaleja. Useimpia ei suljettu keväälläkään. Infektiotautien emeritusprofessori sanoi YLE:n haastattelussa hyvin. Ainoastaan sairaalassa ja teholla olevien määrää pitää verrata kevääseen eikä tilanne ole huono niiden suhteen. Porukka tuijottaa tartuntamääriä ja unohtaa testauksen määrän muutokset. Keväällä olisi ollut paljon enemmän tartuntoa, jos ihmisiä oltaisiin testattu edes puolet nykyisestä määrästä. Mediaani-ikä kuolleelle on edelleen enemmän kuin elinajanodote.
Harrastusmahdollisuudet rajautuu paljon, mutta kyllä niitäkin on jonkin verran varsinkin, jos ei tarvitse elää normaalissa arkityörytmissä. Moneen paikkaan saa oman avaimen, niin voi käydä vaikka yöllä esim. kiipeilemässä seinällä. Ei varmaan ole vaikeuksia pitää turvavälejä.
Olen jonkin verran mietiskellyt itsekin elvytystä, korkotasoa ja tuotto-odotuksia. Voin olla väärässäkin, mutta nähdäkseni kasvaneet arvostuskertoimet ja (varsinkin) kohonneet asuntojen hinnat ovat olleet pitkälti korkojen laskun seurausta. Tavalliselle asuntovelalliselle ei taida olla merkitystä, miten paljon korot menevät miinukselle, koska pankki pyöristää kuitenkin negatiivisen euriborin nollaksi, eli tästä ei enää voi tulla lisää tukea hintojen nousulle. Toki sijoituskäyttöön sopivien asuntojen hinnat voivat nousta vielä, kun rahan virtaaminen pois koroista jatkuu. Korkojen nousu, jota pidän äärimmäisen epätodennäköisenä lähitulevaisuudessa, taas olisi myrkkyä. Eli onko asunnoissa kuitenkin melko rajallinen upside, mutta kohtuullisen suuri downside?
Siltä kantilta olen tätä pohdiskellut, että pitääkö miettiä, että kannattaako kämppä jossain vaiheessa myydä pois, vai onko tällaisen ajoitusyrittäminen ihan arpapeliä? Eli pitäisikö tarkastella vuosittain mahdollisia korkonäkymiä ja sitä, että pitäisikö harkita myyntiä. Sehän tässä on, että itse ostin asuntoni pelkällä lainalla, niin pienikin korkomuutos sattuisi. Tosiaan muutamaan vuoteen tuskin mitään tapahtuu, mutta jos vaikka 2-3v päästä korot alkaisivat nousemaan maltillisesti luokkaa 0,5 %/vuosi, niin 4v päästä oltaisiin nollilla ja hinnoiteltaisiin varmasti nousevia korkoja hintoihin aika reilustikin, vaikka asuntolainalyhennyksissä ne alkaisivat merkittävissä määrin tuntumaan vasta joskus 6+v päästä. En minä tällaistakaan skenaariota kokonaan pois sulkisi.
Edit. Jatketaan vielä, että keskuspankkipolitiikka vaikuttaa siltä, että inflaatiota kestetään jonkin aikaa, niin jos ajatellaan ajatusleikkinä vaikka, että 2v päästä inflaatio olisi hiljalleen noussut lähelle 2 %:ia. Tässä voisi päätellä, että jos nousu jatkuu, niin korkojen nostoa aletaan miettimään viimeistään 1-2v päästä. Olen koittanut sitäkin miettiä, että jos poliittinen epävakaus jatkaa kasvuaan, niin voiko se muodostaa merkittävän uhan EU:n elvytyspaketeille? Ja mitä käy, jos elvytyspaketit ajavat karille? En edes yritä päästä mihinkään selkeisiin ratkaisuihin, mutta koitan olla lukittautumatta liialliseen hyvänolon tunteeseen, vaikka se onkin mielestäni tällä hetkellä asioiden laita ja sijoitusstrategiani perusta. Asiat voivat muuttua.
Amatööri.. . Mulla tuplat eli noin 350 päivää ja tuplat tyyliin myös mestoja. Oon tykänny enemmän kuin oletin ja toki oletin, et on hyvä move kun kerran valitsin. Tavallaan haluun jatkaa (ja jatkankin toistaiseksi) mut tavallaan houkuttas myös ostaa ihqu kämppä...myös siis sijoitusmielessä houkuttaisi koska ainakin kerran jo Ålandsbanken lupasi lainan (helmikuussa tai maaliskuun alussa) ja sen jälkeen taloudellinen tilanne on merkittävästi kohentunut. Saattaa mennä siihen, et ostan kämpän jos tulee erityisen mieluinen vastaan ja laitan sen vuokralle sitä aikaa varten kun lapset siinä iässä et en halua enää olla asunnoton tms. Nyt vähän nään niin, että vuokra-asuntokin olisi "Trap", vaikea siitä enää takaisin keritä asunnottomuuteen kun alkaa kamaa kertyä..
Yleisellä tasolla netin myötä huomaa, miten ihmisten "suuret tarinat" pirstaloituvat entistä enemmän. 90-luvulla postmoderni oli yliopistossa suurinta hottia mutta netti on kyllä nopeuttanut pirstaloitumista - elämän voi vaan koota nykyään niin eri tavoin kuin 90-luvun alussa jolloin oli aika out jos sulla ei ollut lankapuhelinta ja osoitetta johon postit tulee. Nykyään känny riittää noin kaikkeen, se on se 2020 varsinainen koti ainakin meille jotka ei niin kiinny tavaraan.
Asunnottomuudessa on toki monia hyviä puolia mutta hirveesti en halua mennä siihen koska en halua mennä niin kallonkutistajuus-tasolle. Mut sen oon huomannut, että nyt on 110% selkeempi kuva, mitkä asiat mulle on asunnossa tärkeitä, tiedän hyvin tarkkaan mitä haluan. Kun sä asut viikkoja - pari kuukautta samassa niin tälläset hahmottaa ihan eri tavoin, oon huomannut. Esimerkiksi: mä haluan ehdottomasti pervekkeen - tiedän, että ei siellä paljon aikaa käytännössä ole kun kesällä mökkikin mutta parveke vaan tuo ilmavuuden tunteen kämppään joka lisää viihtyvyyttä. Et jotku kaipaa tauluja viihtymisen takia, partsi on sit se mun taulu.
Ollut kovin hiljainen puuhasteluviikko, poikkeuksellisen hiljainen kaikkialla. Mikä fine, välillä on vain hyvä ottaa vähän rauhaisammin ja korona avaa siihen mahtavan mahdollisuuden, rauhoittumiseen. Eikä tätä nyt liian kauan voi kestää: pian tulee pressanvaalit, sit Aspiren q3 ja sit ratkeaa formulat. Ihan hyvällä frekvenssillä tulee itselle isoja flippejä ja koronan kehittyminen on kans nyt kiinnostavaa, siis kaikki mitä siihen liittyy yhteiskunnallisesti.
Se mikä mua sijoituksissa nyt kiinnostaisi on vanha tuttu Aspire. Varmaan on muitakin hyviä mutta en nyt taas ole ottanut mitään selvää. Mä jotenkin haistan, että kevään paniikkireaktioihin kuului regulaation kiristäminen ja nyt kun tämä pitkä talvi tulee, niin on ollut päättäjillä aikaa tajuta, että liika tiukentaminen ajaa actionin tahoille, jotka ei maksa mitään. Lisäksi haistan, että q2 tuloksia ei varsinaisesti ole kaunisteltu juuri regulaation takia joten voi olla vaikeaa löytää miinuksia osareihin laitettavaksi q4 ja q1 2021...kuten oon sanonut, tää q3 on vähän välikvartaali kun ollut kesä ja taloudet avoimempia mutta koronatalvena kyllä taas ja vielä tahkotaan. Toki pidemmällä aikajänteellä jengillä alkaa loppua rahat mut murhe kerrallaan.
Ilmavuuden tuntu? Eikö olisi myös voinut vaan sanoa, että on näppärämpi käydä parvekkeella tupakalla kuin mennä ulos? 😁
Ei. Tai siis olisi, mutta se olisi ollut sitten eri asia mitä halusin sanoa.
Eli siis rautislangasta vielä: tajuan, että partsissa ei sinällään ole hirveesti järkeä varsinkin kun mökki MUTTA resultwise oon vain huomannut, miten helpompi on rauhoittua himaan jos se on partsillinen kämppä. Et se tunne on fakta niin sitten mun matikalla se tunne kandee ottaa niihin laskuihinkin mukaan ja partsin otan kertoimella.
Varmasti on myös helpompi käydä tupakalla - itsehän en käytä päihteitä kotona yksin ollessa ja kutsun hyvin valikoivasti vieraita koska introvertti ja helposti alkaa "suljettu sosiaalinen tila" ahistaa. Kotoaan kun on vähän vaikea paeta omaan rauhaan jos vieraat overstay...
Kun tota juoksua ilmeisesti aika paljon harrastelet niin siihen liittyvä kysymys:
Minkä verran on kokemusta erinäisistä rasitusvammoista tai vastaavista? Itsellä nyt yrityksenä parantaa cooper-tulosta, mutta projektia hidastaa merkittävästi se, että jatkuvasti tulee jotain kremppaa. Esim. intervalleja vetäessä nyt jo 2 kertaa muutaman kuukaden sisään kipeytynyt pohje (eri pohkeet) todella pahasti silleen, että epäilen sieltä katkenneen joitain lihassäikeitä (Hesarin juoksuartikkelin mukaan kuulosti katkenneilta jänteiltä tää fiilis mikä on). Nää on mulle ihan uusi vammatyyppi, jollaista ei ole muissa lajeissa kohdalle osunut (ei edes fudiksessa jota pelaillut melkein 40v ja jossa aika paljon juoksennellaan). Vaatinut noin 2-3 viikon huilin että pystynyt taas juoksemaan.
Toki tässä päälle 40v iässä kaikenlaista tulee helpommin. Mut onko hajua että onks nää pohjevammat tyyliin standardeja juoksemista aloitellessa ja onko ongelmaa ennaltaehkäistävissä jotenkin?
Toki tässä päälle 40v iässä kaikenlaista tulee helpommin. Mut onko hajua että onks nää pohjevammat tyyliin standardeja juoksemista aloitellessa ja onko ongelmaa ennaltaehkäistävissä jotenkin?
Asiantuntijoilta jos kyselee niin vastaus on yleensä kenkien ja juoksualustan valinta. Tosin itseäni ei auttanut kuin välipäivien pitäminen. Ihan sama vaikka oli juossut paljon jo pari vuotta, heti kun yritin juosta joka päivä alkoi paikat hajoamaan vaikka viikkokilometrit olisi vähentyneet.
Toki tässä päälle 40v iässä kaikenlaista tulee helpommin. Mut onko hajua että onks nää pohjevammat tyyliin standardeja juoksemista aloitellessa ja onko ongelmaa ennaltaehkäistävissä jotenkin?
Asiantuntijoilta jos kyselee niin vastaus on yleensä kenkien ja juoksualustan valinta. Tosin itseäni ei auttanut kuin välipäivien pitäminen. Ihan sama vaikka oli juossut paljon jo pari vuotta, heti kun yritin juosta joka päivä alkoi paikat hajoamaan vaikka viikkokilometrit olisi vähentyneet.
No tämän tyyppistä olisin kans mutuillut. Toki kaikki tehny perse edellä puuhun eli juurikaan ei tiedetä mutta on mutuja ja kokemuksia.
Kun aloitin enemmän juoksemaan tyyliin 2011 Coopervedon innottamana, niin toki juoksin itseni suoraan kävelykeppikuntoon. En muista oliko itse keppejä mutta ihan paskana jalka eikä kestänyt astua eli liian kovaa aloitin. Sen jälkeen ei juurikaan mitään vaivaa paitsi ekassa "juoksu-etenemisessä" 2018 ei-niin-yllättäen rasittui toinen polvi lopulta keppikuntoon eli hain ne terveyskeskuksesta juhannuksen 2018 iloksi. 72km asfalttia+46km asfalttia niin kolmantena päivänä katkesi eteneminen 20km kohdalle kun polvi ei enää kestänyt. Se ei ehkä oo ihan täysin parantunut tai siis ilmoittelee välillä itsestään kuten tänä elokuussakin juoksu-etenemisen kolmantena päivänä mutta ei mennyt nyt paskaks asti. Myöskin ilmoittelee polvi itsestään välillä jos juoksen enemmän ihan "arjessa" eli polvet on mitä saa vähän tarkkailla ja lisäharmina ekasta juoksu-etenemisestä lähtien myös oikea nimetön varvas kipuilee kroonisesti. Hoitelen pohjallisilla (ostin just niitä 179 eurolla, siis pohjallisia) ja koittamalla välttää asfalttia.
Tosiaan alusta ja hyvät pohjalliset on kovia muuttujia, kengät toki kanssa mutta korostaisin kunnon pohjallisia ja vittuun ne hyvienkin juoksukenkien standard-pohjalliset - ne on paskoja. Ihan Stadiumista ainakin löytyy juoksu-pohjallisia. Ja rauhallisesti liikkeelle eli ei niin kuin mie. Ja sitten onnea mukaan eli kaikilla ei vaan paikat kestä juoksua (terkkuja Pingviinille) eli mulla ehkä vähän onnea ja nyt jo paikat aika hyvin parkkiintuneet. Ja kyllä, välipäiviä tarpeen mukaan, ite juoksin välissä melkein joka päivä mutta nyt yrittänyt himmailla max tyyliin viiteen kertaan viikossa...vaikeatahan se välillä on jos sopii elämänrytmiin ja on ilmoja.
En osaa sanoa pohjevammoista, itelle ei siis tullut koskaan, polvi ja jalkapöytä vaan kremppaillut, muistaakseni. Toisaalta juuri mitään en muista.
ps. viikon lopuksi voitin betseistä just: 2000e ineen, 6500e out. Pientä loppuiloa muuten hiljaiseen puuhasteluviikkoon.
Onkohan muuten olemassa jotain absoluuttisesti terveellisintä juoksualustaa vai riippuuko siitä, mikä paikka itsellä on alttein hajoamaan? Mulla esim asfaltti tuntuu aika kivalta juosta, mutta ilmeisesti on rankka just polville. Polvivaivoista taas en itse ole juuri kärsinyt. Toisaalta joskus Thaimaassa tuli juostua paljon rantahiekassa ja se on ainoa alusta mistä olen polviin jotain ongelmia saanut. Eli tosi pehmeä voi ilmeisesti olla pahempi kuin kova joissain tapauksissa.
Tyypillisesti juoksen metsässä kulkevilla kovahkoilla hiekkateillä. En tiedä ovatko hyviä alustoja, mutta ainakin se hiekka liikkuu sen verran jalkojen alla ettei vie eteenpäin samalla tavalla kuin asfaltti puhumattakaan kumisesta juoksuradasta.
Onkohan muuten olemassa jotain absoluuttisesti terveellisintä juoksualustaa vai riippuuko siitä, mikä paikka itsellä on alttein hajoamaan? Mulla esim asfaltti tuntuu aika kivalta juosta, mutta ilmeisesti on rankka just polville. Polvivaivoista taas en itse ole juuri kärsinyt. Toisaalta joskus Thaimaassa tuli juostua paljon rantahiekassa ja se on ainoa alusta mistä olen polviin jotain ongelmia saanut. Eli tosi pehmeä voi ilmeisesti olla pahempi kuin kova joissain tapauksissa.
Tyypillisesti juoksen metsässä kulkevilla kovahkoilla hiekkateillä. En tiedä ovatko hyviä alustoja, mutta ainakin se hiekka liikkuu sen verran jalkojen alla ettei vie eteenpäin samalla tavalla kuin asfaltti puhumattakaan kumisesta juoksuradasta.
Ei kai joo absoluuttisia oo, riippuu juoksijan anatomiasta yms.. Kalliot jotka jostain kohtaa liukkaat voi olla aika hc, juoksentelen siis kallioilla jonkin verran mut en mee ees märille tosta syystä. Asfaltillla voi joo mennä polvet mut mikä varmemmin mulla menee on oikea jalkapöytä, alkaa polttelemaan muutaman kymmenen kilometrin päästä. Varmaan vasenkin mutta siinä ei mitään tuntoa since 1999 ni no prob. Sit yllätyshankalat on järvien, jokien yms. vesistöjen rinteitä kiertävät polut: epätasaista askellusta ja nilkat muljahtaa tosi helposti - en tajua miten ei oo kertaakaan nilkat menny vaikka harha-askelia on toki tullut ja vaikka mökin viereistä Jyrkkälampea kiertäessä muljahtaa joka reissulla useampaan kertaan. Ranta-hiekassa juoksen kanssa monta kertaa viikossa (Hietsu) ja se on muuten kivaa, mutta saa olla tarkkana kans nilkkojen kanssa eli ei oikeen voi nostaa katsetta. Toi missä juokset tyypillisesti kuulostaa kivalta, tosin siinäkin jonkin verran painetta jaloille toki tulee. Etenemisestä en olisi huolissani jos et kilpaurheile, ite tykkään Hietsusta just kun rasittaa eri tavalla ja enemmän.
Itelleni unelma-alusta on metsässä/luonnossa kulkeva leveähkö polku jossa pehmeä pohja mutta niin tasainen, että voi välillä kattella maisemia ilman, että on iso pelko kompastua puun juuriin tms. Tuo Elokuinen etenemisreitti Virossa oli siinä mielessä välillä huima, varsinkin Tabasalun luona kun polku meni metsän sisällä mutta välillä aukesi merelle - aivan ekstaasissa sellaisesta kun saa ekaa kertaa juosta. Myös monia muita huimia paikkoja juosta Virossa kuten Laulasmaa.
Toki tässä päälle 40v iässä kaikenlaista tulee helpommin. Mut onko hajua että onks nää pohjevammat tyyliin standardeja juoksemista aloitellessa ja onko ongelmaa ennaltaehkäistävissä jotenkin?
Kenkien ja alustan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös juoksutekniikkaan. Jos esim harppoo liian pitkiä askelia, jalka osuu maahan helposti painopisteen etupuolella, mikä on sekä epätehokasta että rasittavaa jaloille, esim just pohkeille. Tiheän askelluksen lisäksi juoksun taloudellisuudelle tärkeää on hyvä keskivartalon ryhti, eli siihen kannattaa myös kiinnittää huomiota.
Voi olla että nää on sulle ihan perusjuttuja, mutta ajattelin varmuudeksi mainita. Itsellä pohkeiden (ja akillesjänteiden) kanssa ollut ajoittain ongelmia, joten niitä tullut erikseen jumpattua ja pohdittua, ja pohkeet yritän venytellä nykyään aina urheilun / juoksun päälle, jopa niillä kerroilla kun lihashuolto muuten jää väliin.
PikkuPro kirjoitti:
Itelleni unelma-alusta on metsässä/luonnossa kulkeva leveähkö polku jossa pehmeä pohja mutta niin tasainen, että voi välillä kattella maisemia ilman, että on iso pelko kompastua puun juuriin tms.
Ihan sama homma! 😍 Asfaltilla en itse oikeastaan edes juokse, vaikka se tarkoittaa sitä, että lenkille ei koskaan pääse suoraan kotiovelta . Varsinaista polkujuoksua juurineen ja kivineen on tullut jonkin verran kokeiltua, ja se on hauskaa pienissä satseissa, mutta aika intensiivistä, kun täytyy koko ajan olla fokus askeleissa ja katse maassa.
Itelleni unelma-alusta on metsässä/luonnossa kulkeva leveähkö polku jossa pehmeä pohja mutta niin tasainen, että voi välillä kattella maisemia ilman, että on iso pelko kompastua puun juuriin tms.
Ihan sama homma! 😍 Asfaltilla en itse oikeastaan edes juokse, vaikka se tarkoittaa sitä, että lenkille ei koskaan pääse suoraan kotiovelta . Varsinaista polkujuoksua juurineen ja kivineen on tullut jonkin verran kokeiltua, ja se on hauskaa pienissä satseissa, mutta aika intensiivistä, kun täytyy koko ajan olla fokus askeleissa ja katse maassa.
Juuri näin ja sama. Haastavakin polkujuoksu on kyllä tosi kivaa tietynlaisessa mentaalissa eli silloin kun on itselle fine, että keskittyy 100%. Siinä pääsee irti kaikesta muusta kun on pakkokin ja jos jalat tuoreet niin on usein ihan hubaa...mutta tosiaan aika vaativaa pitkän päälle, niin intensiivistä. Siksi unelma-alusta on helpompi mut toki kaikkeen tottuu ja turtuukin mut jos yks pitäis valita niin toi ja asfalttia minimit.
Mulla on itse asiassa käynyt sattumalta Joulu mökin sijainnin suhteen. Kun ostin ja ostimme, niin en juossut paljoakaan joten ei tullut katsottua, että 500m mökiltä lähtee 2,4km unelma-alustainen metsäreitti joka vieläpä valaistu...siis on skutassa mutta reitin alussa on pylväässä katkaisija ja kun siitä painaa, niin koko 2,4km valaistuu tunniksi...et sellaista verorahavalueta. .
Edellisen vierellä menee 4,8km enempi polkujuoksureitti eli haastavampi ja sen lisäksi sitten kymmeniä kilometrejä erilaisia risteäviä metsäpolkuja joita naapurin virkeä setä läskipyörällään mielellään opastaa. 30min päässä kaksi kansallispuistoa, yksi kansanpuisto ja muitakin reittejä. Aika iso rooli näillä, että korona-aikana viihdyin putkeen 3,5 kuukautta. Liesjärvi, Torronsuo, Saaren kansanpuisto, Ruostejärvi...upeita mestoja juosta.
Voitin taas betseistä 2,1ke -> 3,9ke mutta silti näyttää, että mahdollisesti tulee tappiokuukausi lokakuusta. Juoksevat 12 kuukautta voitollisia 11/12 ja muuten sitten mennyt hyvin eli erityisesti Formulat tuomassa ison osuman (Jinx!). Ei kehtaa valittaa.
Saas nähä mihin asti Aspire jaksaa valua, eka kaveri alkoi eilen jo tankkaamaan. Itselläkin harkinnassa mutta niin se on melkein aina, että joku voi olla pitkään harkinnassa ja se päätös voi sitten kypsyä hetkessä - tai ei.