Tarkkailin aamusta, miten salkkuni ovat pärjänneet indeksille. Vihaan itseäni tästä johtuen. Ei siis siksi, että en olisi pärjännyt, vaan siksi, että hukkasin aikaani täysin turhuuteen.
Toistaiseksi en ole tehnyt yhtään havaintoa, että olisin saanut ketään ymmärtämään, että en yritä biitata mitään indeksiä, vaan haen tuottoa pääomalle. Ne hyvin harvat, jotka ovat liikenteessä samalla filosofialla, ovat edelleen samaa mieltä. Muut valittavat indeksin biittaamisen vaikeudesta. Vaikeaa se onkin, jos on pakko olla koko ajan 100% kiinni ko. indeksin osakkeissa. Jos voi olla välillä rahassa, ja välillä käyttää vipua, ja voi laittaa mihin huvittaa, voi sivutuotteena sitten biitata vaikka sen indeksinkin.
Sinänsä olin ihan ok tulosten kanssa. Tänä vuonna olen biitannut indeksin vain vähän, mutta kun on törkännyt Saga Fursiinjonkun verran ja Technopolikseen melko paljon, ja näistä Saga on ollut toistaiseksi harhalaukaus ja Technopoliskin hävinnyt indeksille, olen ihan tyytyväinen pieneen näpertelyyni. Tosin "tänä vuonna" on naurettavan lyhyt aikaväli tarkastella yhtään mitään. 5v olen biitannut hyvin. Se salkkuni, missä en itse painele nappeja on biitannut niin paljon, että vaikuttaa epäuskottavalta, joten en taida laittaa edes prosentteja normivänkääjien vängättäväksi.
Edelleen olen tavalllista enemmän rahassa (=sijoitusaste osakkeissa alle 100%). Ostin syysroiskeessa puolivarovasti, ja nyt olen näistäkin jo osasta irrottanut. Syyriassa viritteillä oleva kolmas maailmansota hivenen edelleen huolettaa. Eli näen hyvin mahdollisena vielä myöhäissyksyn syöksyjä. Niitä varten on ammuksia ladattuna.
Miten Aki vertaat salkkujesi tuottoa indeksiin? Myönnän olevani jopa turhamaisempi koska olen exceleihini lisännyt "Time weighted return" -laskennan pystyäkseni poistamaan sijoitusasteen vaihtelut ja saamaan luvun joka kuvaa osakepoimintani/-painotukseni onnistumista indeksiä vastaan.
Olen perustellut tätä rehellisyydellä itseäni, ja erityisesti niitä joiden salkkuja hoidan, kohtaan. Kun oman pääoman tuotot ovat kolminumeroisissa luvuissa on varmasti järkevämpää pitää odotuksia kurissa tuomalla esille indeksiin vertautuva luku.
Markkinoiden volatiliteetin kasvun myötä alkaa omakin kaupankäynti muistuttaa enemmän day-/weektradingiä kuin holdaamista. Silti valitsen yhä lyhytaikaisen kaupan kohteeksi sellaisia lappuja joita voisin holdatakin, olen alkanut epäillä tässä vain rajoittavani tuottoja.
Välittäjällä on nappi "vertaa indeksiin". Jos olisi monimutkaisempaa, en jaksaisi vaivautua. Valitettavasti löysin sen tänä vuonna. Olen laiska vaihtamaan välittäjää, joten datat ovat kivasti kasassa.
En kuvittele olevani mitenkään ihmeellinen osakepoimija, ainakaan jos on joka päivä pakko poimia saman verran. Nimenomaan päästrategiani on sijoitusasteen vaihtelu. Enemmän sisässä kun on halpaa ja vähemmän kun on kallista.
Ja miekin treidaan vain sellaisia, joita voin holdatakin. Tämä ehkä rajoittaa tuottoja, mutta pitää toisaalta riskin hallittavissa, vaikka sijoituspainoni ovat raskaita. Indeksisijoittamista pidän itselleni aivan liian riskipitoisena.
Imo jos seuraa markkinoita, mutta ei hyödynnä volatiliteettia mitenkään on joko laiska tai päätöksentekokyvytön.
Ja miekin treidaan vain sellaisia, joita voin holdatakin. Tämä ehkä rajoittaa tuottoja, mutta pitää toisaalta riskin hallittavissa, vaikka sijoituspainoni ovat raskaita. Indeksisijoittamista pidän itselleni aivan liian riskipitoisena.
Näin olen päätellytkin valinnoistasi ja suoraanhan olet sen aiemminkin kirjoittanut. Olisitko holdannut Outokumpua? :-) Mieli on tehnyt itselläkin sillä pelata mutta järki ei anna myöden, IMO esim. Cargotec tuplavivulla oli pienempi riski. Tosin vähiin käyvät nekin laput joihin markkinaliikkeitä pelatessa voi hajauttaa.
Olisitko holdannut Outokumpua? :-) Mieli on tehnyt itselläkin sillä pelata mutta järki ei anna myöden, IMO esim. Cargotec tuplavivulla oli pienempi riski. Tosin vähiin käyvät nekin laput joihin markkinaliikkeitä pelatessa voi hajauttaa.
olisin ilman uutta informaatiota. Imo metallien ja rosterinkin hinnat nousevat vielä joskus, tosin en tiedä milloin ja Outokumpu seisoo syklin yli. Cargotec tuplavivulla verrattuna Oukompuun ilman muuta pienempi riski.
Perinteisesti jos olen pahalla tuulella, alan soitella velallisille. Sportin voitto SaiPasta generoi pari soittoa ja pari mailia. Luultavasti tulee jotain palautustakin, kun yksi velallisista oli vain laskutettava taho, jolta ei ollut vielä yhteystietoja. Tämä on hyvä vihje pahantuulisuuteen: tee perintätöitä ja heti tuntuu paremmalta. Anna pahan kiertää!
Loppuvuodesta olen tehnyt tavallista vähemmän kauppaa. Lähinnä pieniä täydennysostoja vanhoissa yhtiöissä. Olin varautunut luisuun, koska näin kv. tilanteen kärjistyvän, mutta näin ei sitten käynyt. Tilanne kyllä kärjistyi, mutta kurssit eivät laskeneet. Nyt on enää reilu kuukausi aikaa perinteiseen tammiralliin, eikö tämä nyt sitten notkahdakaan ennen sitä?
Toisaalta tällaisina aikoina on hyvä olla käteistä, koska eteen voi tulla aina jotakin kivaa. Se kiva ei muuten ole helvetin kiinnostavat startup-tarjoukset aloilta, joista en ymmärrä mitään. Näitä on kyllä kiitettävästi tarjottu.
Meillä on PikkuPron kanssa vähän eri filosofia käteisen suhteen. Nollainflaation olosuhteissa ei ole kovin vaarallista olla käteisessä. Likviditeettiongelmissa jää tilaisuuksia hyödyntämättä, mutta tulee tehtyä pakkorealisointeja. Hyvä likviditeetin hallinta pelasti miut 90-luvun alussa, ja tällä vuosikymmenellä on tullut monta paikkaa, jossa on tarvittu käteistä juuri nyt ja heti ostomahdollisuuteen, joka ei toistu. Onneksi on ollut. Näistä yksikään ei ole muuten ollut tuntemattoman esittämä uusi valo.
Joten en ole murheissani, vaikka limiitit eivät ole pohjissa tai oikeastaan ollenkaan käytössä, vaikka markkinat ovat nousseet. Kaikella todennäköisyydellä 30. joulukuuta taas on, ainakin hetken aikaa.
Euroopan talous näyttäisi vähän paremmalla mallilla ilman Lähi-Idän sotia. Suomessa Isis-tason ongelma taas on ay-liike. Lisäksi olen kroonisesti huolissani pakolaisista. Siis niistä, joita tulisi itärajan yli Venäjän romahtaessa. Rakenteellinen ongelma toki Euroopassa on demokratia, joka tuo valtaan aina eniten lupaavan. Tähän en ole keksinyt mitään ratkaisua.
Tein muuten menestyksekkään vienninedistysmatkan Amsterdamiin. En ihan yhtä hyvää kuin Jussi Nevanlinna. Lisäksi olin ensimmäistä kertaa ulkomailla ilman lasillistakaan alkoholia sitten vuoden 1979, kun olin 12-vuotiaana vanhempieni kanssa Ruotsissa. Onneksi kaupungista löytyi lääkkeitä kihtiin, joka oli syynä poikkeukselliseen lasiinsylkemiseeni.
Meillä on PikkuPron kanssa vähän eri filosofia käteisen suhteen. Nollainflaation olosuhteissa ei ole kovin vaarallista olla käteisessä. Likviditeettiongelmissa jää tilaisuuksia hyödyntämättä, mutta tulee tehtyä pakkorealisointeja.
Ei oikeastaan oo. Mie oon vaan köyhempi ja siksi aina välillä likviditeettiongelmissa. Periaatetasolla allekirjoitan kaiken lainatun.
Toisaalta 2009 olin kroonisesti paljon enemmän likviditeettikriisissä kuin nyt oon satunnaisesti. Maaliskuun alussa 2009 oli kaikki kolme luottokorttiakin makseilla useamman lainan lisäksi ja pokkarollia tyyliin pari kiloa kun keskihinnan laskuun löytyi ihan kivasti spotteja. Onneksi vipua ei ollut paljon yli 200% joten riskistä ei voinut puhua.
Muistaakseni Aki siullakin oli 90-luvun alussa hetkittäin hieman tiukempi likviditeettitilanne kuin nykyään. (:
Mie aloitin perinteiset vuodenvaihdetankkaukset tällä kertaa tavallista aikaisemmin. Tulosorientoituneesti liian aikaisin. Mutta aion näillä näkymin ottaa pussit täyteen 31.12. mennessä. lähinnä vanhoja uhreja, kuten Technopolis ja Fortum. Nordeaa olen usein myös ostanut joulukuussa. Kunnon miinupäivä ja saatan kopata sitäkin jo ennen joulua.
Tulipas tehtyä ihan pieni virhearviointi vuodenvaihteessa. Alkuvuodesta pataan pörssissä enemmän kuin viime vuonna pokerista tuli. Suunnitelmissani oli aloittaa kevennykset heti vuoden alusta, mutta suunnitelmaksi jäi. Normaali mental game tässä vaiheessa on "ostaisinko, jos ei jo olisi?" Ostaisin. Mutta en uskaltaisi ostaa mitään indeksiä, monia yksittäisiä osakkeita kyllä.
On selkeää, että kun Aasiassa tullaan syöksylaskua, hermostutaan täälläkin. Kyllä tässä on ihan hyvät eväät kunnon ryskymiseenkin vielä. Vähän olen jopa hermostunut omasta positiostani, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Rauhoitellakseni itseäni tarkastelin vararahastotilannetta ja ostin Fortumia ja Nordeaa. Hermostumisestani iso prosentti johtunee pitkään kestäneestä lievästä sairastelustani ja vuodenvaihteen lisäostoista.
Olin pitkästä aikaa hyvin paljon samaa mieltä Inderesin markkinanäkemyksen kanssa: "Koska indeksitasolla kuluvan vuoden kurssinousu tulee arviomme mukaan rajoittumaan tuloskasvuun, tulee sijoittajien kiinnittää erityistä huomiota osakepoimintaan myös kuluvana vuonna. Uskomme, että tuottoerot hyvien ja huonojen yhtiöiden välillä pysyvät korkealla, volatiliteetin nousu tarjoaa edelleen hyviä ostopaikkoja ja näin ollen onnistuneella osakepoiminnalla sijoittajilla on edelleen edellytykset tehdä hyviä tuottoja."
Lohduttelin itseäni sunnuntaina syntymiselläni. Syksyllä vastentahtoisesti lainasin pitkäaikaiselle yhteistyökumppanille rahaa korkealla kiinteällä korolla. Tämä tulosorientoituneesti oli loppuvuoden ylivoimaisesti paras sijoitukseni. Huomattavaa on, että en halunnut lainata, koska arvelin ylivertaisilla sijoituskyvyilläni saavani muualta parempaa. Luottotappioriskiä ei siis ole, ellei taivas putoa niskaamme.
Toissapäivänä laitoin viimeiset Nokiat myyntiin Anttilan hintaan 6,99 ja lähdin kasinolle. Osake kävi siellä, mutta miun ei mennyt.
Eilen yritin ostaa aiemmin myydyt Nokiat myyntilaidasta 6,665, mutta kun painoin nappia, oli se jo karannut ja laita oli jo niinkin kaukana kuin 6,67. En jaksanut muuttaa orderia, joka sitten ei koskaan toteutunut ja osake sulki 6,76.
En tiedä mitä tänään teen, vai teenkö mitään, mutta toki pitäisi olla tyytyväinen kun kaupat eivät toteutuneet: Ei mennyt veroja eikä tullut kaupankäyntikuluja.
Olemme muuten palanneet pokeripöytäpuheissä esihistorialliseen kauteen. 1990-luvun lopulla keskustelimme varsin usein pörssikursseista. Buumin myötä mukaan tulleet puhuivat vain rangeista ja positioista ja mie lähinnä mököttelin. Nyt olemme taas siirtyneet aikakauteen, jolloin osakkeet ovat vahvasti keskustelussa mukana. Syytän tästä osin Sijoitustietoa.
Olemme muuten palanneet pokeripöytäpuheissä esihistorialliseen kauteen. 1990-luvun lopulla keskustelimme varsin usein pörssikursseista.
Voisiko tästä vetää jonkinlaista kuplatunnelmaa, vai ovatko pokeripelaajat eriävä demografia taksikuskien ja kengänkiillottajien kanssa?
Imo ovat, mutta näkemykseni toki vahvasti subjektiivinen. En ole havainnut taksikuskien mitenkään erityisesti innostuneen osakesijoittamisesta, toisin kuin vuonna 2000. Joko puhuvat maahanmuuttajista tai ovat maahanmuuttajia. Ajan aika paljon taksilla.
Olemme muuten palanneet pokeripöytäpuheissä esihistorialliseen kauteen. 1990-luvun lopulla keskustelimme varsin usein pörssikursseista.
Voisiko tästä vetää jonkinlaista kuplatunnelmaa, vai ovatko pokeripelaajat eriävä demografia taksikuskien ja kengänkiillottajien kanssa?
Imo ovat, mutta näkemykseni toki vahvasti subjektiivinen. En ole havainnut taksikuskien mitenkään erityisesti innostuneen osakesijoittamisesta, toisin kuin vuonna 2000. Joko puhuvat maahanmuuttajista tai ovat maahanmuuttajia. Ajan aika paljon taksilla.
Käytänkin, ja enimmäkseen ideologisista syistä. Jos on kiire, otan konservatiivisen tekstiviestitaksin. Uber-appi on kankea ainakin minulle ja autot eivät uskalla tulla kotiovelle, kun siinä on monopolitaksin pysäkki.
Käytänkin, ja enimmäkseen ideologisista syistä. Jos on kiire, otan konservatiivisen tekstiviestitaksin. Uber-appi on kankea ainakin minulle ja autot eivät uskalla tulla kotiovelle, kun siinä on monopolitaksin pysäkki.
Oletko noteerannut Valopilkku-sovellusta? Aukesi käyttöön joskus viime vuonna. Samantyyppinen käyttöliittymä perinteiselle taksille kuin Uberin sovelluksessa.
Käytänkin, ja enimmäkseen ideologisista syistä. Jos on kiire, otan konservatiivisen tekstiviestitaksin. Uber-appi on kankea ainakin minulle ja autot eivät uskalla tulla kotiovelle, kun siinä on monopolitaksin pysäkki.
Oletko noteerannut Valopilkku-sovellusta? Aukesi käyttöön joskus viime vuonna. Samantyyppinen käyttöliittymä perinteiselle taksille kuin Uberin sovelluksessa.
En. Yleensä otan käyttöön vain sovelluksia, jotka ovat olleet käytössä jo useita vuosia. Sitä paitsi tekstarilla saa Helsingin keskustassa auton varsin näppärästi.
Mutta olen silti melkoisen teknologiaedistynyt: en ajautunut paniikkiin kun puhelin ei löytänyt aamulla verkkoa. Yleensä vikana ovat olleet maksamattomat laskut, ja siksi olenkin ulkoistanut puhelinlaskun maksun tilitoimistolle. Näppäränä poikana huomasin katsoa vikailmoitukset Sonerasta ja kas: Matkapuhelinverkossamme on tällä hetkellä vikaa, jonka vuoksi puhelimet saattavat kadottaa verkon.
Viime kesänä matkalla Kuopio - Helsinki kävi sama. Olin paniikissa, koska odottelin tärkeää puhelua. Mikkelistä etsitystä Soneran liikkeestä sitten selvisi, että oli valtakunnallinen vika eikä esim. puhelin lauennut. Piti ottaa tämän jälkeen Mikkelissä muutama viski rauhoittuakseen.
Käytänkin, ja enimmäkseen ideologisista syistä. Jos on kiire, otan konservatiivisen tekstiviestitaksin. Uber-appi on kankea ainakin minulle ja autot eivät uskalla tulla kotiovelle, kun siinä on monopolitaksin pysäkki.
Oletko noteerannut Valopilkku-sovellusta? Aukesi käyttöön joskus viime vuonna. Samantyyppinen käyttöliittymä perinteiselle taksille kuin Uberin sovelluksessa.
En. Yleensä otan käyttöön vain sovelluksia, jotka ovat olleet käytössä jo useita vuosia. Sitä paitsi tekstarilla saa Helsingin keskustassa auton varsin näppärästi.
Mutta olen silti melkoisen teknologiaedistynyt: en ajautunut paniikkiin kun puhelin ei löytänyt aamulla verkkoa. Yleensä vikana ovat olleet maksamattomat laskut, ja siksi olenkin ulkoistanut puhelinlaskun maksun tilitoimistolle. Näppäränä poikana huomasin katsoa vikailmoitukset Sonerasta ja kas: Matkapuhelinverkossamme on tällä hetkellä vikaa, jonka vuoksi puhelimet saattavat kadottaa verkon.
Viime kesänä matkalla Kuopio - Helsinki kävi sama. Olin paniikissa, koska odottelin tärkeää puhelua. Mikkelistä etsitystä Soneran liikkeestä sitten selvisi, että oli valtakunnallinen vika eikä esim. puhelin lauennut. Piti ottaa tämän jälkeen Mikkelissä muutama viski rauhoittuakseen.
Ei kuitenkaan DNA:n liittymää? (Henkilökohtaisesti olisin valmis maksamaan 10€ enemmän DNA:n liittymästä jos numerot ovat identtiset.)
En. Yleensä otan käyttöön vain sovelluksia, jotka ovat olleet käytössä jo useita vuosia. Sitä paitsi tekstarilla saa Helsingin keskustassa auton varsin näppärästi.
Valopilkku ei ole ollut käytössä vielä useita vuosia, mutta sitä on kehitetty useita vuosia. :) Taksimonopolilla meni pitkään herätä siihen että tällaiselle sovellukselle on kysyntää. Eipä siinä, kyllähän tekstarikin toimii hyvin kun siihen on tottunut. Itse käytän taksia sen verran harvoin, että piti aina erikseen luntata netistä missä formaatissa viesti piti lähettää. Sekin oli eduksi, jos tiesi tarkalleen missä osoitteessa on, koska tekstarissa ei ole satelliittipaikannusta. Valopilkulla taksin tilaaminen on ilmaista, joten tällaiselle kulutarkalle piensijoittajalle se on no-brainer valinta..
Valopilkulla taksin tilaaminen on ilmaista, joten tällaiselle kulutarkalle piensijoittajalle se on no-brainer valinta..
Diginatiivina onnistuin asentamaan Valopilkun. Tämän vuoden osakekurieni kiinni kiriminen saatavilla säästöillä luonnistuu milleniumissa parissa. Kiitos vinkistä. Tiesin, että tällainen on olemassa, mutta kun olin oppinut jo tottuneeksi tekstaritaksin käyttäjäksi, en ollut etsinyt.
Kannattaa huomioida, että valopilkun piirissä on vain osa takseista. Esim. täällä Tampereen seudulla noin puolet. Ruuhka-aikaan auton siis saanee paremmin esim. tekstarilla.
Mie oon treidannut tänä vuonna aktiivisimmin sitten vuoden 1995. Treidit ovat menneet hyvin -> salkkujen tuotot tältä vuodelta ovat kuralla. Mutta pelkästään holdaamalla olisi tullut paljon pahempaa jälkeä.
Olen edelleen erittäin huolissani itänaapurimme touhuista. Kun kaksi nuorta miestä, jotka ovat avainasemassa tutkittaessa Venäjän dopingskandaalia kuolevat yllättäen parin viikon sisällä, mie olen samalla kannalla kuin triathlonisti Oliver Saxon: Näin Putin ratkoo ongelmia. Expressenissä uskallettiin tämä melko suoraan sanoa.
Joku sanoi miulle hioljan, että eihän siellä nykyisin enää teloiteta ihmisiä. Ei ole joo 30-luvun tyyppisiä ampumisia, mutta näytösoikeudenkäyntejä ja sydäkohtauksia.
Ilman Venäjän geopoliittisia riskejä olisin hyvin tyytyväinen salkkuuni ja halukas nostamaan riskiä entisestään. Mutta kyllä tässä joku pelivara pitää säilyttää. Jatkan varmaan treidailua ja tilanteen tarkkailua. Hallituksen saamattomuuteen kypsyneenä katselen ehkä vähän ulkomaillekin.
Olen näköjään päätynyt lukemaan päivittäin Bloombergia. Kaikkia ulkomaisia ei ehdi mitenkään lukea, mutta imo Bloomberg on niin neutraali ja kiihkoton kuin amerikkalainen voi olla ja paljon nopeita uutisia ja analyysejä. Ilmaisversiossa enemmän sisältöä kuin ehtii käydä läpi. Melkein yhtä hyvä saitti kuin Sijoitustieto.
Vuodenvaihteesta diktatuurisessa hoidossa oleva salkkuni alkaa olla luiskahtanut plussan puolelle. Tallinnassa tätä kysyttiin ja reissusta toivuttuani (=tänään) päätin tarkistaa tilanteen. Technopoliksen nousu selittää suurimman osan (on jo yli vuodenvaihteen tason) ja pikkutreidit loput.
Jos nousu jatkuu, otan luultavasti pääsalkustani vähän vipua pois. Tosin kokonaissijoitusasteeni osakkeisiin taitaa olla luiskahtanut satasen alapuolelle minusta riippumattomista tapahtumista johtuen.
Alkuviikon askartelin laskentatoimityyppisen ongelman parissa, eikä se ole ihan vielä kokonaan ohi. Älkää lapset ryhtykö laskentaekonomeiksi, niiden hommat ovat puuduttavan tylsiä ja pienessä univajeessa ja merimatkan vieroitusoireissa jopa raskaita.
Venäjää johtaa joko vahva tai heikko tsaari. Heikon tsaarin kanssa ei neuvotella ja riski zirinovskista ydinasedivisioonan kansas heilumassa on merkittävä. Vahvan tsaarin kanssa voi neuvotella, kun on neuvottelu_voimaa_. Se on jännä, miten lännessä niin yleisesti haikallaan heikon tsaarin perään. Paljon mieluummin katson siistejä palkkamurhia poliittisiin vihollisiin kuin holtitonta kaaosta ja hajautunutta vallankäyttöä.
Vakavasti otettava ja ajantasainen poliittisen historian tutkimus katsoo, että Stalin ei olisi ollut total commited Berliiniin, jos USA olisi vastannut all-out-uhalla. Mutta koetteli kuinka sitoutunut USA on. Putin tekee samaa ja USA on täysi lammas. Heikkokin Venäjä pystyy poiminaan kirsikoita kakusta, kuten Ukrainaa ja Syyriaa.
Venäjän Suomeen lähettämän pakolaiset ovat osa sama taktiikan koettelua. Jos tulee tarve painostaa EU:ta esim. pakotteissa tai Syyriassa, niin hups, 100k pakolaista Suomen kautta Schengen alueelle. Kesällä, kävellen ja koko rajan mitalla.
Suomi on vuodesta viisi pinnaa miinuksella, mutta Akin Suomi-salkku on vuodesta hyvästi plussalla. Katsoin tammiralliostoksiani, ja sylissä on vielä 10,14 ostettua Nordeaa (9,73)ja tavallaan 13,94 ostettua Fortumia (13,61) sekä puolet 6,63 ostettua Nokiaa(5,47). Tavallaan siksi, että olen tehnyt sekä Fortumissa että Nokiassa useita voitollisia välikauppoja, mutta osakkeita kuitenkin on vielä salkussa.
Mie veikkaan, että Nordea luiskahtaa plussalle, ellei taivas putoa niskaamme, melko lähiaikoina. 18.3. irtoaa osinko, ja näen mahdollisena jopa ennen sitä tulevan pienen nykyn.
Fortumissa riski pienenee 1,10 eurolla 6.4. Siinä voi imo kurssille käydä melkein mitä hyvänsä.
Nokia jakaa 0,26 vasta kesäkuussa ja se taas todellakin voi mennä mihin hyvänsä.
Outokummusta ja Outotecistä luiskahdin usean treidin jälkeen ulos.Toki ei olisi pitänyt luiskahtaa, yli myyntihintojeni treidaavat.
Sain vihdoin loppuu vessalukemistonani olleen Juhana torkin "Puhevalta käyttöön". Sain sen pojalta (lue exältä) joululahjaksi. Pidän nimittäin mielelläni puheita täyspäiselle yleisölle tutuista aiheista. Exäni mielestä olen surkea esiintyjä, joten ymmärsin miksi sain kirjan. Pikku vittuilu exälle vaikka lahjan muodossa piristää aina. Enkä kiistä, etteikö esiintymistäni voisi parantaa, käytännön nollakoulutuksella olen vedellyt.
Torkki voi puhujana olla loistava (en tiedä, yhtään kun en ole kuullut), mutta kirjailijana heikko ja omahyväinen. Kirjan muoto, jossa oppipoika kysyy neuvoa gurulta (=Torkki), jonka neuvoihin suhtautuu aluksi epäilevästi ja lopuksi kokee valaistumisen on lievästi sanottuna oksettava.
Kirja kannatti kuitenkin lukea. Sain ainakin kaksi ideaa, joita en todellakaan ole käyttänyt:
1.) Valmistaudu hyvin ja ajoissa. Kun pidin tunnin puheen Kotkan Äijä-messuilla, sipaisin lämpiössä muistilapulle kymmenen ranskalaista viivaa. Siinä valmistautuminen. Tosin puhuin pokerista, joten ei sinänsä jännittänyt, tiedänkö aiheesta. Onneksi minulla ei ole tallennetta. Epäilen, että ei ollut kovin hyvä.
2.) Katso kuulijoita ylöspäin. Mie olen enimmäkseen esitellyt omaa ylivertaista tietämystäni. Tämä on ollut ylimielistä paskaa. Koitan ensi kerralla, joskin en lupaa tuloksia.
2.) Katso kuulijoita ylöspäin. Mie olen enimmäkseen esitellyt omaa ylivertaista tietämystäni. Tämä on ollut ylimielistä paskaa. Koitan ensi kerralla, joskin en lupaa tuloksia.
Saat toki implementoida tätä puheisiisi, mutta älä nyt ihmeessä mene pilaamaan kolumnejasi lisäämällä niihin mitään tuollaista roskaa.
Käväisin Technopoliksen yhtiökokouksessa. Vaadin hallitusta myös käyttämään valtuutustaan omien osakkeiden ostamiseen. HPJ vastasi, että ei niitä tällä likviditeetillä nyt niin paljon voi ostaa. En sanonut mitä mieltä tästä olen, koska en halua vaikuttaa yhtiökokoushäiriköltä.
Tuollaiset Technopoliksen kokoiset yk:t ovat hyviä osallistua. Yleensä halutessaan pääsee chattaamaan kenen kanssa tahansa. Miulla ei nyt ollut oikein aikaa, kun piti kiirehtiä kirjoittamaan keskiviikkokolumnia.