Futuureilla. Tässä tapauksessa S&P500 futuuria. En sinänsä käytä vipua, mutta nominaalisesti Interactive Brokers on usein vivulla. Jos ostan/myyn miljoonan arvosta, ei tililtäni lähde/tule miljoona rahaa, vaan raha vaihtuu vain voittoa/tappiota syntyessä(vaikkei realisoituisi) - esim 10t, jos indeksi laskee prosentin. En osaa näistä esim Nordnetin indeksituotteista sanoa mitään. Yritin joskus päästä tietämystestistä läpi, muttei monella kerrallakaan onnistunut. Bearit, bullit, knockit, sertifikaatit yms tuntuivat yksinkertaisen asian monimutkaistamiselta - luultavasti isompien palkkioiden toivossa.
Kiitos Mikko erinomaisen blogin pidosta. Kirjoituksesi ovat mainio resurssi kehittymään pyrkiville sijoittajille.
Mainitsit taannoin twitterissä omistavasi hiukan Siiliä. Olen nyt jonkin aikaa seurannut sektoria jonka odotukset näyttäisivät olevan matalalla ja sentimentti melkoisen aneeminen. Arvostukset alkavat kuitenkin olla kohtuullisilla tasoilla ja veikkaisin potentiaalia löytyvän parempaan.
Haluatko avata ajatteluasi tämän valinnan saralla. Näetkö sektorilla laajemmin potentiaalia vai saiko jokin erityinen syy sinut valitsemaan juuri Siilin suomen suht laajasta IT-palvelusektorivalikoimasta?
Kiitos Mikko erinomaisen blogin pidosta. Kirjoituksesi ovat mainio resurssi kehittymään pyrkiville sijoittajille.
Mainitsit taannoin twitterissä omistavasi hiukan Siiliä. Olen nyt jonkin aikaa seurannut sektoria jonka odotukset näyttäisivät olevan matalalla ja sentimentti melkoisen aneeminen. Arvostukset alkavat kuitenkin olla kohtuullisilla tasoilla ja veikkaisin potentiaalia löytyvän parempaan.
Haluatko avata ajatteluasi tämän valinnan saralla. Näetkö sektorilla laajemmin potentiaalia vai saiko jokin erityinen syy sinut valitsemaan juuri Siilin suomen suht laajasta IT-palvelusektorivalikoimasta?
Ostin Siiliä ajatuksella, että se seuraavassa alan noususuhdanteessa voisi olla tuplasti arvokkaampi. Positio on luokkaa 1% tai alle, eli seurantaposio. Ajattelin, että ala voisi olla pitkällä aikavälillä tekoälyssä häviäjä, mutta lyhyellä aikavälillä voittaja. Luulisi, että vähän joka firmassa halutaan jotain rakentaa tekoälyyn, mutta toistaiseksi on aika hiljaista ollut. Ja tuntuu, että konsultit ovat olleet aika hitaita tässä. Mutta arvostukset ovat alhaisia, jos ajattelee että tapahtuisi jonkinlainen keskiarvoon palautuminen katteissa. Jos omistaisi enemmän, niin olisi paremmat argumentitkin.
Kuten twitteristä on voinut lukea, olen 3,5 kuukauden lomalla pörssistä. Kun oli ulkomailla ja perheen kanssa reissussa, oli tosi helppoa irtautua töistä. Sitten kun on yksin kotona ja varastot yms siivottu, niin yllättävän vaikeaa olla katsomatta mitä pörsseissä tapahtuu.
Vastailin Inderesin palstan Alokkaan haastatteluun. Yleensä kieltäydyn haastatteluista, mutta nämä olivat mielenkiintoisia haastatteluja lukea, niin päätin tehdä poikkeuksen linjaan.
Olen joitakin kertoja lipsahtanut tekemään kauppoja. Tyhmäähän se on, jos on päättänyt ettei tee. Varsinkin yks tapaus, missä lipsahdus vähän suurempi. Olen omistanut Aker Carbon Capturea(ACC) on/off ihan hyvällä menestyksellä. Nyt sitä oli taas salkussa, kun osake oli laskenut reilusti, mutta uskon, että hiilidioksidin kaappaus tehtaiden piipuista kasvaa valtavasti. Sehän ei ole ehkä niin toimiva ratkaisu kuin usein esitetään, mutta olen ajatellut että jos tukirahaa sataa, projekteja varmaan alkaa nousta kuin sieniä sateella.
Osaketta oli ehkä pari prosenttia salkusta kun kuukausi sitten amerikkalainen jätti SLB päätti haluavansa ACC:n oman firmansa alle. ACC omistaisi 20% uudesta firmasta, saisi 7,5 NOK/osake käteistä kaupan sulun yhteydessä Q2 aikana. Lisäksi yhtiölle jäisi 20% omistus yhteisyrityksestä, mitä SLB sitoutuu rahoittamaan velkarahalla. Sitten 3-3,5v päästä ACC saa myydä osuutensa. Aivan minimissään se saa 1,7 NOK omistuksestaan. Lisäksi se voi saada 2,3 NOK suoritusperusteisia palkkioita, jos yhteisyrityksellä menee hyvin. Lisäksi SLB:llä on oikeus ostaa osuus 4,2 NOK:lla vaikka ACC:llä ei olisi myyntihaluja (+ACC:llä oikeus myydä 3,4 NOK:lla tietyillä edellytyksillä, mistä ei ole saatu tarkkoja tietoja). Rakenne on tarpeettoman monimutkainen, mutta kuitenkin lopulta omistajat saavat 9,19-14 NOK rahaa.
Tunnen sekä ACC:n omistajan Aker Horizonin tilanteen, että ACC:n itsensä aika hyvin. Sen takia en malttanut jättää laittamatta ostotoimeksiantoja ACC:n, koska näen että yrityskaupan läpimenolle ei ole realistista estettä, ja pääomistaja Aker Horizonin intresseissä olisi, että ACC maksaa heti mahdollisimman paljon osinkoa ulos eli vähintään 7 NOK. Joten jos 7,5 NOK:lla ostamalla saa hyvin todennäköisesti parin kuukauden päästä 7 NOK osingon ja option 1,7-6,5 NOK lisämaksuun vaikkakin vuosien päästä, se on pirun hyvä diili.
Mutta mun loman kannalta oli vähän huono, että kaikki mun osto-orderit on toteutunut kun osake on laskenut alle 7. Luultavasti juridisista syistä yritys ei vielä halunnut sanoa, mitä rahalle tehdäään. Mutta pääomistaja Aker Horizon on jo holding yhtiö green techille. Toisen holding-yhtiön luominen olisi mielipuolista ja asettaisi Aker Horizonin velanmaksun heikkoon happeen, kun 25-26 erääntyy paljon lainoja, eikä kassavirtaa vielä tule ja osake pohjamudissa. ACC:lle pitäisi jäädä ihan minimaalinen henkilökunta pitämään taloa pystyssä, joten kulutkin pienet. Ainoa looginen ratkaisu on iso osinko. (Norjalaisista osingoista pidätetään 25%, ellei rekisteröidy etukäteen, NN vakuutustuotteessa pidätyksen voi välttää kokonaan, muttei toisaalta saa osingon verohyötyäkään, kun 15% verovapaata)
Nyt on sitten toista miljoonaa osaketta salkuissa ja vähän ketkuttaa, kun just mitään tämmöistä ei pitänyt tehdä. Veto sinänsä on mun mielestä odotusarvoisesti hyvin positiivinen, mutta en vain oikein ole tyytyväinen, että lomilta piti lusikkansa tähän soppaan sotkea. Varsinkin 1,2m osaketta on jo yli 40 teur turskan puolella.i
Jos käy niin kuin luulen, että kesäkuussa fuusio on taputeltu, ja yhtiö jakaa 7 NOK osingon, olisi luonnollista, että osake nousisi yli 9 NOK ennen osinkoa. Vaikka jälkimmäiseen pay-offiin on pitkä aika, niin ei tarvitse kovin isoja todennäköisyys prosentteja saada lisäkauppahinnalle ja earn-outeille, jotta osakkeesta kannattaisi maksaa yli 2 NOK osingon jälkeenkin. Toki viime viikkoina yksi CC-diili meni ACC:n ohi, mutta eiköhän niitä vielä paljon tule.
Ehkä ongelmani on kuitenkin, että otaksun aina, että ihmiset toimisivat rationaalisemmin kuin todellisuudessa tapahtuu.
No tämä painoi mieltäni, niin ajattelin kirjoittaa ajatuksiani auki. Lomamoodissa kun olen, niin ei ehkä selkeintä ajatuksen juoksua.
Tämäkin saaga etenee, tosin 8kk myöhemmin kuin ajattelin. 5,8 NOK osinko vrs nykykurssi 6,5. Ei siis ole erityisen hyvä treidi, vaikka huomenna mukana olleet pääseekin pälkähästä, kun osake nousee kunnolla. Mä stressasin muidenkin positioita, kun tajusin kuinka hiton moni tähän rotanloukkuun oli kätensä työntänyt. Yksi ilkeimmistä treideistä, meinasi itseltäkin loppua usko. Mä jouduin jopa pienentään possaa kun välillä stressasin omia ja muiden rahoja. Niinkuin moni huomasi, tämä oli Nordnetin ostetuin ulkomaalaisosake monta kuukautta putkeen. Tiedän pari jotka osti hyvin paljon ja kymmenet ostivat vähemmän.
Olisi tietenkin väärin ajatella, että näin pitikin käydä. Toki ne olis voinut kusettaa tavalla tai toisella. Olin väärässä varmasti alkurperäisessä arviossa 95% todennäköisyydestä jättiosingolle ja varsinkin sen ajankohdalle. Joskus asiat ilmeisesti ovat monimutkaisempia kuin olettaisi. Hyvä, että jäädään kuitenkin kaikki tästä voiton puolelle.
Kun Siilistä kysyttiin, niin nyt vihdoin ostin ihan oikeasti osaketta. Näyttää, että pahin on takana. Jos nyt johtoa uskoo yhtään. Samoin, jos tavoitteita uskoo, niin hinta on aika hupaisa. Ehkä toi 12% Ebita on vaan tavoite, mutta jo puolella siitä yhtiö on halpa. Eiköhän tässä ähivuosina AI-riskit ole aika tasapainossa. Alkuun rakennetaan paljon ATK:ta, mutta osa bisneksestä varmaan muuttuu negatiiviseenkin.
Samoin Evolutionia lisäsin oikean position verran, kun alle 800 SEK sai. Siinä on mielestäni edelleen riski, että vaikka liikevaihto voi vielä melkein tuplata tällä vuosikymmenellä, niin liikevoitto ei välttämättä nouse mukana. Jos kilpailijat pääsevät edes vähän lähemmäs, pitää katteista karsia. Ja varmaan jotain markkinoita tippuu jossain vaiheessa pois. Mutta tuntuu, että riski on hinnoiteltu aika hyvin nyt. En kuitenkaan uskaltaisi ottaa yli 5% positiota näin riskiseen tapaukseen.
Kojamon tulos oli tänään vähän vaisu. Toisaalta en myisi maitani, jos vuokranantajana tulisi välikuukausi. Joten pidetään katse parin vuoden päässä, kun homma näyttää täysin erilaiselta. Olen ostanut lisää.
Samoin ACC:tä ostin vain lisää tänään. Olisin mielelläni myynyt nämä ennen osinkoja, niin ei tarvitse säätää verojen kanssa. Positio kuitenkin kutistuu 75% parin kuukauden päästä, ja sitten jää tynkä, jolla saa hyvin todennäköisesti hyvän tuoton tai mahdollisesti moninkertaistuksen, niin ei tulisi mieleenkään myydä näillä hinnoilla. Alla Pareton laskelmat. Odotettu pääoman tuotto ei toki olisi 7,7 NOK:lla erityisen huikea, mutta osingon jälkeiselle 1,9 NOK:lle ovat kyllä. En oikein ymmärrä taaskaan hinnoittelua.
Onko kokemuksia yhtiön kautta sijoittaessa Norjan perimien liikaverojen (10%?) takaisinhausta. Jossain oli juttu että voi mennä 24kk+ palautuksessa, onko hakemusprosessi kuitenkin simppeli ja suoraviivainen?
Näillä hinnoilla tekisi mieli holdata, ehkä lisätäkin ja omistaa yli osingonjakojen, mutta ärsyttää kaikki ylimääräinen säätäminen virastojen kanssa. Tässä casessa osinkoverojen määrä alkaa toki olemaan jo jonkinlainen, ja lahjoituksille parempiakin kohteita kuin Norjan valtio.
Onko kokemuksia yhtiön kautta sijoittaessa Norjan perimien liikaverojen (10%?) takaisinhausta. Jossain oli juttu että voi mennä 24kk+ palautuksessa, onko hakemusprosessi kuitenkin simppeli ja suoraviivainen?
Näillä hinnoilla tekisi mieli holdata, ehkä lisätäkin ja omistaa yli osingonjakojen, mutta ärsyttää kaikki ylimääräinen säätäminen virastojen kanssa. Tässä casessa osinkoverojen määrä alkaa toki olemaan jo jonkinlainen, ja lahjoituksille parempiakin kohteita kuin Norjan valtio.
Jos oikein luin tiedotteita, niin ainakin osa osingosta maksetaan pääomanpalautuksena, josta Norja ei pikaisella googletuksella peri lähdeveroa, mutta ei ole asiasta omaa kokemusta (eikä intoa selvittää tämän enempää, kun omat ACC:t on sijoitusvakuutuksessa, jossa ei mene lähdeveroja Norjassa muutenkaan). ACC:n tiedotteissa ei taidettu tarkemmin mainita, kuinka paljon tästä tulee pääomanpalautuksena, mutta ilmeisesti niin paljon kuin on veroteknisesti mahdollista.
https://newsweb.oslobors.no/message/638428 The Board of Directors has also proposed, based on the interim balance sheet, to reduce the share capital of the Company by approximately 98%, aligning the capital with the Company's current operations and also safeguarding that the proposed dividend is treated as repayment of paid in capital for Norwegian tax purposes to the largest extent possible.
Omat tietoni ovat, että Norjan lähdeveron palautus oli suhteellisen nopea. Toisen käden tietoa. Myös asiantuntijan kommentti oli, että järkevää olettaa, että käsitellään kuin osinko.
Salkussa oli hyvä päivä, muttei niin hyvä kuin olisi ajatellut. En ole ikinä innostunut osingoista. Reilun kuukauden päästä tulee sitten moninkertaisesti osinkoja kuin mitä on saanut kaikista osakkeista yhteensä 15v aikana. 🧐
Tuskin kukaan piti viestiä sotkemisena. 👍 Näistä tuskin pystyy varmasti sanomaan. Sen takia aina parempi varautua siihen itselle vähän epämiellyttävämpään vaihtoehtoon. Oma kommentti liittyi lähinnä siihen, että veikkaisin, että Suomessa tuo kuitenkin käsitellään osinkona eikä normaalina pääomatulona (yksityishenkilölle siinä on jopa etu, jos vain 85% on verollista?). Nämä kannattaa miettiä itse oman tilanteen kannalta, eikä ottaa totuutena muiden veikkauksia. Btw. Kannattaa katsoa se Rahasampon pitkä ohje tuolta ACC-ketjusta.
Vaikka se Suomessa menisikin luultavasti osinkona, niin pointti oli siinä, että Norjassa pääomanpalautuksena käsiteltävästä osuudesta tuskin pidätettäisiin Norjan puolelta lähdeveroa. Mutta maksettavasta summasta iso osa kuitenkin pitäisi tulla Norjassakin tavallisena osinkona, joten joka tapauksessa kannattaa kaikkien katsoa tuota mainuttua ohjetta lähdeverojen takaisin hakemisesta. Ja joo parempi näissä varautua sen huonomman vaihtoehdon mukaan muutenkin kuin ottaa totuutena eri foorumikirjoittelijoiden (kuten minun) arvailuja niin tulee vähemmän pettymyksiä.
Mitä mieltä alkaisko myös Anora olemaan sellainen, jossa pahin takana? Eihän se mitenkään erityisen hyvin johdettu ole, taantuva toimiala, valtionyhtiö... Mutta oisko tämä kaikki paska jo liikaakin hinnassa?
Kukaan ei puhu siitä, paljon vihaisia omistajia pitkän pulkkamäen jälkeen ja ennen kaikkea naurettavan alhaiset kertoimet kunhan tulostaso pysyy edes nykyisellä (syklin pohja?-) tasolla.
Mitä mieltä alkaisko myös Anora olemaan sellainen, jossa pahin takana? Eihän se mitenkään erityisen hyvin johdettu ole, taantuva toimiala, valtionyhtiö... Mutta oisko tämä kaikki paska jo liikaakin hinnassa?
Kukaan ei puhu siitä, paljon vihaisia omistajia pitkän pulkkamäen jälkeen ja ennen kaikkea naurettavan alhaiset kertoimet kunhan tulostaso pysyy edes nykyisellä (syklin pohja?-) tasolla.
Anorassa pahin voisi olla takana. Ongelma yhtiössä on, ettei sen toimiala tai asema siinä ole kovin kiinnostava. Yhtiö on hyvin halpa, ja siitä voisi kuvitella saavansa 50% tuoton, jos asiat saadaan kuntoon. Se ei vaatisi kovin isoa kerrointa vielä. Mä olen yrittänyt muuttaa salkkuani siihen suuntaan, ettei olisi liikaa käänneyhtiöitä . Tai niissäkin, ettei olisi huonolaatuisia käänneyhtiöitä. Pohjoismaissa ostovoima paranee tänä vuonna hyvin ja varmaan pahin siltä osin on takana. Mutta en ihmettelisi, vaikka yhtiö olisi 10v päästä nykyistä pienempi. Mutta voisihan se saada ihan hyvät nousut varsinkin kun Suomessa hyvää osinkotuottoa (yli-)arvostetaan.