Markkinan ensireaktion mielestä Neleksen arvo yliarvioitiin, kun Valmet lähti kovasn laskuun ja Neles pomppasi nousuun.
Koska en olettanutkaan Valmetin saavan tuotteidensa integraalisena osana olevia venttiileitä ilman preemiota, pidin noin 15 % preemiota kohtuullisena (14.22 vs. noin 12.50 yhdistymisuutisen julkaisupäivänä).
Ilman mitään maaottelun tunnelatausta mielestäni on pienempi paha ottaa kontrolli maksamalla kertapreemio kuin jäädä maksamaan lopun ikää preemiota ulkoa ostettavista venttiileistä, joten lisäsin vaimon salkkuun jossa Valmetia oli jo ennestään. Pilkkiin tarttui 34.92, mitä näköjään markkinakin pitää nyt muutaman päivän harkittuaan ylilyöntinä.
Onnittelut Neleksen omistajille! Itse ihmettelen, miksi kurssi ei noussut lähemmäs laskennallista 14.22 arvoa?
Neles näyttää parantaneen suhteessa viime vuoteen enemmän kun aiemmin tänä vuonna.
Edit. Ennusteet:
"Yhtiön liikevoitto nousi 19,8 miljoonaan euroon vertailukauden 19,5 miljoonasta eurosta. Vara Researchin kokoama konsensusennuste oli 23,3 miljoonaa euroa ja ennustehaarukka 21–25 miljoonaa euroa.
Yhtiön jatkuvien toimintojen oikaistu ebita-tulos parani 25 miljoonaan euroon vertailukauden 22,8 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden ennuste oli 24 miljoonaa euroa. Ebita on liikevoitto plus aineettomien hyödykkeiden poistot. Oikaisuerät olivat yhteensä 4,4 miljoonaa euroa, kun ne olivat vuotta aiemmin 2,4 miljoonaa euroa."
Valmet on vetänyt kuukaudessa +17% ja tänään tulee osari, joka toivoakseni on positiivinen juttu. Tylsä osakehan tämä on suurimman osan ajasta, mutta ei aina.
Kannattavuus parantunut mukavasti ja suuntaa taas kohti tavoitetasoa. Hieno on tämä Valmetin matka.
Saadut tilaukset sukeltaa reippaammin. Etenkin sellu- ja paperimarkkinat olleet todella heikkoja, joten jonkin verran odotettua myös.
Vakaa liiketoiminta kehittyy kyllä varsin mukavasti, mutta palveluissa hieman yskähti tällä kvartaalilla. Vaikka toiminta on vakaata, niin kysyntä kaiketi tulee alas asiakkaiden käyttöasteiden mukana, kun kuluvia osia menee vähemmän. Joskus tätä ääneen miettinytkin, että mitenköhän vakaata tuo "vakaa liiketoiminta" mahtaa oikeasti olla huonossa syklissä. Ei silti mitään kamalaa sukellusta.
Jonkinlaisen vakauden lisäksi palvelut on todella kannattavaa.
Automaatiossa myös todella hyvä kannattavuus ja kasvuvauhtikin näyttää mukavalta. Tänne on tippunut tasaisen tappavasti myös pörssitiedotteita. Selitteestä kuitenkin huomaa, että Nelesin konsolidoinnin vaikutus näkyy isona pomppuna graafeissa.
Prosessiteknologissa kannattavuushaasteita ja tilauksiakaan ei ole satanut aiempaan tahtiin. Tilausten hitaus varmasti odotettua, mutta inflaatiopaineet isommissa projekteissa ehkä yllättävänkin haastavia.
ROCE edelleen todella hyvällä tasolla, mutta vaikka Neles on pitkässä juoksussa hyvä osanen Valmetin tarjontaa, näkee luvuistakin hieman sen, että siitä myös maksettiin aika paljon. Pääomaa sidottiin reippaasti ja tuotto heikkeni. Tuosta voi sitten arvailla paljonko Neles-sijoituksen pääomantuotto itsestään on.
Kai tämä tarina edelleen etenee ihan hyvin ja konepajoihin kuuluu myös heikompia syklejä. Itseäni ehkä ihmetyttää se, että Valmetin liiketuloksesta yli 80 % tulee tästä vakaammasta hyvän kannattavuuden toiminnasta, jolla on rakenteellisesti ok kasvunäkymät ja hyvä markkina-asema, mutta yhtiön arvostustaso on suhteellisen matala. Jos projektiliiketoiminnan laskee nollaksi ja pitää pelkän vakaan liiketoiminnan, niin EV/EBITA on silti alle 8.
Almanakka kirjoittaa #Valmet'ista, jota myös omistaa.
"Nykykurssi ei vaadi Valmetilta mahdottomuuksia indeksin voittamiseen, mutta yhtiön syklinkestävyys on pääsemässä kenties ensimmäiseen kunnon testiin tilauskannan laskiessa."https://t.co/J47OPVSkid
Ihan mielenkiintoinen kysymys. En ehkä näe Oraksen omistajuudessa itsessään mitään suurta lisäarvoa. Nähdäkseni eivät ole mitään operatiivisia mestariteoksia saaneet aikaiseksi muissa omistamissaan listafirmoissa, mutta toisaalta Tikkurila ja Uponor saatiin molemmat myytyä hyvin pienen kilpailun jälkeen. Suhtaudun neutraalisti.
Valmetin automaatioyksikölle tilaus Q4:lle Kiinasta Yueyang Forest & Paper yhtiöltä. Nämä ovat yleensä pieniä hyvän katteen tilauksia. Erityisen ilahduttavaa uutisessa oli kuitenkin se, että Valmetin ratkaisulla korvataan kilpailijan ratkaisu. Myyntitiimiltä lähtee toivottavasti puhelua kaikille muillekin kilpailijan asiakkaille.
Mitä näistä tilauksista, kun Valmet tähtää osinkoaristokraatiksi😎.
Olisipa jännä mennä töihin tekemään otsikoita yksi konepaja tähtää (ei Valmet tähtää) liigapelaaja raiskasi (ei Keppi-Kake), filmitähti näytti tissit (ihan sama kuka, ei kuitenkaan näyttänyt).
Mie menin klikkiotsikkoon, ja sain kelailla juttua ihan huolella, ennen kuin selvisi, mikä yhtiöistä tähtää osinkoaristokraatiksi.
Miulla on muuten vuodenvaihdevalmetteja. Koska ne ovat kuralla @25,30, saa sen kertoa Kilpparin sääntöjen mukaan myös jälkeenpäin. Sitä ei saa kertoa, että myin 2/3 heti 2.1. aamulla. Ja sitten ostin ne samat takaisin 4.1.
Tämä lähinnä pohjustuksena siihen, että Valmet oli imo kiva lappu vuodenvaihdespekulaatioksikin, koska aika huoletta voi lepäillä postition päällä, jos ei satu kurssi pomppaamaan. Tänä vuonna luultavasti huonompi tulos kuin viime vuonna, mutta vähän yli kympin P/E:t ja alle kympi EV/EBITDA:t ovat kuitenkin semiok. Tosin jännästi tämänkin kurssi tuli vuoden sisällä kolmestakympistä kahteenkymppiin ja sittä nykyiseen 25:een. Ja se on hassua, ettei näitä konepajojen imo isoja liikkuja juurikaan uutisoida.
Itse olen semi-onnistuneesti pitänyt uuden vuoden lupaukseni, eli olla katsomatta iltapäivälehtien sivuja. Klikkiotsikkoilu kuuluu niiden toimintaan, ymmärrän, mutta en halua itse sitä kannattaa (enkä ole huomannut itse siitä juuri hyötyvänikään). Viimeinen silaus oli, kun näin X:ssä jonkun laskeneen, että joulukuussa jomman kumman lehden kannessa oli ollut 19 kertaa Putin.
Se, että joutuu Kauppalehdessäkin nykyään katselemaan klikkiotsikoita on kyllä surkeaa. Onneksi tulee päivittäin luettua paperiversio, jossa tämän voi suurimmaksi osaksi välttää. Siitä maksan mieluusti VIP-tilauksen ja pelkän digi-tilauksen erotuksen.
Valmetilta toisena päivänä putkeen tilaus, tällä kertaa edellistä hieman merkittävämpi. Arviolta 20-30m euron tilaus Kiinaan ja taitaa sataa jokaisen liiketoiminta-alueen laariin. Tiedotteessa ainakin mainintaa prosessiteknologiasta, automaatiosta ja palveluista. Valmet tyypillisesti aloittaa tämän tiedotusrumban ennen tulosjulkaisua ja se jatkuu vielä tulosjulkaisun jälkeenkin. Ja kaikkia tilauksia tai niiden arvoa ei julkisteta. Hyvä että näitä tulee ja toivottavasti saadaan vielä monta lisää ennen tulostakin.
Näkee markkinan kasvavan tulevina vuosina vakaasti
Negatiivista:
Siirtää strategista painopistettä paperi- ja tekstiilimarkkinoille. Valmet on täällä dominoiva toisen kilpailijan kanssa, mutta Andritz haluaa palan tästäkin piirakasta.
Neutraali huomio:
Andritz nosti kannattavuustavoitettaan 10-11 %:sta 11-13 %:iin, mikä jää edelleen Valmetin 12-14 % alle. Andritz on ottanut heikomman marginaalin jättiprojekteja Valmetia aggressiivisemmin, ja ehkä aikoo tehdä niin jatkossakin, mutta toisaalta kun koko toimiala keskittyy kannattavuuden parantamiseen samaan aikaan, niin se menee helpommin myös läpi.
Molemmat osapuolet aikovat kasvaa nopeammin kuin markkina :) (joku voisi sanoa että nämä kaksi firmaa ovat markkina)
Isohko ~100m tilaus (vasta Q1-lukuihin) Suzanolta. Taas mielenkiintoisen tästä tekee se, miten monella kulmalla Valmet tähän projektiin osallistuu. Kaikki yrityskauppoja harrastelevat firmat puhuvat cross-sellingistä, mutta vain osa sitä oikeasti tekee:
Valmet toimittaa Suzano Papel e Celuloselle Brasiliaan kokonaisen pehmopaperilinjan, joka sisältää pehmopaperin valmistuslinjan ja jatkojalostuslaitteet. Tilaus sisältää myös biomassakattilan. Tämä on Valmetin ensimmäinen tilaus, jossa yhdistyvät sekä pehmopaperin valmistus- ja jatkojalostuslinjat sen jälkeen, kun Valmet osti pehmopaperin jatkojalostusliiketoiminnan vuoden 2023 lopulla. Pehmopaperitilaus sisältää myös laajan automaatiopaketin, virtauksen säätöventtiilit ja Valmetin teollisen internetin ratkaisut.
Uusi toimari Tanskasta. Paljon on kierretty eri firmoja erilaisissa johtotehtävissä (ISS, Kone, Mediq). Tanskalaiset rakastavat prosesseja, joita optimoimalla Valmetkin on nähdäkseni menetyksensä niittänyt. Nähtäväksi jää. Suurin ongelma taitaa alkupuraisuna olla se, että hän ei ole Pasi Laine.
Valmetin hallitus siis nimitti maanantaina 19.2. uudeksi toimariksi tanskalaisen Thomas Hinnerskovin. Sen jälkeen neljä (4) eri brittirahastoa on kukin ottanut osakekannasta vähintään 0.5 prosentin suuruisen Valmet-shortin. Parin muun rahaston aiemmat isot shortit ovat edelleen auki, joten nyt on auki kuusi (6) yli puolen prosentin shorttia, yhteensä hieman vajaa 5 % liikkeelle lasketusta osakekannasta. Omaan silmääni näyttää siltä, että kaikki nämä shorttaajat uskovat Valmetin kurssin putoavan vähintään jonnekin 20–21 euron maastoon.
Mielenkiintoisimpia ovat nuo neljä tuoretta shorttia. Toimarinimityksen jälkeen Valmetista tai Hinnerskovista ei tietääkseni ole tullut esille mitään sellaista tietoa, joka olisi antanut syytä shortteihin. Niinpä näiden tuoreiden shorttien syynä lienee puhtaasti se, että uusi toimari ei ole talon sisältä. Muuta järkevää syytä en keksi.
Valmet kertoi maanantaina, että Hinnerskov aloittaa viimeistään syyskuun alussa ja että nykyinen toimari Laine jatkaa seuraajansa aloittamiseen asti. Mediq ilmoitti eilen nimittäneensä talon sisältä uuden toimitusjohtajan, joka aloittaa jo ensi viikolla. Hinnerskov vapautuu uskoakseni jokseenkin saman tien. Jäämme odottelemaan, aloittaako hän Valmetissa jo ennen kesää vaiko vasta puolen vuoden loman jälkeen syyskuussa.
Mikäli Valmetin hallitus päättää lähteä tekemään jotain isoa muutosta, en yllättyisi lainkaan, jos Hinnerskov palkkaisi nykyiseltä työmaaltaan eli Mediqista tanskalaisen muutosjohtajan. Heillä on yhteistä taustaa McKinseystä.
On spekuloitu, että Solidium jatkaisi osakemyyntejä ja Valmet voisi olla seuraavien exitien joukossa. En osaa sanoa innostaisiko tuollainen arvuuttelu joitain tahoja avaamaan shortteja.
On spekuloitu, että Solidium jatkaisi osakemyyntejä ja Valmet voisi olla seuraavien exitien joukossa. En osaa sanoa innostaisiko tuollainen arvuuttelu joitain tahoja avaamaan shortteja.
Vaikka toimarin osaamattomuus onkin hyvä syy shortata, niin pidän itsekin tätä ehkä vähän todennäköisempänä. Vaikea keksiä mitä niin dramaattista toimarista olisi keksitty, että pitää shortata (vaikutuksetkin näkyisi vasta pitkän ajan saatossa, jos olisivat oikeassa). Ostaa shortit sitten kiinni valtion nopeutetusta tarjousmenettelystä. Konepajasektori on lähtenyt aika paljon karkuun teollisuuden ostopäällikköindeksejä, mikä voisi olla yksi syy lisää shortata, mutta Valmet on kai ennemminkin jäänyt sektorin kehityksestä kuin karkeloinut mukana.
Totta: Solidiumin mahdollinen Valmet-dumppaus on hyvä syy shortata Valmetin osaketta. Omassa huterassa päässäni se syy oli kuitenkin jo vanha uutinen enkä osannut sitä yhdistää tuoreimpiin shortteihin, mutta ehkä Lontoossa on herätty asiaan vasta aivan viimeaikaisen uutisoinnin myötä.
Ja olen toki samaa mieltä siitä, että Valmetin laaja shorttaaminen talon ulkopuolelta tulevan toimitusjohtajan vuoksi ei ole erityisen todennäköistä.
Ako Capital kasvatti Valmet-shorttiaan eilen 24 eurossa. Jos nyt en aivan väärin muista, Ako avasi vanhan shorttinsa marraskuun loppupuolella 23 euron tasolla. Akon shortti on nyt 1.7 % osakekannasta.
Yli puolen prosentin shorttien (6 kpl) osuus osakekannasta on nyt hieman yli 5 %, mikä tekee Valmetista tällä hetkellä shortatuimman osakkeen Helsingin pörssissä; Outokumpu jää kakkoseksi.
Päävihu Andritz raportoi aamulla Q4-tuloksensa. Liikevaihto ja -tulos näyttäisi olevan hyvällä tasolla ja yli odotusten, mutta vähän kuten Valmetillakin tilauksissa on hiukan heikkoutta.
Valmetille positiivisena asiana Andritz sanoo isojen projektien (uudet isot sellutehtaat?) investointien lähtevän 2024 aikana taas kasvuun. Lisäksi palvelupuolen odotetaan pysyvän stabiilina.
Valmet sai vakuudetonta, reittaamatonta ja viherpestyä bondirahaa viideksi vuodeksi 200m euroa lainaan 1,33% spreadilla (joku 4% korko). Jännä nähdä mitä menoa tälle keksitään. Nyt käyttökohteeksi oli vain ilmoitettu green bond frameworkin mukaiset investoinnit. No ei ainakaan ihan mahdottoman hintaista, tase kestää helposti lisääkin ja luulisi olevan aika helppo keksiä projekteja mitkä saa selkeästi kannattaviksi tällä hinnalla.
Viherpesuun muuten liitetään usein myyntilause, ettei sijoittajan tarvitse tinkiä tuotoistaan jos sijoittaa vastuullisesti. Kuitenkin, jos tämä ei olisi green bond, mutta muuten identtinen, niin korko olisi korkeampi. Miten siis sijoittaja ei tingi tuotoistaan tässä? Sama pätee mielestäni osakkeisiin, mutta sitä on vaikeampi todistaa matemaattisesti.
Tilaus Saudi-Arabiaan Q1:llä. Tilauksesta löytyy automaatiota, Nelestä ja teollista internetiä. Kirjoittaakohan yhtiön IR asiakaskommentit näihin tiedotteisiin :)
”Arvostamme Valmetia kumppanina, joka on vaikuttanut olennaisesti Crown Paper Millin menestykseen. Valmetin huipputeknologia ja vankkumaton tuki ovat kehittäneet toimintaamme, ja Valmet on tukenut ratkaisevalla tavalla johtavaa asemaamme toimialallamme. On hienoa, että yhteistyömme ja yhteinen menestyksemme saavat jatkoa”, sanoo Abdullah Al Katheeb, Crown Paper Millin toimitusjohtaja.
Mikä oli sen rahastoyhtiön nimi, joka tänään yhtiökokouksessa antoi sapiskaa hallitukselle ja sai hpj:n sekoamaan konsepteissaan? Jos oikein kuulin, kyseinen rahasto omistaa 385,000 Valmetin osaketta. Rahaston edustaja kuulosti britiltä, esitti pari hyvin mielenkiintoista puheenvuoroa.