Tältähän se vaikuttaa. Luin tällä viikolla pätevän oloisen artikkelin tai twiittiketjun EKP:n "ennenaikaisen" koronlaskun ongelmista mutta harmikseni en nyt tähän hätään linkkiä löytänyt. Kuitenkin, sen pääpointti oli että EKP on nyt harmittavan riippuvainen FED päätöksistä koska jos EKP laskee korkoja merkittävästi FEDiä aiemmin tai enemmän johtaa se väistämättä euron heikkenemiseen dollaria ja vastaan. Se taas johtaa tuotteiden, jotka maailmalla hinnoitellaan dollareissa - kuten öljy - kallistumiseen Euroopassa, siis inflaatioon. Ja kun jenkeissä nyt talous jyllää korkotasosta huolimatta erittäin hyvin niin Euroopassa ollaan siten hyvinkin tukalassa tilanteessa korkotasapainoilun kanssa.
Jep. En vain usko, että EKP pystyy puolustamaan euroa dollaria vasten, mutta saapa nähdä. On tässä ennenkin oltu väärässä.
Euroopan kilpailukyvyn kannalta euron heikentyminen dollariin nähden ei välttämättä huono asia olisi.
Viikon aikana SP500 nousi 5,85 %, Nasdaq nousi 6,6 %, Dow Jones nousi 5,1 % ja Russell 2000 nousi 7,6 %. Markkina tuli ulos erittäin ylimyydystä tilasta ja nousi erittäin nopeasti, joten lyhyellä aikavälillä on pientä vetäytymisriskiä. Tällä kurssinousulla USA:ssa tuskin on tekemistä firmojen tulosten kanssa vaan sen sijaan markkinoiden likviditeetin ennakoinnin kanssa (ks. alla) ja teknisen tilan kanssa.
Nov 1 (Reuters) - The U.S. Treasury Department on Wednesday said it plans to "gradually" increase the size of most of its debt auctions in the November 2023 to January 2024 quarter and expects it will need one more additional quarter of increases after this to meet its financing needs.
"Buy all assets after Treasury increases size of auctions"
Surgical science Sweden julkaisi neljännesvuosituloksen, enkä lue, kurssi onneksi nousi. Tällä haavaa sijoitus on 9% tappiolla. Muut osakkeet on aika hyvissä tältä vuodelta. Aika lähellä vesirajaa käytiin alkusyksystä, mutta nyt on hyvä meininki päällä. Salkku on: Stora enso, Svenska cellulosa, SKF, Surgical science Sweden ja Siltronic. Yht'äkkiä tuntuu siltä , että saatoin unohtaa jonkun firman. Kaikenlaista sälää on ollut salkussa tänä vuonna, onneksi nopat pysähtyi näihin. Canadian solaria on tehnyt mieli ostaa joka välissä, mutta onneksi järki on voittanut. On meinaan tullut pahasti alas. SUS:n kanssa on ihan tarpeeksi jännäämistä. Talouden seuraaminen on jäänyt hyvin vähälle kesäkuusta alkaen. Taidan katsoa salkkua seuraavan kerran joulukuussa, kun veroasiat tulevat ajankohtaisiksi.
Odottelin lokakuulle pohjaamista ja jopa vähän isompaa rojahdustakin. Taisi kuitenkin inflaation rauhoittuminen kääntää pelot mahdollisuudeksi. Vaikuttaisi siltä, että pohjattiin valumalla ilman isoa rojahdusta.
Markkina osoittaa merkkejä orastavasta erektiosta. Eilinen inlaatioluku oli melko mitätön uutinen, joka pompautti kursseja aika ärhäkästi. Tänään ei ole tullut kunnon rekyyliä. Osarit olivat pääosin pehmeähköjä, vaikka olivat isoilla kai vähän yli anallien odotusten. Tämä ei johtanut mihinkään rangaistuslaukauskisaan myyjien kesken.
Nämä ovat mikrosignaaleja, jotka perinteisesti enteilevät jonkunlaista härkämarkkinaa. Joten mie mäiskin Sijoitusmessuilla vastapalloon ja olen tänäänkin myynyt lisää. Koska tuollaiset höpönpöpönsignaalit pettävät varsin usein. Ja yleensä on otettu oikein kunnon rojahdus, ennen kuin päästy hiihtämään ylämäkeä kuin Hilkka Riihivuori Lahdessa 1978. Nyt sitä imo ei ole tullut, kuten edellinenkin postaaja totesi.
USA:n pienyhtiöindeksit ovat tällä erää erittäin alhaalle arvostettuja (forward PE:t 12,1 ja 12,9 ) 20 vuoden keskitasojen historiasyynäyksellä ja verrattuna isojen yhtiöiden S & P 500-indeksiin (forward PE 18,2) sekä huomioon ottaen myös heilahdukset eri indekseissä heti 2008 finanssikriisin jälkeen. Jos sijoittaa USA:n markkinoille, niin onko siis parempi vaihtoehto nyt pienten firmojen ETF kuin isojen?
Kuvassa siis S & P 600 small cap ja S & P 400 mid cap. Toki esim. Russell 2000 on myös alhaalla. S&P 600 on pienten yhtiöiden indeksi yrityksistä, joiden markkina-arvo on 300 miljoonaa –2 miljardia dollaria, kun taas Russell 2000 on pienten yhtiöiden indeksi yrityksistä, joiden markkina-arvo on 1–3 miljardia dollaria. S&P 600 SmallCap -indeksi on painottunut enemmän tietotekniikka- ja kuluttajatuotesektoreihin, kun taas Russell 2000 -indeksi painottuu enemmän rahoitus- ja teollisuussektoriin. Historiallisesti S&P 600 on päihittänyt Russell 2000:n.
ETFinä esim.
Invesco S&P SmallCap 600 UCITS ETF Acc (SMLK) tai
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF (Acc) (SPY4) tai
SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap UCITS ETF (Acc) (ZPRR)
S & P 500:n kuukausikartta valistaa, että indeksi on ollut ns. konsolidaatiomoodissa jo 3 vuotta. Marraskuulle putkahti vahva kuukausikynttilä. Markkina on enemmän bullish kuin bearish. Vuoden loppuun mennessä voidaan hyvinkin päästä vuoden 2021 lopun tasoille.
Vaihtoehtoiset sijoitustuotteet, kuten kulta ja bitcoin, ovat nousseet taivaisiin: “Bitcoin is so back,” Tyler Winklevoss, co-founder of crypto exchange Gemini, posted on X. “Bitcoin at 42k is the answer to the ultimate question of life, the universe and everything.”
Porukan sytytellessä raketteja kuuta kohti on hyvä vilkaista olisiko nyt aika ostaa kontraavaa eli VOOL etf:ää.
Osakkeet päästävät jo vähän höyryä ulos. Tämän vuoden tuloskausi alkaa olla käytännössä ohi, vaikkakin markkina osoittaa yritysten tehneen melko hyvää tulosta kuluvan vuoden aikana. Nyt aletaan keskittyä jo katsomaan kevään taloudellista toimintaympäristöä ja sen eri tunnusmerkkejä.
Työllisyysluvut viittaavat jenkkitalouden pehmeään laskuun: That would mean the Fed was able to cool off inflation without causing a recession, resulting in a “Goldilocks”-type situation where the economy is “just right.
Kuluttajasentimentti on vielä epäilevä hintojen ollessa edelleen korkeita ja luottokorttien korkokustannusten ollessa huimaavia.
DI: "En undersökning av Financial Times pekar på att det kommer att dröja till åtminstone juli 2024 innan Fed sänker räntan första gången. Räntan väntas dessutom sänkas klart mindre än vad marknaden förväntar sig under nästa år." eli korkomuutos voi olla odotettua pienempi ja viivästyä kesään.
Silti korkojen lopulta laskiessa on suuri mahdollisuus, että yksityiset ihmiset alkavat taas ottaa riskiä ja sijoittaa epätavallisiin sijoitustuotteisiin, joissa on kovan kasvun mahdollisuus.
Toinen kehityssuunta on tuleva presidentinvaali, johon Wall Streetin rahanlahjoittajat ovat epätoivoisesti etsineet toista vaihtoehtoa Donald Trumpin sijaan. Pankkiirien katseet ovat kääntyneet Nikki Haleyhin: Wall Street Republican donors have sought in vain to find a viable rival to former President Donald Trump in the 2024 GOP primary. Haley, who herself served in the Trump administration, has emerged as the latest hope for wealthy financiers.
Suuria kasvuyhtiöosakkeita käsittävät indeksit ovat nyt ns. keskittymistason (ja samalla riskitason) huipulla, kun taas muut indeksit ovat lähellä tai alle keskiarvon.
Empiirinen tutkimusnäyttö osoittaa, että osakemarkkinoiden keskittymisen noustessa pienten yhtiöiden osakkeiden odotettu tuotto suhteessa suurien yhtiöiden osakkeisiin kasvaa. Kuten yllä näkyy, tämän päivän keskittymistasot ovat historiallisen suuria, mikä tarkoittaa korkeaa odotettua ns. kokopreemiota.
Alla olevan kuvan mukaan mukaan pienten ja suurten yhtiöiden osakkeiden nykyinen arvostusero on historiallisen laaja. Suuri ero on MegaCap-8-osakkeiden ja pienten yhtiöiden osakkeiden välillä.
Löytyisiköhän tästä hylkiöjoukosta jotain joulupukin säkkiin sopivaa? S & P 500 indeksin surkeimmin vuonna 2023 menestyneet putiikit. Monet ovat fundamenttien perusteella ja tulevaan sihdaten (Historical multiples PE Ratio, PS Ratio, PB Ratio and Price-to-Free-Cash-Flow that the stock has traded at. Adjustment factor based on the company’s past returns and growth.Future estimates of the business performance) "significantly undervalued" ja teknisesti kiinnostavassa vaiheessa. Do your homework.
Parin heikon kuukauden jälkeen osakemarkkinoilla nähtiin vahva marraskuu. Maailman osakemarkkinoiden kehitystä kuvaava MSCI World -indeksi kohosi marraskuussa 9,2 % dollareissa, USA:n S&P500 8,9 % dollareissa % ja Euroopan Stoxx600 6,5 %. Euro-sijoittajan näkökulmasta kuukausi ei kuitenkaan ollut niin vahva kuin dollari-tuottojen perusteella näyttää. Dollari heikkeni suhteessa euroon peräti hieman runsaat 3 %, mikä söi dollarimääräisten sijoitusten tuottoja. Euroissa MSCI World jäi 6,1 % plussalle ja S&P500 5,8 %.
Keskuspankki olettaa inflaation asettuvan 2,2 prosentin tietämille vuonna 2025 ja saavuttavan kahden prosentin tavoitteen vuonna 2026.
The Federal Reserve dialed back its inflation projections on Wednesday, seeing its favorite gauge falling to 2.4% in 2024.
Projections released by the Fed showed the central bank would slash rates to a median 4.6% by the end of 2024, which would be three quarter-point reductions from the current targeted range between 5.25%-5.5%.
In the news conference, Powell said: “Recent indicators suggest that growth in economic activity has slowed substantially from the outsized pace seen in the third quarter. Even so, GDP is on track to expand around 2.5% for the year as a whole.”
Nämä uudet ennusteet aavistelevat pehmeämpää inflaatiokuvaa seuraavalle kahdelle vuodelle ja vaikutukset näkyivät heti kursseissa. Tuntuvat varmaan vielä torstain avaavissa kursseissa Aasiassa ja euroalueella.
Pörssissä menee aika kivasti tällä hetkellä ja pankkitilikin pursuaa yli äyräiden. Silti en ole ostanut osakkeita lisää, taitaa jäädä ostamatta jatkossakin. Viimeinen palkkapäivä on joko helmikuussa tai maaliskuussa riippuen miten lomat menee. Sen jälkeen päivärahoilla. Joulukuussa on ollut yllättäviä lisämenoja, Joulu menee törpötellessä ja viimeiset lomat hurvitellessa ja sen jälkeen vyö menee kiinni.
Ilkka on noista se toinen osake, jota Aki on mainostanut. En näe syytä uutisvirran perusteella miksi osake on noin kovassa nousussa tänään. Ilkka omistaa vieläkin 11% Alma Mediasta. Potin arvo on 87 miljoonaa, Ilkan markkina-arvo 80.6 miljoonaa.
Ilkka on noista se toinen osake, jota Aki on mainostanut. En näe syytä uutisvirran perusteella miksi osake on noin kovassa nousussa tänään. Ilkka omistaa vieläkin 11% Alma Mediasta. Potin arvo on 87 miljoonaa, Ilkan markkina-arvo 80.6 miljoonaa.
Mainostanut ei ole synonyymi kritisoimisen kanssa ymmärtääkseni🤔. Mutta jos mainostaminen = kirjoittanut osakkeesta, niin sitten hyväksyn lausunnon. Lisäksi miulla on vielä pieni erä osaketta. Josta tekee jatkuvasti mieli myydä koko rivi tyhjäksi, että saisi ahdistuksen firman huonosta hoidosta pois omalta ruudulta.
Ilkka on noista se toinen osake, jota Aki on mainostanut. En näe syytä uutisvirran perusteella miksi osake on noin kovassa nousussa tänään. Ilkka omistaa vieläkin 11% Alma Mediasta. Potin arvo on 87 miljoonaa, Ilkan markkina-arvo 80.6 miljoonaa.
Mainostanut ei ole synonyymi kritisoimisen kanssa ymmärtääkseni🤔. Mutta jos mainostaminen = kirjoittanut osakkeesta, niin sitten hyväksyn lausunnon. Lisäksi miulla on vielä pieni erä osaketta. Josta tekee jatkuvasti mieli myydä koko rivi tyhjäksi, että saisi ahdistuksen firman huonosta hoidosta pois omalta ruudulta.
Pörssivuosi 2023 on takana. Meni niin hyvin, että pitää näyttää kuvaaja - seeing is believing. Vaarallisia mutkia ja vauhdikkaita kurveja riittää. Niitä olisi kuitenkin mukavampi tapailla kädellä.
Karvan yli +6%. Ei kummoinen suoritus, vuoden heikoimmat indeksit sillä toki voittaa. Ja kuitenkin selvästi vuotta 2022 parempi. Viime vuonna tuli paitsi poltettua rahaa, myös pari pinnaa pataan kotimaiselta, silloinkin alisuorittaneelta indeksiltäkin.
Huomasiko joku muu tänään, että pankkitilille oli tullut osinko KORKO-nimiseltä firmalta? Yritin googlettaa, mutta en löytänyt ko. firmaa. Onko tämä joku kryptovaluutta, jota olen kännissä ostanut?
Viikkokartalla syynättynä USA:n S & P 500 -indeksi näyttää hyvältä, jopa erittäin hyvältä. Saimme ison ja kauniin, täysin oppikirjamaisen William O'Neilin Cup & Handle -kuvion ja breakoutin.
Jossain vaiheessa odotan tapahtuvan uutta vauhdin hakua hiukan alempaa eli tasolta EMA 8 (sininen käyrä) tai EMA 21 (oranssi käyrä). Good luck!
Lyhyempää aikaväliä. Uutta vauhdin hakua alempaa odotettavissa. Useat indeksit ovat viime aikoina painaneet uusia huippuja ja teknologia on johtavassa asemassa, mutta pinnan alla markkinat ovat varsin "ohuet". Negatiivisia paineita syntymässä varsin paljon mitattiinpa asiaa miten tahansa.
Esim. S&P 500 vs. NYSE Advancersin 50 päivän liukuva keskiarvo vs. osakkeiden kokonaismäärä: Kun markkinat ovat liikkuneet korkeammalle, yhä ja yhä vähemmän osakkeita on noussut joka päivä.