10
forum
|

hauturi

+3293
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2392

Mistä näkisi helpoiten riskittömän tuoton (sijoitustili tms) historiatiedot? Ainakin tämän vuosituhannen alusta.

Osakkeista, ETF:istä, indekseistä jne tämä löytyy yleensä helposti (olettaen tietysti että instrumentti on ollut jo tuolloin olemassa), mutta mistä löytyisi talletuskoroille?

Toki joku muukin oikeasti riskitön instrumentti kelpaa tähän tarkoitukseen.

8.9.2024 - 12:48

A

+14
Liittynyt:
31.3.2020
Viestejä:
521

Varmaan paras eli tarkin tulos tulisi jos lähtisi perkaamaan historiaa taaksepäin tarjotuista talletustilikoroista. Määräaikaisissa on yleisesti tietenkin ollut myös parempi tuotto, saako varat olla sidottu? Itse tiedän vain Suomen osalta asioita, ulkomailta on varmasti lähes aina saanut parempaa talletustuottoa tilille. Yksityishenkilö on myös saanut "sisäänheittodiilejä" jopa 100-200ke asti monenlaisista riskittömistä (= talletussuojatuista) tuotteista. Aika monta vuotta nollakorkojenkin aikaan sai 1-2 % korkoa pikavippi/riskilainoituspankeista. Mikäli joku jaksaa lähteä selvittelemään niin tulokset ovat varmasti monelle tervetulleita!

Erikoiskeissejä löytyy myös ulkomailta, joissa yksityishenkilö on voinut saada roimaa ylituottoa riskipankeista talletussuojajärjestelmän (eli ainakin näissä tapauksissa tappioiden sosialisoinnin) kustannuksella. Viittaan Islantiin. Niin, ja katsotaanko kaikkea tuottoa nyt vain euromääräisenä?

Myös valuuttainstrumentteja, joita mm. jotkut brokerit kuten Lynx muistaakseni käyttää, voisi tutkia. Mutta eivät taida olla talletussuojan piirissä eli ei riskitöntä.

Vastaus kysymykseen "mistä saisi helpolla": en tiedä, en usko että mistään tarkasti.

trending_up +2
8.9.2024 - 16:24

aliisan_avaimet

+584
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
552

Laiskana metodina ottaisin jonkun rahamarkkinarahaston joka on ollut olemassa riittävän kauan, ne kun sijoittavat mm. säästö- ja määräaikaistalletuksiin. Jos nimenomaan säästötilien korkoja pitää olla niin Kauppalehti on kaiketi printannut ne kerran viikossa muistaakseni ajoista ammoisista, arkistoa kaivelemaan.

8.9.2024 - 19:39

hauturi

OP
+3293
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2392

aliisan_avaimet wrote:

Laiskana metodina ottaisin jonkun rahamarkkinarahaston joka on ollut olemassa riittävän kauan

Hyvä vinkki tämäkin. Onko ehdotuksia sopivasta rahastosta, nuo rahamarkkinarahastot kun eivät ole minulle kovin tuttuja. Pitäisi olla vielä Suomeen sijoittava, eri suurella todennäköisyydellä suomalainen.

9.9.2024 - 13:26

Bingo53

+3633
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2359

Rahastot vastaan riskitön korko

Pitkän jakson tuottoa meillä pohjoismaissa on voinut verrata rahamarkkinarahaston eli Evli Likvidi B:n kehitykseen, josta löytyy ainakin käyrä vaikkapa Nordnetissa. Käyrä alkaa vuodesta 1996 eli rahaston alusta ja sen saa näkyviin alareunan max-asetuksella. Siihen voi verrata vaikka ETF:iä tai pankkien rahastoja.

Kuva
EvliLi_28v_vs_rahastot

Yllä on sinisellä Nordnet piirtänyt Evli Likvidi B:n käyrän ja vertailutyökalun hakukentästä olen valinnut Seligsonin OMXH25 ETF:n (vihreä), Nordean Nordic Equity BP EUR -rahaston (keltainen) ja Nordea Global Stars Equiry BP EUR -rahaston (punainen) samaan käyrästöön.

Kuva
EvliLi_selite

Rahastot ovat tulleet markkinoille eri aikoihin, mutta nämä antavat karkeasti viitettä, onko tavallisessa rahastosijoittamisessa syntynyt rahatalletuksen vertaiseen, riskittömään korkotuloon nähden pysyväluonteista etua - ainakin hetkeksi.

Linkki Nordnet: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/rahastolistat/16802455-evli-likvidi-b

En tiedä mitä Hauturi etsii, mutta ehkä preemion arvioiti on jossakin muodossa kyseessä.

EDIT - täydennetään vielä osakevertailulla rahamarkkinarahastoon.

Kuva
EvliLi_vs_upm_citycon_kone

Yllä on samaan käyrästöön laitettu nyt UPM (sinipunainen), Citycon (keltainen) ja Kone Oyj( punainen). Käyrä ei huomioi osinkoja, vain osakkeen kurssin.

Kuva
EvliLi_selite
trending_up +1
9.9.2024 - 13:52

hauturi

OP
+3293
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2392

Kiitoksia. Tämä liittyy aina joskus jossain käytävään keskusteluun, joka alkaa esim. niin, että joku kirjoittaa laittaneensa X rahaa autoon ja sitten ajaneensa sillä 20v ja kertoo että tuli lähes ilmaisia kilometrejä kun pääomakulut olivat vain alle satasen kuussa tms. Sitten joku kommentoi siihen, että täytyyhän sille rahalle joku korko laskea, jolloin vastaukseksi tulee, ettei tarvi kun oli käteistä. Sitten joku kertoo, että sen käteisen olisi voinut auton ostamisen sijaan sijoittaa ja saada sille tuottoa Y rahaa, johon vastataan että sijoitetut rahat olisi voinut myös menettää. Tällaisessa kontekstissa olisi kiva jos olisi jotain kättä pidempää. jolla voisi osoittaa paljonko se raha olisi tuona aikana tuottanut riskittömästi. Rahamarkkinarahastokin on tuohon keskusteluun vähän liian korkealentoinen, paras olisi jos olisi ihan (keskimääräisen) sijoitustalletuksen tuottokäyrä jostain alkaen.

trending_up +2
9.9.2024 - 14:51

Aki Pyysing

+13930
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7105

hauturi wrote:

 Rahamarkkinarahastokin on tuohon keskusteluun vähän liian korkealentoinen, paras olisi jos olisi ihan (keskimääräisen) sijoitustalletuksen tuottokäyrä jostain alkaen.

Jos rahamarkkinarahasto on keskusteluun liian korkealentoinen tuote, keskustelun laatu tuskin paranee (tai agenda etenee) sijoitustalletusten tuottokäyrästä. Rahamarkkinarahasto muuten peilaa sijoitustalletusten keskimääräistä tuottokäyrää erinomaisesti.

trending_up +2
2.1.2025 - 09:50

Bingo53

+3633
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2359

Talletuskorkoja ja lähdeveroja 2024

Pitkästä aikaa oli taas nähtävissä korkotuloa talletustileillä vuodenvaihteessa. Huomionarvoista ainakin Nordeassa oli korkotulon tulouttaminen bruttomääräisenä tilinomistajalle ja eri maksuna korkotulon lähdeveron suoritus valtiolle.

Kuva
Nordea_korkotulon_lähdevero

Koronmaksaja pidättää ja suorittaa lähdeveron 30% suuruisena. Nollakorkoaikaan ei tarvinnut "iloita" näistäkään veron maksuista. Riskitön ehkä muttei veroton.