Osaisiko joku selittää kirjanpitomielessä miten EU:n elpymisrahaston 750 miljardin euron summa käytännössä jaetaan? Asia ei selvinnyt EU:n nettisivuilta.
Suurin osahan elpymispaketista koostuu lainoista sekä avustuksista. Jospa ajatellaan ensin lainaa. Onko EKP organisoinut siis bondien osto-ohjelman siten että sen taseen vastaavaa-puolelle tulee 360 miljarida euroa bondeja ja vastattavaa-puolelle 360 miljardia euroja reservejä? Nämä reservit jaetaan sitten jossain suhteessa jäsenmaiden keskuspankeille? En kyllä saa tästä yhtään kiinni. Suomen Pankissa olisi nyt ylimääräisiä reservejä muutama miljardi. Mitä se niillä aikoo tehdä GDP:n kasvattamiseksi? Eikö yritykset pitäisi saada jollain keinolla vetoon. Yrityksethän voivat hakea rahoitusta rahoitusmarkkinoilta tai liikepankeilta. Jakaako Suomen Pankki reservejä arpomalla liikepankeille, jotka sitten ylimääräisten reservien mahdollistamana voivat lainata rahaa yrityksille? En tosin ymmärrä tätäkään, sillä tämähän olettaisi että liikepankkien reservirajoitus paukkuu jo nyt punaisella. Vai onko liikepankeilla niin paljon nonperforming assetseja, että niitä pitää pääomittaa? Ostaako Suomen Pankki kenties jotain arvopapereita sisämarkkinoilta siirtäen näin reservirahan talouteen kierrättäväksi rahaksi. Ja miten tämä auttaa reaalitaloutta? Sitten olisi vielä ne avustukset... :)
Kuten näette, olen pihalla kuin lumiukko. Siispä jonkun osaavan foorumistin selkeä kuvaus asiasta olisi erittäin tervetullut. Eli ensisijaisesti minua kiinnostaa mihin nämä rahat ihan oikeasti menevät (askel askeleelta kuvaus rahavirtojen askellukesta niin pitkälle kuin elpymispaketin puitteissa on mahdollista seurata). Toissijaisesti minua kiinnostaa se mitä näillä rahoilla on tarkoitus saada aikaan ja miten.