Sijoitusstrategiasi?
lee2sos
Poljetaas uutta keskustelua käyntiin omiksi muistiinpanoiksi, muiden iloksi ja ideoiden vaihdoksi: Millaisilla strategioilla palstalaiset sijoittaa ja miten näihin on päädytty ja ennenkaikkea miksi. Onko kerran kuussa tikkataulu OMX25:n suuntaan ja lapioidaan sieltä vaihtelevasti Nokiaa ja Nordeaa - vai kenties klassinen buy high sell low. Voi avata vapaamuotoisena esseeenä tai sitten formaalimmassa muodossa. Tyyli vapaa!
Itse tykkään lähestymistapana sijoittamiseen miettiä näitä, koska tällöin on helppo miettiä onko sijoitukset keskenään linjassa eikä sijoittajan vihollinen, kognitio, rapauta vähitellen hyvää strategiaa ja tuottoja. Kaikki säännöt on kuitenkin tehty rikottaviksi kun tosipaikka tulee .
Itse pisteytän sijoituksiani ja allokaatioitani suunnilleen näillä kriteereillä.
Tavoitetuotto keskimääräinen 12% pa. sijoitetulle pääomalle
Tällä on pari eri puolta.
1) Jos ei usko jollain tavalla voittavansa indeksiä (riski/tuotto/vastuullisuus/muu) miksi edes sijoittaa aktiivisesti?
2) Jos omassa skenaariossa sijoitus tuottaa 12% ja skenaario jää jotenkin todellisuudessa ontumaan on siinä varaa tulla alaspäin ja se on silti sijoituksena ok.
3) Jos bisnes on vakaata ja firma nakuttaa vuodesta toiseen 12%, syntyy helposti harha siitä että mediaanituotto% on sama kuin keskimääräinen tuotto%. Saattaa kuitenkin olla, että firma tekee kerran kymmenessä tai kahdessakymmenessä vuodessa pahan dyykkauksen, joka laskee tuottoprosentin. Jos sijoitan tällaiseen keissiin pyrin yleensä jotenkin tekemään suunnitelman exit-strategiasta. Konkreettisena esimerkkinä on tässä mielestäni pankkiosakkeet.
Vältetään large cappeja
1) Large-cappeja on vaikea analysoida ja ne tuntuvat usein enemmän uhkapeliltä kuin varsinaiselta sijoitukselta (vaikkakin yleensä positiivisella palautuksella). Esimerkkinä nyt viimeisimpänä Wärtsilän dyykkaus, joka tuntui täysin ennalta arvaamattomalta. Large-capeissa kehitetään usein korkean tason teknologiaa jonka lopullista implementaatiota, arvoa ja yrityksen osuutta loppumarkkinasta ei tiedä itse firma saati sitten piensijoittaja. Esimerkkeinä Neste Oil & biodiesel, Nokia & 5G, Wärtsilä & ekologinen merenkäynti. Niin kauan kuin minulla ei ole erityistä tietotaitoa suhteessa markkinoihin arvioida biodieseliä tai 5G:n arvoa yhtiöille hamassa tulevaisuudessa en mielelläni niihin sijoita.
2) Large capit ovat usein yliarvostettuja: Nordea treidaa (mielestäni) suhteessa numeroihin korkeammalla kuin Ålandsbanken. Elisan P/E on 23,8 eli firma arvotetaan nopeasti kasvavaksi kasvuyritykseksi. Samalla suulla kuitenkin mielletään Elisa usein defensiiviseksi infrayhtiöksi. Kuitenkin jos kotitalouksien luottamus sakkaa taitaa ensimmäisiä vaihtokohteita olla Elisa Viihde ja 5G ultra. Historiallisesti small-mid cap on myös tuottanut paremmin kuin large.
Sijoitetaan liiketoimintaan jonka itse ymmärtää
Tulikin jo yllä large-cappien kohdalla, mutta pätee myös pienempiin. Pienemmissä firmoissa kuitenkin kokonaisuus on usein pienempi joten maallikkokin kykenee sitä jollain tasolla ymmärtämään.
Osakkeita salkussa 4-8kpl ja ei sijoiteta päällekkäisiin yhtiöihin. Maksimiallokaatio yhdelle osakkeelle 40%
Turha hajautus tappaa tuotot ja liian moneen firmaan ei pysty enää perehtymään yhden hengen voimin.
Päällekkäisyys karrikoiden: Jos toimialalla on monta yhtiötä valitaan niistä paras ja sijoitetaan siihen. Ideologiana miksi ottaa salkkuun muuta kuin paras? Esimerkkinä taas $ALBBV vs $NDA. Tällä strategialla volatiliteetti toki nousee, mutta myös voiton odotusarvo.
Nettovelkaantumisaste max 100%
Nuoria kun ollaan niin velkaa on hyvä olla. Ehkä jossain kohtaa pitää sitoa tätä esimerkiksi vuosipalkan kertoimeen tai muuhun vakioon.
Etsitään myös defensiivisiä tai jopa hedge -tyylisiä sijoituksia
No - näitähän kaikki väittää etsivänsä. Pitäisi totuuden nimissä miettiä tätä puolta vähän enemmän ainakin skenaariotasolle. Ehkä hyvä lähtökysymys voisi esimerkiksi olla "Jos talous rommaa miten voin hedgettää pankkisijoitukseni".
Defensiivisinä sijoituksina pidän salkustani Kamuxia ja Tokmannia - jos EMP-iskee niin Tokmanni myy edelleen ämpäreitä ja teknologisesti ei niin kehittyneet dieselit Kamuxilta vetää .