Oma ketju energialle, koska tähän jos mihin liittyy kenties eniten vääriä yleiskäsityksiä, kiitos "vapaan" median ja sen "älykköjen" ja koska samalla energiasektori tarjoaa paljon mahdollisuuksia sijoittamiseen sekä toisaalta rajoittaa muiden sektorien toimintaa energiakriisien aikana.
Hiilivedyt
Economist-lehdellä oli reilu vuosi sitten erinomainen numero öljystä (3.8.13). Sen pääsanoma oli se, että peak oil on todellakin käsillä, mutta ei tuotannossa, vaan kulutuksessa. Kyseisen numeron tiivistävä pääkirjoitus:
http://www.economist.com/news/leaders/21582516-worlds-thirst-oil-could-…
Varsinainen juttu:
http://www.economist.com/news/briefing/21582522-day-huge-integrated-int…
Öljy ei siis lopu, eikä edes kallistu rajatta sitä ennen, vaan HALPENEE tulevaisuudessa, koska öljyn kysynnän kasvu on taittunut.
Toinen keskeinen teema aiheesta on liuskeöljy ja -kaasu, jolla on monta nimeä, mutta olennaisesti ne tarkoittavat samaa. Tässä asiassa on tapahtuntu viidessä vuodessa vallankumous, joka on mennyt monelta suomalaiselta ohi. Foreign Affairs -lehden teemanumerossa (May/June 2014) on asiasta hienoja artikkeleita (joita on myös silloin tällöin FT:ssä), joista keräsin muutaman olennaisen lainauksen ja linkit juttuihin blogiini:
http://markusbunders.blogspot.co.at/2014/05/recommendation-foreign-affa…
Suomen energian käyttö
Netistä keräämieni lukujen perusteella Suomi toi noin viisi vuotta sitten kaikesta käyttämästään energiasta (sisältää polttoaineet) 70 % ja tästä 79 % tuli Venäjältä. Toisin sanoen Suomi tuo 55 % käyttämästään energiasta Venäjältä. Moniko tätä Suomessa tietää? Tai ymmärtää sen taloudellista merkitystä?
CO2-päästöt ja ilmastonmuutos
Ottamatta kantaa itse ilmastonmuutokseen, selvää on, että on täysin itsetuhoista yrittää tehdä sille mitään. Netistä keräämieni tietojen perusteella Kiina tuottaa 26 % maailman CO2-päästöistä, USA 14 % ja EU 10-11 % (riippuen lähteestä). Kiinan päästöt kasvoivat viimeisen tiedon mukaan 5,9 % vuodessa. Toisin sanoen Kiina lisää viidessä vuodessa CO2-päästöjään saman verran kuin EU yrittää vähentää kolmessa vuosikymmenessä valtavin kustannuksin. Näitä lukuja ei muuten koskaan ole mainittu Suomen medioissa. Ei vaikka Hesari kirjoittaa keksimäärin melkein kaksi kertaa viikossa ilmastonmuutoksesta ja juuri äsken Kiinan päästöistä. Ei vaikka olen Kaius Niemelle asiasta moneen kertaan sanonut. Panee epäilemään motiiveja.
Energia-alan sijoittaminen
Öljyjätit ovat jääneet pahasti jälkeen. Em. Economistin jutusta selviää, miten pääosa öljystä ja kaasusta on USA:n ulkopuolella nykyään kansallisissa käsissä. Öljyjätit ovat enää merkittäviä resurssien omistajia reuna-alueilla, missä tuotantokustannukset ovat valtavat. Samaan aikaan öljyjätit missanneet liuskekaasun ja -öljyn, jotka ovat USA:ssa pienyrittäjien käsissä. Lienee todennäköistä, että näitä pienyrittäjiä ostellaan laajasti isompiin yhtiöihin seuraavan 10 v aikana.
Öljyjättien sijaan öljypalveluyhtiöt kukoistavat. Maailmassa on valtava potentiaali uusien tekniikoiden kysynnälle, mutta merkittäviä rajoitteita vielä niiden hyödyntämiselle (sekä teknisiä että poliittisia mutta myös pääoman saatavuuteen liittyviä. Shale industry näet tarvitsee kokoajan enemmän pääomaa, mitä se toistaiseksi tuottaa). Innovaatiot ovat todella merkittäviä ja todella nopeassa tahdissa syntyviä (em. artikkelit). Riskinä on öljyn hinnan lasku (paraikaa), mikä heikentäisi kokeellista toimintaa ja ekspansiota ja saattaisi lässäyttää koko shale-buumin USA:ssa.
Toinen mielenkiintoinen sektori on jalostus (biopolttoaineet, LNG, LPG) ja kolmas kuljetus (LNG, LPG) erittäin suurten marginaalisien vuoksi. Esim. LNG maksaa USA:ssa 1/3 siitä, mitä Japanissa.
Juuri nyt energiavarastointi saattaa taas tulla hetkellisesti todella kovaksi busineksesi, koska öljyn futuurihinnat ovat spot-hintoja korkeammat. Öljyä kannattaa siis pitää varastossa. Mutta tämän pitäisi olla hetkellinen ilmiö.