30.3.2016 - 23:07

asuntosijoittaja

+2
Liittynyt:
17.3.2016
Viestejä:
51

Millaiset johdon kannustinjärjestelmät Technopoliksella on? Vaikuttavatko ne omien osakkeiden takaisinostohaluun (esim. onko jossain optiosopimuksessa klausuuli, joka ottaa huomioon osingot jotenkin eritysesti)?

EDIT: Tämä voi nyt olla vähän hiusten halkomista, mutta T:n johdon kannustimista puolet tulee osakekurssista+osingoista:

Osakepalkkiojärjestelmän ansaintakriteerit on määritelty henkilöryhmittäin. Ansaintakriteereinä toimitusjohtajan, johtoryhmän muiden jäsenten sekä nimettyjen konsernitoiminnoissa työskentelevien henkilöiden osalta ovat 50-prosenttisesti osakkeen kokonaistuotto (Total Shareholder Return) osakekurssin kehityksellä mitattuna ja 50-prosenttisesti EPRA (European Public Real Estate Association) ohjeiden mukaan laskettu yhtiön operatiivinen tulos. Liiketoimintayksiköissä työskentelevien henkilöiden osalta ansaintakriteereinä ovat 50-prosenttisesti yksikkökohtaisen käyttökatteen kasvu ja 50-prosenttisesti yksikkökohtaisen taloudellisen vuokrausasteen kasvu.

Omien osakkeiden osto vs. osingon jako pitäisi olla indefferentti osakekurssin kannalta, mutta onko? Toisin sanoen, onko johdon etu maksaa osinkoja sen sijaan, että ostaisivat ja mitätöisivät omia osakkeitaan? Eipä tätä tietenkään varmasti voi sanoa, mikä vaikutus on, mutta ainakin osingot tulevat suoraan bonusehtoihin, kun taas omien osakkeiden osto vaatii sijoittajien reaktion. 

http://www.technopolis.fi/yritys/sijoittajille/hallinnointi/palkka-ja-p…

Mutta kuten sanottua, eipä tässä varmaan mitään asiaa ole.

5.4.2016 - 10:35

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099
Aki kirjoitti:

 ja sylissä on vielä 10,14 ostettua Nordeaa ...

Mie veikkaan, että Nordea luiskahtaa plussalle, ellei taivas putoa niskaamme, melko lähiaikoina. 18.3. irtoaa osinko, ja näen mahdollisena jopa ennen sitä tulevan pienen nykyn.

Nyt mie veikkaan, että ei ihan heti luiskahda plussalle. Mutta otin reippaana poikana average downia - ja otan lisää, jos vielä laskee.

5.4.2016 - 15:17

PikkuPro

+6203
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2923
Aki kirjoitti:

 

Aki wrote:

 

 ja sylissä on vielä 10,14 ostettua Nordeaa ...

Mie veikkaan, että Nordea luiskahtaa plussalle, ellei taivas putoa niskaamme, melko lähiaikoina. 18.3. irtoaa osinko, ja näen mahdollisena jopa ennen sitä tulevan pienen nykyn.

 

 

Nyt mie veikkaan, että ei ihan heti luiskahda plussalle. Mutta otin reippaana poikana average downia - ja otan lisää, jos vielä laskee.

Kiitos vinkistä, otin 30sec oman "analyysin" lisättyäni reippaasti asiakkaalle tätä - ennen viestiäsi ei ollut käynyt mielessäkään ko. pulju. Miekin muuten tod. näk. otan lisää jos laskee lisää.

15.4.2016 - 13:48

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Tehokkaat markkinat my ass. Olin torstaina yrityksen infotilaisuudessa, jossa istui markkinavoimaa aika hyvin. Tämä oli harvinaisen laadukas tällainen, koska oli mahdollisuus oikeasti jututtaa toimivaa johtoa, hpj:tä ja omistajan ylintä päätösvaltaa käyttävää. Kaikki vieraat (paitsi yksi vakiovieras tällaisissa) hallinnoivat ainakin seitsemännumeroisia sijoitussalkkuja. Koollekutsujaan oli sijoitettuna kaikilla paitsi tällä yhdellä vähintään kuusinumeroisia euroja, joissa ensimmäinen luku ei ollut turhan pieni. Kun oli soiteltu läpi näitä, että viitsisittekö tulla kertomaan näkemyksenne siitä, että yhtiön politiikka yllättäen muuttui sijoittajaystävällisestä ja ennustettavasta täysin arvaamattomaksi, iso osa tulikin paikalle. Kolme lähti kesken, koska tilaisuus yllätten kesti yhtä kauan kuin yleensäkin, sanomatta muuta kuin kiitos ja anteeksi. Puolet ei ollut valmistautunut yhtään, eikä sanonutkaan sitten mitään. Valmistautuneistakaan iso osa ei sanonut mitään. Yksi valmistautuneista kiitteli lopuksi siitä, että osuuskuntana jatketaan esittämättä mitään kritiikkiä täysin puskista tullutta strategian muutosta kohtaan, josta ottaa itse hittiä miljoonaluokkaa odotusarvomielessä ja yhtiömuodon muuttumisesta nykyaikaiseksi tulisi tyyliin kaksi megaa. Mutta onhan se kritiikin esittäminen nyt vähän arveluttavaa, koska jollekin voi tulla paha mieli. Parempi hymistellä, että kiva kun viette minun ja muiden omistajien rahat. Ollaan kaikki vaan kavereita.

Hinnat markkinoilla määräytyvät tällaisten miesten toimesta. Sinänsä kiva, että tällaisia askartelee markkinoilla, mutta kyllä vähän taas kerran ihmettelin, millä jouluilla noihin positioihin on lipsahdettu.

15.4.2016 - 19:54

Kari

+1
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
24

Veikkaisin että Osuuskunta KPY. Tuli kyllä itsellenikin vähän yllätyksenä nämä muutokset omistajapolitiikkaan (sekin vähä mitä tiedän) ja mieluusti luen Akin tulevia kommentteja.

25.4.2016 - 17:26

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Jos joku pohtii, voidaanko koulutuksesta leikata menettämättä mitään arvokasta, kannattaa lukea tämä:

https://www.jyu.fi/blogit/tiedeblogi

Hyvin riittää Jyväskylän Yliopistolla läskiä höylättäväksi.

Mie jäin pohdiskelemaan, onko ko. lehtori poikkeuksellisen tyhmä, vai elääkö se sellaisessa kannustavassa kuplassa, jossa taputetaan selkään heti, kun on saatu aikaan yksi FB-postaus - riippumatta sisällöstä.

Tässä on muuten selkeä sukupuolten välinen ero: Naiset kehuvat toistensa rumia lapsia ihaniksi poikkeuksetta, kun taas miehet harrastavat enemmän lasten kuvien kommentointia pohjalta "onko se oma?"

27.4.2016 - 17:45

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Erinäisistä yhteensattumista, kuten osakemyynneistä johtuen tajusin sijoitusasteen osakkeisiin olevan reilusti alle 100%. Hankala tilanne, kun ei voi kurssinousun johdosta myytyjä ostaa halvemmalla, eikä myydä ajatuksena limiitin nollaaminen. Tosin sijoitusasteen lasku on siinä mielessä suunniteltu, että piti tammirallissa kevennellä.

Onneksi tänään taas soitettiin Vauraudesta tarjottiin jotain tällä kertaa "ei mitään vähän arveluttavaa, toisin kuin pari vuotta sitten". En tiennytkään silloin tarjottujen menneen puluille. Tosin näin olisin arvellutkin. 

4.5.2016 - 15:25

MarkusBunders

+7
Liittynyt:
6.4.2016
Viestejä:
32
Aki kirjoitti:

Mie lupailin, että Pokeritiedossa en kirjoittelisi enää sijoituspohjaisia kolumneja, kun Sijoitustieto perustettiin. Miuhun ei voi luottaa, kysykää vaikka ex-vaimoilta, jos ette muuten usko.

http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/elakkeitanne-ette-nae.html

Oikein hyvä kirjoitus, mutta haluaisin lisätä sen olennaisen näkökulman, että olennaisempaa kuin itse eläkemäärä on palvelutuotanto tulevaisuudessa. Vanhuus on todella kallista sekä sosiaali- että terveyspuolella. Koska elämämme lähes sosialistisessa järjestelmässä, hyvin harvalla on mitään käsitystä siitä, mitä asiat oikeasti maksavat. Esimerkiksi ohitusleikkaus tai laitospaikka. Näille on toki nimellisiä hintoja, mutta ne ovat täysin suuntaa-antavia, koska julkisella sektorilla on lähes monopoli näiden tuotantoon. Jatkossa, jos ja kun, julkinen sektori ei voi enää verottaa erittäin rankalla kädellä palkansaajia ja maksaa näin lasten ja vanhusten elämää, alkaa eläkeläisillä todella kivualiaat ajat. Venäjältä voi katsoa esimerkkiä. 

Oma arvioni on, että about 2me tarvitaan 2+2 perheen kasvatukseen sellaista rahaa, joka nyt tulee julkiselta sektorilta siihen saakka, kunnes lapset ovat tuottavasssa iässä. Tässä oletuksessa todelliset kustannukset päivähoidosta, peruskoulusta ja lukiosta ovat 300ke per lapsi ja yliopistotutkinnosta 200ke (=hyvin alhainen, mutta riittävä BA busineksesta vaikkapa Singaporessa). Ei liene liioitellua sanoa, että jos sairaita vuosia riittää, kuten monella nykyään tekee, tarvitaan toinen mokoma samalle porukalle elämän  loppupäässä. Eli 4me+välittömät elinkulut elinkaaren aikana. Ja tässä ei paljon se omistusasunto auta, koska jos ja kun mennään tähän skenaarioon (joka muuten vallitsee suuressa osassa maailmaa), niin ostajia kovahintaisille kämpille ei ole entiseen tapaan (esimerkkinä vaikka USA:n asuntomarkkinat muutamia kuumia alueita lukuunottamatta, ovat samaa luokkaa, mitä Suomen syrjäseutu).

Nykyinen työeläkejärjestelmä on suurten ikäluokkien loistava koijaus. He pääsivätkin valtaan hyvin nuorina ja osasivat tehdä itselleen hyvän systeemin, jota hallitisivat koko sen olemassaolon ajan. 

Mitä tulee vanhojen muisteluun, niin jokainen varmaan lienee kuullut, miten ennen ei ollut sitä ja tätä tai itse sanoo lapsilleen, että kyllä siellä kuraleikeissä me kasvettiin aikuisiksi yms. Tästä menneisyyden fantasioista unohtuu aina iloisesti se, että vuoteen 1990 asti Suomen tuotanto oli täysin poliittisissa käsissä ja jaettiin tasaisesti kansalle. Sitten kun ei enää ollut, katosi 700 000 työpaikkaa. Tämän jälkeen tuli ennen näkemätön IT-nousu, joka tuhoutui täysin vuoteen 2008 mennessä ja tämän jälkeen julkinen sektori on velkaantunut about 10 mrd e vuodessa eli 300 000 työntekijän palkkamenojen verran joka vuosi, eikä loppua näy. Tästä voisi fiksumpi menneisyyden haikailija vetää johtopäätöksen, että se, mikä riitti ennen tuskin riittää enää jatkossa. About 200 000 suomalaista  on jo lähtenyt ulkomaille töihin ja väittäisin, että paremmasta päästä.

PS. Esitin yleisökysymyksen Raimo Sailakselle 2005 keväällä, jossa ehdotin/kysyin mahdollisuutta verottaa eläkeläisiä ja ratkaista "eläkepommi" tällä tavoin. Sailas, joka tuolloin oli valtiovarainministeriön ylin virkamies ja käytännössä siis päätti Suomen asioista, vastasi: me (suuret ikäluokat ja eläkeläiset) äänestämme ehdotusta vastaan. Eläkepommi ratkaistaan myöhemmin (=vain suuret ikäluokat ja heidän lapsensa saavat käytännössä mitään työeläkettä, vaikka maksavatkin eläkemaksut, priceless), mutta periaate säilyy. Eläkeläiset tulevat suomalaisessa demokratiassa aina kaatamaan kaikki tulonsiirtojensa ja etujensa heikennykset ja siten nuori polvi on se, joka tämän leikin maksaa. Käytännössä toki rajat tulevat maksukyvyssä vastaan ja fiksuimmat lähtevät maasta, mutta sitten on niitä 27-vuotiaita kirjallisuuden opiskelijoita, jotka raukat eivät vielä ole löytäneet itseään ja huomaavat, että Mäkkiinkään ei enää heidän taidoillaan pääse töihin.

5.5.2016 - 03:56

Seniili Seiska

+12
Liittynyt:
9.3.2015
Viestejä:
51
Aki kirjoitti:

Erinäisistä yhteensattumista, kuten osakemyynneistä johtuen tajusin sijoitusasteen osakkeisiin olevan reilusti alle 100%. Hankala tilanne, kun ei voi kurssinousun johdosta myytyjä ostaa halvemmalla, eikä myydä ajatuksena limiitin nollaaminen. Tosin sijoitusasteen lasku on siinä mielessä suunniteltu, että piti tammirallissa kevennellä.

Meh sopiva ammusvarasto on aina hyvä tilannesurprise

23.5.2016 - 13:59

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Olen vähän häpeissäni, että olen näköjään siirtynyt defensiiviseen sijoittamiseen. Tuntuu siltä, että lähinnä yritän säilyttää olemassaolevat rahat. Kun on viimeksi ostanut tyyliin Nordeaa, Sampoa ja Nokiaa, on minun kirjoissani lähinnä rahastosijoittajablush.

Päätin nostaa kuluja, jotta vähän virkistyisin askartelemaan. Tilasin oman Economistin, Digi-Kauppalehden ja melkein Arvopaperinkin. Talentumin asiakaspalvelu oli poissa käytöstä, kenkää kaikille. YT:thän siellä on jo menossa, vai loppuivatkohan ne jo? Näitä kaikkia olen seuraillut tähän asti kaikenlaisella kikkailulla. KL ja Arvopaperi ovat aina tulleet toimistolle, mutta käyn siellä tyyliin kerran viikossa.

Että saan nämä ja kaikki muut lehdet luettua, täytyy suosia kuntopyöräilyä ulkolenkkeilyn sijaan. Käyttöliittymänä kun dinosauruksena preferoin edelleen paperilehteä. KL-digi toki biittaa paperilehden, joka sitä paitsi tulee "myöhässä", joten siitä en viitsinyt ottaa lisää paperiroskiin vietävää.   

27.6.2016 - 18:08

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Mie istun vähän käsieni päällä juuri nyt. Tekisi mieli ostaa sitä sun tätä, mutta toisaalta pelottaa ampua kaikkia laukauksia, joita onneksi vielä on. Tässä on selvää, että nollakorolla vedetään vielä pitempään, kuin aiemmin ajateltiin. Joten osakkeille vaihtoehdot ovat jatkossakin todella vähissä. Merkittävin riski on siinä, että kollektiivinen hölmöily leviää koko Eurooppaan, ja saadaan aikaan oikein kunnon lama.

Vähän siis ostin jo tänään, ja liian aikaisin.  

30.6.2016 - 16:41

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Olen pitänyt itseäni vahvana päässälaskijana siitä asti, kun sain päässälaskukokeesta ala-asteella täydet. Toisaalta 35 vuotta hermomyrkkyä säännöllisesti on saattanut ikääntymisen lisäksi antaa iskua osaamiselle. Tykkään siitä, että osakkeita on tasamäärä, tyyliin 1000, 6000, 17000 tai silleen. Helpompi hahmottaa jotenkin. Usein roikun laidoilla vastoin omia yleisohjeitani, ja tällöin jää osa tavoitellusta määrästä saamatta/menemättä. Sitten haen täydennyserää myöhemmin, ja lasken päässä, paljon tarvitsee. Katselin salkkuani, ja esimerkiksi määrä 10100 on selkeä päässälaskuvirhe. Tätä tapahtuu jatkuvasti. Mutta en ala käyttää laskinta, perkele. 

17.7.2016 - 13:26

Guliver

-1
Liittynyt:
17.7.2016
Viestejä:
2

Aki, ensin kiitokset mainioista blogeista niin pt:ssä kuin täällä. Kaipaisin näkemystä siitä, kuinka säästäminen ja vaurastuminen kannattaisi aloittaa. Vaurastumista yritin internet-pokerilla, mutta en onnistunut. Se tie on katsottu. Taustaa sen verran, että olen keskituloinen vakityössä oleva vajaa kolmekymppinen mies. Miten pienestä alkupääomasta lähdetään liikkeelle? Vajaa pari tonnia jää vuokran jälkeen käteen. Mikä on Matti Meikäläiselle sopiva tapa vaurastua? Tarkoitan sitä, että ei oteta samanlaisia riskejä kuin sinä nuoruudessasi. Tuntuu, että tämä sivusto on ison pinkan omaavien miesten leikkikenttä, joilla toki on poikkeuksellista osaamista. Suurin osa ihmisistä kuitenkin elelee suht pienen pinkan kanssa ja hartioiden välissä on suuren finnin kokoinen keskusyksikkö. Kiitos jo etukäteen vastauksesta, tulee se sitten tänne tahi kolumnin muodossa :)

20.7.2016 - 11:30

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099
Guliver kirjoitti:

 Miten pienestä alkupääomasta lähdetään liikkeelle? Vajaa pari tonnia jää vuokran jälkeen käteen.

Tuo on imo aika paljon. Kymmenessä vuodessa neljännesmiljoona ilman mitään tuottoja, joten vaurastuminen on väistämätöntä, jos näin jatkuu.

Mikä on sopiva sijoitusmuoto, riippuu aika paljon riskinottokyvystä ja kiinnostuksen kohteista. Mie ostelisin osakkeita tyyliin yhtä kerrallaan. Kaksi tonnia on kepeästi ihan järkevä määrä suoriin osakesijoituksiin. Indeksiväki suosittelisi kuukausisäästämistä, joka minulle vähän boring, joskin melko pieniriskistä. Ei tosin sitten tule isoa tiliäkään, mutta toisaalta vaurastuu kahden tonnin kk-spekseillä väistämättä. Pankit suosittelisivat omia rahastojaan, mikä yleensä huonoin vaihtoehto.

Vipua voi ottaa mukaan maltilla myöhemmin, jos pää kestää kertautuvia kurssilaskuja. 

20.7.2016 - 15:18

Guliver

-1
Liittynyt:
17.7.2016
Viestejä:
2

Iso peukku! Pysyt tyylillesi uskollisena ja vastaat asiakkaalle niin kuin pelipöydässäkin. Arvostettava piirre.

Toivottavasti tämä olisi kuitenkin plussasummapeliä, jossa järjenjuoksultaan hitaammatkin pärjäisivät. Osakkeita minäkin oon ajatellut, koska ruokittavia suita ei vielä ole. Riskiä voisi toki pienentää tuolla indeksirahasto-sijoittamisella. Kolmas olisi sijoitusasunto. Harmi vain kun peukalo ei ole edes keskellä kämmentä. Sekin helpottaisi kovasti. Tärkeintä on aloittaa ja antaa sitten ajan tehdä tehtävänsä.

5.9.2016 - 11:07

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Selkeästi kirjoitusfreksvenssi paranee heti, kun salkku osoittaa vähän koilliseen. Ilmeisesti neljä kolumnia viiteen päivään ei riittänyt, kun kuudentena päädyin päivittämään päiväkirjaa. Kirjoitin keskiviikkona Pokeritietoon, perjantaina tulevaan Arvopaperiin, lauantaina Sijoitustietoon (etukäteen wau) ja sunnuntaina Viisaaseen Rahaan.

Olen kevennellyt (liian aikaisin) salkkuani pitkin loppukesää ja treidaillut vähän Technopolista. Technopolistreidailuja en ole laittanut ostan/myyn ketjuun, muut pääosin kyllä. Mie pelkään jotain syyskriisiä. En tiedä pelkäänkä eniten Trump-, Putin-, velka-, vai kauppasotakriisiä, mutta näitä kaikkia ja taivaan putoamista niskaan pelkään ja lisäksi rekyyliä.

Globaalisti olen hyvin huolissani populismin kasvavasta noususta siellä sun täällä. Paljon parjaamassani Hesarissa oli hyvä juttu "Globalisaatio on tuonut paljon hyvää, miksi se on nyt vastatuulessa?" http://www.hs.fi/talous/a1472870205554 . Tämä pitäisi laittaa pakkoluvuksi kaikille TTIP-koohkaajille.

Törmäsin Joukkovoiman mielenosoitukseen mennessäni poikaa junalle vastaan. Huusivat hallitus (joka ottaa vajaat 6 miljardia velkaa elättääkseen tämän rimpan) on varas, hallitus on varas! Heille suosittelen Kalle Isokallion "Naapurin taskulla". http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2016/08/29/naapurin-taskulla/ lukemista. Tosin en usko ymmärryksen lisääntyvän, vaikka lukisivatkin. Ihmiset päättävät tyypillisesti näkemyksensä ensin ja etsivät sitä tukevaa tietoa sitten. 

Kuulin yhden partnerin näkemyksen, joka sanoi odottavansa vielä yhtä kunnon ylöspäin ylilyöntiä ennen lopullista romahdusta. Tämä on hyvin mahdollinen skenaario. Millään relevantilla mittarilla kunnon kuplaa ei vielä ole ainakaan Suomessa. Osakkeiden hintojen vertaaminen BKT-kasvuun on SaiPan menestyksen suhteuttamista Lappeenrannan Catzin menestykseen. Voi olla joku korrelaatio molemmissa hyvinkin.

Oma näkemykseni markkinoista on, että olen tavallistakin enemmän lost in space mihin markkinat ovat menossa. Aion kuitenkin sumealla logiikalla ja vahvalla mutulla mennä eteenpäin. Omasta mielestäni paremmilla eväillä kuin hallituksemme, joka ulkoisti työllisyystoimet kolmikannalle. Heikki Pursiaista suosittelen kaikille samanmielisille ja niille erimielisille, jotka kuitenkin etsivät loogista ajattelua. http://www.libera.fi/blogi/budjetti-ja-hallituksen-henkinen-konkurssi/ kiteyttää minunkin näkemykseni hallituksen saavutuksista.

Mutta ei vaivuta synkkyyteen. Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Vesa Vihriälä ovat täysipäisiä professoreita, joiden mielestä elämme  maassa, jossa instituutiot ovat vakaat ja toimivat, väestön osaaminen on erinomainen, tutkimustoiminnan panostukset korkealla tasolla ja infrastruktuuri pääosin hyvä. Mie oon samaa mieltä. http://www.hs.fi/talous/a1472178985944

4.10.2016 - 13:35

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Mie hukkasin elämääni lukemalla vähän Suvi Auvisen ja Emma Holstin kirjoituksia. Välillä ajattelen, että Suomen tulevaisuus on nuorissa. Sitten törmään näihin täysin reaalimaailmasta karanneisiin logiikkavirheautomaatteihin. Ensimmäinen on siis anarkisti ja toinen kokoomusnuori, eli näitä löytää ihan laidasta laitaan.

Minun sijoittamisessani on myös paljon logiikkavirheitä. Omistan melko paljon tuplaverotettua kiinteistösijoitusyhtiötä, jonka hallituksen toimia pidän varovasti sanottuna arveluttavina. Suorat vivutetut kiinteistösijoitukset olisivat selkeästi perustellumpia. Tosin listattua pääsee treidaamaan, ja pikku treidissä onnistumisesta saa rahan lisäksi kicksejä melkein yhtä paljon kuin Kiksan pillittämisestä sököfinaalissa. Technopolis-treidini eivät ole menneet täydellisesti, mutta välitilirahat saa pitää. Ja lisäksi listakamasta pääsee eroon muutamalla napin painalluksella.

Mutta haen sijoitustoiminnastani edelleen tuottoa, enkä markkinan biittaamista. Olen vakuuttunut Technopoliksen tuottavan hyvällä todennäköisyydellä tulevaisuudessa ihan ok, ellei talousjärjestelmämme romahda. En varmasti laita Sijoittajamestarisalkkuun kuitenkaan mitään Technopolista, varmasti löytyy parempia. Laiskuuteni skannata jotain, josta oikeasti tykkäisin, johtuu pitkälti siitä, että minulla ei ole oikein mitään taloudellisia tavoitteita. Juon ja syön ja asun juuri joskus unelmoimallani tavalla. Autokin on lähes niin hyvä kuin haluan. Valitettavasti Uberit tulevat vähän haluttomasti kotiosoitteeseen ja ajelen edelleen aika paljon Taksi Helsingillä.

Sunnuntaina oivalsin, että on jotain mitä haluaisin kovasti ja johon minulla ei ole varaa. Oma NFL-joukkue olisi sellainen. Minulla ei ole mitään intohimoa kotimaiseen urheilubisnekseen, koska se on täysin toivotonta. Meillä on ylitarjontaa halukkaista rahanpolttajista, joten suomalaisen urheilujoukkueen kannattavaksi saaminen on käytännön mahdotonta. NFL-joukkuetta voisi pyörittää ainakin omillaan ja olisi melko siistiä tuulettaa TD:tä omistajan aitiosta.

En kyllä näe mitään epärealistisiakaan visioita noususta Paul Allen-sarjaan (omistaa Baltimore Ravensin), joten jatkanen vanhaan malliin pikkupokeria ja mutusijoittamista yrittäen sivussa olla tyrkkimättä ja estää muitakin tyrkkimästä paria operatiivista yhtiötä ojaan.

11.10.2016 - 15:22

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Olen lukenut Hufvudstadsbladetia jostain 90-luvun alkupuolelta asti. Toivottavasti en joudu koskaan Hbl:n ajojahdin kohteeksi. Timo Soini esimerkiksi tietää, miten Hbl pilkkaa ja jahtaa persuja väsymättä vuodesta toiseen. Suurin osa persuista ei onneksi tiedä, koska eivät osaa ruotsia, toisin kuin Soini. Bensowin säätiön hallitukseen miuta ei saisi millään palkkiolla. Nyt on löydetty uusi jahdattava ja se on Tukholman tuleva ex-suurlähettiläs Jarmo Viinanen, joka utsatt kvinnliga gäster för sexuellt ofredande.

Hbl tekee vielä oikeaa tutkivaa journalismia, toisin kuin Hesari, joka korkeintaan lähettää tutkivan journalistinsa thaihieromoihin tutkimaan hierotaanko siellä mahdollisesti muutakin kuin munaa. Tai tällä kertaa asialla oli Svenska Prässtjänst, mutta samaa ankkalammikoa. Pari kuukautta sitten tuli ilmi, että ambassadpersonal i Stockholm har langat skattefri alkohol och tobak. Mie muuten jouduin tarkistamaan, mikä rikosnimike langning oikeasti onblush.

Koska mitään virallista tutkintaa ei järjestetty, hankkivat nämä kuitit lähetystön kaikista ostoista, laskivat yhteen ja totesivat, että sen jälkeen kun asiaan oli puututtu, oli röökin polttaminen lähetystössä vähentynyt 90 prosenttia. Sinänsä puhutaan karkkirahoista diplomaattimittakaavassa, mutta olen varma, että että ankkalammikossa on kustu hunajaa, kun ovat keksineet saavansa tästä kivan skuupin.

https://www.hbl.fi/artikel/nya-siffror-avslojar-tobaksliga-pa-finska-ambassaden-i-stockholm-2/

Tässä yhteydessä mainittakoon, että jos olen sunnuntaiaamuna vähän kolumniaihetta vajaa, luen ensimmäiseksi Carl Magnus Gardbergin Börsveckanin Hbl:stä. Siinä nimittäin kootaan viikon pörssitapahtumat väsymättä ja taatusti ilman mitään pilkettä silmäkulmassa. Reilu viikko sitten tosin suivaannuin siihen, että Gardbergkin oli mennyt Ritokallion miinaan ja vertaili Deutche Bankin markkina-arvoa ja sille esitettyjä vaateita.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-meilla-ei-ole-asiakaskatoa

En kolumnissa maininnut Gardbergia tai kolumniaan, koska arvostan tätä viikottaista kolumnia kovasti. Hesarissa esimerkiksi ei vastaavaa ole. Tosin ymmärrän tämän hyvin, sopii Hesarin sijoittajavihamieliseen linjaan.

 

21.10.2016 - 14:03

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Luin nyt vasta "Mikä on sijoittajan tärkein päätös"-kumppaniblogin

"Kysyimme 1000 suomalaiselta, miten he vaurastuisivat mieluiten. Vastaus yllätti. Suurin osa suomalaisista haluaisi vaurastua mieluiten lottoamalla. Vasta toisena vastauksena tuli säästäminen ja kolmantena sijoittaminen."

Näin mie mutulla asian ajattelin olevankin. Tämä oli yksi syistä, miksi Sijoitustieto aikoinaan perustettiin. Tärkein syy toki oli, että pokerinpelaajat olivat niin umpihuonoja sijoittajia. Mutta no mas. Esimerkiksi Jensistä ja JR:stä on lyhyessä ajassa kuoriutunut pesunkestäviä spekulantteja.

Minä en tunne Investiumin väkeä yhtään, mutta liikeidea vaikuttaa hyvältä ja järjelliseltä myös sijoittajan kannalta. Ymmärrän hyvin, että kaikki eivät halua (eikä ehkä kannatakaan) jännätä osareiden sivulauseita. Varsinkin kun ne useimmin tulevat aikaan, jolloin sivistyneiden ihmisten pitäisi olla nukkumassa.

 

27.10.2016 - 00:16

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Hmph. DNA listautui ja Nordea teki hyvän tuloksen. DNA:n listautuminen on jo tuonut hyvää, kun PHP ja Finda ovat nousseet. Nordeaakin on vielä ihan kiva määrä. Net worth lienee ATH:ssa. Ei tunnu missään, koska sormi on paketissa. Toisaalta jos ylipainoiselta keski-ikäiseltä mieheltä menee sarjapelissä vain sormi, on se osin onnistunut.

Perinteistä syysluisuakaan ei ole tuntunut tulevan. Myymäni sykliset tämän varalta ovat melkein kaikki yli myyntihintojen, joten niitä ei voi ostaa. Salkkuni alkaa olla sellainen mummosalkku, että hävettää. Onneksi on sentään parjattuja ja hyljeksittyjä pankkeja, ettei mene ihan neiteilyksi.

30.10.2016 - 22:01

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099
Aaron Brown kirjoitti:

Oletko laskenut minkälaisella sharpella oma salkku menee?

En. Tämä olisi varsin hankalaakin, koska mistä otat esimerkiksi puhelinyhtiöiden volatiliteetin. Laskeminen jollain paraetreillä olisi kyllä minulle "nice to know"-osastolla, mutta en usko tuovan lisäarvoa.

3.11.2016 - 15:43

Staden

+40
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
21
Turskanpyytäjä kirjoitti:

 

Näitä oksennuksia on nyt putkahdellut muuallakin viimeaikoina. Tämänkään järjettömyyttä ei liene syytä täyspäisille ryhtyä tavaamaan.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1477192893647

Akin blogi ei ehkä ole oikea paikka tälle keskustelulle, mutta minusta perintöverotuksen kiristäminen on huomattavasti järkevämpi idea kuin Aamulehden kolumnistin 10k maksipalkkaprovo, vaikka onkin selvää että myös Hesarin kirjoituksen tarkoitus on lähinää herättää debattia.

Jos hyväksytään että ihimisiä pitää ylipäänsä verottaa, on mielestäni reiluinta kohdistaa verot ansiottomiin tuloihin - kuten perintöihin - ei ihmisen omiin ansioihin. Voisi siis jopa väittää että kirjoitukset edustavat aika vastakkaisia aatteita.

Ei, en itse nostaisi perintöveroa 100%:iin, enkä ihan lähellekään. En kuitenkaan missään nimessä lähtisi veroa poistamaankaan ja voisin jopa harkita sen korottamista, jos muuta verotaakkaa voitaisiin näin keventää.

Disclaimer: Olen näillä näkymin aikanaan saamassa selvästi keskimääräistä suomalaista suuremman perinnön.

3.11.2016 - 17:33

hauturi

+3293
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2392

Perintöjen ongelmahan on usein se, että vanhusten rahat makaavat jossain odottamassa, että ne "voidaan jättää lapille" = kuusikymppiset "lapset", jotka eivät perintöä mihinkään tarvitse, saavat rahat, ja rupeavat taas omasta puolestaan makuuttamaan niitä jossain jättääkseen ne taas vuorostaan omille kuusikymppisille lapsilleen. Olisi parasta, jos raha saataisiin kulutukseen, eikä makoilemaan tilillä. Teoriassa 100% perintövero voisi aiheuttaa sen, että vanhukset käyttäisivät rahansa itse vaikkapa hankkiakseen itselleen kunnollista hoitoa jne, sen sijaan että säästävät rahojaan jollekin, joka ei niitä tarvitse.

Itselläni ei ole lapsia, ja tarkoitus onkin koittaa tuhlata vähät rahat mahdollisimman tehokkaasti ennen kuolemaa. Ongelmaksi muodostuukin se, etten tiedä koska loppu tulee. Tähän optimointiongelmaan tarvittaisiin tehokas ratkaisu.