Turskanpyytäjä
Viimeisimmät viestit
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset
18.7.2022 - 09:30
Turskanpyytäjä kirjoitti:...
Täähän tulee usein esiin myös perintöveron kritiikkinä, ja mulla on siellä tietty kanta, joka ihan pätee tähänkin. Mun mielestä näitä vanhoja perheyrityksiä jotka tekee "nollatulosta tai pientä tappiota" kannattais pistää paljon herkemmin lihoiks, ja niiden omistajienkin elämänlaatu todennäkösesti paranis :)
On tuo toki ihan perusteltu kanta. Mutta saman aikaisesti kun vasemmisto tuon veron kautta tahattomasti (ehkäpä) insentivoi "mom & pap shoppeja" tehostamaan performanssiaan, se kuitenkin monin tavoin heittää sitten kapuloita rattaisiin kun lähtökohtaisesti mikä tahansa tehostamistoimenpide on punainen vaate AY:lle. Ja toinen oleellinen pohdinta on että meneekö tämä nollatulosta jauhavilta pk-firmojen omistajilta kerätty veroraha sitten vielä tehottamampaan käyttöön kun se allakoituu julkisen puolen rattaisiin ja puuhaprojekteihin.
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset
18.7.2022 - 08:24
Olisko sulla jotain fiksua kritiikkiä vasemmistoliiton ehdottamaan 0,5% omaisuusveroon yli miljoonan euron asunnon ulkopuolisille omaisuuksille? Mun mielestä nopealla pohdinnalla kuulostaa täysin tolkulliselta verolta, ja en odottais vasemmistolta rikkaisiin kohdistuvaa veroa, joka lisää aidosti verokertymää...
Siis mun ekat ajatukset on, että ainoa käytös mitä vois muuttaa, ois muuttaminen veroa karkuun, ja 0,5% ei pitäis riittää siihen missään rationaalisessa tapauksessa. Ja yleisesti ottaen veroissa ei voi olla juuri muita haittoja, kuin että ne joko laskevat verokertymää, tai muuttavat ihmisten toimintaa muista näkökulmista irrationaaliseksi.
Tuo on määränä sinällään ihan tolkullinen jos eletään maailmassa missä kaikilla omaisuudet ovat seteleinä pöydällä, numeroina käyttötilillä tai osakkeina nordnetissa julkisista firmoista, näistä on ihan helpohko maksella. Sitten tullaankin näihin reaalimaailman sovelluksiin; Ei ole mitenkään tavaton tapaus että monien yrittäjän ns. muutaman miljoonan varallisuus on todellisuudessa pari sorvia ja pienet tuotantotilat tai jokunen täysperävaunurekka-yhdistelmä + pari työntekijää. Verottaja kun katsoo listaamattoman yrityksen verotusarvon tasearvon pohjalta (varat - velat). Voi olla pahimmillaan todella ikävä yrittäjän vastaanottaa vuositasolla 5k - 10k edestä lisää henk. koht. maksettavia laskuja jos tämä edellä mainittu yritys tuottaa vielä nolla-tulosta tai tappiota. Mistä rahat veroihin?
Nordea
1.8.2019 - 22:45
Sellainen havainto kadulta, että Nordea on silminnähden käynnistänyt kovan myyntityön. Otantakoko ei toki ole merkittävä, mutta useasta lähteestä koottu. Mm. Asuntolainoja todella halutaan antaa, katu/some -mainontaa sekä entistä pienempien yritysten varainhoitoa. Vaikea sanoa biittaako volyymi kutistuvia katteita, mutta uskallan väittää että jotain on alkanut operatiivisella tasolla tapahtua.
Osakesäästötili. Talletusraja nousi 100.000 euroon.
28.12.2018 - 13:18
Aki Pyysing 16.12.2018: Harakat haluavat köyhien pysyvän köyhinä
"Kansanedustaja Timo Harakka on ristiretkellä sijoitussäästötiliä vastaan. Ristiretkellähän tavoitteena on vääräuskoisten lahtaaminen, alistaminen ja pakkokäännyttäminen. Tarkoitus ei ole todellakaan käydä uskonnollista debattia siitä, kumman puolen satuolento on uskottavampi. Päällimmäisenä ideana on saada lisää maata ja valtaa, ja tässä kaikki keinot ovat sallittuja."
Löyhästi liittyen tuohon Akin kirjoitukseen, silmiini eksyi tällainen. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kysely-lottovoitto-on-hyvaksyttavampi-tapa-vaurastua-kuin-sijoittaminen/307b1973-95fc-4c27-bb3a-a168b16c7438
Viimeinen sammuttakoot valot jne.
Nokia
11.12.2018 - 22:08
Hilpeä osio Huawein takaporttiepäilyissä on, että tämä vaikuttaa Nokiaan positiivisesti, kun Huawei on verkkomarkkinoilla tuplakokoinen kilpailija. Tämän merkitys voi olla ihan törkeän iso, tai sitten mitätön. Jos Huaweista tulee no player USA:n markkinoilla, niin tokihan kyse on jättipotista. Kurssi on ainakin sitä mieltä, kun on kestänyt ryskettä hyvin.
Olen itse pyrkinyt analysoimaan tätä tilannetta melko monesta eri vinkkelistä, päätyen melkein kaikessa vahvaan bullish -skenaarioon Nokian (sekä Ericssonin) osalta.
Mitä tiedetään varmuudella tällä hetkellä ? Huawein verkkoliiketoiminnan liikevaihto koko vuonna 2017 oli karkeasti noin 45 miljarida dollaria, tehden siitä noin puolet Nokiaa suuremman verkkopelurin, kuten Aki totesikin. Huawei on siis globaalilla skaalalla alan isoin toimija. Minulla ei ole luotettavaa tietoa siitä kuinka tuo liikevaihto on jakaantunut maanosittain, mutta lienee turvallista veikata että kohtalaisen paljon tulee länsimaistakin. R&D -henkilökuntaa Huaweilla on dedikoituna noin 80k henkilöä. Tämä on kokoluokkana samaa tasoa kuin Nokian koko henkilökunta yhteensä.
Huawei on myöskin Nokian lisäksi ainoa markkinoilla oleva toimija, joka kykenee toimittamaan end-to-end verkkoinfrastruktuurin. Tämä on nyt sellainen asia, että en tarkoin tiedä paljonko tälle uskaltaa antaa paino-arvoa Nokian edun vinkkelistä, sillä ymmärykseni mukaan yhden laitetoimittajan varassa oleminen operaattoreille ei ainakaan ennen ole ollut täysin riemunkiljahduksia tuottava toimintamalli. Toisaalta ei tätä tilannetta kovaksi negaatioksikaan saa Nokia kannalta käännettyä, sillä aikoinaan Nokian ollessa ALU -ostoksilla, tämä end-to-end kyky todettiin merkittävimmäksi ambitioksi mistä syystä ALU haluttiin ostaa. Eli johdolla on oltava joku visio tämän hyödyllisyydestä liiketoiminnalle.
Mitä tulee sitten näihin Huaweita koskeviin bannauksiin, niin tuorein tilanne on tällä hetkellä ymmärtääkseni seuraavanlainen: USA, Australia, Uusi-Seelanti ovat lähes varmuudella bannanneet Huawein 5G -markkinoilta. UK ei ole virallisesti vielä bannannut, joskin heitä on painostettu näin tekemään ja hallitus on aloittanut keskustelut bannaamisesta (mitä nyt muilta kiireiltään ehtivät). Japanista tuli tieto viime viikon lopulla että Huawei olisi menossa banniin. Tätä hallitus ei kysyttäessä täysin vahvistanut, joskaan ei kiistänytkään. Kanada tutkii tällä hetkellä tilannetta Huawein osalta, mutta lienee melko kovassa Yhdysvaltojen painostuksessa asian tiimoilta. Myös Etelä-Korea on tuonut voimakkaasti huolensa ilmi Huaweista. Saksaa taas painostetaan julkisesti bannaamaan Huawei.
Oli tarkka lopputulema sitten mikä vain näiden edellä mainittujen maiden osalta, on käytännön varmaa että Huawein liiketoiminta tulee kärsimään tolkuttoman paljon tästä huomiosta ja tutkinnan määrästä. Kaupallinen 5G:n toimittaminen ensimmäisille operaattoreille on alkanut hiljattain ja tulee tästä tasaisesti kiihtymään jatkossa. Uskallan väittää että melko monessa länsimaassa operaattoreiden ostopäälliköillä on todella kiusallinen tilanne valita Huaweita enää kun tilanne pääsi paisumaan tähän mittasuhteeseen, oli Huawein vehkeissä/softassa torakoita tai ei. Mitä kauemmin tilanne on näin aggressiivinen Huaweita kohtaan, sitä vähemmän kukaan operaattori enää heitä lännessä haluaa, sillä jossain vaiheessa alkaa nähdäkseni kohota riski että jopa kuluttajat kiinnittävät tähän Huawei -asiaan huomiota ja jättävät valitsematta operaattorin jonka verkot ovat rakentuneet Huawein osilla, kuka minkäkin pelon vuoksi.
Lopuksi vielä muutama muu asiaa liippaava, sekä mainitsemisen arvoinen pointti. ZTE, jolla on noin 10% markkinaosuus maailman verkkoliiketoiminnasta, rampautettiin myös USA:n toimesta aiemmin tänä vuonna. Yhdysvallat kielsi liittolaisiaan toimittamasta komponentteja tälle kiinalaiskioskille, jonka toimesta ko. narikan osakekurssi karkeasti puolittui, eikä oikeastaan koskaan palautunut. Ymmärykseni mukaan ZTE oli melko henkitoreissaan, sillä jotkin operaattorit peruuttivat luonnollisesti verkkotilauksensa tässä yhteydessä, ja oletukseni mukaan peruuttamatonta vahinkoa syntyi tästä epistolasta myös ZTE:n liiketoiminnalle. Ei välttämättä ole haluttavin ratkaisu ostaa verkkoaan myöskään heiltä ja vastaanottaa laitetoimituksien kynnyksellä force majeure ilmoitusta siitä että verkkoja ei nyt voidakkaan toimittaa taas koska Trump sai päähänsä asian x tai y.
Pidän todennäköisenä että Nokian suhteellinen markkinaosuus vrt. Huawei ja ZTE tulee kapenemaan Kiinassa, koska tämä asia ei jää Kiinalta kostamatta. Tämä on mielestäni kuitenkin todella pieni trade-offi siitä että tällä hetkellä näyttäisi siltä että moni merkittävä länsimaa jää vain Nokian ja Ericssonin temmellyskentäksi. Nykyisellään Nokian liikevaihdosta noin 10% tulee kiinasta, eli heilunta sillä suunnalla ei aiheuta liian merkittäviä vahinkoja Nokialle. Nokia, Ericsson, ZTE ja Huawei ovat nykyisellään ainoat neljä vakavastiotettavaa verkkojentoimittajaa maailmassa.
Nokian ja Ericssonin etuja ovat myös se, että ne eivät kolmansille maille edusta täysin Yhdysvaltoja, vaan voidaan nähdä myös neutraalissa valossa, jonka vuoksi täysiä banneja Kiinasta tai muualtakaan tuskin on heidän suuntansa tulossa vastineeksi tästä sotkusta.
Olen itse ostanut Nokiaa raskaasti syksyn aikana. Pyrin kuitenkin oman etuni vuoksi arvioimaan edellä mainittujen tilanteiden kehittymistä mahdollisimman objektiivisesti.
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
29.11.2018 - 00:43
Tää on asia, jota oon erityisesti oppinut arvostamaan pokerissa/vedonlyönnissä/sijoittamisessa. Asioista ei tarvitse väitellä, vaan voi yksinkertaisesti lyödä vetoa siitä kumpi on oikeassa, ja tienata sillä rahaa jos on useammin oikeassa kuin vastapuoli.
Spot on. Ennemmin tai myöhemmin vuorovesi laskee ja sitten selviää ketkä painelevat ilman uimahousuja.
Nokia
3.11.2018 - 17:22
Mie kevensin lisää Nokiaa @5,14. Viikonloppu on pitkä ja täynnä kauhuja, joten teki mieli myydä vähän jotain muutakin kuin Aspirea. Lisäksi olen pohdiskellut, että kuinka pitkään ne Nokian patentit tuo kassavirtaa, kun arvosta täytyy olla tosi paljon.
Nolliin en tätä laita, kun Bell Labs sai taas Nobelin ja saatan toki perinteisesti ostaa halvemmalla takaisin, jos niikseen tule.
Ymmärykseni mukaan tuota patenttihommaa tulisi tulkita kehittyvänä liiketoimintana. Eli kyseessä ei sinällään ole mikään aikoinaan luotu patenttisalkku joka mätänee sitten jossain vaiheessa, vaan Nokia kehittelee jatkuvasti uusia patentteja salkkuunsa lisään, mm. 5G teknologian ympärille. Sijoittajien toiveena tietysti on että uusia patentteja luodaan enemmän kuin vanhoja toisesta päästä mätänee. Toinen oleellinen kassavirtaan vaikuttava komponentti tietysti on aggressiivinen patenttien käyttäjien rahastus ja siinä onnistuminen. Tässä toiminnassa ollaan vuosien varrella otettu positiivisia harppauksia vrt. menneisiin aikoihin.
Technopolis
23.4.2018 - 18:44
Ymmärtääkö tästä muuten joku jotakin? Onko tämä vihermaalausta, laadukasta rakentamista vai lähinnä läppälappujen täyttöä?
Todellisuus on ehkä sopivasti kaikkea noista mainitsemistasi. Melkoista talotekniikkajargonia, mutta on tuossa ihan relevantti potentiaali saada nostettua keskivuokria ylöspäin jollain aikavälillä. Monilla isoilla korporaatiolla on ties mitä höpö-höpö vastuullisuusohjelmia tulevaisuudessa entistä enemmän ja nämä tarjoavat ihan oikeasti hyvää saumaa päästä kirjottamaan firman vastuullisuudesta jotain kun ollaan vuokralla technolla. Ongelma vielä tällä hetkellä on se, että nämä sertit ei ole kovin suuren kansan tiedossa.
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
5.3.2018 - 11:43
Jeans kirjoitti:Ymmärtäisin tällaisen reaktion jos olisin täällä aina myymässä jotain paskaa, mutta oon pyrkinyt alusta asti olemaan täällä täysin rehellinen kuten olin myös edellisessä postauksessani. Kelpaa lukea tätä blogia ilmatteeks, mutta auta armias jos vahingossakaan yrittää jotenkin hyödyntää blogia vaikkapa ihan vaan myyntikanavana.
Jep, kehtaakin kysya kun yritat myyda sijoituksia. Kaverikin suuttui baarissa, kun en ostanut silta autoa parin tarjotun tuopin jalkeen. Kuka tahansa jarkeva sijoittaja tekee taustatyonsa kunnolla ennen kuin antaa rahansa, joten kai joku muukin naihin kysymyksiin haluaa vastauksia.
Olet varmaan huomannutkin, etta samantyylisia kysymyksia olen esittanyt muillekin sijoitusmarkkinoijille taalla - miksi sinulle pitaisi olla eri kriteerit naissa asioissa? Blogisi sisalto on ollut tahan saakka lahinna omien kokemustesi ja sijoitusten kasittelya, mika on aikalailla eri juttu kuin markkinointi.
Myyjän ostohintojen kysely on kyllä täysin absurdia ja suorastaan junttia puuhaa, oli kyseessä sitten listaamaton osake, gryndausprojekti tai vaikka k-kaupan karkkipussi. Mitä hemmettiä se asia sinulle kuuluu tai ostopäätökseesi pitäisi edes vaikuttaa? Jos teet taustatyösi kunnolla, kuten mainitset haluavasi tehdä, myyjän omat kulut eivät pitäisi vaikuttaa sinun ostopäätökseesi. Taustatyösi tehtyä sinulla pitäisi olla kyky päättää vastaako pyydetty hinta assetin arvoa mielestäsi. Jos ei, niin et osta. Jos kyllä, niin ostat.
En itse lähtisi missään kuvitteellisessa tapauksissa kertomaan omia ostohintojani, koska niille sankareille jotka näitä päätyy kyselemään, ei voi antaa kuin väärän vastauksen. "Liian isosta" katteesta kertomalla kauppoja ei synny koska toinenhan voittaa tässä liikaa (ihan sama vaikka ostajakin voittaisi). Ja toisaalta todella pienestä katteesta kertomalla päätyy epäilyksen kohteeksi että assetissa on jotain feelua kun tarvii noin pienellä katteella kaupata.
Todella hyvä idea mutta mistä etsimään sijoittajia?
13.12.2017 - 23:49
Minä luovutan myös tämän ketjun osalta. Jos olet trolli, well played.
Sinulle on tarjottu täällä nyt enemmän kuin ansaitset. Mikäli et usko teoriaa, tulee setä Darwin viimeistään pitämään sinunkin oikeudenmukaisesta kohtelusta huolen.