Ilmeisesti saitin pistesysteemi on tulkinnut niin, ettei minulla ole oikeutta kommentoida tuonne tammiralliketjuun, niin laitetaan kysymys tänne:
Aki (tammirallista): "En tiedä tuleeko. Mutta ajattelin silti vetää limiitit tappiin viimeisenä pörssipäivänä."
Mikko Mäkinen (blogissa): "Melko suuri osakepaino ja takinkääntö.Päätimme kolmannen vuosineljänneksen 43 % osakepainossa."
Akin kommentisssa on käsittääkseni huumoria mukana. Mutta selittäisikö joku miten kaksi gurua voi olla noin täysin eri linjoilla?
Jos ja kun Mäkisellä on taustalla joku tiimi ja tietoa ja taitoa kuin pienessä kylässä, niin miten voi olla, ettei edes kaikki käteiset ole sijoituksissa? Vivusta puhumattakaan?
Tähän on jo aika kattavasti vastattu ja oma osioni aika hyvin käsiteltykin. Oli kiva lukea, että jotkut lukevat juttujani ja vielä ovat ymmärtäneet, mitä tarkoitin.
Mutta huomautan itsekin, että kommentissani ei ole huumoria mukana. Miulla on ollut 90-luvun puolestavälistä aina likviditeettiä. Ja luottolimiittejä on ollut vuodesta 1987. Vuoden viimeisenä päivänä olen lämäissyt yleensä kaiken kiinni, mitä on irronnut. Toki en ole käynyt tallettamassa pokerikäteisiä pankkiin tms. hifistelyä ja kyllä mie tarkkaan ottaen olen jättänyt sitten kuitenkin vähän pelivaraakin. Mutta pyöreästi tappiin viimeisenä pörssipäivänä on sijoitusfilosofiani, jota olen myös noudattanut. Ellen ole esimerkiksi uudenvuodenaattona alkanut ihmetellä, mikseivät kurssit liiku mihinkään.
Sitten on huomattavaa, että 43% osakepaino näillä päivätreidereillä on varsin korkea. Mitä ei kai sanottu, niin nämä markkinaneutraalit operaatiot ovat käsittääkseni suurelta osalta osari- yms. uutisvirtatreidejä. Joissa Mikko on päässyt parempaan tulokseen, kuin pelkällä holdilla ja salkkuallokaatiolla. Ja tämä on ihan totta, vaikka ei ole jokaista kauppaansa raportoinutkaan ostin/myin - tai muuhun ketjuun. En muuten tiedä, mutta kuvittelisin, että jotain limiittejä on auki nomadeillakin. Kaikilla sivistyneillä sijoittajilla on. Tai ainakin niillä, jotka uskovat osakkeiden tuottavan pitkällä aikavälillä yli lainakoron ja joilla perse kestää järvivettä.
SItten vielä sijoitusasteen määritelmäkysymys. Mie määrittelen sijoitusasteeni osakesijoitukset/nettovarallisuus. Aika monet laskevat osakesijoitukset/osakesijoitukset + käteinen raha jättäen huomioimatta esimerkiksi omistusasuntonsa ja muun varallisuutensa. Omani on aina arvio, koska ekonomi ei jaksa monine sijoitusyhtiöineen pitää yllä mitään varallisuusexceliä. Sitä olen arponut ovatko listaamattomat osakkeeni osakevarallisuutta. Tokihan ne osakkeita ovat, joten sellaisiksi olen ne laskenut.
Vaikka siihen mitä kysytään, vastaus on vähän harhaanjohtava. Mitä ajattelen kurssitasosta lienee se, mitä tällä kysymyksellä yleensä haetaan. Joten informatiivisempi laskentamalli olisi pörssiosakkeeni/nettovarallisuus - listaamattomat sijoitukset - ehkä myös Ovarot, jotka ovat toistaiseksi pitkäaikaissijoituksissa.
Tällä hetkellä sijoitusasteeni lienee jossain 90% paikkeilla. Syklin yli tavoittelen 110% sijoitusastetta tähän kyllä mitenkään pääsemättä. Tämä johtuu siitä, että yhtiökumppanini ovat miuta paljon konservatiivisempia, enkä yleensä ehdottele partnereille mitään ostoja, elleivät omat limiitit ole jo tapissa (eivät ole juuri koskaan kuin uudenvuodenyönä).
Tai sitten jos on joku omasta mielestäni tosi hyvä valo. Tosi hyviä valoja näen nykyään tosi harvoin. Ennen näin enemmän, mutta toisaalta ne olivat useammin vastaan tulevia junia kuin nykyisin.
Kiitos hyvästä tarkennuksesta. Minun väärinkäsitys oli siis kai siinä, että ymmärsin maksimilimiittien tarkoittavan jotain nordnetin maksimivipua. Esim itselläni joskus vaikka 10k salkussa antaa ostaa esim 40k edestä lappuja. Minun kielessä vasta tuo oli "limitit täynnä"
Eipä juurikaan sijoittamisasiaa, kun suurimmat sijoitukset on tässä välissä ollut tyyliin vakioveikkaukseen. No kerrotaan sitten muusta ja vaikka salitreeneistä kun ne on tunnetusti ollut ainakin hyväksytty aihe.
Salikortti siis hankittu noin 15 vuoden tauon jälkeen. Reilu 5vuotta sitten oli tosin joku muutaman kuukauden kotisalitreeni yhden vedon seurauksena, mutta muuten lihassolut on päässeet aika hyvin pölyyntymään. Oikeastaan vähän liiankin hyvin. Alustavat tulokset näyttäisi, että voimatasot on hyvin tarkkaan 50% huipuista. Esimerkiksi kaikkien liikkeiden ykkönen penkki tuntui vähän siltä kuin ekaa kertaa tekisi. Ilman varmistajia huikea 60kg ekalla kerralla.
Jos jotain positiivista, niin kun osaa suhtautua positiivisesti, niin kehityshän salilla on aina alussa hirmuvauhtista. Nyt esim tuo penkki toisella kerralla 3x60kg ja viime kerralla 6x60kg + 2x65kg. Ja vähän sama tahti muissakin liikkeissä. Oma oletus on, että jonnekin 75% maksimeista pääsee muutamassa kuukaudessa, mutta sitten alkaa jo tulla vaikeampaa. Ihan "nuoruuden treeneihin" ei ole tarkoituskaan palata.
Salitreenien ilosanomaa olen yrittänyt kavereillekin. Yhdellä onnistui kerta aika kivasti, mutta toisella kertaa olikin jo sormi pipi ja katsellaan kevväämmällä. Toinen kaveri oli vaikeampi tapaus ja lopulta lupasin maksaa hänelle 3kk salikortin. Tämän lisäksi vielä eri henkilö lupasi maksaa kolmen kuukauden salikortin hinnan tuplasti rahassa puhtaana käteen. Ainoa ehto, että kävisi 3kk aikana 10 kertaa treenaamassa. Ihan ei vielä lähtenyt, odottelee ilmeisesti parempaa tarjousta.
Jos jotain iloa koronasta, niin kunto näyttäisi nousevan. Juoksua 3x vko ja sali 2x. Lisäksi sitten jotain sekalaisempia kuten kävelyä ja huomenna ekaa kertaa ikinä Jooga.
Eli jos noilla ratkaistaisiin, niin voittaisin kahdella pisteellä. Toki tiedostan, että ihmisten halu ei ole sama mitä ehdokkaat itse haluaa, mutta positiivista se, että Marin oli jo nyt laskettu mukaan. Tähän saakka se ei ole ollut edes mikään ehdokas.
Pitääkin alkaa jo katsella mitä kivaa tuolla satasella tai jopa kahdella saa...
Olen tykännyt aina tehdä ison listan kaikenlaisia uudenvuoden ennustuksia ja lupauksia. Otanpa lainauksen toisaalta ja analysoin täällä.
Tavoitteita/lupauksia:
1. Herkkulakko 16.5 saakka.
2. Paino 300g/vko alas 16.5. asti
3. Juoksua/muuta liikuntaa yli 100x vuoteen. Tästä ehkä erillinen veto.
4. Voittavaa/tilttaamatonta pokeria koko vuosi. Tavoite saada myös turnaukset plussalle. Käteisissä jos pysyisi edes lähelle tämän vuoden tasolla.
5. Hankin silmälasit.
6. Juoksen puolikkaan 16.5 aikaan 2:18:45.
1. Piti
2. Piti 75% ihan lopussa pysyi paikallaan, mutta oli ihan sopiva.
3. Piti ylikin. Liikuntakertoja taisi tulla joku 270 tms.
4. Voittaminen piti käteisissä hyvin. Turnaukset miinuksella ja siitä syytän kasinoa joka peruutti loppuvuoden turtsit ja myös rankingfinaalin ja vei siis noin 300€ arvoisen tiketin yksipuolisella päätöksellä.
5. Hankin. Vielä voisi opetella käyttämään.
6. No enpä juossut. Selityksenä, että hcr peruutettiin, mutta ei kyllä ollut ihan motivaatiotkaan kohdallaan. Ongelma vieläkin, että etenkin pitkät lenkit tuntuu liian tylsiltä. Pääsin keväällä pisimmillään noin 14km pituuteen, mutta niitä vain yksi tai kaksi. Olisi kai se puolikas mennyt, mutta en kehuskele kun ei mennyt.
Totaaliarvosana 5/6. Kun itse saa arvostella, niin kiitettävä.
Ennustukset:
1. Trump valitaan valitettavasti uudelleen.
2. Huono pörssivuosi tulossa indeksien perusteella. OMXH 31.12.2020 tulee olemaan alle 9200 kun se nyt 9875. Itse todennäköisesti häviän vielä sitäkin enemmän, kun tarkoitus sijoittaa alkuvuonna Outokumpuun ja SRV:hen.
3. Ilmastonmuutoksen osalta tulossa hulluin vuosi ikinä. EU päättää hukata Itä-eurooppaan satoja miljardeja. Koko hömpötyksestä aletaan toipua vasta vuosikymmenen lopulla, kun jopa IPCC joutuu myöntämään, että ei sen ennustemallit nyt vaan vieläkään toimi kun ilmasto on kylmentynyt AMO-syklin käännyttyä jo 10 vuotta.
4. Euroviisuissa päästään loppukilpailuun, mutta ollaan siinä kolmanneksi viimeinen.
5. Jääkiekossa ollaan kolmas.
6. Olkiluodon ydinvoimala viivästyy, mutta uudelle saadaan lupa ja rakentaminen käyntiin.
7. Persujen kannatus kasvaa, mutta uusia vaaleja ei onneksi saada.
8. Maakuntahallintoja ei tule.
1. Huti. No ei onneksi valittu.
2. Puolikas osuma. Korona näytti pelastaneen tuon vuoden : ...itse toki hävisin ennustetusti. Suurin syy häviöön, kun jäin pois loppuvuoden noususta siksi kun siirsin rahat uuteen kämppään.
3. Tämä osui. Oikeastaan jopa aliarvioin. EU-rahaa jaettiin koronan varjolla myös etelä-eurooppaan. Tuo Itä-euroopan potti jäi siihen nähden vielä pieneksi.
4. Veto void.
5. Veto void.
6. Helppo osuma. Kas, Olkiluoto viivästyi. Kovin erikoista, että mitään mediaa ei kiinnosta mistä viivästys johtuu. Älköön kukaan tulko tänne avautumaan, että "rakentaminen viivästyy". Sen verran aikataulutuksesta tiedän, että kuukaudessa ei voida myöhästyä kahta eikä puolessa vuodessa vuotta. Kyse on puhtaasti Arevan kiristyksestä. Joko kohta olisi aika yrittää taas uudelleen sitä UPM-shorttia?
7. Tämä osui.
8. Luulisin, että tämä meni ohi. Jotenkin niin tilttauttava aihe, että olen sulkenut silmät ja korvat aina kun tuosta on ollut puhetta. Nykyvirkamiesten ja poliitikkojen määrällä hoitelisi kevyesti 50miljoonaisen kansan asiat. No mikä ratkaisu? Kai se on vielä yksi väliporras ja vaalit ja kaikki siihen liittyvä paska ja kustannukset. Ja tuo on, jotta "säästetään".
Olisiko arvosana jotain 3,5/6. Heikko. Tällä ei vielä mitään ennustajagurun asemaa saavuteta. Jatketaan yrittämistä...
Totaalinen kyllästyminen tuohon koronaan nyt. Kun uskon rokotteen pelastavan tilanteen, niin vähän nyt ärsyttää tuokin, että ne ei saa niitä piikkejä annettua. Mikähän tuossa on oikein syy. Eikö tuo rokotushomma ole tarpeeksi hauskaa vai eikö siitä makseta vai mikä oikein on vikana? Vai odotellaanko tarkoituksella, että saadaan jostain Israelista tietoja tuliko narkolepsioita vai ei ja minkä verran? Jotain outoa tuossa oli jo alussa kun ilmoitettiin, että annetaan vain puolet siitä ekasta erästä vaikka oli tiedossa, että viikon sisällä tulee lisää. Vai voiko logiikan taju oikeasti olla jollain asiasta päättäneellä noin huono?
Hirmu innokkaasti ja kiltisti näyttävät ihmiset pitävän noita naamareita kyllä joka paikassa. Kun itse en pidä, niin melkein tulee jo syyllinen olo. Toisaalta olen kyllä tahtomattani melkoisessa karanteenissa. Kun normaalisti tapaan eri ihmisiä töissä ja pokereissa varmaan kymmeniä tai satoja viikossa, niin nyt tapaan keskimäärin paria kolmea ja nekin niin erakkoja, että ei edes lisää riskiä. Onko kukaan muuten maininnut, että missään kohti ei ole esitetty tutkimusta minkä verran nuo naamarit oikeasti auttaa? Tai ainakaan semmoinen ei ole minun silmiin sattunut. Keväällähän niistä ei ollut apua, mutta jossain kohti syksyllä kai alkoi olla.
Vaikka työt on tavallaan vähentyneet, niin ne on tylsistyneet kun käytännössä kaikki hoidetaan kotoa. Kun normaalisti ihmiset valittaa, että on loman tarpeessa, niin itse taidan olla nyt oikeiden fyysisten töiden tarpeessa. Vaikka jotain urheiluja on nyt tullut harrastettua aika kiitettävästi, niin hyötyliikunta, eli omalla kohdallani esim työmailla pyöriminen on jäänyt kokonaan pois. Tuohon tulee varmaan parannusta kevään myötä, kävi koronan kanssa miten tahansa.
Jotain aurinkoa tekisi mieli kyllä mieli katsomaan ihan oikeasti. Vaikka Barcelona. Kaikki heti tänne mulle nyt!
Kilpuri, siihen taannoiseen pikaväittelyymme liittyen imo tolkun juttu linkkinä alla. Siis se, kun puhuttiin eri vuokra-asunnoista ja korostin asukkaan vaihdon merkitystä ja sinä sitten laskit, että siihen menee max 2h kaikkinensa aikaa kun vuokralainen vaihtuu ja mie sitten foldasin koska lausuntosi oli niin absurdi, että ei voinut jatkaa. Pelkästään melkein yksi ilmoitus, yksi näyttö ajan sopimisineen ja konkreettisine näyttöineen sekä sopparin kirjoittamisineen vie sen kaksi tuntia. Muista, että jokainen sähköpostin lukeminen ja kirjoitus on ihan sitä aikaa, voisi tehdä muutakin. Joskus sitten pitää tehdä välissä pientä pintaremoimttia, menee yksi vuokra, 2000 euroa ja 100h. Vaikka parketti pitää hioa eli ei saa ees takuuvuokraan, normaalia kulumista mutta vanha vuokralainen tuskin olisi vaatinut.
Tuskin meidän kannattaa jatkaa aiheesta, kumpikaan tuskin siinä viisastuu, hyvä juttu kumminkin niin tässä linkki.
Sinähän vaikutat ihan samanlaiselta vänkääjältä kuin minäkin 😁 ...tässä asiassa sinä et vaan ole oikeassa. Toki minullakin voi joskus tulla joku vaikea tapaus, mutta mitä sillä on sitten väliä meneekö kerran vuodessa puoli tuntia vai peräti 3h. Viimeisissä siis tuo puoli tuntia ollut liikaa, kun näytötkin olen ulkoistanut edelliselle vuokralaiselle. Ilmoitustekstit ja muut on valmiina. En ymmärrä miksi tuosta pitäisi tehdä jotenkin hirmu hankalaa.
Ehkä nyt seuraavassa kun valmistuu uusi kämppä, niin ekassa vuokrauksessa menee muutama tunti.
Itse olen siis tuota puuhaa tehnyt nyt noin 20v ja systeemit automatisoituneet ja sen verran kokemusta, että tiedän aika paljon aikaa ja vaivaa säästäviä juttuja. Voin joskus livenä neuvoa jos kiinnostusta tai tarvetta.
On jokaisen valittavissa olevia strategisia juttuja, mutta yksi omani on ollut, etten tee remppoja vaan vuokraan siinä kunnossa kuin sattuu olemaan. Tuo kannattaa kirjoittaa jo vuokrasopimusluonnospohjaan. Rempat ei käytännössä ikinä maksa itseään. Aika usein on vuokralainen itse ehdottanut remppaa ja silloin olen maksanut jotain matskuja.
On jokaisen valittavissa olevia strategisia juttuja, mutta yksi omani on ollut, etten tee remppoja vaan vuokraan siinä kunnossa kuin sattuu olemaan. Tuo kannattaa kirjoittaa jo vuokrasopimusluonnospohjaan. Rempat ei käytännössä ikinä maksa itseään. Aika usein on vuokralainen itse ehdottanut remppaa ja silloin olen maksanut jotain matskuja.
Juu tästä samaa mieltä, käytännössä parannella ei kannata, rikkoontunut tarvii joskus uusia ja tyyliin parketti joskus hioa. Mut mikään hifistely ei maksa takaisin niin kauan, kun menee kaupaksi.
Vielä selvemmin näin jos ei itse asu kohteessa eli myytäessä menee voitosta vero - tällöin verovaikutus suosii, että ostaa hyväkuntoista ja myy sitten remppakuntoista eli vaihtaa verollista voittoa verottomaan korjausvelkaan.
Ja sama homma siinäkin, että vuokralaiset maalanneet seiniä ja mie maksan maalit, hiotuttavat lattian ja mie maksan laskun jne. Tollasissa vuokranantaja on yleensä turha välikäsi jos vuokralainen luotettava ja fiksu, käytännössä on toiminut nutsikkaasti.
Vaihteeksi sijoitusasiaa; Pankki halusi ehdottomasti antaa kaikki lainarahat minun käyttöön siksi 8kk ajaksi minä maksellaan tuota sijoituskohdetta rakentamisen aikana. Ensimmäinen ajatus oli, että jos nyt vähän tuosta painaisi pörssiin ja hajauttaisi vaikka ajallisesti ja toimisi kaikkien oppien mukaan. Ajallinen hajautus tarkoitti tässä kohti, että aikaa meni koko päivä ja viimeinen erä jostain usasta Suomen pörssin jo sulkeuduttua. Tuotahan se siis oikeaoppisesti tarkoittaa?
Salkku nyt siis:
- Outokumpu, vanha suosikki, huipputuote ja usko siihen kova
- Säästöpankki, kaveri suositteli, tässä varmaan takuu, että saa rahat takas jos kuoppaa
- Kojamo, asuntosijoituksista siinä mielessä kiva, että tekevät voittoa ja toisaalta haluavat jakaa sitä myös osakkeenomistajille
- Pihlajalinna, kaverin suosittelema (takuu?)
- Pfizer, tuli vaan kutina, että noita rokotteita saattaa nyt muutama vuosi mennä. Toki noin on voinut joku muukin ajatella, mutta ei tuo kurssi ollut ainakaan ihan viime aikoina raketoinut
Korona on osoittanut monelta osin todeksi vanhat teoriani siitä, että kaikki on suhteellista. Raha, työn määrä, kipu, tylsyys, kiire ja nyt tällä hetkellä hauskuuden määrä. Kun kaikki hauska on suurinpiirtein lopetettu, niin jotain viikonlopun Putousohjelmaa jaksaa odottaa kuin etelänmatkaa.
Suhteellisuusteoriani ydin on siinä, että oli aihe mikä tahansa, niin olennaista on saada tilanteeseen nouseva suunta. Toisaalta en ole ehkä miettinyt teoriaa vielä tarpeeksi pitkälle tottuuko myös nousevaan suuntaan pikkuhiljaa ja myös tasannevaiheet alkavat olla pettymyksiä? No olennaista tällä hetkellä on, että hauskuuksien määrää ei voitane enää kauaa vähentää.
Jos jotain positiivista, niin median Trump-/usahössötys on kai ainakin hetkeksi rauhoittumassa. Nuo tulee jo korvista ja muistakin rei'istä. Olen ihmetellyt ja odottanut pitkään, että milloin meillä aletaan uutisoida enemmän Kiinasta, kun on selvää, että se on seuraava maailmanmahti. No nyt päätin lopettaa odottamisen. Toisaalta nyt voisi varmaan alkaa itsekin vähän ottamaan selvää enemmän. Löytyisiköhän vaikka jostain Netflixistä sarja "Kiina for dummies" tai jotain? Dummies from amerika on nyt nähty.
Toisaalta nyt juuri Halla-aho availi jo kevään kuntavaalinäytelmää. Hänen mielestään tuossa voidaan ratkaista hallituksen kohtalo. Ihmettelin ensin otsikkoa, mutta tuo on varmaan totta. Eli jos keskusta häviää isosti, niin sen into jatkaa hallituksessa voi rakoilla. Kun koko puolueiden menestyksellä ei ole itselleni juurikaan väliä, tai se ei liikuta minua, niin sain tuosta itselleni hyvän reilattavan; toivon keskustalle keskinkertaista tai vaikka hyvääkin menestystä. Tuo ihan vaan, että nykyhallitus saisi jatkaa rauhassa loppuun asti.
Politiikka on kyllä hauska laji: yhdessä kuplassa jonka edustajat lukevat tätäkin minua pidetään äärimmäisen vasemmistolaisena. Toisaalla taas on kuplia joihin verrattuna olen suurinpiirtein äärioikeistoa. Voi lohduttaa niitä kaikkia sillä, että olen vieläkin tyytyväinen eikä tarvise äänestää. Saatte päättää minun puolesta, minulle käy kaikki. On sitäpaitsi tärkeää, että on reservissä äänestäjiä jos jossain kohti ihmiset alkavat äänestää väärin.
Nykyhallitus tekee muuten oikeistolaisempaa politiikkaa kuin yksikään vasemmistohallitus minun muistini aikana. Esimerkkinä nyt jaettava helikopteriraha; olisi ollut tuhannen taalan paikka jakaa elvytyksen nimissä vappusatasia vaikka joka viikonloppu köyhille ja vähävaraisille. Siitä ne olisi kiertäneen viimeistä senttiä myöten alkoon, alepaan ja siis kiertoon taloutta elvyttämään. Sen sijaan niitä heiteltiin kymmenien kilojen nipuissa yrittäjille suoraan. Huomio, vasemmistohallitus teki näin. Miten oikeistohallitus olisi voinut edes olla heille parempi?
Markkinatalous on kiva keksintö, mutta en ymmärrä miten nuo yritykset ovat niin vaikeita perustaa, ettei kerran perustettua saa enää laittaa kiinni? Miksi olisi paha asia, että jos jonkun palvelun kysyntä vähenee, esim nyt jonkun 60k saaneen blogin, niin se toiminta sitten vaan loppuu ja kun kysyntää taas tulee niin, että siitä joku haluaa maksaa, niin joku sitten perustaa uuden blogin. Sen ymmärrän, että jos valtio kieltää esimerkiksi myymästä ihmiselle kaljaa koska se aiheuttaa koronaa, niin silloin tulonmenetyksen korvaus jollain tasolla on oikein.
Ainiin, pohdinta keskeytyi taas tuloksettomana, kun nyt koko alkuviikon odotettu huipputapahtuma, saunapäivä! Tätä on odotettu!
Salkkuun ostettu SRV:tä. Sitähän tulin tänne kertomaan, mutta aasinsilta katkesi.
Luin muutamasta paikasta tuosta Redditistä ja kaikesta siihen liittyvästä. Ihan kaikkea en tietenkään ymmärtänyt, mutta sen ymmärsin, että rahan teko näyttää olevan nyt monellakin tavalla poikkeuksellisen helppoa. Ostat vaan jotain jota käsketään tai jos et osta, niin myyt ja jos teet jompaa kumpaa, niin suojaat itsesi riskeiltä toisella lapulla, mutta lopulta keräät voitot. Melkein yhtä helppoa kuin kryptot.
Tuntuu lähes tylsältä kun asuntosijoituksissa ei ole noin paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Ihan tähän itselleni muistutukseksi jostain lukemani paras perustelu sen puolesta, miten kannattavaa joku sijoitus on: "Maksimissaan voit hävitä 100%, mutta voitoilla ei ole ylärajaa." tuohon ei voi kyllä väittää enää vastaan.
PS: Jotain vähän tuon suuntaista taisi suositella kirjassaan myös Taleb, mutta silloinhan tuon täytyykin olla vasta nerokasta.
Varsinaisesti tulin kertomaan, että liikunnat sujuu hyvin ja juoksujen, salien, ampumisien ym. lisäksi hankin 10x kortin joogaan. Notkeus on aliarvostettua.
Nyt kun pokerit on kaikki kiinni, niin on jäänyt aikaa tutkia pörssiäkin ihan oikeasti sen sijaan, että lukee Kauppalehden otsikot ja sen mitä Aki ja PP on milloinkin ostanut. Tai mitä löytyi tyynyn alta :)
Eilen tuli luettua esim tuon Oma SP:n osari ihan kokonaan läpi. Lisäksi katsoin jonkun toimarin neljänneshehkutuksen videolta. Lopputuloksena vähän muihin vertailtuani päädyin illalla siihen, että on pankeista paras ja tänään aamusta myyn Pihlikset ja tilalle SP. No tuonhan arvasi, että vaikka kaikki uutiset tuli jo eilen aamusta, niin ihmiset luki ne vasta illalla töiden jälkeen ja tänään aamusta kun menin kauppoja tekemään oli +6% taulussa. Jäi lisäostot tältä erää vaikka voisi olla vieläkin paras.
Melko edullinen näyttäisi olevan tuo Kreate ja sitä merkitsin. Ei taida paljoa tulla yhdelle, mutta tulee mitä tulee. Tuokin biittaa tunnusluvuissa ja käytännön joka osa-alueella esim Lehdon, jos pitää perinteisiin rakennusfirmoihin verrata. Ja jos joku ei vielä tiedä, infrapuoli ollut aina perusrakentamista kovakatteisempaa. Semmionen huomio itselle kuitenkin kalenteriin, että myy aika nopeasti poiskin, kun taisi olla joku puolen vuoden aikaraja jolloin joku omistajista sai lähteä myymään ja koskaan ei voi tietää millainen laaki sieltä on tulossa.
Olen aikaisemmin anekdoottisesti kuullut kannattavuuden olevan toisinpäin, joten tutkin asiaa. Käyttökatteen osalta pitää paikkansa infrarakentamisen osalta, mutta poistojen vaikutus selvästi suurempi ja siten liiketulosprosentin pienempi kuin talonrakentamisessa. Vuodelta 2009 lähde: https://www.vttresearch.com/sites/default/files/julkaisut/muut/2009/VTT…;
Raportin sivulta 25 kuvankaappaus:
Nämä tiedot ovat toki vanhoja. Talorakentamisen osalta löysin uudempia tietoja joissa sekä käyttökate- ja liiketulosprosentit ovat kummatkin laskeneet. En keksi syytä, miksi niin ei olisi tapahtunut myös infrarakentamisen osalta. Lähde: https://www.rakennusteollisuus.fi/Tietoa-alasta/Talous-tilastot-ja-suhd…;
Sitä miksi keskiarvoissa ei näy niin voimakkaasti tuo minun "totuus" on vaikeampi selittää. En siis tiedä.
Enkä ihan edes anna tuossa tilastojen edes muuttaa mielipidettäni, sillä talonrakentaminen on vaan niin paljon kilpaillumpaa, että en tiedä miten siinä voisi olla yhtä hyvät katteet. Ja miksi sitten niin monet tekevät tappiota jos olisi yhtä helppoa. Eikä tuolla taida olla juuri merkitystäkään. Pidän ennakkoluuloni tässä asiassa.
Edit: Uusintaluvulla tajusin, että tuossahan tuo syykin oli ilmoitettu, eli poistot. Unohdetaan koko juttu.
PP:n blogissa poikkeuksellisen samanlaisia havaintoja kuin itsellä. Ihan kuin IT-buumi olisi jo unohdettu. Tai sitten se on jo unohdettu. Tälläkin saitilla muutamia ihan käsittämättömiä kommentteja ja osin ihan järkevänoloisten ihmisten kirjoittamina. Pörssissä on luonnonvakio tienata 7% vuodessa ja ja jos ei ole kuin 50k salkku, niin sille kannattaa tehdä satojen prosenttien tuottoa. - Juu, sadat prosentit on toki kivempia kuin naurettavat pikkuprosentit, mutta mitä vittua oikeasti!
Kryptokeskustelut vasta hauskoja ovatkin. Yksi poimimani "uusi tieto" alalta on, että bitcoininkin suunta on selvä pitkälle tulevaisuuteen ja nollia voidaan laittaa perään huoletta, mutta jossain kohti tulee myös ennalta tiedettyjä isohkojakin pudotuksia, jotka sitten ovat vaan tietenkin ostopaikkoja ja sieltä ponnahdetaan kuminauhan lailla kohti uusia huippuja. - En osaa edes selittää mihin tuohonkin totuuteen uskominen johtaa. Ja ne jotka ymmärtää, ymmärtää selittämättä, ne jotka ei ymmärrä, eivät ymmärrä myöskään selitettynä.
Lopputulos on selvä, mutta milloin, se on vaikeampi arvata.
Mielenkiintoinen oma keskustelu noin vuodelta -90: Jos voittaisi lotossa 2miljoonaa, niin miljoonalla saisi kivat lelyt, auton ja asunnon ja toisen kun laittaisi 8% korkeakorkoiselle tilille, niin olisi set for life (vaikka silloin ei tuota sanontaa ollutkaan). No miten olisi käynyt? Nyt olisi kämppä Joensuussa ja 160ke. Noilla ei kovin herroiksi eleltäisi. Korkotulot 100e/kk, vai mitä tuosta tulee?
No tietenkin olisi voinut sijoittaa, jolloin ei olisi sitäkään loppuhiluja. Tai sitten olisi puoli kylää ja Nordnetissä pitäisi pienentää fonttia, jotta mahtuisi salkun nollat samalle riville.
PP:n pohdintaan siitä, että miten toimintakykyisiä nuoria karkaa tuottavasta työstä vastaisin, että ei välttämättä tarvitse olla huolissaan. Ihan sama ilmiö on ollut voimassa aina. Osa porukasta karsiutuu saatuaan perinnön tai jostain muusta syystä. Vertaa tässäkin IT-boomiin. Osalle ei taas riitä mikään raha vaan jatkaa sitä peliä ja työn tekoa tai muuta puuhastelua. Ja vaikka nyt muutama vuosi onkin ollut poikkeuksia, niin kyllä se rahan arvo vielä jossain kohti taas alkaa huveta ja euromiljonääri 2040 voi hyvin olla melko pienituloinen jolla ei ole varaa edes niihin syöpähoitoihin joita oikeille rikkaille silloin on tarjolla.
PP:n blogissa poikkeuksellisen samanlaisia havaintoja kuin itsellä. Ihan kuin IT-buumi olisi jo unohdettu. Tai sitten se on jo unohdettu. Tälläkin saitilla muutamia ihan käsittämättömiä kommentteja ja osin ihan järkevänoloisten ihmisten kirjoittamina. Pörssissä on luonnonvakio tienata 7% vuodessa ja ja jos ei ole kuin 50k salkku, niin sille kannattaa tehdä satojen prosenttien tuottoa. - Juu, sadat prosentit on toki kivempia kuin naurettavat pikkuprosentit, mutta mitä vittua oikeasti!
Nää sadat prosentit lienee kivoja niin kauan kun ei tule se 100% väärään suuntaan. Kai joillakin on vain kiire tai ottavat riskejä, mitä eivät välttämättä ymmärrä? Tietty taitava riskinotto pienellä pääomalla on oma juttunsa, ja jos joku pystyy 50k€:llä ottamaan toista sataa prosenttia kohtuullisen hallitulla riskillä niin ei se kai minulta ole pois, vaikka itse tavoittelen pitkällä juoksulla kestävää kymppiä pienellä salkullani.
Mitä vittua oikeasti! on kyllä muuten osuva kommentti :D
..., ja jos joku pystyy 50k€:llä ottamaan toista sataa prosenttia kohtuullisen hallitulla riskillä ...
Taisi olla vähän isompia ne prossat, kun tarkastin mitä luin:
"On hieman eri asia tehdä 200% vuosituottoa 50 tuhannella eurolla kuin 200% edes 500 tuhannella eurolla. Ensimmäinen on melko helppo mm. pätevälle market makerille, jälkimmäinen ei yhtään mahdoton, mutta mitä isommaksi summa menee, sen hankalampaa. Katsoin joskus, millä osakkeilla Maverick tekee pääasiassa kauppaa. Ne eivät silloin olleet osakkeissa, missä pystyisi isoa määrää liikuttamaan. Omasta näkökulmasta edes miljoonan prosentin kumulatiivinen tuotto vuosikymmenissä ei ole mikään poikkeuksellinen suoritus, jos pääoma pidetään koko ajan pienenä. Itse taisin jollain tilillä päästä 100 000% tuottoon ja varmaan nyt olisi jo miljoonassa. "
...ja 14 tykkäystä ilman kritiikin sanaa. No gurut on guruja ja kateelliset on vaan kateellisia. Alapeukkuakaan en uskaltanut laittaa, kun ylläpito tarkastaa ne :)
..., ja jos joku pystyy 50k€:llä ottamaan toista sataa prosenttia kohtuullisen hallitulla riskillä ...
Taisi olla vähän isompia ne prossat, kun tarkastin mitä luin:
"On hieman eri asia tehdä 200% vuosituottoa 50 tuhannella eurolla kuin 200% edes 500 tuhannella eurolla. Ensimmäinen on melko helppo mm. pätevälle market makerille, jälkimmäinen ei yhtään mahdoton, mutta mitä isommaksi summa menee, sen hankalampaa. Katsoin joskus, millä osakkeilla Maverick tekee pääasiassa kauppaa. Ne eivät silloin olleet osakkeissa, missä pystyisi isoa määrää liikuttamaan. Omasta näkökulmasta edes miljoonan prosentin kumulatiivinen tuotto vuosikymmenissä ei ole mikään poikkeuksellinen suoritus, jos pääoma pidetään koko ajan pienenä. Itse taisin jollain tilillä päästä 100 000% tuottoon ja varmaan nyt olisi jo miljoonassa. "
...ja 14 tykkäystä ilman kritiikin sanaa. No gurut on guruja ja kateelliset on vaan kateellisia. Alapeukkuakaan en uskaltanut laittaa, kun ylläpito tarkastaa ne :)
Eikö toisaalta toi spreadin grindaaminen market makingilla ole vähän verrattavissa esim. pokerin grindaamiseen?
Kuitenkin vähän eri case kuin longaus tai shorttaus.
Kun täällä niin kovasti hehkutetaan, niin ostin sitten itsekin Cityconia. Oliko tämä se Pyysäriefekti vai mikä kun sai alesta hintaan 7,67:) ...eikun PP:lle kiitos vinkistä, katsotaan jos nuo uudelleentwiitit toimii niin myyn heti kasissa huomenna pois. Jos ei toimi, niin eihän tuo kallis ole ja mahtuu salkkuun Kojamon viereen.
Kun PP kuittaili, niin siihen sen verran vastausta, että ei minua hehkutus haittaa, mutta se peruste, että mikään asuntojen rakennusoikeuteen liittyvä tulisi millään tasolla heidän puuhamiehilleen yllätyksenä on aika naivia ajattelua. Jos tuolta osastolta haluaisi lisätulosta, niin niitä pystyisi parhaiten hankkimaan jonkinlaiset poliittiset lobbarit. Ne tahot jotka päättävät miten alueita uudelleenkaavoittaan, ja millä aikataululla ovat kyllä aika hyvin irti itse Cityconista. Ja tähänkin korjaus, että varmasti heillä on jonkintasoista lobbausta ollut aina, mutta vastapuoli on osannut olla tiukkana. Tuolla rintamalla avoimuus on kokoajan lisääntynyt sekä erilaiset valitusmahdollisuudet lisääntyneet niin paljon, että edes suoranaisella korruptiolla tulosten teko on vaikeampaa. Ja korruptiokin on isolle toimijalle vaikeampaa. En siis näe tuolla osastolla mitään muutosta.
Sinä päivänä kun joku Stokka muutetaan asunnoiksi, niin voidaan sanoa, että lobbari on onnistunut.
Citycon ja Kreate myyty mikroupeilla. Pihlis lähti myös ja siitä joku 10%.
Ei sen kummoisempaa perustetta kuin että bitcoin heiluu ja pelkään vähän taudin tarttuvan pörssiin, niin purettiin vipu.
Lasten salkuissa vuosittainen kilon myynti: SSAB ulos ja Oma Säästöpankki sisään. Perusteena, että oli noussut eniten jolloin saa ilmaisen voittojen käännöksen osakkeiksi. Vai miten tuo nyt pitäisi sanoa. Niissä salkuissa nyt siis vain Outokumpua ja uutena tuota Säästöpankkia.
Jännittäviä päiviä, kun pohtivat noita kuntosalien sulkemisia. Tällä hetkellä siis tärkeimpänä harrastuksena sali jossa vuoropäivinä juoksua matolla tai sitten oikeaa salitreeniä. Tai ei ihan vuoropäivinä. Juoksua 4x ja muuta 2x.
Oma väite on, että noissakin sulkemisissa tehtäisiin kansanterveydelle paljon enemmän hallaa kuin hyötyä, mutta järkihän noissa hommissa on karannut jo vuosi sitten, niin mitä noita jauhamaan.
Tai jauhan sittenkin vähän: nyt näyttäisi rokotustahti olevan aika tasan 10k/pvä. Tästä ekstrapoloimalla kuukauden päästä olisi rokotettu 600k eli kaikki riskiryhmät. Silloin pitäisi viimeistään kaikki riskiarviot ja muut ev-laskelmat (jos sellaisia jossain on) päivittää nykyaikaan.
Oma väite on, että noissakin sulkemisissa tehtäisiin kansanterveydelle paljon enemmän hallaa kuin hyötyä, mutta järkihän noissa hommissa on karannut jo vuosi sitten, niin mitä noita jauhamaan.
Tämä. Voi tosin "lohduttautua" sillä, että pientä tämä halla on enää siihen verrattuna mitä esimerkiksi nuorten opiskelu etäyttämällä on saatu aikaan. Väitän että 2000-luvun alussa syntyneiden, näiden toimien seurauksena tapahtunutta, syrjäytymistä tullaan vielä tutkimaan muutamankin väitöskirjan verran. Aika velho on, joka etänä oppii sähkö-/putkiasentajaksi tms ja pääsee vielä sujuvasti työelämään kiinni. Puhumattakaan katkeavista sosiaalista suhteista ja turvaverkoista ja näiden seurauksista. Toki näitä velhojakin varmasti löytyy ja koronaluvut hiukan kaunistuvat mutta....
Oma väite on, että noissakin sulkemisissa tehtäisiin kansanterveydelle paljon enemmän hallaa kuin hyötyä, mutta järkihän noissa hommissa on karannut jo vuosi sitten, niin mitä noita jauhamaan.
Tämä. Voi tosin "lohduttautua" sillä, että pientä tämä halla on enää siihen verrattuna mitä esimerkiksi nuorten opiskelu etäyttämällä on saatu aikaan. Väitän että 2000-luvun alussa syntyneiden, näiden toimien seurauksena tapahtunutta, syrjäytymistä tullaan vielä tutkimaan muutamankin väitöskirjan verran. Aika velho on, joka etänä oppii sähkö-/putkiasentajaksi tms ja pääsee vielä sujuvasti työelämään kiinni. Puhumattakaan katkeavista sosiaalista suhteista ja turvaverkoista ja näiden seurauksista. Toki näitä velhojakin varmasti löytyy ja koronaluvut hiukan kaunistuvat mutta....
Kyl. Mä oon ollut aika äärilaitaa ajattelussani jo maaliskuusta 2020 mutta tajusin pitää nassuni kiinni kun tajusin äärilaituuteni varrattuna averageen. Tästä koronacasesta varmaan kirjoitellaan ja tutkiskellaan vuosikymmeniä, siis yhteiskuntien reagoinnista.
Juu, ollaan oltu tässä hyvin samoilla linjoilla. Jostain syystä laskelmat joissa annettaisiin säästetylle elinvuodelle (tai paremminkin kuukaudelle) hintalappu, ei ole mediaa kiinnostavia. Vaikka todellisuudessa muille erikoishoidoille ne hintalaput on eikä resurssit ole rajattomat.
Nyt pitäisi löytyä taho joka laskisi hintalaput myös muille esim nuorten rajoituksille. Miten ne vaikuttavat terveyteen, mielenterveyteen ja vaikka noihin yllä mainittuihin oppimistuloksiin.
Sille vuosi sitten ideoimalla koronalaivalle olisi vieläkin tilausta. Minä voisin bilettää ja sinä kirjoittelisit niitä koronatodistuksia :)
Ps: Jos ei illalla kiireitä, niin jotain pikkukinkkiä voisi harrastaa.
Juu, ollaan oltu tässä hyvin samoilla linjoilla. Jostain syystä laskelmat joissa annettaisiin säästetylle elinvuodelle (tai paremminkin kuukaudelle) hintalappu, ei ole mediaa kiinnostavia. Vaikka todellisuudessa muille erikoishoidoille ne hintalaput on eikä resurssit ole rajattomat.
Nyt pitäisi löytyä taho joka laskisi hintalaput myös muille esim nuorten rajoituksille. Miten ne vaikuttavat terveyteen, mielenterveyteen ja vaikka noihin yllä mainittuihin oppimistuloksiin.
Sille vuosi sitten ideoimalla koronalaivalle olisi vieläkin tilausta. Minä voisin bilettää ja sinä kirjoittelisit niitä koronatodistuksia :)
Ps: Jos ei illalla kiireitä, niin jotain pikkukinkkiä voisi harrastaa.
Tohon voisi tehdä muuten jonkin iskevän termin joka kuvais tilannetta, miten selkeästi mitattava asia, vaikka pienempikin, on iskevämpi kuin isompi mutta epämääräisempi. Eli kun lyödään "KORONAAN KUOLLEET, TÄNÄÄN!" niin siinä ei paljon auta mussuttaa, että noiden kolmen kuolleen keski-ikä oli 84 tai että paljonko tänään tapahtui syrjäytymistä koronatoimien takia. Tämä tosiaan aukeaa siltä osin kuin aukeaa niin vasta vuosikymmenten kuluessa - samoin kuin 90-luvun laman nuorien elämänkulku.
Tänään en taida ehtiä mut muuten sopii aika usein kun en nyt livepelaa, ehkä, eli laita FB jos kiinnostaa.
Jotenkin olen lukenut väärin valikoiden erilaisia talousuutisia, kun on tarttunut jonkinlaista pessimismiä nykytilanteeseen. Tämähän on tietenkin vain normaalia heiluntaa ja ensi viikolla varmaan uudet ATH:t kaikessa mikä liikkuu. Silti päädyin myymään koko pörssisalkun liki tyhjäksi.
Tai tarkkaanottaen salkkuun jäi vielä Phizer ja SRV. Nuo siksi, että minulla on myynneissä joku systeemi jossa laitetaan toimari aina pikkuisen kulloistakin hintaa vähän ylemmäs ja sitten jäädään jännäämään menikö.
Tuo systeemihän on yhtä hyödyllinen kuin muutkin systeemit joita täällä suositaan. Johtaa samaan tulokseenkin. Valtaosasta lappuja saa pikkuisen paramman hinnan kuin laitaan myymällä, mutta sitten 1/10 ei mene ja kun sen myy toisena päivänä niin loppusumma kaupoissa on suurinpiirtein sama kuin jos olisi myynyt kaikki kerralla. Etuna tosin se, että voi raportoida 9 voitollista ja yhden tappiollisen.
Täällä kirjoittavista suurin osa näyttää käyttävän samaa systeemiä koko pörssikauppaan. Akikin on tainnut monta kertaa perustella, miten edullista on vähennellä vähän nousuihin ja ostaa lisää laskuihin. Oikeastihan tuolla on odotusarvoon yhtä paljon vaikutusta kuin suositulla Martingale-systeemillä ruletissa. Eli ei yhtään. Eipä se kyllä sitä huononnakaan. Ja etenkin jos blokittaa, niin ei voi olla väheksymättä tuota "9 voitollista ja 1 tappiollinen"-ilmiötä.
Toiminnan tulos riippuu siis pääosin oikean hevosen valinnasta. Systeemeillä voi toki säädellä varianssia. Tällä hetkellä ei ole oikein hyvää hevosta mielessä. Ehkä muutama kuukausi säästelyä ja töitä ja kenties joku vakionapsu, niin syksyllä voisi katsella vaikka uutta sijoituskämppää. Ne jaksaa juosta eikä tarvitse miettiä milloin möisi ja möisikö osan vai kaikki vai ostaisiko lisää.
Täällä kirjoittavista suurin osa näyttää käyttävän samaa systeemiä koko pörssikauppaan. Akikin on tainnut monta kertaa perustella, miten edullista on vähennellä vähän nousuihin ja ostaa lisää laskuihin. Oikeastihan tuolla on odotusarvoon yhtä paljon vaikutusta kuin suositulla Martingale-systeemillä ruletissa. Eli ei yhtään. Eipä se kyllä sitä huononnakaan. Ja etenkin jos blokittaa, niin ei voi olla väheksymättä tuota "9 voitollista ja 1 tappiollinen"-ilmiötä.
Toiminnan tulos riippuu siis pääosin oikean hevosen valinnasta. Systeemeillä voi toki säädellä varianssia.
Oon eri mieltä.
Käsittääkseni Aki valitsee poikkeuksellisen tarkkaan lappunsa, sitten naamioi hankintansa täällä pieneen hönön esittämiseen/kevennyksiin MUTTA takana on yleensä briljantti ajattelu ja kokemus ei haittaa. Aki on älykäs heppu pörssi-asioissa.
Sitten kun tällaisen tiukan (Aki ei ehkä itse hyväksyisi, sanoisi tyyliin "ehkä nuorena yritin tiukkaa...nyt kelpaa mikä vaan...eh-heh-heh") valinnan läpikäynyt osake päätyy salkkuun niin vitustako edelleen tietää, miten se etenee. Short run voi joko, tai, eller ei mitään. Niin jos laskee, ceteris paribus voi ostaa vähän lisää koska on entistä halvempaa ja jos nousee niin ceteris paribus voi kevennellä koska ei ole enää niin hyvä deal. Miksi on fiksua, no, kolme (3) syytä:
- hyvät pickit harvoin menevät nolliin
- hyvätkään pickit harvoin menevät taivaisiin
- kulut ovat helvetin pienet, mitättömät, 2021.
Tämä toimii erityisesti Akin suosimissa arvo-osakkeissa, solideissa lapuissa jotka ei hypeä. Koska hype voi helpommin mennä taivaisiin tai toisaalta osua kiveen. Tyyliin Sampo tai Citycon enemmän seilaavat sillä välillä ja imo Akin toiminnassa on paljon järkeä. varsinkin jos pelaa isolla stackillä kuten Aki. Lyhyemmillä voipi enemmän Push/Fold koska muuten on liian tylsää.
Hyvän osakkeen kohdalla kurssin voi nähdä vieterinä. Kun kurssi nousee (ceteris paribus toki) niin vieteri kiristyy ja jatkonousu on aina hankalampaa ja sama myös kun jousta laittaa kasaan neutraalista eli aina vain vaikeampaa. Oikein huono osake voi vaikka mennä konkurssiin niin siinä vieterianalogia ei toimi samoin, jousi voi katketa.
Basicly siis Akin strategia mielestäni nojaa oikeiden heppojen valintaan eli niitä voi hyvin holdatakin mutta näillä läppäkuluilla lisätuottoa on tehtävissä Akin strategialla. Hauskaa siinä on se, että strategian tekee fiksuksi oikeiden lappujen valinta eli kroonisen tappiolliseen lappuun average down ei tosiaankaan sovellu ja siksi on saanut turhankin huonon maineen.
------------
Vähän nusta hassuliinia niputtaa "suurin osa kirjoittajista" 0-strategian harjoittajiksi. Miksi sie ees jaksat olla täällä jos valta-osa kirjoittajista on susta urpoja?
Nyt joko luit liian nopeasti tai ymmärsit vaan jotenkin koko pointin väärin.
Oikeastaan koko sinun tulkinta tuosta minun viestistä on lähes joka osa-alueelta väärin. Niin ihmeellisiä väitteitä, että parempi käydä joskus livenä läpi.
Kun noin väärin voi ymmärtää, niin pitää tunnustaa, että tuo minun teksti on kielellisesti huono.