27.3.2020 - 05:09

Leevi Lantto

+28
Liittynyt:
6.3.2020
Viestejä:
34

Onko sinulla näkemystä jenkkien tilanteesta seuraavan viikon osalta? Ajattelin shortata S&P 500 viikonlopun yli, koska työttömyys kovassa nousussa sekä korona tapaukset lisääntyvät kuin rotat jenkeissä. Viikonloppuisin ihmisillä tuntuu myös olevan aikaa panikoida pörssikursseista. Silloin kun ei olla ostamassa aseita tai vessapaperia. Päätöstä myös helpottaa tuo viime päivien perusteeton kurssiralli.

27.3.2020 - 07:29

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Ei ole selkeää lyhyttä näkemystä. Viime aikojen kurssiralli toki puhuisi pullbackin puolesta. Toisaalta New York teki 50% non-essential workforce orderin 18.3 ja 100% non-essential workforce + stay home orderin 20.3 ja huolestuminen tuli jo sitä ennenkin. Näillä speksillä ensi viikolla tartunnoissa oletettavasti mennään havaittavasti alas ja New York varmaan avaa jotain businessta. Sama varmaan Washington state ja Bay Area ym.

Se, vaikka tartuntoja saadaan alas alueellisesti ja business käyntiin ei kyllä taloutta nosta, kun tartunta myllää yhä, kuluttajaluottamukseksen paraneminen vaatii enemmän. Samoin sairaalat täyttyvät New Yorkissa ensin piripintaan ja sitten yli. Toisaalta suuri osa USA:ta on vielä ilman voimakkaita hidastamistoimia ja niitä varmaan tulee alueellisesti ja työttömyysluvut ovat myös kauheat ensi viikollakin. Yritysten konkurssiaalto näkyy ehkä vähän myöhemmin.

5.4.2020 - 20:44

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Pöh. Nyt minulla on omasta mielestä uusi pätevä perusskenaario, mitä olisi ehkä tapahtumassa, mutta en saa irti miten pörssit kulkee.

Perusskenaariossa USA:ssa virus kulkee kunnes yllättäen hidastuu rajusti ekassa aallossa jossain 20%-30% epidemia-asteessa, joka tulee ennen aikojaan oireettomien vuoksi. Silloin työttömyydessä ja taloudessa ollaan kuitenkin ehkä Suomen 1990-luvun laman tasoissa lock downien vuoksi. Mutta mitä sitten ja milloin? Työllisyys tuskin nousee salamannopsasti, kuluttajaluottamus on heikko, kasvu lagaa, mutta entä kurssit?

Ehkä ensi viikolla mennä alas vai mennäänkö? Tulisiko 7,6 miljoonaa työttömyyskorvaushakemusta torstaina? Ruma luku. Kuka pörssistä tietää. Ja voihan tämä muutenkin mennä.

https://www.youtube.com/watch?v=03b1EyUDgm0

14.4.2020 - 17:14

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Lamakausi taitaa olla nyt meneillään.

Maailmantalous on hajoamassa palasiksi. Tänä vuonna maailman BKT taitaa tulla alas paljon ehkä jopa 10% tai ainakin lähelle. Tähän syynä on koronavirustoimet. Viime vuosina maailman taloutta ovat kannatelleet kehittyvät markkinat ja USA. Molempien talous on nyt romahtamassa. Muiden kehittyvien maiden talous rysähtää myös lock downien tuhoamana ja kehittyvien markkinoiden kurjuus pahentaa tilannetta.

Tänä vuonna myös maailman yritysten yhteenlaskettu tulos lienee heikko voi olla jopa negatiivinen. Maailma ja poliitikot ovat myös nyt niin sekaisin, että talouden toipumisessa taitaa mennä pitkään. Ehkä vuosia. Jos ei jotain ihmettä tapahdu.

Perusskenaarioni on että olemme nyt lamassa, toki sijoituksia pitää yrittää hoidella niin, että jotenkin selviää vaikka tämä perusoletus olisi väärä. Pörssi ei ole ainakaan vielä samaa mieltä.

14.4.2020 - 17:37

Fooler

+27
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40

Vieläkö olet shorttina markkinaan vai oletko jo siirtynyt ostelemaan? Itse päätin että en tee mitään, joten olen istunut omistuksien päällä koko vuoristoradan.

14.4.2020 - 17:52

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Olen minä ihan samanlaisella hedgellä liikenteessä yhä kuin kuukausi tai kaksi sittenkin. Jonkin verran enemmän shorttia kuin longia. Karhuvuoristoradalla näyttää olevan nousuja ja laskuja.

14.4.2020 - 18:26

Tinggeli

+3014
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1939
petteri kirjoitti:

Perusskenaarioni on että olemme nyt lamassa, toki sijoituksia pitää yrittää hoidella niin, että jotenkin selviää vaikka tämä perusoletus olisi väärä. Pörssi ei ole ainakaan vielä samaa mieltä.

Samaa olen ihmetellyt. Lamassa ollaan, mutta tehokkaat markkinat eivät tätä noteeraa.Tai eivät välitä. Pörssit ovat tällä hetkellä yliostettuja. Jos mietitään syytä siihen, niin olisiko:

  1. Suuri osa sijoittajista pisti salku lihoiksi ja kun lasku loppui ja korjaava nousu alkoi, tuli kiire ostaa osakkeita takaisin.
  2. Shorttaajat sulkevat positioitaan? Aiheuttaa ostolaitaan tungosta
  3. Onko parempia vaihtoehtoja sijoittaa rahaa, mikäli haluaa tuottoa ja osakkeiden riskisyys hyväksytään?

 

Tuo vaihtoehto 3 taitaa olla aika vahvoilla. FED ja EKP pumppaavat rahaa koko ajan markkinoille jonnekin sillekin pitää löytää koti eli sijoittaa. Tällöin olisi vähän pakko ostaa osakkeita, kun keskuspankit ostaa velkakirjat.

https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/uutiset/20202/ecb-mon…

5) Omaisuuserien osto-ohjelmassa hankittujen omaisuuserien erääntyessä takaisin maksettavan pääoman uudelleensijoituksia jatketaan täysimääräisesti vielä pidemmän aikaa sen jälkeen, kun EKP:n neuvosto alkaa nostaa EKP:n ohjauskorkoja, ja joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen suotuisan likviditeettitilanteen ja vahvasti kasvua tukevan rahapolitiikan ylläpitämiseksi.

 

https://www.suomenpankki.fi/fi/rahapolitiikka/rahapolitiikan-toimeenpan…

EKP:n neuvosto ilmoitti 18.3.2020 käynnistävänsä uuden pandemiaan liittyvän osto-ohjelman, jossa on käytettävissä 750 mrd. euroa vuoden loppuun saakka. PEPP-ohjelmassa ostoja jatketaan, kunnes EKP katsoo koronaviruspandemian aiheuttaman kriisin olevan ohi, mutta kuitenkin vähintään vuoden loppuun saakka. Uusi ohjelma täydentää 12.3.2020 ilmoitettujen 120 mrd. euron lisäostojen vaikutusta, ja sen ostot kattavat samat arvopaperiluokat kuin nykyinen arvopaperien osto-ohjelma (APP). Lisäksi PEPP-ohjelmassa voidaan ostaa Kreikan valtionlainoja.

Pandemiaan liittyvän osto-ohjelman lisäksi EKP:n neuvosto päätti 18.3. laajentaa yrityssektorin velkapapereiden osto-ohjelmassa (CSPP) ostettavien arvopapereiden joukkoa sellaisiin yritysten liikkeeseen laskemiin yritystodistuksiin, jotka täyttävät kelpoisuusvaatimukset.

14.4.2020 - 18:51

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Tinggeli kirjoitti:

3. Onko parempia vaihtoehtoja sijoittaa rahaa, mikäli haluaa tuottoa ja osakkeiden riskisyys hyväksytään?

 

Tuo vaihtoehto 3 taitaa olla aika vahvoilla. FED ja EKP pumppaavat rahaa koko ajan markkinoille jonnekin sillekin pitää löytää koti eli sijoittaa. Tällöin olisi vähän pakko ostaa osakkeita, kun keskuspankit ostaa velkakirjat.

Osakkeiden oston hyvyys ja huonous riippuu pitkässä juoksussa siitä miten odottaa osakkeiden taustalla olevien rahavirtojen käyttäytyvän suhteessa osakkeiden hintaan. Minä lähden siitä, että yritysten tuotot ovat jo ottaneet valtavan hitin, joka pahenee koko ajan, heikkous ei myöskään palaudu helposti.

Nyt vielä muut dominot näyttävät lähtevän kaatumaan tavalla, jota en aikaisemmin ennakoinut. Lähes koko kehittyvien maiden joukko näyttää olevan sukeltamassa syvälle. Tätä en aikaisemmin aikaisemmin ennakoinut. Kehittyvien maiden kasvu on ollut maailmantalouden moottori ja nyt moottori näyttää köhivän koronaflunssassa ja pidempiaikaisia vaurioita näyttää tulevan.

Sinänsä rahan pumppaaminen talouteen voi pelastaa kotitalouksia, velkasijoittajia ja pitää yrityksiä nipin napin pinnalla, mutta ei se yritysten tuloksia pelasta.

14.4.2020 - 21:46

Holli

+6
Liittynyt:
25.3.2020
Viestejä:
20

Jos pörssin pitäisi olla jonkinmoinen ennustuskone, niin sen perusteella ollaan aika kaukana lamasta. Sen verran vahvalta näyttää kurssien kehitys tällä hetkellä. Tosin markkina voi hyvinkin nopeasti kääntää jyrkästi alaspäin. Itselläni on kyllä huulipyöreänä, enkä olisi pannut pahaksi uutta dippiä, koska cashiä olisi edelleenkin jäljellä. Tässä on nyt kahta erittäin vahvasti polarisoitunutta näkemystä ilmassa. Toisaalta pörssinkurssien nousu ja pelkokertoimen tippuminen vs synkät ennusteet yritysten tuloksista ja globaalin markkinan rysähdyksestä. 

Joku tässä nyt mättää pahasti. Joko talouden rysähdyksen ennakoidaan jäävän lyhyeksi, jonka perusteella kurssit nousevat jo iloisesti tai sitten elvytys on vaan  niin vahva, että kurssit ovat tukevassa nousussa kaikesta huolimatta. Jos reaalitalous ajaa vauhdilla seinään (tai on jo ajanut), niin onko pörssikurssit sitten irtautuneet hetkeksi reaalitaloudesta vai onko sittenkin, niin että pahin on takana. Meikäläisen kanan-avoilla ei ilmeisesti pysty hahmottamaan tilanetta. Jotenkin tuntuu, että olisi umpisumussa miettimässä kumpaan junaan pitäisi liittyä, jotka ajavat kovaa vauhtia eri suuntiin. Harha askelia ottamalla todennäköisesti päätyy pahasti molempien junien yliajamaksi. Olen nyt jäätynyt ja en ole viime päivinä ottanut näkemystä (arvausta) enää kumpaakaan suuntaan.    

14.4.2020 - 22:05

Holli

+6
Liittynyt:
25.3.2020
Viestejä:
20

Itselläni siis salkku marginaalisesti plussalla vuoden alusta (hieman toista prosenttia), mutta helmikuun huipuista karvan päälle 12% alhaalla. Onnistuin tyhjentämään salkkua riittävän aikaisin ja ostamaan takaisin riittävän läheltä pohjia. Sen jälkeen olen myynyt tähän "rekyyliin", joten cashiä alkaa olemaan suhteellisen suuri osuus salkusta. Ja nyt näyttää, että ajoituskikkailu alkaa kusemaan omaan nilkkaan jos sitä toista dippiä ei tulekaan josta olisi voinut. Toisaalta sekin kusee omaan nilkkaan jos nyt alkaa ostamaan ja sitten mennäänkin kovaa alas. Shortteja en ole ottanut. Jos noustaan edelleen, niin sitten salkku nousee vain hitaammin mitä se täydessä lastissa nousisi. 

15.4.2020 - 05:54

Marraskuu

+1088
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1083

Itse mietin tuossa kuukausi takaperin, että tässä tulee helposti haastava psykologinen tilanne, kun viruksen eksponentiaalinen kasvu talttuu ja kauhu kääntyy toiveikkuuteen. Sellainen johtaa vääjäämättä pörssien nousuun, kun paniikki helpottaa. Sitten on tämä toinen puoli eli talouden saamaat vauriot ja erityisesti pitkäaikaiset vauriot. Nämä vauriot peittyvät helposti viruksen etenemisen hidastumisen tuomaan toiveikkuuteen. Koska talouden mahdolliset pitkäaikaiset vauriot alkavat avautua kesällä, niin näistä syntyvä mahdollinen pudotus ajoittuu selkeästi aikaan, jolloin viruksesta toipumisen positiivinen vaikutus on jo ohi.

Samalla on täysin mahdollista, että viruksesta toipuminen voi piristää kaikkea niin paljon, että talous saa vauhtia alleen etenkin, kun taloutta on tuettu ennen näkemättömällä tavalla. Jos niin käy, niin toista dippiä ei tule. 

Lopputulema on siis edelleen kuten ennenkin. Tulevaa voi arvailla, mutta mitään varmaa tietoa ei ole kenelläkään.

15.4.2020 - 07:36

Arthur

+67
Liittynyt:
14.10.2019
Viestejä:
108

Onko markkinoille hinnoiteltu koronan toinen aalto? Tai onko markkinoille hinnoiteltu se, että normaaliin kulutuskäyttäytymiseen on vielä todella pitkä tie? Nopeaa rajoitusten purkua ja ihmisten käyttäytymisen muutosta sekä koronan nopeaa kukistamista ei voida saada yhtä aikaa.

15.4.2020 - 08:01

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Marraskuu kirjoitti:

Samalla on täysin mahdollista, että viruksesta toipuminen voi piristää kaikkea niin paljon, että talous saa vauhtia alleen etenkin, kun taloutta on tuettu ennen näkemättömällä tavalla. Jos niin käy, niin toista dippiä ei tule. 

Mahdollista talouden nopea toipuminen ehkä voi olla, mutta minusta varsin epätodennäköistä. Nyt koko maailmantalous on hyytynyt nin pahasti. Kyse ei ole yksittäisestä maasta vaan lähes koko pallosta. Lisäksi pitkästä nuosukaudesta on jäänyt epätasapainotiloja, jotka odottavat purkautumistaan. 

Se, että talous ei tässä kuoppaisi hyvin rajusti olisi ihme. Samalla politiikka ja ilmapiiri on muuttunut varsin protektionistiseksi, joka vielä heikentää kasvua. Jo pelkästään sen, ettei voida vapaasti tavata ihmisiä ympäri maailman pitäisi riittää tekemään aikamoinen kuoppa. Nyt merkittävä osa rakenteellisesta tekijöistä, jotka mahdollistivat viimeisen 20 vuoden globaalin nousun on nopeasti heikentymässä samaan aikaan kun maailmantalouteen on tullut valtava shokki, jossa ei ole voittajia.

Eilen muuten JP Morgan ja Wells Fargo varoittivat, että luottotappiot ovat nousussa. Tämä taitaa olla vasta alkua. Globaali pankkikriisikin voi olla tulossa, vaikka toki pankit ovat paremmassa kunnossa kuin 2008. Monien valtoiden luottokelpoisuus on myös nopeasti heikentymässä.

Kun dominoefekti on lähtenyt liikkeelle se ei helposti pysähdy. https://www.youtube.com/watch?v=4e2e9d6xDVQ

Suomen syksy 1990 ja kevät 1991 tulee analogiana mieleen ja nyt kyse ei ole yhdestä maasta, vaan koko maailmantaloudesta. Erona on toki korkotaso, mutta toisaalta monessa maassa on talous laitettu täysin seis.

15.4.2020 - 08:12

Tinggeli

+3014
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1939

HS 15.4.2020

Kiinan kauppa­luvut paremmat kuin odotettiin – Vienti väheni maalis­­kuussa 6,6 prosenttia

Kiinan tuonti maailmalta supistui maaliskuussa yllättäen vain 0,9 prosenttia.

Kiinan vientiluvut putosivat maaliskuussa vähemmän kuin uutistoimisto Bloombergin keräämissä ekonomistiarvioissa ennustettiin.

Tiistaina julkistettujen Kiinan tullitilastojen mukaan maaliskuussa vienti Kiinasta väheni 6,6 prosenttia verrattuna vuotta aikaisempaan. Tuonti Kiinaan väheni 0,9 prosenttia.

Kiinan kauppalukuja seurataan nyt poikkeuksellisen tarkasti, jotta saadaan kuvaa maan toipumisesta ja koronaviruspandemian vaikutuksesta maailman talouteen.

Toteutuneet lukemat olivat huomattavan paljon parempia kuin Bloombergin ekonomistiarvio, jossa ennustettiin yli kymmenen prosentin laskua sekä vientiin että tuontiin.

Kiinan vienti maailmalle oli vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana romahtanut huimat 17,2 prosenttia.

Toteutuneista luvuista huolimatta asiantuntijat varoittivat, että talouden elpyminen on hidasta niin kauan, kuin pandemia vaivaa Kiinan kauppakumppaneita.

”Pahin on vielä edessä Kiinan vientisektorille”, varoitti uutistoimisto AFP:n haastattelema Julian Evans-Pritchard.

Kiinan kaupan ylijäämä Yhdysvaltojen kanssa supistui maaliskuussa 25,3 prosentilla vuoden takaisesta oli nyt 15,3 miljardia dollaria.

Kiinan tullin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan tammikuussa solmima kauppasopimus oli nostanut reippaasti esimerkiksi soijapapujen ja sianlihan tuontia Kiinaan.

Tullin edustajan mukaan maaliskuun luvuista on turha tehdä vielä positiivisia päätelmiä koronaviruspandemian taittumisesta. Tullin mukaan maailmalla hiipunut kysyntä näkyy jatkossa väistämättä Kiinan vientisektorin luvuissa.

Kiinan varovaisesta toipumisesta kuitenkin kertoivat teknologiayhtiö Applen luvut: se kertoi toimittaneensa Kiinassa maaliskuussa 2,5 miljoonaa iPhonea.

15.4.2020 - 08:26

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Nämä Kiinan kauppakuvut ovat muodostuneet aikana, jolloin muu maailma toimi vielä normaalisti. Tavaran kulku Kiinasta muualle kestää jonkin aikaa ja maailma pysähtyi laajasti vasta maaliskuun puolessa välissä ja vähän sen jälkeen. Osa on ollut myös tavaroita, jotka olivat jumissa helmikuussa.

Maailmanlaajuisen korona lock downin vaikutukset näkyvät toki viiveellä. Kaupat tehdään aina ennen toimituksia.

15.4.2020 - 08:34

Marraskuu

+1088
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1083
petteri kirjoitti:

 

Marraskuu kirjoitti:

Samalla on täysin mahdollista, että viruksesta toipuminen voi piristää kaikkea niin paljon, että talous saa vauhtia alleen etenkin, kun taloutta on tuettu ennen näkemättömällä tavalla. Jos niin käy, niin toista dippiä ei tule. 

 

Mahdollista talouden nopea toipuminen ehkä voi olla, mutta minusta varsin epätodennäköistä. Nyt koko maailmantalous on hyytynyt nin pahasti. Kyse ei ole yksittäisestä maasta vaan lähes koko pallosta. Lisäksi pitkästä nuosukaudesta on jäänyt epätasapainotiloja, jotka odottavat purkautumistaan. 

Se, että talous ei tässä kuoppaisi hyvin rajusti olisi ihme. Samalla politiikka ja ilmapiiri on muuttunut varsin protektionistiseksi, joka vielä heikentää kasvua. Jo pelkästään sen, ettei voida vapaasti tavata ihmisiä ympäri maailman pitäisi riittää tekemään aikamoinen kuoppa. Nyt merkittävä osa rakenteellisesta tekijöistä, jotka mahdollistivat viimeisen 20 vuoden globaalin nousun on nopeasti heikentymässä samaan aikaan kun maailmantalouteen on tullut valtava shokki, jossa ei ole voittajia.

Eilen muuten JP Morgan ja Wells Fargo varoittivat, että luottotappiot ovat nousussa. Tämä taitaa olla vasta alkua. Globaali pankkikriisikin voi olla tulossa, vaikka toki pankit ovat paremmassa kunnossa kuin 2008. Monien valtoiden luottokelpoisuus on myös nopeasti heikentymässä.

Kun dominoefekti on lähtenyt liikkeelle se ei helposti pysähdy. https://www.youtube.com/watch?v=4e2e9d6xDVQ

Suomen syksy 1990 ja kevät 1991 tulee analogiana mieleen ja nyt kyse ei ole yhdestä maasta, vaan koko maailmantaloudesta. Erona on toki korkotaso, mutta toisaalta monessa maassa on talous laitettu täysin seis.

Pörssi on siitä omituinen laitos, että siellä ei hinnoitella sen hetkistä tilaa vaan kurssit ovat odotuksia tulevasta. Mikäli kesällä talous on syvällä suossa, mutta sen tila alkaa parantua vaikka hitaastikin, niin kurssien ei pitäisi enää silloin laskea vaan nousta.

 

15.4.2020 - 08:51

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Marraskuu kirjoitti:

Pörssi on siitä omituinen laitos, että siellä ei hinnoitella sen hetkistä tilaa vaan kurssit ovat odotuksia tulevasta. Mikäli kesällä talous on syvällä suossa, mutta sen tila alkaa parantua vaikka hitaastikin, niin kurssien ei pitäisi enää silloin laskea vaan nousta.

Toki pörssi hinnoittelee tulevaisuuden odotuksia, mutta kurssien liike on suhteessa sen hetkiseen lähtötasoon, nyt ollaan yhä korkealla. Muutenkin pörssien lyhyen ajan liikkeet ovat aika sattumanvaraista massapsykologiaa.

Pidemmällä aikavälillä pörssi kuitenkin seuraa yritysten tuloksia ja tulosnäkymiä. Toki varsinkin hyvinä aikoina on myös kaiken maailman villityksiä, mutta huonoina aikoina palataan sijoittamisen perusasioiden luokse. Osakkeet ovat osuuksia yhtiöistä ja yhtiöiden tuloksentekokyky riippuu taloudesta.

Tämä karhurekyyli on kyllä varsin ymmärrettävä nyt kaikki osakeoptimistit ostavat salkkunsa täyteen ja se nostaa kursseja. Samalla shortteja on suljettu. Kyllä tässä pitää olla malttia odotella kunnes optimistiraha on kokonaan osakkeissa. Kun yli-innokkaat ostajat ovat all-in kurssit seuraavat kyllä yritysten tulosnäkymiä.

15.4.2020 - 09:07

Turms

-10
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
668

Lasket pessimismissäsi paljon toisen tautiaallon varaan. Minä taas uskon, että eri viranomaistahot ovat joutuneet viran puolesta viestimään pahimman skenaarion mukaisesti, ja kurssit ovat painuneet "liikaa". Nämä sinunkin maalailemasi kauhukuvat eivät ole varsinkaan Suomessa toteutuneet. On mennyt kaikkia odotuksia paremmin. Jos toista aaltoa ei tule, V-nousu tulee olemaan jyrkkä.

15.4.2020 - 09:36

Tinggeli

+3014
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1939
petteri kirjoitti:

 

Nämä Kiinan kauppakuvut ovat muodostuneet aikana, joilloin muu maailma toimi vielä normaalisti. Tavara kulkee Kiinasta muualle kestää jonkin aikaa ja maailma pysähtyi laajasti vasta maaliskuun puolessa välissä ja vähän sen jälkeen. Osa on ollut myös tavaroita, jotka olivat jumissa helmikuussa.

Maailmanlaajuisen korona lock downin vaikutukset näkyvät toki viiveellä. Kaupat tehdään aina ennen toimituksia.

Kiinassahan koko tuotanto ja vienti oli seis helmikuussa pari viikkoa normaalin jokavuotisen kevätloman takia. Tyypilistä on, että ennen kevätlomaa kaikki tilaukset toimittetaan ulos ja tehtaiden RAW material varastot ajetaan alas. Kun kevätloma (eli Kiinan Uudenvuoden loma) päättyy ja väki palaa maakunnista tehdaskaupunkeihin, alkavat tehtaat tilata RAW materiaalia ja kun sitä saavat alkaa taas tuotanto. Tämä on joka vuotinen ilmiö. Kiinasta olemme hankkineet tavaraa jo 15 vuotta.

Yksi monista toimittajista kirjoitti 26.2.2020 :
" Hope everything goes well!I'm glad to inform Our factory has restarted producing.I think you may have heard of the virus,but the situation is become better,and factory here are trying all our effort to shorten the delivery time."

 

Toinen kirjoitti 26.2.2020:
" Our company have returned to work on 10th.Feb, your order and inruiry issues will be replied asasp, for the NCP is totally controlled in Shenzhen. Bellowed the useful tips for your reference:

1,The virus is mainly transmitted from person to person through contact and droplets. So far,there have been no cases of infection from objects;
2,WHO issued a special notice stating that packages and cargoes were not at risk of infection. Not to mention cross-border trade.
3,Our government has taken strong measures to prevent the spread of the virus,even extending holidays and suspending some industrial
 production. The area where our factory located is not a major outbreak area, and none of our employees are sick.
 
Bcause of the virus issues, the delivery time would be delayed for 7-10 workdays."

 

5.3. eräs toimittajaehdokas kirjoitti:

" Sincerely hope you are doing well in your area now.

XXXXXXXXX is trying to our best to get all our workers back and now we are running 80% at factory today.
 
So warmly welcome for any order or inquiries!"

 

Tänä vuonna kävi yhden toimittajan osalta niin, että juuri eilen saatiin tavaraerä joka on tilattu jo tammikuun 1. viikolla (piti saada jo helmikuussa). Kiinan jokavuotinen kevätloma oli aluksi suurin syy myöhästymiselle. Tavarat ovat olleet loman jälkeen nyt jo 2-3 viikkoa valmiina odottamassa lähetystä, mutta seuraavana ongelma oli kuljetus Kiinasta Suomeen. Ei onnistunut UPS:llä, ei DHL:llä jne kun konekapasiteetti on kaikki allokoitu hengityssuojaimille.

4.42020: "You know, at the beginning, I have sent all of them by Fedex IP.  But, line up, too long time, and no further information, such as how long time should we wait. 
So we re-back them and re-send them by DHL and UPS separately. 
 
This is a special time, the express is not express any more. They are very slow. 
Lots of airline have canceled, at the same time, mask, hand liquid etc taken the air line more. "

 

Mutta eilen tuli viimein toinen erä DHL:n kuljetuksena ja tänä aamuna tuli tullaupäätös UPS:ltä toisesta erästä eli sekin tulee nyt. Siis melkein 2 viikkoa kesti door-to-door toimitus (normaalisti 3-4 päviää). Saadaan vihdoin toimitetttua tavarat Suomalaisille asiakkaille, joiden tuotannot pyörii vielä täysillä. Muuten kyllä tavaraa on virrannut Kiinasta meille ihan normaalisti. Nopeimillaan saatu jopa viikossa tilauksesta (näin maaliskuun puolivälissä, Suomalaisella asiakkaalla oli kiire saada ja maksoi extraa pikatoimituksesta).

Eli en ole ihan ulkona kuin lumiukko Kiinan tavasta tehdä kauppaa, tehtaiden tilanteesta ja toimituskyvystä sekä logistiikasta viennin osalta. Ihan joka päivä näiden kanssa olen tekemisissä.

15.4.2020 - 09:27

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Turms kirjoitti:

Lasket pessimismissäsi paljon toisen tautiaallon varaan. Minä taas uskon, että eri viranomaistahot ovat joutuneet viran puolesta viestimään pahimman skenaarion mukaisesti, ja kurssit ovat painuneet "liikaa". Nämä sinunkin maalailemasi kauhukuvat eivät ole varsinkaan Suomessa toteutuneet. On mennyt kaikkia odotuksia paremmin. Jos toista aaltoa ei tule, V-nousu tulee olemaan jyrkkä.

Minä olen jo viikkoja sitten siirtynyt talouspainotteiseen sijoitusstrategiaan. Tästä muutoksesta voi lukea tästä ketjusta kuukauden takaa, ennen karhurallia. 

Minusta taas kaikki näyttää viime viikkoina alkaneen mennä entistä pahemmin pieleen, aikaisemmin ajattelin poliitikoilla ja kansoilla olisi jotain kykyä realiteettien tunnustamiseen, mutta selvästi aliarvioin massojen tyhmyyden. Nyt näyttää siltä, että poliitikot ja kansa eivät ymmärrä talouden merkitystä ennen kuin ollaan syvällä lamassa. Hyvät ajat ovat olleet niin pitkään, että ilmiselviä talouden tuhon merkkejäkään ei enää havaita.

Lasken kyllä sen varaan että virus ei tältä pallolta nopeasti häviä. Se ei näytä mahdolliselta. Tämä tarkoittaa, että virus on seuranamme ihan kohtuullisen pitkän aikaa. Mitä ilmeisimmin kunnes rokote tai laumasuoja sen taltuttaa.

15.4.2020 - 09:37

Turms

-10
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
668

Ei millään pahalla, mutta musta tuntuu että sä olet vähän liikaa innoissasi tästä pandemiasta. Niin keskittynyt siihen, että yliarvioit sen vaikutuksen.

15.4.2020 - 09:57

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Turms kirjoitti:

Niin keskittynyt siihen, että yliarvioit sen vaikutuksen.

Maailmanlaajuinen työttömien ja alityöllistettyjen armeija on pelkkää kuvitelmaa? Lock downit, joissa on yli puolet maailmaa ovat kuvitelmaa? Talous jumissa viikkoja tai jopa kuukausia kuvitelmissa? Maiden rajat kiinni kuvitelmissa?

Kyllä tässä pikemminkin näyttää, että tietotöissä oleva keskiluokka ja sijoituseliitti aliarvioi tätä tilannetta. Kyse on harhasta, että palvelut eivät ole tärkeitä, tavara on ja toisaalta ajatuksesta että sosiaalisuus voidaan korvata netillä.

Tämä lama näet iskee hyvinvoivaan keskiluokkaan vasta viiveellä. Tilausten ja kaupan hiipuminen vie aikaa. Lama iskee laajemmalle vasta kun uusia IT-projekteja ei aloiteta, uusi tehdasprojekteja ei käynnistetä, markkinointia leikataan, koulutusta leikataan jne. Vanhat työt pyörivät normaalisti, mutta uusi työ on jumissa. Nämä dominot ovat vasta lähdössä kaatumaan, siinä ei tuhoudu enää vain pienipalkkaista palvelutyötä, vaan hyväpalkkaista tietotyötä.

15.4.2020 - 09:57

Arthur

+67
Liittynyt:
14.10.2019
Viestejä:
108

Samoilla linjoilla Petterin kanssa.

 

1 Rajoitukset puretaan – koronan raju toinen aalto

2 Rajoitukset puretaan – ihmiset rajoittavat siitä huolimatta käyttäytymistään, korona pysyy hallittavissa

3 Rajoituksia ei pureta, puretaan harkiten – korona pysyy hallinnassa

 

Mitä yhteistä näillä kaikilla kolmella skenaariolla on? Talous ottaa voimakkaasti osumaa kaikissa tapauksissa. Mielestäni sellainen skenaario ei ole mahdollinen, jossa rajoitukset puretaan ja kulutus palaa välittömästi epidemiaa edeltävään aikaan. Markkinoilla alkaa siltä näyttämään muodostuvan V-käyrän myötä.

15.4.2020 - 10:04

Turms

-10
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
668
petteri kirjoitti:

kun uusia IT-projekteja ei aloiteta

Minä en ainakaan ole palkkatyössäni havainnut mitään tämän suuntaista. 

15.4.2020 - 10:17

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Turms kirjoitti:
petteri kirjoitti:

kun uusia IT-projekteja ei aloiteta

Minä en ainakaan ole palkkatyössäni havainnut mitään tämän suuntaista. 

Laman vaikutukset eivät näy heti aloilla, joilla on tilauskantaa. Projektit, joita aloitetaan nyt on myyty jo ennen koronalamaa. Yritysten ja julkisyhteisöjen taloudellisen tilanteen tiukentuminen ja toisaalta myyntityön vaikeus sosiaalisen kanssakäymisen rajoitusten vuoksi näkyy viiveellä. Myös osa toimialoista käytännössä kokonaan seis, ehkä aika pitkäänkin.

Ei lama-aika toki tarkoita, ettei kukaan osta mitään tietotyötä. Kuitenkin kysyntä hiipuu ja katteet samalla. IT-puolella huonommat tekijät saavat samalla kenkää. Toki muissa yrityspalveluissa lasku ehkä vielä rajumpaakin. Suunnittelu-, konsultointi-, mainos- ja markkinointi- ja koulutuspalvelut esimerkiksi. Kaikkea höylätään kovina aikoina ja se ei ole pelkästään matalapalkkatoimintaa.

15.4.2020 - 10:21

mskomu

+1430
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
708

Tunnustaudun itsekin markkinaa skeptisemmäksi nykytilanteen suhteen. Mietin kuitenkin, että mikä olisi mahdollinen skenaario sille, että toipuminen todella olisi nopeaa? Esimerkiksi, kun vasta-ainetestejä aletaan tekemään kunnolla ja huomataan, että oireettomien kantajien osuus on luokkaa 80 %, joka pyyhkisi tuomionpäivän skenaariot aika tehokkaasti pois. Tuon jälkeen olisi mahdollista, että melko lievillä toimilla ja riskiryhmien osittaisella eristyksellä pyörät saataisiin melko nopeasti pyörimään. Tällaisella tiedolla voisi olla myös merkittävää, positiivista psykologista vaikutusta. Keksittekö muita skenaarioita ja miten todennäköisinä näitä voi pitää?

15.4.2020 - 10:21

Turms

-10
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
668

Tottakai hiipuu, jos tulee toinen aalto ja tilanne pitkittyy. Mutta vielä tämä ei näy.

15.4.2020 - 10:26

hauturi

+3272
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2385

IT-alalla itsekin työskentelevänä olen ollut havaitsevinani, että jotkut toimialat ja niiden projektit törmäsivät jo seinään ja toiset jatkuvat ennallaan. Julkishallinnossa on tietyntyyppisten töiden kysyntä jopa lisääntynyt. Lomautuksia on jo jaettu ja jaetaan jatkossa lisää.

e: lisäksi oma ennustus: kun lomautukset päättyvät, työnantajat huomaavat, että lomautetuista palaavat töihin ne huonoimmat, parhaimmat ovat lomautettuna ollessaan vaihtaneet firmaa (työmarkkinoilla on edelleen kysyntää)