138
forum
|

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Kitupiikin päiväkirja

Pientä esittelyä, olen nyt 47-vuotias mies, ei perhettä ja viimeiset 5,5 vuotta elinkeinoina ovat olleet sijoitukset ja pokeri. Tänä aikana salkku on kasvanut ja pokeripöydät vähän kuivuneet. Kun alkupääoma ei ollut kauhean iso, salkku ei vieläkään ole mitenkään valtava, mutta ehkä sillä elelee, kun säästäväisesti elää.

Takana on juuri sijoitusuran paras vuosi sekä euroissa että prosenteissa, joka meni kirjaimellisesti putkeen eli vuonna 2019 tuli +43,5 % sijoitetulle pääomalle. Olin kuitenkin aika tyytymätön siihen, että vuoden aikana jäi paljon hyviä sijoitusmahdollisuuksia käyttämättä, erityisesti loppuvuonna. Aikaisemmatkin vuodet ovat olleet ihan hyviä jo pitkään, mutta kyllähän sijoittaminen on viime aikojen nousussa ollut helpohkoa.

Kun alkava vuosi ja vuosikymmen näyttää markkinoilla viime vuotta heikommalta on syytä terästäytyä, ehkä blogia kirjoittamalla saisi vähän lisää virtaa sijoituksiin. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan. Strategian ja taktiikan kirkastaminen ei sekään olisi pahasta.

Aloitetaan sillä miltä salkku tällä hetkellä näyttää:

  • Enbridge (ENB) 29 %
  • Kinder Morgan (KMI) 23 %
  • TC Energy (TRP) 19 %
  • Nexus Reit (NXT.UN) 12 %
  • Käteistä 17 %

Kuten salkusta näkyy en ole varsinaisesti mikään himohajauttaja. Vahdin kyllä sijoituksiani tarkasti ja eihän nämä todellakaan mitään nopealiikkeisiä lappuja ole. Räjähtävä kaasuputki, vuotava öljyputki tai projektin viivästyminen tai peruuntuminen toki kursseissa näkyvät. Hajautus näyttää kuitenkin olevan selvästi normaalia heikompi, tuosta on myyty muutama lappu ja uusia ei ole saatu ostettua.

Salkun sisällössä kaasu- ja öljyputket ovat viimeiset pari vuotta olleet uudestaan salkussa. Omistin Kinder Morgania ja Transcanadaa( nyk. TC Energy) vuosina 2014-15, mutta myin ne vähän ennen putkifirmoihin iski deleverointikierre ja pitkä dippi. Aloitin ostoja jo alkuvuonna 2018, mutta sitten kun Technopolis lunastettiin pois survoin melkein koko kasan putkiin, jotka olivat toipumassa, viime joulun dipissä oli vielä vipuakin urakalla. Nyt on jo sitten kevenneltykin.

Nexus REIT nyt on salkussa kun jotain kiinteistöjä pitää omistaa, muuten ei jaksa seurata markkinaa. Nexusta toki olen seurannut vuosia ja nyt se on hiljalleen kasvamassa nakkikioskikoosta isommaksi. Eipä sitä varmaan kovin moni tällä pallolla edes seuraa.

Salkussa TC Energy alkaa vaikuttaa vähän hintavilta. Enbridge ja Kinder Morgan ovat vähän edullisempia, mutta ei enää nekään sikahalpoja. Toisaalta TC Energy imho alan parhaiten hoidettu firma. Osinkoja nuo kaikki maksavat ihan mukavasti.  Enbridge juuri nosti osinkoa 10%, Kinder Morgan nostaa kohta osinkoa 25% ja TC Energyltä on myös tulossa 8-10% osingonkasvu. Nämä nostetut osingot ovat 4,7%-6,2%, ei nyt kauhean huonoja, mutta vähän tuo TC Energyn alle 5% kiusaa. Nexus REIT maksaa nyt 7,3% osinkoa, sekin alkaa kyllä näyttää vähän hintavalta.

Nyt pitäisikin löytää uusia hevosia, muuten käy köpelösti. Parempi hajautuskaan ei olisi pahitteeksi. 

Mutta hevosten etsintään pitää palata blogin seuraavassa jaksossa.

 

14.1.2020 - 15:41

von Fyrckendahl

+973
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1180

Onnea uudelle blogille! Onko sinulla työtaustaa joltain muulta alalta kuin pokeri ja sijoitus? Entä miksi olet valinnut juuri nämä alat elinkeinoksi?

14.1.2020 - 18:25

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Kiinteistöpro kirjoitti:

Mistä muuten kiinnostuksesi kiinteistösijoitusyhtiöihin kumpuaa? 

Kiinteistösijoitusyhtiöt ovat aika pitkäaikainen harrastus. Sijoitusuran alussa REITit vaikuttivat helposti ymmärrettäviltä ja tuottavilta. Niitä sitten ostelin salkkuun 2000-luvun kuplassa ennen finanssikriisiä. Sitä kautta sitten aloin analysoida niitä syvemmin. Kun finanssikriisi tuli myin lähes kaikki ja huomasin että vähän hidasliikkeisemmistä papereistahan pääsee usein mukavasti karkuun ennen isoja dippejä. Finanssikriisin jälkeen palasin kyllä markkinoille aika hitaasti, se oli virhe. Ostelin kuitenkin REITteja takaisin, vähän ETF:äkin, kunnes tulin siihen tulokseen, että ETF:t ovat huono idea.

Technopolisista myös jossain vaiheessa aika iso positio ja sitä aloin sitten vahtia pontevammin. Toki samaan aikaan oli muitakin kiinteistöyhtiöitä salkussa. Olen uran aikana omistanut ehkä 40 eri kiinteistösijoitusfirmaa yhdeksästä eri maasta. Analysoinut toki useampaa. Jotenkin REITit kiinnostavat, osin se johtuu siitä että kyseessä on varsin yksinkertainen ja ennustettava bisnes. REIT firmoissa on toki paljon kuraa seassa, mutta kyllä ne yleensä erottuu.

von Fyrckendahl kirjoitti:

Onnea uudelle blogille! Onko sinulla työtaustaa joltain muulta alalta kuin pokeri ja sijoitus? Entä miksi olet valinnut juuri nämä alat elinkeinoksi?

Olen minä aikaisemmin ollut 16 vuotta asiantuntijatehtävissä IT:ssä ja koulutusta järjestämässä. En tiedä oikein olenko koskaan valinnut sijoittamista ja pokeria elinkeinoiksi vai valitsivatko ne minut. Kun työt loppuivat kesän alussa 2014 ei oikein löytynyt mitään niin haastavaa hommaa, ettei kuolisi tylsistymiseen. Olin kyllä sijoittamalla ja pokerilla jo aikaisemmin kerännyt ja kartuttanut pääomaa töiden ohessa, sitten vakavista harrastuksista tuli myös elinkeino ja on tässä tämä kitupiikki jotenkin pärjännyt, vaikka alkupääoma ei ollut kovin iso. Toki loistava sijoitussuhdanne on siinä isona vaikuttajana eli hyvää tuuriakin on ollut. Hyvänä puolena on, että ei tämä ainakaan liian helppoa ole ja toisaalta siinä, että on itse itsensä pomo on puolensa. 

Sinänsä en ole täysin poissulkenut muita elinkeinoja, mutta mennään nyt näin. On minulla IT:ssä hands-on osaamista eli kai jotain löytyisi jos viitsisi tuolla puolella rytistää. Toisaalta nykyiset elinkeinot ovat viimeiset viisi vuotta tuottaneet enemmän kuin mitä palkkatöissä maksetaan eli ei ole nyt pakko. Muutenkin tällä kitupiikillä on pienet menot ja aika vaatimattomaan tyytyvä maku, joka antaa kummasti pelivaraa.

 

15.1.2020 - 06:55

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Uusien hevosten metsästys voisi onnistua paremmin jos sitä tekisi vähän hallitummin. Kirjoitellaan siis tänne vähän ajatuksia päivän lukemisista.

Macerich(MAC) 

MAC omistaa ihan ok kauppoja USA:ssa. Kirjanpito on sotkuinen, rajusti joint venturea. Tulot laskee, velka ei. Markkinat odottaa osingonalennusta ja kurssi hyvin lähellä vuoden pohjia. Putoava puukko? Hmm. Pitää ehkä seurata lisää, en kyllä yleensä pidä sotkuisista raporteista. Retail kyllä jossain vaiheessa näkee pohjat, mutta onkohan tuo hetki vielä? Sotku ei kyllä ole hyvä merkki. 

Dynagas LNG (DLNG)

DLNG omistaa kuusi LNG tankkeria, jotka on vuokrattu pitkillä soppareilla, sai rahoituksen kasaan syyskuussa. Kurssi on kuitenkin toipunut vuoden pohjista. No, seuraillaan jos tulisi uusi kriisi. Juuri nyt ei maistu, dipistä nämä pitäisi rohmuta.

Cheniere Energy(LNG ja CQP)

LNG omistaa ja operoi maakaasun nesteytysterminaaleja, joiden kapasiteetti on pääosin vuokrattu aika pitkillä take or pay soppareilla. Takana pitkä investointiputki ja vieläkin lisää linjoja valmistumassa. Tämä on aika mielenkiintoinen tapaus.  GAAP luvut ovat kyllä aika ikävän näköisiä, mutta sitähän ne ovat tehtaita rakennettaessa muutenkin ja jotain satunnaisia eriä on myös. Pitänee perehtyä lisää. Aika simppeliltä bisnekseltä näyttää. Voi kyllä olla vielä ylihintainenkin, LNG oli ainakin joskus kuuma ala. Miten tälläisen arvottaisi? 

CQP maksaa 6% osinkoa, mutta se on MLP eli K-1 veroilmoitus pitäisi tehdä jenkkeihin ja verokohtelu selviäisi vasta paperisodan jälkeen. Vähän nihkeää. Tykkään enemmän C-corpeista.

15.1.2020 - 19:56

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Hmm. Hiiliosakkeet näyttävät olevan nyt aika romahdusmaisessa laskussa. Kuinkahan monta vuotta putkeen? Kai tämä alamäki joskus loppuu, lämmityshiilellä voi olla nihkeät ajat, varsinkin USA:ssa kun kaasun hinta on täysin pohjissa mutta metallurgista hiiltä kyllä tarvitaan jatkossakin.

Olen seuraillut Arch Coalia(ARCH), joskus sitä omistinkin, mutta markkinanäkymät olivat niin heikot, että meni myyntiin. Ehkä tässä vielä ainakin vähän aikaa lasketellaan, vaikka ARCH on kyllä pystynyt tekemään hyvää kassavirtaa ja ostanut omia osakkeita, Q3:lla 4,7% markkina-arvosta , siis yhdessä vuosineljänneksessä. Q4 näyttää kyllä huonolta, sen verran matalakatteista toimintaa tuo on, että kassavirta dipannee pahasti kun hiilen hinta on laskenut.

Putoava puukko näyttää olevan ja vitsauksista rutto, kolera, pieni ydinsota ja ilmastoaktivistit kiusaavat toimialaa. Nyt kyllä uuden rahoituksen uskoisi koko toimialalle olevan melkein täysin kiinni, joten ylikapasiteettia lähtenee markkinoilta. Jos vaikka Arch Coal ostaisi olemattomalla hinnalta konkkaan menneiden kilpailijoiden parhaat kaivokset, matalimpien kulujen pelurilla voisi olla edellytyksiä menestyä.

No, ei tämä Arch Coal kyllä olla oikein minun strategian henkinen sijoitus ja ajoitus on vaikeaa..... Toisaalta tällä hetkellä kyseessä on kaikkein epäsuosituin toimiala. Ei vielä ainakaan hiilen kimppuun.

 

15.1.2020 - 20:27

Harri Holderi

+216
Liittynyt:
7.1.2018
Viestejä:
141

Macerich päätyi omaan salkkuun joulukuussa. Kirjojen epäselvyys ahdisti, mutta lopulta päätin peesata Jussi Askolaa. Oletan ainakin että hän on syynännyt keissin paremmin kuin itse osaisin. Muita Q4 ostettuja REITejä oli CoreCivic ja GEO Group. Kolmen kopla negatiivisimman sentimentin seasta, näitä ei ole Sijoitustiedolla pahemmin vielä pureksittu.

Eikös Dynagas myös mene K-1 -lomakkella? Jos kaasun arvoketju kiinnostaa, tsekkaa ArchRock. Kaasu ei itsestään päädy niihin terminaaleihin vaan joidenkin pitää pumpata sitä putkiin. Gas compression -segmentissä on noin kolme merkittävää firmaa joista ArchRock on ainoa C-corp. 

15.1.2020 - 20:48

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Pokeripöydässä on muutaman kerran Akin kanssa ihmetelty ETF-vaikutusta. Nyt on tulossa mielenkiintoinen tilanne.

Olen seurannut Tanger Factory Outlettia(SKT). Tällä hetkellä sen osakkeista 58% on ETF:ien omistuksessa ja 57% on shortattuna. Isoimman osinko-ETF:n SDYn pitäisi nyt ETF sääntöjen mukaan ilmeisesti myydä 22% kannasta kuun loppuun mennessä kun Tangerin markkina-arvo tipahti alle $1,5B tason.

https://twitter.com/EricBalchunas/status/1217445180078424064

Mitä ihmettä tässä tilanteessa tapahtuu? Markkinahäiriö on mahdollinen molempiin suuntiin. Entäs jos joku vaikka ostaa blokkina tuon 22% ja vetää ne pois osakelainauksesta? Porsche Volkswagen short squeeze tulee mieleen. Toki varmaan osakkeen hinta vaan aluksi laskee eikä tämän osakkeen systeemi romahda, mutta mehukas markkinahäiriö ei ole mahdoton. Noin isolla shorttipositiolla coveeraaminen alhaalta voi olla vaikeaa ja SKT:n arvostuksessa on pohjat, vaikka viime aikoina onkin mennyt nihkeästi. Ensin alas, sitten ylös???

15.1.2020 - 20:58

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Harri Holderi kirjoitti:

Macerich päätyi omaan salkkuun joulukuussa. Kirjojen epäselvyys ahdisti, mutta lopulta päätin peesata Jussi Askolaa. Oletan ainakin että hän on syynännyt keissin paremmin kuin itse osaisin. Muita Q4 ostettuja REITejä oli CoreCivic ja GEO Group. Kolmen kopla negatiivisimman sentimentin seasta, näitä ei ole Sijoitustiedolla pahemmin vielä pureksittu.

Eikös Dynagas myös mene K-1 -lomakkella? 

Kyllä minäkin CoreCiviciä ja Geo Grouppia olen katsellut. Geo groupin bondeja yritin ostaakin reilu kuukausi sitten, mutta toimeksianto ei mennyt läpi. Sen jälkeen bondi nousi dipistä ja hankinta jäi haaveeksi. Vankilat ovat mielenkiintoisia syntiosakkeita ja sentimentti nihkeä. Sijoittaja pelkäävät demokraattien valtaantuloa.

Dynagas on käsittääkseni Monaco firma eli menee Suomessa ei-verosopimusmaana ansiotuloverotuksiin.

15.1.2020 - 22:47

muugg

+35
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
109

Tuo SKT:n etf-keissi on kyllä mielenkiintoinen. En osaa sanoa miten kurssi tulee liikkumaan, en tiedä osaako kukaan, mutta seuraan ja olen valmis ostamaan jos isompaa liikettä tulisi alaspäin jostain syystä. Ainakin viime päivinä osake liikkunut normaalisti, vain 8.1. oli liikettä ylös normaalia isommalla volyymillä. SKT ei ole ongelmaton yhtiö mutta p/ffo luokkaa 6-7 antaa paljon anteeksi.

CXW omistan myös, taisinkin kirjoittaa tästä lyhyesti johonkin ketjuun jo. Huonomainen ala, tavallaan ymmärrän jos joku ei halua tälläistä putiikkia omistaa, mutta jotain pitää yleensä tehdäkin että vankilaan päätyy. Joka tapauksessa moraalipuolesta keskustelu ei tule johtamaan mihinkään. 2019 affo:ssa nousua ~20%, osinkotuotto luokkaa 11%, p/affo noin 6.4 tämän päivän hinnalla, onhan tuossa paljon mistä pitää. Osakekurssi tulee todennäköisesti olemaan paineessa kunnes USA:n vaalitulokset saadaan selville. Vaikka demokraatit tulisivat valtaan, pitäisi vaalisekoilujen jälkeen oikeasti tulla päätöksiä privaattivankiloiden vähentämisestä, ja sitten on kysymys  millä aikataululla ja millä resursseilla ne ajetaan alas. Valtion vankilat ym tilat ovat ymmärtääkseni aika täyteen ahdettuja, eikä noita yksityispuolen sopimuksia ole pariin vuosikymmeneen vähennetty(?). Siinä on aika monta epätodennäköistä vaihetta välissä ennen kuin worst case tapahtuu. Joka tapauksessa ainakin yksi realistinen ongelma tulee olemaan lainansaanti ja korkeat korkokulut lainoissa, firma ei ilmeisesti saa enää isoilta pankeilta lainaa toimialan vuoksi.

REITeissä tykkään peesaa usein SA:n Brad Thomasia (en taida olla ainut, kyseessä yksi sivuston suosituimmista kirjoittajista). Kaverilla on aika hyvä track recordi, ei toki täydellinen mutta hämmentävän hyvä, ja oleellisesti ei pelkää olla eri mieltä markkinan kanssa.

15.1.2020 - 22:53

muugg

+35
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
109
Timola kirjoitti:

@muugg mikä on SA?

Tarkoitin siis seeking alphaa, suosittu sijoitussivusto. Jostain syystä oletin että se oli tullut esille tässä jo. Mutta myös mainittu Jussi Askola kirjoittaa sinne hyviä tekstejä. Yleisesti sivuston eri kirjoittajien taso on vaihteleva, välillä kannattaa olla vähän kriittinen.

16.1.2020 - 10:07

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Jatketaan uusien hevosten metsästystä.

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) näyttää olevan aika matalassa arvostuksessa. Ikävä kyllä Ranskan ylisuuret lähdeveropidätykset, joiden saaminen takaisin on hyvin hankalaa tekee URW:stä teknisesti vähän nihkeän kohteen tai veivausta pitäisi tehdä. Vai onko Unibail muuttanut verokotipaikkaa? Amsterdamissa on nyt ainakin listaus, vuosia sitten oli Pariisissa. URW on kuitenkin iso benchmark, joten laitetaan tulospäivä 12.2 kalenteriin.

Citycon(CTY1S) näyttää olevan aika samoissa arvostuksissa kuin URW, jotenkin ei vielä maksimaalisesti sytyttänyt. Mutta ei se kaukanakaan ole. 6.2 tulee tilinpäätös pitää sitten uudestaan ihmetellä.

Sitten Scentre (SCG:AUX) eli Westfieldin Australian puoli. Luvut näyttävät häkellyttävän hyviltä, mutta arvostus on aika korkealla. Odotellaan myös tulosta, joka tulee ulos. Laitetaan tämäkin muistiin. Tulospäivä ei ole selvä.

Tässä on isoja. Mutta löytyisiköhän jostain nakkiputkakokoa?

 

23.1.2020 - 01:03

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Kinder Morganilta(KMI) ihan odotettu osari. Ensi vuodelle DCF ennuste on +3% osaketta kohti. 6% tulossa osinkoa, joka siis nousee toukokuussa. Ihan ok. Pitäisiköhän ostaa lisää... On tuota toki salkussa aika paljon, pitää harkita. Umpitylsä tylsä lappu KMI nykyään kyllä on.

Huonosti tuottava ja hiipuva CO2-bisnes kyllä kiusaa vielä monta vuotta, mutta muut KMI:n bisnekset sujuvat ihan hyvin. Pitkän deleverointikierteenkin, joka sotki kasvun, pitäisi olla jo valmis.

23.1.2020 - 14:08

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

USAn maakaasu on vetänyt aikamoiset pohjat viime aikoina. $1.9 per MMBTU kovimman talven aikaan. Taustalla on lauha talvi ja reipas ylitarjonta. Vaikka kaasun kysyntä kasvaa aika nopeasti sekä sähkön tuotannon siirtyessä hiilestä halvemmin operoitavaan kaasuun että LNG viennin kasvaessa tuotanto on kasvanut nopeammin.

Taustalla on iso investointibuumi, jonka viimeiset projektit ovat valmistuneet. Samoin paljon kaasua tulee öljyntuotannon sivutuotteena. Kovien investointien ja heikkojen hintojen yhdistelmä on luonut energia-alalle zombie-yritysten massan, jotka valtavassa velkalastissa elävinä kuolleina tuottavat kaasua tai öljyä neljänneksestä toiseen. Iso rytinä konkurssien muodossa on vasta alkamassa kaasu- ja öljypuolella. Kun yrityksillä on isot velkataakat tämä vaikuttanee yleisiin markkinoihinkin.

Osakkeiden hinnat ovat toki jo pitkään reagoineet ja laskutrendi on syvä. Itse olen viime aikoina ollut sijoituksissa midstream-puolella kaikkein konservatiivisimmassa segmentissä kun sentimentti on ollut niin heikko. Kaasu- ja öljyinfrassa on vähän erilaisia toimijoita, osa on käytännössä aika lailla yhteiskunnan perusinfraa, jolla on erittäin pitkät käyttöiät. Osa infrasta taas on käytössä 10-20 vuotta ja muuttuu sitten arvottomaksi kun vanhat öljy- ja kaasukentät ehtyvät. Hinnoittelussa näiden välillä ei ole aikaisemmin ollut paljonkaan eroa.

On ollut itselle aika luonnollista keskittyä ylivelkaantumisesta toipuviin stabiilimman infran firmoihin, kuten ENB, TRP tai KMI. Toki noillakin on jotain lyhyemmän eliniän infraa, mutta sen osuus ei ole kauhean iso, kun ne on myyty pois. KMI:n lyhytikäinen CO2-infra, jota kukaan ei osta, on noista isoin päänsärky.

Nyt kuitenkin näyttää että pitkäikäisten ja lyhytikäisempien putkien välille on syntymässä selviä hinnoittelueroja. Samaan aikaan myös uusissa projekteissa lyhytikäisen infran tuottovaatimukset ovat nousussa. Aikaisemmin lyhytikäistä infraa tehtiin ihan liian halvalla tai ainakin kehnoilla katteilla.

Vähän tässä on alkanut miettiä pitäisikö siirtää painopistettä vähän keskipitkän iän infraan. Eilen ihmettelin Williams Corporationia (WMB), jolla noin puolet on pitkää ja puolet keskipitkää infraa. Nyt hintaero kassavirtana (DCF) on jonkinlainen, kun kurssi on laskenut kaasun hinnan perässä. Samalla kyllä joutuisi pitkistä  take or pay - sopimuksista volaalimpaan markkinaan eli riskit vähän kasvavat.

Jos kaasun hinta on nyt pohjissa vähän volaliteettia ei toki olisi yhtään pahaksi jos kurssi seuraa riittävästi kaasun hintaa.

24.1.2020 - 16:38

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

KMI lähti sitten kuin hauki kaislikosta, kun osari oli ihan ok.

Salkussa on nyt rajulla painolla kovin defensiivisiä KMI:tä, ENB:tä ja TRP:tä. Nuo hepat jousseet mukavasti jo vuoden verran. Arvostukset ovat kuitenkin tässä vähäriskisimmässä midstream-sektorissa hiljalleen nousseet, vaikka vähän korkeampiriskinen midstream on ottanut osin hittiäkin.

Toki en nyt pidä mitenkään mahdottomana, että vuoden lopussa koko defensiivinen porukka olisi 5% osinkotuotossa, joka tarkoittaisi 20% lisää kursseihin. Kuitenkin oma tuotto-odotus tuolle salkun pääosalle alkaa mennä jo 10% alle, joka on yleensä ollut peruslähtökohta sijoituksilleni. Mikä on yli tai alihintaa? Pöh.... No yritetään pysyä tarkkana ja reagoida tilanteisiin.

Uusiin sijoituksiin tämä vaikuttaa siinä, että juuri nyt näen maailmantalouden ja osakekurssien tulevaisuudennäkymät aika nihkeinä. Yleisindeksipuolella ollaan korkeissa arvostuksissa. Kun seuraava osakedippi tulee, riskisempi puoli ehkä tipahtaa enemmän kuin defensiivinen puoli ja toisaalta huonoja aikoja varten pitäisi olla kassaakin.

Tällä hetkellä kyllä Williams Corporation ja Inter Pipeline ovat midstream-ehdokkaina keskiriskisessä segmentissä. Inter Pipelinea omistin lokakuuhun asti, mutta laskin lähiajan tulosnäkymien olevan nihkeitä, joten myin position ja olen jäänyt odottamaan laskua, arvelin että C$18 saisi ostettua muovitehdasprojektia kohtapuoleen, mutta ei ole ainakaan vielä (väliaikaisesti) laskenut.

Williams on uudempi tuttavuus, joka oli mielestäni ylihintaisena aikaisemmin ollut epäkiinnostava, mutta viime aikojen kurssilasku on tuonut sitä hiljalleen ostotasoille. Williamsin bisnes vaatii mielestäni kuitenkin enemmän capexia pysyäkseen ennallaan kuin vaikka KMI, joten pitää arvostuseroa ollakin. Toisaalta Williamsin uudet projektit vaikuttavat hyviltä, vaikka luvat ovatkin tiukassa. Nykyisellä kaasun hinnalla toki Williamsin Q4 voi olla huono.

 

 

29.1.2020 - 18:57

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Viimeiset 4-5 päivää on mennyt koronaa vahtiessa. 

Oma arvaus on, että jos korona leviää koko pallolle varsin mahdollisesti ja jos suuri osa eli vaikka 40-50% maapallon väestöstä sairastuu tulee muutama miljoona kuollutta, pääasiassa vanhuksia ja sairaita, satunnaisesti toki muitakin epäonnekkaita. 40-50% peitolla koko maailmassa over under 4 miljoonaa kuollutta. Ruma luku. Tämä jos rokotetta ei saada valmiiksi riittävän nopeasti.

Nyt on vähän kysymys siitä leviääkö korona ja tartuttaako se suuren joukon ihmisiä. Korona näyttää leviävän kuten nuhakuume, joten leviäminen ympäri pallon vaikuttaa nyt aika todennäköiseltä, olisiko 50% todennäköisyys. Sitten on arvoitus kuinka suureen osaan populaatiosta tuo korona tarttuu ja miten herkästi. Tämä menee arvailujen varaan, vaikka kovin tarttuvalta vaikuttaa ainakin tähän mennessä ja jos tämä on riittävän uusi pöpö eikä vastustuskykyä ole paljon kenelläkään, tämä voi tarttua hyvin suureen osaan väestöstä ennen kuin epidemia laantuu.

Toimiva rokote pysäyttänee koronan kuin seinään, mutta se ei ehkä valmistu kovin nopeasti ja miljardien ihmisten rokotteiden valmistamiseen menee aikaa, varmaan kuukausia ja koronavirukseen voi olla vaikea saada toimivaa rokotetta. Sitä ennen virus voi olla jo ohittanut epidemian huipun. 

Markkinat aliarvioi nyt varmaan rajusti mahdollista sekasortoa, jota tämä voi aiheuttaa. Sekasorto yleensä laskee kursseja vaikka markkinat ovatkin kovin optimistiset. Vaikka mikään ei ole varmaa tässä voisi ehkä olla shorteissa vähän vino todennäköisyysjakauma.

S&P500 shortti olisi yksi tapa varautua tilanteeseen. Siitä saisi epätäydellisen hedgen omalle pitkälle salkulle. S&P500 on kovin korkeallakin. En kyllä pidä shorteista. Seurataan tilannetta.

 

29.1.2020 - 21:33

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

Oletko kiinnostunut lyömään vetoa coronapandemian seurauksista? Näkemyksemme ovat hyvin kaukana toisistaan ja molemmat näyttävät uskovan päinvastaisiin skenaarioihin. Corona-topicista löytyy ehdotus tähän. 

29.1.2020 - 22:12

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Erik kirjoitti:

Oletko kiinnostunut lyömään vetoa coronapandemian seurauksista? Näkemyksemme ovat hyvin kaukana toisistaan ja molemmat näyttävät uskovan päinvastaisiin skenaarioihin. Corona-topicista löytyy ehdotus tähän. 

Jos lyön koronaepidemiasta vetoa, lyön siitä vetoa futuurimarkkinoilla. Koko maailman over under veto kuolleista on siinä mielessä hankala, että minusta joko korona villiintyy rokotteen valmistumiseen ja massatuotantoon asti tai jää pieneksi epidemiaksi. Välillä on vähän tilaa.

Futuurimarkkinoilla saanee paremman tuottomahdollisuuden tälläiselle ääripäihin painottuvalle jakaumalle kuin over under vedonlyönnissä. Lisäksi futuurimarkkinoilla voi olla mahdollista myös treidata koronaa jos tulee isoja liikkeitä.

 

 

30.1.2020 - 15:30

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Myyty yksi ES Mar 20 lyhyeksi @3249.5. S&P 500 siis. 

Tätä koronahedgeä on noin 1/3 pitkän salkun arvosta.

Voi tämä olla ihan väärä ajatus, mutta näen hurjan määrän sotkua lähiaikoina ja kun kurssit ovat niin korkealla, optimismin haalentumiseen ja pieneen korjausliikkeeseen ei välttämättä hirveästi vaadita.

 Hang seng on kuitenkin mennyt alas 2,7% ja Nikkei 1, 7%. Eurooppa reilun pinnan. 

Lähden nyt siitä, että isot pojat ovat vähän hitaita. Mutta katsotaan miten käy. 

Tänään kaiken järjen mukaan WHO vielä nostaa koronan epidemialuokitusta. 

 

30.1.2020 - 18:18

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Myyty toinen ES Mar 2020 @3243.0

Sp500 shortin koko on nyt 2/3 pitkästä salkusta. Tämä S&P 500 shortti on epätäydellinen hedge pitkälle salkulle. 

Nyt sitten vaan odotellaan WHO:n epidemiavaroituksen päivitystä ja iskeekö markkinoille kunnon paskamyrsky. Jotenkin on myös fiilis, että S&P 500 on hyvin korkealla jo valmiiksi eli indeksin nopea nousuvara on varsin rajattu.

 

 

 

31.1.2020 - 00:31

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Mikroajoitus ainakin meni ihan keturalleen tässä S&P500 -koronashortissa. S&P 500 nousi vähän eilisesta ja reilun pinnan hedgetystasosta. Amazon vielä ylitti odotukset päivän jälkeen eli maksihuono alku. No, seurataan tilannetta. Kyllä tässä mahan pitää kestää ainakin ensi viikkoon, kun otetaan näkemystä katsotaan, onko näkemys oikea ja pitää myös tulla tietoa, että korona saadaan pysäytettyä. Sittenhän sitä vasta idiootti olisi jos nyt sulkisi position ja tulisi viiveellä iso koronakorjausliike alas. Oikeastaan tässähän olen kuitenkin laskennallisesti yhteensä 25% longina, eli osakepainoa on, ei olla edes nollassa. Osa longia, osa shorttia. Jos nyt menee tuottoja hukkaan, niin sitten menee.

US-markkinat ei selvästi ole yhtä huolestunut koronasta kuin minä. Olisi kyllä vähän outoa, jos markkina ei reagoisi, kun se huomaa, että suuri osa Kiinaa on kiinni. Kai se jossain vaiheessa huomaa? Varmaan ainakin jos elektroniikasta osat loppuu? Kiinan talous ja BKT nimittäin ottaa kaiken järjen mukaan tästä koronasta rajua hittiä ja säteilee jossain ajassa muualle. Vaikka ei toki markkinoilla mikään varmaa ole ja joskus muutokset ovat hitaita.

Jenkkimarkkina toki kokee Kiinan olevan jossain kaukana, koronan olevan olematon uhka ja yleinen sentimentti on nyt taivaissa. Onko korona ja Kiina kaukana eikä vaikuta? Pysyykö korona vain Kiinan riesana? Katsotaan mitä tulevaisuus tai ainakin ensi viikko tuo. Iskeekö jenkkipörssiin flunssan ekat oireet vai ei?

No, ei tässä olla ekaa kertaa pappia kyydissä, vastaavia tunteita on koettu joskus aikaisemminkin. Tässä S&P500 shortissa tai hedgessä muulle salkulle pitäisi myös olla kohtuullisen rajattu tappio, vaikka mistä sitä koskaan tietää. Kyllä muu salkku vähän S&P 500:sta kuitenkin seuraa, vaikka ei hirveästi.

 

31.1.2020 - 17:29

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Chicago PMI ostopäällikköindeksi postasi juuri karmean biitin. 42,9, kun konsensus 48,9. Uudet tilaukset viiden vuoden pohjissa. Order backlog neljän vuoden pohjissa. Ostopäällikköindeksit ovat usein hyviä ennustajia, nyt ostopäällikköindeksi ennustaa heikkoja aikoja. Toki vaan yksi indikaattori.

Näin nopeastiko se korona jenkkeihin asti iski, ei kai sentään? Jos tämä ei ole vielä koronaa ja koronan vaikutus tulee päälle? Vai onko tämä jo koronaa? Ei kai Kiinan tilausten pysähtyminen loppukuussa kuin seinään voi PMI:hin noin paljon vaikuttaa vai voiko?

 

 

31.1.2020 - 19:14

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Korona, kulkutauti, musta joutsen. 

Onko sillä taloudelle hirveästi väliä, tappaako tämä korona oikeasti helposti vai ei tai onko kuinka vaarallinen? Tämä nimittäin näyttää leviävän. Vaikuttaa ainakin siltä. 

Kulkutaudin edellä ja ensimmäisten tapausten mukana kulkee paniikki. Ensin Kiina, sitten muu Aasia, seuraavaksi Eurooppa ja USA.

Tuntematon kulkutauti, jo ajatus tuntuu pahalta. Historian saatossa olemme oppineet pelkäämään kulkutauteja. Ei pysähtyne kuin rokotteella, jota ei vielä ole. 

Some-aikana ei ole ollut kulkutautia, siksi kenelläkään ei ole asiasta kokemusta. Sillä onko tämä lääketieteellisesti vakava vaara ei ole alkuvaiheessa väliä. Jos kulkutauti voi olla vakava, siihen suhtaudutaan vakavana. Jos tämä korona leviää hallitsemattomasti ympäri palloa niin pitkään kuin rokote valmistuu tai riittävä määrä ihmisiä sairastuu ja saa vastustuskyvyn, paniikin täytyy olla jossain vaiheessa aika iso. Varsinkin ennen kuin tieto lisääntyy. 

Ihmisten paniikilla nyt uskoisi olevan myös negatiivisia talous- ja pörssivaikutuksia. 

Ei tästä kehityskulusta nyt ihan varma voi olla? Vai näkyykö sitä jo? Jotain näkyy kaukana sijoitusten horisontissa, se lähestyy, onko se musta joutsen vai näenkö harhoja? Voin nähdä harhojakin....

1.2.2020 - 00:06

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Tänään sitten S&P500 1,8% alas. Hedge toimi tänään ihan mukavasti, vaikka ihan väärältä tasolta lähdettiin sisään eilen, tänään taas tultiin korkojen kanssa alas.

Vaikka ei tämä indeksisijoittaminen ole mun juttu, enhän ostakaan indeksiä. Voisihan sitä parempaan päästä. Entäs jos etsisi vaikka noin 20 huonointa aika aika isoa lappua ja painaisi niitä hedgenä tasapainoin tai ei niiden ihan tasapainojakakaan tarvitse olla, mutta hyvin hajautettu hedgeshortti. Noin 5% per lappu, vaivaa tuossa kyllä olisi. Silloin tietäisi ainakin tarkasti, mitkä osakkeet ovat short hedgenä. Pitää tuumata asiaa.... Joku muu shorttiväline kuin sp500 pitänee keksiä, ja voisihan sen tehdä itsekin. Miksi shortata suunnilleen järjellisiä ostoksia, joita indeksissä tulee mukana?

Valtavasti vaivaa ja näperrystä kyllä tuossa olisi. Olen kyllä omistanut niin monta oman myynnin jälkeen nurin tai huonosti mennyttä firmaa, että eikös sitä pystyisi nyt vähän parempaankin kuin indeksishorttiin, jos tässä nyt tulee sekavat ajat ja ylihinnoiteltu erottuu laadusta. Huonoina aikoina weighting machinen voima vahvistuu ja voting machinen heikkenee. Minä taas olen niin weighting machine analyytikko kuin olla voi. Jos jotenkin arvioisi weighting-voting tasoja, voiko niitä edes arvottaa? Megavoting osakkeiden kuten Amazonin tai Teslan kanssa pitäisi kyllä olla armottoman tarkkana.

Toisaalta vaikka minulla on nyt kovin negatiivinen lähiajan kurssiodotus, kyllä tässä silti vain hedgeä pyrkii tekemään. Shortti ei voi olla liian iso kun jos nyt paskamyrsky alkaa volateetti on mieletön ja huonot ei saisi tulla liian usein tulla housuun. Jos on liikaa positiota, hermot ei kestä kun rallit on laskut on hurjia.

Jos löytäisi ehkä kohta iskevässä lamassa 50 konkkaan tai ainakin vaikeuksiin menevää firmaa ja valkkaisi ne, joilla upside on pienin ja toki short feen huomiointi kanssa eli matala short fee? Nyt mentäisiin analytiikassa täysin eri alueelle kuin millä olen pyörinyt yleensä. Täysin päinvastainen strategia kuin mitä käytän pitkässä arvosijoittamisessa. 

Toki jos oletus siitä, että ollaan nyt menossa lamaan tai syvään taantumaan on väärä, pitää nopeasti kääntää takkia, vahvistusharhaa pitää välttää kuin kulkutautia. Mutta jos pelattaisiin nyt vähän vaihtoehtoa koronataantuma tai koronalama, joka syntyy kauhean sekavuuden, aikamoisen hädän ja poliittisen pakon ja osin sähläyksenkin kautta.

Jos mennään alas, tullaan ylös. Samalla ultimate surkuyritysten seuraaminen kertoisi ehkä käänteen takaisin ylös tai onko oikeilla jäljillä aika nätisti jos tuo strategia toimisi. Mielenkiintoinen strategiahahmotelma. Muutama pieni ongelma, tarvitaan koronalama tai lamanpoikanen.

Projekti olisi siis: etsi koronalaman kriisifirmat, joita ihan kaikki muut eivät vielä veikkaa konkkaan. Saanko ikinä riittävän monta surkufirmaa kasaan kerralla? Jos etsisi ensin viisi tai kymmenen? Tai saisi edes muutaman surkufirmaehdokkaan, edes viisi. Tuumataan asiaa....

On tässä ainakin foorumin lukijoilla ihmettelyä, onko Kitupiikki mennyt täysin sekaisin...... Aika maanista menoa ainakin... 

1.2.2020 - 07:19

fausto

+18
Liittynyt:
15.11.2014
Viestejä:
26
petteri kirjoitti:

Korona, kulkutauti, musta joutsen. 

Onko sillä taloudelle hirveästi väliä, tappaako tämä korona oikeasti helposti vai ei tai onko kuinka vaarallinen? Tämä nimittäin näyttää leviävän. Vaikuttaa ainakin siltä

Luin juuri hyvän artikkelin Bloombergilta Coronan mahdollisusta vaikutuksista talouteen ja yrityksiin. Todella hyvin oli jätetty turha spekulointi taudin tappavuudesta ja vaarallisuudesta väliin ja keskitytty siihen, että mitä tämä tarkoittaa taloudelle, jos Kiina (ja siis vain Kiina tässä vaiheessa) on kiinni pitkälle helmikuuhun ison kulutusjuhlan (uusi vuosi) aikaan.

Uskon että on ihan perusteltua odottaa taudilla olevan merkittävä vaikutus talouden kasvuun ja luottamuslukuihin lyhyellä tähtäimellä, ja sitä myöten myös pörssikursseihin. Pörssit aika tyypillisesti ylireagoivat tällaisiin epävarmuuksiin ja ikäviin otsikoihin, ja uskon talouden kasvunkin palautuvan varsin nopeasti jos ja kun tauti saadaan aisoihin ja kaupungit toimimaan normaalisti.

Eli oma playbook on kyllä ostaa mahdollisesta (maltillisestakin) dipistä osakkeita ja odottaa tilanteen normalisoitumista. Ja toki tarinaan ja mahdollisen dipin syvyyteen voi tulla muutoksia kun tarina etenee, joten täytyy pyrkiä muuttamaan tarinaa poispäin base casesta kun tulee lisää tietoa. Tuntuupa tyhmältä kirjoittaa näin pitkästi siitä että "buy the f'ing dip", mutta se on kyllä se base case itselleni.

1.2.2020 - 12:52

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Spekulointi on aina mielenkiintoista. Viimeiset noin 10 päivää olen seurannut koronaa päivät ja yöt.

Kirjoitetaan oma tämän hetken base case. Niin yksinkertaisena kuin osaan. Tässä sen perusoletukset.

1) Korona on kulkutauti. Kuinka vakava? Tämä hetken tiedon mukaan koronan aiheuttama kansanterveydellinen vaara on matalampi kuin esimerkiksi mustan surman, isorokon, espanjantaudin tai tuhkarokon. Kuitenkin näyttää siltä, että korona aiheuttaa merkittävästi intensiivistä hoitoa vaativaa keuhkokuumetta, joka on osalle tappava ja vaikka tautiin ei kuolisi aiheuttaa osalle pysyviä vammoja, esimerkiksi keuhko- tai munuaisvaurioita. Uhka kohdistuu erityisesti vanhusväestöön.

2) Korona leviää kuin normaali nuhakuume tai flunssa, miksi sitä kutsutaankin. Itämisaika on pitkä ja leviäminen tapahtuu niin tehokkaasti ja piilossa, että sitä ei voida pysäyttää kuin rokotteella. Virus toki voi myös kuolla pois tartutettuaan lähes kaikki tai heikentyä.

3) Nykyaikaiset yhteiskunnat ottavat kulkutaudin tai kulkutautiuhan hyvin vakavasti ja mobilisoivat paljon resursseja tälläisen uhan torjuntaan.

Näistä perusoletuksista päästään perusskenaarioon.

Korona-kulkutauti, todellinen tai kuviteltu, näyttää aiheuttavan merkittävän kansanterveydellisen uhan ja siitä syystä modernit yhteiskunnat mobilisoivat resursseja sen torjuntaan. Koska tilanne  on täysin uusi siinä mielessä, että korona on ensimmäinen kulkutauti internet-aikana ei valmiita malleja toimintaan ole. Tämä aiheuttaa paljon sekaannusta.

Kuitenkin mielettömän hämmennyksen keskeltä löytynee kohta suunnitelma:

1) Hidastetaan kulkutaudin leviämistä ja pyritään pysäyttämään se jos mahdollista.

2) Varaudutaan hoitamaan potilaat niin hyvin kuin mahdollista.

3) Kehitetään rokote, jolla tauti voidaan pysäyttää ja hoitoja, jotka vähentävät kulkutaudin seurauksia.

Tämä on nyt yhteiskuntien prioriteetti. Kulkutaudin seurausten vähentämiseen ollaan valmiita käyttämään valtavasti resursseja. Samalla yhteiskunnat taistelevat aikaa vastaan eli leviääkö korona ensin vai valmistuuko rokote ensin. 

Tämä kulkutautiuhka tarkoittaa vähän kuin sodanuhkaa, sodan uhkatessa ei yhteiskunta kysele olisiko hyvä varustautua sotaan. Yhteiskunta varustautuu. Riippumatta siitä, miten vakava tämä korona-kulkutauti tai sen uhka historiallisessa tarkastelussa on, yhteiskuntien mobilisaatiolla kulkutautitorjuntaan ja ainakin alueellisilla kulkutautipoikkeustiloilla on laajat taloudelliset vaikutukset. Nyt yhteiskunta ei siis ensin ajattele taloutta, prioriteetti on kulkutauti. Ylireagointi on yhteiskunnille tässä tilanteessa luonnollista, onhan tämä täysin uusi tilanne nykysukupolville.

Kun meillä on takana valtavan pitkä nousukausi, jossa erilaisia epätasapainotiloja on muodostunut, yhteiskuntien suuntautuminen kulkutaudin torjuntaan, vaikka se jäisi aika lyhyeksikin, laittaa talouden polvilleen. Globaali lama on oletettava seuraus. Pörssissä tämä tarkoittanee romahdusta, pörssi reagoi talouteen voimakkaasti. Tällä tarkoitan ehkä samanlaista romahdusta kuin finanssikriisissä tai teknokuplan jälkeen.

Perusskenaarioni on siis kulkutautiin varautumisen aiheuttama maailmanlaajuinen pörssilama. Koska ammattini on kuitenkin sijoittaja, olen kuitenkin joustava muuttamaan mielipidettäni ja pyrin löytämään lähentymisen, jolla pysyn hengissä, vaikka tämä perusskenaario olisi väärä ja korona jäisi vain pieneksi hikaksi taloudessa.

1.2.2020 - 18:18

CassieFin

+154
Liittynyt:
19.1.2018
Viestejä:
128

Kiitos hyvästä analyysista koskien koronavirusta. On itsekin tullut seurattua epidemiaa, aika paljonkin.

Selkeä näkemys markkinoilla on nyt, että Kiinan osakemarkkinat tulevat laskemaan. Kysymys on vaan, että miten paljon ja kuinka pitkään.

Itse odotan sunnuntain ja maanantain välistä yötä kahdesta syystä. Super Bowl ja Kiinan markkinoiden aukeaminen. 
 

Itse pelaan tämän tilanteen seuraavasti:

-treidaaan kultaa, pitkänä, 1:20 vivulla. Positio on ollut auki noin 10 päivää.

-fyysistä kultaa lisätty

-mining stocks lisätty, Teranga Gold ja Lundin Gold

-bitcoin lisätty positiota

-kevensin merkittävästi perinteistä osakepainoa, käteistä on lisämooveihin, itsekin tarkoitus tuohon buy the dip- juttuun osallistua. 

-seuraan aktiivisesti tilannetta

 

Miten itse pelaat tämän tilanteen? Mitä pelikirjastasi löytyy?

2.2.2020 - 08:54

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Tämä pelistrategiakysymys on mielenkiintoinen. 

Tällä hetkellähän minulla on normaali pitkä salkku, jota on torstaina suojattu myymällä lyhyeksi S&P500:sta noin 2/3 salkun arvosta. Koko salkun kehitys voisi tässä tilanteessa olla lähellä nollaa, mentiin minne suuntaan vaan, vaikka hedge on aika epätäydellinenkin. Perjantaina koko salkku oli 0,2% plussalla, kun S&P 500 meni alas 1,8%. S&P 500 liikkuu ripeämmin kuin pitkä salkku. Siksi 2/3 shortti long-position arvosta voisi ehkä riittää peruspuolustukseksi. 

Tässä pitää nyt miettiä riittääkö tälläinen puolustusstrategia vai siirtyisikö hyökkäyspeliin. Hyökkäyspelissä on kyllä riskejä, joita pitää tarkasti harkita. Hyökkäykseen on vähän ideoita, en tiedä haluanko avata niitä vielä näin paljon ennen markkinoiden aukeamista maanantaina. En ole myöskään edes päättänyt ryhdynkö hyökkäykseen vai pyrinkö vain pitämään salkun kehityksen lähellä nollaa, kävi miten kävi. Vaikka kyllä tässä vähän hyökkäyskin houkuttaa. Nyt ei asialle kyllä voikaan tehdä mitään kun markkinat ovat kiinni. Japanin ja Korean markkinat aukeavat vasta ensi yönä kahdelta Suomen aikaa, Shanghai klo 3:30 ja CME aukeaa pre-markettiin puolilta öin.

Samalla olen toki myös miettinyt omaa long-positiota, pitäisikö sitä puolustaa jotenkin muuten kuin indeksihedgellä. Koko korona-tilanne tuli keskiviikkona ja torstaina vastaan niin nopeasti, että indeksishortti puolustus long salkulle futuurilla oli asia, joka tuli ensiksi mieleen. Se ei ehkä ole hyvä ratkaisu jatkossa, vaan muu tapa pitänee valita.