9.11.2017 - 12:52

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

Niitä ei ole siirretty mihinkään, niitä ei ole anastettu, niitä ei ole myyty, ne on vaan jumissa. Tämä on kuitenkin korjattavissa ja todennäköisesti korjaus tulee tapahtumaan Metropolis hardforkin toisen vaiheen päivityksessä noin puolen vuoden sisään ja Ethereiden omistajat pääsee taas käsiksi omiin omistuksiinsa.

9.11.2017 - 13:33

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Jahas. Keskustelun taso tippui sille tasolle, että jätän keskustelun. Ikäväähän se on, että kritiikki ja arvostelu tulee yleensä niiltä joilla ei ole mitään käsitystä teknologiasta ja perustuu täysin ennakkoluuloihin.

9.11.2017 - 13:48

hauturi

+3293
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2392

Varmaan joillekin sijoittajille on ihan ok päästä käsiksi omistuksiinsa "todennäköisesti puolen vuoden päästä". Itse pitäisi tuollaista hieman harmillisena, vaikka se pitäisi paikkansakin (minulla ei ole riittäviä pohjatietoja että voisin arvioida paikkansapitävyyttä, vaikka teknologiaosaaminen riittäisikin).

9.11.2017 - 13:50

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

...tai vaihtoehtoisesti voisit kumota meidan tietamattomien vaarat kasitykset? Tyyliin "Niitä ei ole siirretty mihinkään, niitä ei ole anastettu, niitä ei ole myyty, ne on vaan jumissa." on hyvinkin tuttua erilaisista huijauksista. Peraan viela kommentit "todennäköisesti korjaus tulee tapahtumaan Metropolis hardforkin toisen vaiheen päivityksessä noin puolen vuoden sisään" - oikein hyvaa jargonia, ja jalleen ei mitaan perusteluita miksi asiat kovalla haarukalla hoituisivat. Ja miten helvetissa pitaa odottaa puoli vuotta saadakseen rahansa ulos, jos kiinteistorahastoissakin se on max 90 paivaa?

Voin epailematta olla vaarassa, mutta toistaiseksi et ole vaitteidesi tueksi laittanut lahteitakaan. Mielellaan uskottavia sellaisia, kiitos.

9.11.2017 - 14:12

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Kyseessä on multi signature wallet smart contract, joilla luodaan lompakoita, joiden varojen siirtämiseen tarvitaan useamman käyttäjän hyväksyntä. Tarvitaan siis tämä smart contract sopimus, että lompakkoon pääsee edes käsiksi. Nyt tämä ”hakkeri” oli päässyt käsiksi multi signature wallettien pää-smart contractiin, saanut itselle sen omistusoikeuden ja ajanut siihen suicide coden, joka pyyhkii koko smart contractin. Eli poistaa mahdollisuuden päästä käsiksi lompakoihin. Eli mitään ei ole siirtynyt, mitään ei ole anastettu, mitään ei ole myyty, ne on jumissa. Ajatus on sama kuin hävittäisi kassakaapin avaimen. Mistään huijauksesta ei ole kyse, vaan koodausvirheestä, jonka johdosta yhteys lompakoihin on poissa.

Ja Metropolis hard forkissa voidaan esim. ajaa sisään EIP156 ominaisuus, jolla päästään käsiksi sopimuksissa jumissa oleviin kolikoihin. Tässä tapauksessa pitää vielä lisätä erityisehtoja, jos halutaan saada myös nämä Parityn multi signature walleteissa olevat varat käyttöön ja siitä varmasti puidaan vielä Ethereum yhteisössä, että halutaanko se tehdä vai ei, koska se voi johtaa esimerkkitapaukseen, johon halutaan palata myöhemmin samantyylisten asioiden sattuessa.

Kolikot on jumissa noin puoli vuotta, koska Metropolis päivityksen toinen osa on vasta kehitteillä ja odotettavissa valmistuvaksi noin puolen vuoden päästä. Varmaa ei voi ajankohdasta olla, koska uuden teknologian kehittämisessä tulee aina odottamattomia vastoinkäymisiä, eli aika voi olla pidempikin kuin puoli vuotta. Tämä on täysin kiinni siitä, miten nopeasti uutta päivitystä rakennetaan.

Tässä Parityn twiitti jossa esim mainitaan, että kolikot on jumissa eikä niitä ole siirretty:
https://twitter.com/ParityTech/status/927887949219487744

Parityn Security alert uutinen:
https://paritytech.io/blog/security-alert.html

Parityn työntekijän antama Parityn virallinen kanta hard forkin suhteen:
https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/7bl6da/megathread_parity_mul…

Ylläolevasta ketjusta löytyy myös syyt tapahtumille.

EIP156:
https://github.com/ethereum/EIPs/issues/156

Näiden lisäksi suosittelen tutustumaan teknologiaan yleisesti. Selvää on, että tietosi ei ole edes perustasolla, mutta se ei kuitenkaan näytä estävän kirjoittamaan selkeästi ennakkoluuloisilla asenteilla teknologiaa kohtaan. Jos kysyt, minä neuvon osaamiseni mukaan, jos olet skeptinen, niin voidaan keskustella sivistyneesti, mutta jos lähestyt vittuilemalla tai perättömillä ja selkeästi mustamaalaavilla väitteillä ilman tietämystä asiaan, niin jätän väliin ja siirryn muualle.

9.11.2017 - 14:39

JR

+5394
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1643

Ethereum toimii "oikein" siinä mielessä että se suorittaa smart contractien ohjelmakoodia aivan kuin speksissä on määritelty, mutta on aivan eri asia onko se järkevää - onko tähän luotu kieli hyvä, tai onko sen ympärille muodostunut ekosysteemi jotain mihin kannattaa panostaa.

Yleensä isoja rahavirtoja käsittelevää softaa kirjoittavat kokeneet ammattilaiset, ulkopuolisten ammattimaisten auditoijien vielä varmistaessa tulokset. Ethereumin smart contracteja kirjoittaa kuka tahansa, ja suuriakin rahoja keränneitä projekteja ei tunnu käytännössä tarkastavan kukaan kompetentti - ainakaan hyvässä tahdossa. Tämä ei ole suoraan systeemin syy, mutta se on sen luonnollinen seuraus, ja se kannattaa ottaa huomioon jos laittaa rahaa mihinkään näistä - suuri määrä sijoittajia ja rahaa ei tarkoita että koodi olisi edes todennäköisesti turvallista. Ja jos joku huomaa koodissa turvallisuusongelman, hänen on kannattavampaa hyödyntää sitä kuin auttaa korjaamaan se: https://www.nytimes.com/2016/06/18/business/dealbook/hacker-may-have-re…

Ethereumin kieli voisi auttaa tässä enemmän. Mielestäni olisi ollut järkevää tehdä kielestä sellainen, että sillä olisi mahdollisimman vaikeaa ampua itseään jalkaan - yleisesti bugien kirjoittamisen vaikeuttamiseksi mallia voisi ottaa esim Rustista, ja kielen vaarallisimpia ominaisuuksia voisi lukita jonkin oikeuksien taakse joihin kirjoitetun koodin on otettava eksplisiittisesti kantaa (jotta tähän voisin ottaa tarkemmin kantaa niin pitäisi tutustua nykyiseen kieleen tarkemmin kuin olen valmis tekemään). NASA:n ohjeet turvallisen ja oikeaksi todistettavan koodin teossa voisivat olla yksi hyvä lähde ideoille. ( http://pixelscommander.com/wp-content/uploads/2014/12/P10.pdf ) Nykyinen kieli kuitenkin muistuttaa enemmän esim javascriptiä, eli on painotettu kielen nopeaa kirjoitettavuutta ja ilmaisuvoimaa, eikä turvallisuutta tai auditoitavuutta.

Sitten kun näitä vahinkoja tai tarpeeksi isoja ryöstöjä sattuu, niin ratkaisu on muuttaa sääntöjä - eli forkata valuutta niin että "oikeiksi" todetut omistajat pääsevät käsiksi rahoihinsa. Se voi olla käytännössä ihan hyvä ratkaisu, mutta on mielestäni ristiriidassa "smart contractien" ilmaistun ideologian kanssa - että ylin auktoriteetti on smart contractin ohjelmakoodi joka on kaikkien nähtävissä, ja se on sitova kun osapuolet siihen suostuvat. Jälkikäteen sopimuksia voidaan muuttaa huutoäänestyksellä, jos alkuperäinen tulos on epätyydyttävä tarpeeksi monelle. Puolustautuminen sillä, että forkin jälkeen korjattu valuutta on "uusi valuutta", ja alkuperäisen smart contractin edunsaajataho voi rauhassa jäädä keskenään katselemaan vanhan valuutan lohkoketjua tuntuu tyhjältä semantiikalta.

9.11.2017 - 15:17

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Ethereum on myös vain 2 vuotta vanha täysin uusi teknologia, jonka jokainen uudistus on käytännössä täysin uutta teknologiaa. Sen perusteella on vähän ennenaikaista lähteä arvostelemaan sitä teknologiana. Virheitä sattuu ja varmasti tulee vielä sattumaan, ja isosti. Moni menettää rahansa ihan varmasti. Siksi itse en suoraan suosittele kenellekkään sijoittamista lohkoketju-teknologiaan ilman siihen itse tutustumista ja asian ymmärtäen. Turha kuitenkaan odottaa teknologian olevan ”valmis” vielä moneen vuoteen. Se kannattaa ottaa huomioon jos haluaa siihen rahojaan laittaa.

Koodin turvallisuuteen panostetaan kokoajan enemmän ja virallisia auditointeja on tullut, sekä valmiita smart contract ja koodi-kirjastoja, joissa on valmiiksi toimiviksi todettuja sopimuksia. Mutta koska kieli ja teknologia on uusi ja koodari pohja on kymmeniä tuhansia ja kasvaa vauhdilla, niin virheitä sattuu.

Koko krypto ympäristöllä on kuitenkin se hyvä puoli kehityksessä, että se rahoittaa itse itsensä ja suurin osa sijoittajista tiedostaa riskit. Ympäristö mahdollistaa isomman kokeilu- ja kehityskulttuurin kuin esim perinteiset VC-sijoitus muodot. Näin ollen kehitysvauhti on myös normaalia kovempi. Jokainen virhe ja hakkerointi jne kuitenkin edistää kehitystä kun virheistä oppii enemmän, kun on omat rahat pelissä ja tässä on tapahtunut paljon edistystä yhteisössä viimeisen vuoden aikana. Esim. ICO:ihin ei syydetä enää rahaa ihan päättömästi ja ICO:t ovat alkaneet muokkaamaan rahoituksiaan sen mukaan.

Forkkeja tehdään myös hyvin harvoin. Varsinkin forkkeja joilla on tarkoitus korjata sattuneita virheitä. Bitcoin on tainnut tehdä kerran sellaisen kun protokollassa oli bugi ja joku pystyi tekemään itselleen miljoonia bitcoineja. Ethereumissa on myös tehty ”pelastava” hard fork kerran, DAO:n hakkeroinnin jälkeen. Nämä ei kuitenkaan ole mitään helppoja päätöksiä ja yleensä niistä käydään yhteisön sisällä kiivasta keskustelua ja niistä ”äänestetään” puolesta tai vastaan ja toimitaan sen mukaan, eli mitään automatioo nämä pelastavat forkit ei missään nimessä ole.

Toinen syy miksi ketjuja forkataan, on kun niihin ajetaan sisään isompia päivityksiä. Se yleensä vaatii forkin. Tässä Parityn tapauksessa olisi siis tarkoitus yhdistää varojen takaisin siirto oikeille omistajille, ennalta määritellyn päivitysforkin yhteydessä. Tästä varmasti joudutaan käymään keskusteluja yhteisössä, että liitetäänkö tämä ”pelastus” päivitykseen mukaan. Mutta forkin se vaatii, että niihin kolikoihin päästään taas käsiksi.

Ja Solidity ei myöskään ole ainoa koodi, millä Ethereum palveluita voi koodata. Ethereum Virtual Machine käyttää ByteCodea josta on tehty decompiler:jä jo muillekkin kielille kuin Solidylle, tai ainakin on tekeillä. Itsellä ei ole koodaus osaamista, niin en osaa sanoa miten nuo toimii, mutta muita kieliä on myös mahdollista käyttää. Tuossa esim. Python projekti: https://github.com/ethereum/pyethereum

Muutenkin hyvä, että otit NASA:n esimerkiksi. Se on hyvä esimerkki siitä, että virheistä opitaan ja niiden mukaan asioita korjataan. Heillä on räjähtänyt useampikin raketti ilmaan, mutta ajan kanssa toiminnoista on saatu turvallisia. 2 vuoden projektikehityksellä en ainakaan itse odota, että täysin uutta teknologiaa saadaan toimivaksi, mutta toisilla voi olla eri odotukset. Omasta mielestä tosin riski näkyy tuotto-odotuksissa ja ylittää sen, mutta silti en muille voi suositella ennen itse asiaan tutustumista.

https://github.com/ethereum/cpp-ethereum tuossa on vielä C++ projekti Ethereumille ja sen mukaan Parity on nimenomaan Ethereum Rust Client.

9.11.2017 - 15:26

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

JR:lta mielestani oikein hyvaa pohdintaa. Toki tavallisissakin valuutoissa on samantyylinen ongelma - poliittisella paatoksella voidaan devalvoida / revalvoida, ja lopulta rahan arvo peustuu ihmisten sille antamaan arvoon ja halukkuuteen hyvaksya se maksuvalineena.

Virtuaalivaluutoilla ei voi maksaa kaikkialla, ja jonkinlainen valiintulo viranomaisilta voi hyvinkin olla tulossa, jos harmaan talouden ja anonymiteetin mahdollistava valuutta yleistyy liiaksi. Niita myos taitaa olla 100200 erilaista hienoinen nimineen, mika ei liene kenenkaan etu. Ethereum voi viela hyvin kaatua omiin koodiongelmiinsa ja niita ostaneilla voi tulla suru puseroon. Mikaan ei esta jotakuta kehittamasta paremmin toimivaa vaihtoehtoa, joka taas korvataan uudella 5-10 vuoden paasta. Samalla founderit voivat louhia alussa reilusti itselleen ja rahastaa omansa pois huipulla.

Castelierolle sen verran, etta lahdekritiikki voisi olla paikallaan: kaikki lahteesi taitavat olla Parity Techin omia, joissa firman vaki tuntuu selittelevan kuin Irakin tiedotusministeri aikoinaan. Vertailun vuoksi Wikipedia tarjoilee Mt Goxin historiaa - aika samalta ne jutut kuulosti silloinkin:

On 7 February 2014, Mt. Gox halted all bitcoin withdrawals.[47] The company said it was pausing withdrawal requests “to obtain a clear technical view of the currency processes”.[47] 

9.11.2017 - 15:33

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Ei siinä tartte kummempaa lähdettä käyttää, kun kyse on avoimesta lähdekoodista ja avoimesta smart contractista josta jokainen voi nähdä mitä siinä on tapahtunut. Ei Parity pysty sitä salailemaan tai piilottelemaan mitenkään. Kaikki tapahtunut on näkyvillä ja toiminut automaattisesti koodatun smart contractin mukaan. 

9.11.2017 - 15:42

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Ja mitä tulee virtuaalivaluutoihin yleensä, niin en nää niiden yleistyvän niin, että ne korvaisi koskaan mitään valtiollista valuutta, vaan ne valuutoiksi tarkoitetut voi toimia vaihtoehtoisena valuuttana jos siihen joskus kykenevät, nyt ei kykene. 

Mutta Ethereumia minä en nää valuuttana. Se on ketjun sisäinen arvo-token, jolla ostetaan laskentatehoa Ethereum Virtual Machinesta Gasin muodossa, jota tarvitaan suorittamaan näitä smart contracteja ja siirtoja. Ja kun palvelut yleistyy, yleistyy ketjun käyttö ja näitä tokeneita tarvitaan pyörittämään sovelluksia. Minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään villejä visioita siitä miten Ethereumista tulee maailman valuutta jne. Olen tyytyväinen Euroon.

Myös uusia ja parempia teknologioita tullaan varmasti kehittämään. Jos esim. IOTA saadaan toimimaan halutulla tavalla, niin se on jo osittain parempaa teknologiaan kuin Ethereum ja lohkoketjut. Niillä on myös täysin eri käyttötarkoitukset. Myös first mover advantage on vahva näissä ja network effect. Tämä näkyy esim. Bitcoinissa. Se on 9 vuotta vanha kolikko, joka ei teknologisesti pärjää muille kolikoille, mutta se on vakuuttanut asemansa ensimmäisenä virtuaalivaluuttana ja tulee varmasti säilyttämään vielä muutaman vuoden, jos ne ei sitä omilla sisäisillä draamoillaan täysin ryssi. Sama on Ethereumin osalta. Se on vakiinnuttanut hyvin paikkansa ensimmäisenä avoimena smart contract alustana ja sillä on helposti suurin kehittäjä- ja tutkijatuki tällä hetkellä takana, sekä yhteistyökumppanit. Sitä on todella hankala horjuttaa. Mutta varmasti 10 vuoden päästä voi olla uutta parempaa teknologiaa tarjolla, digitaaliset palvelut kun on kehittynyt internetin jälkeen valtavalla vauhdilla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö sinä esim käytä vielä sähköpostia joka on useemman kymmenen vuotta vanhaa teknologiaa.

9.11.2017 - 16:59

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

Mutta Ethereumia minä en nää valuuttana. Se on ketjun sisäinen arvo-token, jolla ostetaan laskentatehoa Ethereum Virtual Machinesta Gasin muodossa, jota tarvitaan suorittamaan näitä smart contracteja ja siirtoja. Ja kun palvelut yleistyy, yleistyy ketjun käyttö ja näitä tokeneita tarvitaan pyörittämään sovelluksia. Minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään villejä visioita siitä miten Ethereumista tulee maailman valuutta jne. Olen tyytyväinen Euroon.

Eli ether on siis oikeuksia laskentatehoon EVM-verkossa, minka arvo riippuu verkkoa kayttavien palvelujen tarpeesta? Mita EVM-verkkoa hyodyntavia palveluita voin kayttaa? Mita niista palveluista voin kayttaa yhta helposti ilman EVM:aa? 

Jos ne palvelut ovat hamassa tulevaisuudessa, luuletko, etta tamanhetkinen USD-hinta etherille ehka heijastelee kovia tulevaisuudenodotuksia, ja niiden tayttymatta jaaminen voisi vaikuttaa etherin markkina-arvoon?

9.11.2017 - 17:37

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Etheriä käytetään pääasiassa laskentatehon hankintaan, mutta sillä on myös muita käyttötarkoituksia. Sillä voit esim osallistua ICO:ihin, käyttää eri Ethereum palveluiden hankintaan, ostaa ENS domaineja, siirtää arvoa verkossa, käyttää valuuttana jne. Tulevaisuudessa kun Ethereum siirtyy Proof-of-Workista, eli mainauksesta, Proof-of-Stakeen, eli takaamisjärjestelmään, voit tienata Ethereumeja osallistumalla ketjun ylläpitoo takaamalla sitä. Voit tulevaisuudessa ostaa pilvipalveluja, vuokrata prosessorien laskentatehoa jne suoraan verkosta Ethereillä. Kyse ei ole siitä, etteikö näitä palveluita voi nyt erikseen jo ostaa, vaan siitä, että luodaan palveluverkko jossa maksaminen, identiteetit, automaattiset sopimukset jne toimii samassa verkossa saumattomasti ja automaattisesti palvelukokonaisuutena ja turvallisesti ilman kolmansia osapuolia. Halvemmalla, nopeammin, automaattisesti ja mikrotason maksujen mahdollistamana.

Tällä hetkellä voit esim. ladata puhelimeesi uPort identiteetti-sovelluksen. Coinbasen Toshi viestintä-sovelluksen, tai Status.im vastaavan. Voit ostaa ENS-domaineja Name Bazaarista. Vuokrata työvoimaa Ethlancesta. Käyttää keskittämättömiä pörssejä ERC20 tokeneiden vaihtoon, kuten esim EtherDelta. Muutamia mainitakseni. Tähän hätään en muista mitä on jo käytettävissä.

Ethereum ketjussa kuitenkin mennään noin 500000 päivittäisen transaktion tienoilla, joka on jo nyt 50% enemmän kuin Bitcoinin vastaava. Ethereumilla ei myöskään ole backlog ongelmaa mikä Bitcoinilla on. Ja Bitcoinin transaktioiden kuluihin nähden Etherit liikkuu huomattavasti halvemmalla (Eth n. 0.005€ ja bitcoin puhutaan euroissa). Eli jo pelkkänä kryptovaluuttana Ethereum biittaa Bitcoinin.

Palveluita Ethereumin päälle on kehitteillä satoja, esim tästä päivästä marraskuun loppuun on 24 uutta ICO:a tulossa. Q1 2018 on povattu, että ensimmäisiä isoja projekteja alkaa valmistua käytettäväksi, joten ensivuonna alkaa konkreettisesti näkymään palveluita Ethereum verkossa enemmänkin.

Tämän hetken hinta ei mielestäni heijastele niinkään eri palveluiden onnistumisien varaan, niillä on useimmilla omat tokenit, joilla on omat arvot. Nykyinen hinta heijastelee enemmän itse protokollan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja tuotto-odotuksia ja niiden täyttymisen ratkaisevia vaiheita on muun muassa Proof-of-Stakeen siirtyminen ja skaalautuvuuden hoitaminen esimerkiksi Sharding tekniikalla ja salamaverkoilla, kuten Raiden ja Plasma. Jos noissa epäonnistutaan, niin sillä on varmasti iso vaikutus Etherin markkina-arvoon.

9.11.2017 - 17:47

chickenlittle

+3
Liittynyt:
22.5.2017
Viestejä:
11

Erinomaista pohdintaa ja kirjoitusta Castelierolta, kiitos siitä. Jos jaksat / viitsit, voisitko avata tarkemmin, mitä tuo siirtyminen PoW:sta PoS:iin käytännössä tarkoittaa Ethereumin kannalta? Mitä mahdollisuuksia ja riskejä siinä on? Milloin tuo siirtyminen tapahtuu? Mitkä sivustot / lähteet ovat mielestäsi parhaita Ethereum uutisten ja kehityksen seuraamiseen? 

9.11.2017 - 17:58

Jmakela

+115
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Itse en ole sijoittanut euroakaan krypto valuuttoihin mutta seurannut olen tarkasti. Tässä on pari omaa ajatusta niistä ja saa toki olla eri mieltä, nämä on omia havaintoja:

Päällimäisenä tulee mieleen se että kun pankit saavat oman lohkoketju tekniikansa toimintaan niin mitä tulee tapahtumaan Bitcoinille ja Ethereumille? Toki arvo pysyy jollain tasolla mutta millä?

Ja mitä tulee tapahtumaan Bitcoinille kun CME alkaa tarjoata futuurikauppaa? Alkaako jonkun näköinen manipulointi kun voi shortata arvoa CME kautta ja isot Bitcoin toimijat voivat vaikuttaa hintaan niin tälläisessä skenaariossa piensijoittaja tulee häviämään? Toki voi olla että markkinoihin ei tule mitään muutosta mutta itse pelkään että aletaan nähdä vieläkin isompia muutoksia hinnassa päivän sisällä.

 

9.11.2017 - 18:25

muugg

+35
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
109

Hyviä ja informatiivisia postauksia Castelierolta!

[quote]Jos ne palvelut ovat hamassa tulevaisuudessa, luuletko, etta tamanhetkinen USD-hinta etherille ehka heijastelee kovia tulevaisuudenodotuksia, ja niiden tayttymatta jaaminen voisi vaikuttaa etherin markkina-arvoon?

Eikös tämä ole vähän itsestäänselvyys, varsinkin kryptovaluutta-threadissa? Tuo väite koskee ^10 kaikkia eri coineja. Jos jotain niin ethereumissa lähinnä on todella aktiivista kehitystyötä ja se on teknisesti yksi kehittyneimpiä (ellei kehittynein).

Yleisesti teknologia ja idea näissä kryptoissa on oikeasti sellaista mitä ei ole koskaan aikaisemmin tehty, kasvukipuja on ja tulee olemaan. Jännitystä piisaa varmasti tulevaisuudessakin monella tapaa.

[quote]Mitkä sivustot / lähteet ovat mielestäsi parhaita Ethereum uutisten ja kehityksen seuraamiseen?
Mitä itse katson niin Ethereumin virallinen ja Vitalikin medium blogi ovat ainakin mielenkiintoisia seurata vaikkei kaikkea aina tajua: https://blog.ethereum.org/ ja https://medium.com/@VitalikButerin

9.11.2017 - 18:24

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

PoS:n ja PoW:n hyödyistä on jatkuvasti menossa kovaa debattia ja esim. nykyiset PoW-mallit on liian keskitettyjä ja menee enempi periaatteella rikkaat rikastuu entisestään, kun pienemmät omistajat ei saa mahdollisuutta osallistua steikkaukseen tai poolien kautta niiden tuotot jää pienemmäksi. Ethereumilla on erilainen lähestymistapa tuohon ja katsoin sivusilmällä just pari viikkoo sitten devcon 3 Vlad Zamfirin esittelyä siitä ja siinä mentiin niin syviin matemaattisiin ulottuvuuksiin, ettei tarvinnut enempää seurata. 100% varmasti PoS on ainakin ekologisempi vaihtoehto. Tavoitteena on tietysti myös turvallisempi vaihtoehto ja ketjun ylläpitäjien isompi levinneisyys. Alussa taisi vaan steikkauksen mahdollistava määrä olla 1000 Etheriä, eli se karsii paljon porukkaa pois, mutta teoria on olemassa, että shardingin tullessa määrä tippuisi n. 10 Etherin pintaan.

Siirtyminen on tarkoitus tehdä osissa, eli ensin hybridivaiheeseen, jossa 90% louhitaan PoW:lla ja 10% PoS:lla ja siitä on tarkoitus siirtyä vaihe vaiheelta PoS:een kokonaan. Tuossa on tietty riski, että mainarit haluaa jatkaa vanhaa ketjua, jonka vuoksi protokollaan on ajettu sisään ice age joka pakottaa päivittämään protokollan. Käyttäjät kuitenkin seuraa palveluita tässä muutenkin.

Tässä vielä devcon 3 paneelikeskustelu PoS:sta: https://youtu.be/Yo9o5nDTAAQ?t=6h24m43s

Parhaita lähteitä Ethereumin uutisten ja kehityksen seuraamiseen on esim.:

https://www.reddit.com/r/ethereum/
https://www.reddit.com/r/ethtrader/
https://www.ethnews.com/

Noista varmaan saa tarpeeksi uutista.

Jmakela: Pankkien lohkoketjut ovat suljettuja lohkoketjuja, eli niihin voi osallistua vaan ne jotka otetaan mukaan ryhmään. Eli voi olla pankin sisäinen lohkoketju, johon kuuluu kaikki saman pankin haarakonttorit ja voi olla pankkien konsortio ketjuja joihin kuuluu useita pankkeja jne. Eli suljetussa ketjuissa on omat rajoituksensa. Vastaa vähän intranet vs internet asettelua. Ja loppujen lopuksi käyttäjät ja palveluiden tarjoajat päättää mistä tulee yleisesti käytetyt ketjut. Tuossa on alla vielä kuva protokollien taistoon 80-luvulla kun taisteltiin internetin herruudesta. Sama pätee varmasti myös lohkoketjuihin.

9.11.2017 - 20:32

Kommervenkki

+22
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99

Hyvää läpändeerosta. En kyllä ymmärtänyt suurimmasta osasta mitään, mutta silti koen ettei voi olla ulkona tästä maniasta  Mielestäni cryptoista ei tarvitse tietää mitään vaan pitää mennä konsensuksen mukana. Vähän kuin baareissa frendien kanssa. Niin kauan kun kaikilla on hyvä meno päällä niin turhaan sitä jää kotiin tai lähtee liian aikaisin. Toki se viimeinen sankari ei myöskään kannata olla esim. Pataässässä sunnuntaina.

9.11.2017 - 23:14

hömelö

+49
Liittynyt:
12.6.2016
Viestejä:
83
Kommervenkki kirjoitti:

Hyvää läpändeerosta. En kyllä ymmärtänyt suurimmasta osasta mitään, mutta silti koen ettei voi olla ulkona tästä maniasta  Mielestäni cryptoista ei tarvitse tietää mitään vaan pitää mennä konsensuksen mukana. Vähän kuin baareissa frendien kanssa. Niin kauan kun kaikilla on hyvä meno päällä niin turhaan sitä jää kotiin tai lähtee liian aikaisin. Toki se viimeinen sankari ei myöskään kannata olla esim. Pataässässä sunnuntaina.

Tämä on minusta paras kiteytys.

10.11.2017 - 16:49

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

Kommervenkilta oikein osuvasti sanottu.

ICO:ista kun oli puhetta, niin The Economistilla on sopivasti tullut juuri tanaan juttua: https://www.economist.com/news/finance-and-economics/21731157-they-raise-difficult-legal-questions-regulators-begin-tackle-craze

Plussana viela se wanha kunnon lincci FT Alphavillen ICO-sarjaan: https://ftalphaville.ft.com/series/ICOmedy

11.11.2017 - 06:50

Kommervenkki

+22
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99

Poistuin kokonaan Bitcoin positiosta eilen kun huomasin, että kuinka kallis väline se on siirtää. Tai siis no halvalla saa, mutta kolikot pyörii jossain bittiavaruudessa (joku mempool?) jopa vuorokauden ilman tietoa koska mahdollisesti kolikot siirtyy vai siirtyvätkö ollenkaan. Halusin siirtää varoja Bitfinexiin ja osaa IOTA:a ja mahdollisesti jotain muuta. Loin eka lompakon (päädyin Breadwallettiin IOS:lle) jonne kulut n. 7€ ja rahat tuli tunnissa Krakenista. Sitten samat kolikot Bitfinexiin ja menin tyhmänä laittamaan "economy pricing" jolla kulut jotain kymmeniä senttejä. Olisi varmaan suoraan voinut siirtää Kraken -> Bitfinex ja tuo lompakko on tuossa turha välikappale?

No valuutta pyöri yli 24h jossain ja koska olen newbie niin oli kyllä hämäävää, että mitä tapahtuu. Kukaan ei oikein osannut kertoa mitä varoille tapahtuu eli palautuuko ne jossain vaiheessa lompakkoon vai ei jso ei ala kohta siirtymään. Yritin käyttää jotain ilmaista tx acceleratoria joka ei toiminut. Ei vakuuttanut maailmanherruudesta tämä kokemus. Onneksi kaikki muutkin (pl. Bitcoin cash) dumppasi niin BTC/XXX vaihtokurssi nyt ei niin paljoa ottanut hittiä. Nyt on sitten (M)IOTA:aa pumpattu huolella n. 0,46 USD kurssiin ja jotain random AVT:ä ostettu kyytipojaksi. BTC en kyllä enää koske ja usko on loppunut sen tulevaisuuden teknologisesta ylivertaisuudesta. Pelkkänä spekulaatiivisena instrumenttina varmaan toimii, mutta jotenkin näen ettei sen nykyversiolla ole enää 10-100x kertaista nousupotentiaalia verratuna muihin tekniikoihin.

21.11.2017 - 10:20

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Koitin ketjua hieman selailla, muttei vastausta löytynyt seuraavaan kysymykseen. Miten pystyn shorttaamaan Bitcoinia? Pystyn toki joulukuun toiselta viikolta lähtien sitä tekemään futuureilla, mutta mietin shorttaamista ennen sitä.

Tämä ei mitenkään kuvasta näkemystä, etteikö Bitcoin voisi olla myös arvokkaampi, jos se jossain vaiheessa hyväksytään laajasti vaihdon välineeksi. Nyt lyhyellä tähtäimellä siinä tuntuu olevan aika paljon optimismia, ja CME listaus voi olla tyypillinen "buy the rumour, sell the news" efektin paikka.

21.11.2017 - 12:32

Casteliero

+7222
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2327

Monet pörssit tarjoaa margin tradingia Bitcoinille ja muillekkin kryptoille. Poloniex on vissiin yleisin treidauspörssi, muita varmaankin esim GDAX, Bitfinex, Kraken taitaa tarjota jne. Mutta pörsseissä on omat riskinsä aina olemassa.

21.11.2017 - 15:28

Sijoitustieto

+2033
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1274

21.11.2017: Sijoitustiedon haastattelussa kryptovaluuttapalveluja tarjoavan Prasos Oy:n perustaja Henry Brade.

"Löysin Bitcoinin keväällä 2011 yhdessä pokerikavereideni kanssa. Kiinnostus oli alussa bitcoinien louhinnassa, ja meillä olikin aika pian useita asuntoja ihan dedikoitu pelkästään bitcoin-louhintaa varten. Pikkuhiljaa ymmärrys Bitcoinista lisääntyi, ja tajusin että kyseessä on todella merkittävä asia monella tapaa."

26.11.2017 - 18:15

muugg

+35
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
109

Bitcoinissa on varmasti laskuvaraa viimeaikojen rakettinousujen jälkeen, mutta yleisesti buumi on niin nyt niin kova että aika varovainen olisin ainakin itse mahdollisten shorttien kanssa. Lähinnä jos maailmalla tulisi huonoja uutisia kryptovaluuttojen kannalta. Futuurien listaus tuo varmasti myös mielenkiintoisia aikoja.

9100 dollarin raja rikottu bitcoinissa myös tänään.

26.11.2017 - 19:23

Kommervenkki

+22
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99

Nyt on jo 9200 USD (edit: 10min myöhemmin 9300+ USD ja edit2: tästä 10min myöhemmin 9400 USD :D ) mutta itsellä ei ole BTC:tä, kun järkeilen että paremmat suhteelliset nousut antaa haastajat ja pienemmät marketcap arvat. Lisäksi törkysiirtokulut antoi itselle kuvan ettei BTC nykyisellään ole voittava arpa pitkällä tähtäimellä kryptoekosysteemissä. Omalta osalta nyt kolmessa viikossa tullut n. 70% nousut eri kryptoilla. Tuleehan niitä seurattua vaikka ajattelin ne alunperin unohtaa. Yhteen ICO:n kin (crypterium.io) laitoin 0.025 BTC arvosta lappua vetämään. 

27.11.2017 - 09:40

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Olen aina varovainen shorttien kanssa. Kiitos vinkistä, jos se mulle oli suunnattu. Joidenkin tietojen mukaan yksi futuuri on 5 bitcoinia, joten ei noita montaa auta shortata, kun aina voi tapahtua jotain hassua ja hinta nousta 40 tuhanteen dollariin.

Yritin tiliä avata Poloniexille, mutta sinne pitäis siirtää kryptovaluuttaa, jotta kryptovaluuttaa pääsisi shorttaamaan. En nyt jaksa alkaa säätämään, varsinkin kun kryptojen verotuskohtelu on mitä on. Jos ehtii romahtaa ennen joulukuun puoliväliä, niin sitten romahtelee. Futuureilla kun käy OY:n kautta kauppaa, niin pitäis olla suht turvallisilla vesillä. En silti uskalla Bitcoinia alkaa treidaamaan isolla volyymillä. Vaikka todennäköisyys olisi hyvin pieni, että verottaja sekoilee bitcoin futuurien kanssa jotain älytöntä, niin ei ole riskin väärti, että treidaisi Bitcoinia kymmenien miljoonien vaihdolla.

Seuraavat kuukaudet ovat hyvin mielenkiintoisia. Kaikki kokemukseni osoittaa, että kun joku asset nousee vertikaalisesti, se ennen pitkää myös laskee vertikaalisesti. Toivotaan nyt että nousu jatkuisi vielä muutaman viikon. Nyt mennään 9662. Joku 12-13k olisi täydellistä parin viikon päästä. Vielä parempi, jos optiokauppa aukeaa ja joku uskaltaa optioita myydäkin edes jotenkin järkevällä volalla.

27.11.2017 - 10:14

Kommervenkki

+22
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99
Daytrader kirjoitti:

Olen aina varovainen shorttien kanssa. Kiitos vinkistä, jos se mulle oli suunnattu. Joidenkin tietojen mukaan yksi futuuri on 5 bitcoinia, joten ei noita montaa auta shortata, kun aina voi tapahtua jotain hassua ja hinta nousta 40 tuhanteen dollariin.

Yritin tiliä avata Poloniexille, mutta sinne pitäis siirtää kryptovaluuttaa, jotta kryptovaluuttaa pääsisi shorttaamaan. En nyt jaksa alkaa säätämään, varsinkin kun kryptojen verotuskohtelu on mitä on. Jos ehtii romahtaa ennen joulukuun puoliväliä, niin sitten romahtelee. Futuureilla kun käy OY:n kautta kauppaa, niin pitäis olla suht turvallisilla vesillä. En silti uskalla Bitcoinia alkaa treidaamaan isolla volyymillä. Vaikka todennäköisyys olisi hyvin pieni, että verottaja sekoilee bitcoin futuurien kanssa jotain älytöntä, niin ei ole riskin väärti, että treidaisi Bitcoinia kymmenien miljoonien vaihdolla.

Seuraavat kuukaudet ovat hyvin mielenkiintoisia. Kaikki kokemukseni osoittaa, että kun joku asset nousee vertikaalisesti, se ennen pitkää myös laskee vertikaalisesti. Toivotaan nyt että nousu jatkuisi vielä muutaman viikon. Nyt mennään 9662. Joku 12-13k olisi täydellistä parin viikon päästä. Vielä parempi, jos optiokauppa aukeaa ja joku uskaltaa optioita myydäkin edes jotenkin järkevällä volalla.

Krakenilla voi tehdä max 5x vivutusta myös margintradeissa. Sinne voi depota euroja. Toki vaatii olemassa olevaa vakuuskelpoista ETH tai BTC positiota että voi lainoittaa.

Historiallista volatiliteettidataa löytyy esim. täältä

https://www.bitfinex.com/stats

Ja se kannattaa muistaa, että vaikka kuinka hyvin saisi position avattua niin sen sulkeminen saattaa olla hankalaa jos pörssin sivut on kaatuneet tai kovan rasituksen alsisena. Kraken on ollut aika jumissa välillä. Saattaa tulla kylmä suihku jos kurssi pompahtaa väärään suuntaan ja tulee margin call ja stoplossit ei ole toiminut (esim. Kraken esim. On nyt poistanut stopp-loss toimeksiannot ainakin väliaikaisesti).