Kuinka hävittää 6.600 miljardia dollaria taivaan tuuliin?
Kukaan ei ole tällä pallolla suojassa Trumpin tullimaksuilta, jotka tuhosivat yritysten markkina-arvoista kahdessa päivässä 6.600 miljardia dollaria. Ei ihme, että Musk haluaa paeta Marsiin. Jenkkipörssin ihmeseitsikko yksistään menetti 1.600 miljardia dollaria markkina-arvoistaan Dow Jonesin Market Datan mukaan.
“There are a lot of confused, scared and angry people out there,” said Steve Sosnick, chief strategist at Interactive Brokers.
“We are in a period of self-induced vomiting — that is the best way I can encapsulate what happened this week,” said Callie Cox, chief market strategist at Ritholtz Wealth Management.
Sijoittajat hakeutuivat valtionlainojen turvaan myllerryksen keskellä. Bondihintojen noustessa 10-vuotisen Treasuryn yieldi putosi alle 4 prosentin ensimmäistä kertaa sitten viime lokakuun ja se viittaa taantuman pelkojen lisääntymiseen. Se oli suurin yhden viikon yieldipudotus sitten elokuun.
Kulta nousi, mutta öljyn hinta laski alhaisimpaan arvoon neljään vuoteen: Benchmark U.S. oil prices ended Friday at $61.99 a barrel after plunging nearly 14% in the two days following Trump’s tariff blitz.
Kysynnän ja tarjonnan perusteella öljyn hinta on laskenut liikaakin. Energiatraderit varoittavat nyt hintaliikkeiden olevan vaarallisen suuria eikä pohjahintoja kannata edes yrittää ennustaa.
Pelosta on se haitta, että se keskittää ajatukset negatiivisiin asioihin, saa ottamaan tunteella osaa sosiaalisiin signaaleihin, himmentää työmuistiamme ja vähentää kykyä ajatella joustavasti, sanoo Jason Zweig eilisessä artikkelissaan The Wall Street Journalissa.
Jason kehottaa ajattelemaan selkeästi emotionaalisen sotkun keskellä.
Normaalisti sijoittaja voi heijastaa tietojaan aiemmasta vastaavanlaisesta tapahtumasta, mutta mitään tällaista Trumpin kauppasodan tapaista ei ole tapahtunut sataan vuoteen eli omana elinaikanasi. Niinpä yhdelläkään sijoittajalla ei ole kokemusta kuinka tällaisessa tapahtumassa pannaan oma mieli vapaakäyntitilaan.
That’s why thinking clearly right now is harder — but also more important— than ever.
Kuva
Ensiksi pitää pidättäytyä ajattelemasta portfoliolle koitunutta vahinkoa. Jos indeksipudotus väijyy peikkona, varoja voi lisätä kansainvälisiin osakkeisiin tai TIPS:eihin, jotka tarjoavat kohtuullista turvaa vaikka niiden hinnat ovatkin jonkin verran nousseet (kuva yllä).
Äärimmäisten toimien mielekkyyttä voi pohtia, mutta niihin ei pidä ryhtyä neuvoo Jonathan Treussard of Treussard Capital Management in Newport Beach.
In short, “we can and should engage in extreme thinking,” says Treussard. “We should not engage in extreme acting.”
Kaikki mahdollinen paha maailmankaupassa voi nyt tapahtua, koska luottamus on mennyttä. Siitäkin huolimatta myös positiivisilla asioilla on oma, nollaa surempi todennäköisyytensä: ...positive surprises could also materialize.
Markkina palautuu, koska ajan kuluessa loogiset tapahtumat voittavat. Jos sattuisit olemaan 230-vuotias jenkki, et yllättyisi siitä kuinka monessa talousmyllerryksessä maan talous on ollut mukana.
Most investors today, he (Mark Higgins, financial advicer of IFA Institutional) says, “would be shocked by how much more of a circus this country’s financial markets have been in the past.”
Higgins adds, “Every generation thinks everything will fall apart. This will be painful, but we will get through it.”
The message from Wall Street’s epic two-day rout, which destroyed $6.6 trillion in market value: There is nowhere to hide from Trump’s steep tariffs on goods imported from nearly every corner of the planet.
Triljoona on tuhat miljardia.
6600 miljardia on 6,6 triljoonaa. Kuinka on?
Suomen kielessä käytetään desimaalipilkkua. Englannin kielessä desimaali voidaan erottaa pisteellä.
With a market capitalization of nearly 32 trillion U.S. dollars, the companies listed on the New York Stock Exchange (NYSE) have a combined market value larger than the GDP of most countries.
6600 miljardia on suomeksi 6,6 biljoonaa mutta englanniksi 6.6 trillion. Havainnollisempi on esittää romahdus prosentteina, sillä isot luvut ylittävät käsityskyvyn.
Ensiksi pitää pidättäytyä ajattelemasta portfoliolle koitunutta vahinkoa.
Hyvä idea. Keneltä onnistuu? Entä jos vahinkoa tulee lisää vielä kolminkertaisesti?
Koronassa hyytyi matkailu täysin, mutta ihmiset käyttivät säästyvät rahat kestokulutushyödykkeisiin ja asuntoihin. Korot tiputettii nollaan varsin nopeasti, joten talous boostasi.
Tuota ei tiedetty aluksi. Pelättiin mm. äkkikuolemaa ja konkurssiaaltoa. Aluksi ei tiedetty, että pandemia kestää pitkään, mutta ei myöskään arvattu, miten nopeasti maailma sopeutuu ja sopeutetaan.
Talous tulee ennen pitkää sopeutumaan myös tulleihin, jos ne pysyvät voimassa. Olen melko varma, että muutaman vuoden päästä tämä aika nähdään vain väliaikaisena notkahduksena kurssikäyrissä. Notkahduksen syvyys ja pituus ovat toki auki.
Koronassa hyytyi matkailu täysin, mutta ihmiset käyttivät säästyvät rahat kestokulutushyödykkeisiin ja asuntoihin. Korot tiputettii nollaan varsin nopeasti, joten talous boostasi.
Tuota ei tiedetty aluksi. Pelättiin mm. äkkikuolemaa ja konkurssiaaltoa. Aluksi ei tiedetty, että pandemia kestää pitkään, mutta ei myöskään arvattu, miten nopeasti maailma sopeutuu ja sopeutetaan.
Talous tulee ennen pitkää sopeutumaan myös tulleihin, jos ne pysyvät voimassa. Olen melko varma, että muutaman vuoden päästä tämä aika nähdään vain väliaikaisena notkahduksena kurssikäyrissä. Notkahduksen syvyys ja pituus ovat toki auki.
Aivan, talous sopeutuu aina uusiin tilanteisiin ja sen se tekee nytkin. Korona meni lopulta ohi, kuten sen myös oletettiin menevän vaikka tuntui kestävän pidempään.
Korona iski pahasti matkailuun ja ravintoloihin, mutta säästyvä raha buustasi muuta taloutta tavalla, jota ei ymmärretty aluksi.
Tullien osalta meillä on vielä varsin isot odotukset niiden väliaikaisuudesta. Näin itsekin oletan eli välivaalien jälkeen näihin tulisi muutoksia viimeistään.
Nyt kuitenkin tullit määrättiin ja talous mukautuu, jotkut myös tästä ottaa hyödyn irti. Onko tämä tällä kertaa matkailun voitto, kun jenkit lähtevät shoppailemaan halvempia tuotteita naapurimaihin? Tuleeko risteilymatkailuun lisäelementti tullivapaista ostoksista?
Koronassahan oli se puoli, että monen perinteisen teollisen toimijan tulokset lähtivätkin yllättäen paranemaan. Nyt nuo tullit tulevat näitä rasittamaan ja se heikentää tuloksia vääjäämättä. Toki meillä on aloja, joita tullit eivät vielä koske, mutta vastatoimia on tulossa, joten kaikki haitat tästä kauppasodasta eivät vielä ole pöydässä.
Edelliseen sen verran jatkoa, että itse odotan republikaanien sisältä nousevan vastustusta tulleille ja heidän lopulta torppaavan nämä tullit kongressissa.
Covidiin liittyi myös mittava elvytys, jolla oli iso rooli pörssikurssien elpymisessä. Lainarahaa työnnettiin markkinoille kuin roskaa. Romahdus estettiin, laina jäi. Tullit ovat vähän erilainen ongelma, mutta toisaalta tilanne korjaantuu ainakin Usan ulkopuolella osittain itsestään, kun maat alkavat tehdä enemmän kauppaa Usan ohi. Toivottavasti vain löytyy riittävästi uusia ottajia eurooppalaisille tuotteille. Tulee olemaan ponnistus monelle yritykselle ja vaatii enemmän markkinointia, kun vastaanottava markkina on yhden suuren maan sijaan monta erilaista pientä.
Eilisiessä NYTissä on lukemisen arvoinen Krugmanin pitkä haastattelu tilanteesta. Pari nostoa: epävarmuus siitä, mitä tulleille käy, ja niiden keksinäisestä epärationaalisuudesta on paljon suurempi syy laskuun kuin itse tullit, ja Krugman epäilee, että kaikki ei ollut vielä tässä.
Otan palasen tuosta Paul Krugmanin ja Ezra Kleinin keskustelusta:
Klein pohtii: ...Joten Trumpin ympärillä on nyt ihmisiä, jotka ovat yllyttäjiä, eivät hillitseviä. Ja tämä siitä tulee, kun joukko ihmisiä hokee Trumpille: Ei, ei, ei – mene pidemmälle. Olet oikeassa. Olet aina ollut oikeassa. Jumala pelasti sinut salamurhaajan luodilta, jotta sinä tekisit tästä maasta jälleen mahtavan. Seuraa vaistoasi. Älä kuuntele markkinoita, vastustajia, kriitikkoja tai mediaa. He eivät tiedä mitään. Jos jotakin olemme oppineet, se on että sinun arviosi on oikea.
Krugman vastaa: Niinpä. Muutama päivä sitten Mike Johnsonilta, edustajahuoneen puhemieheltä, kysyttiin miten tämä tariffijuttu oikein tulee toimimaan. Ja näin puhemies vastasi: "Meidän täytyy luottaa presidentin vaistoihin".
Olin ihmeissäni - tämähän on Amerikka. Meidän ei pitäisi täällä uskoa minkään johtajan salaperäisiin jumalankaltaisiin ennustusvoimiin.
Lähde The New York Times - linkki on edellä olevassa, nimimerkki Tekijän kirjoituksessa.
No Trumpin taivaalliset ennusnäyt ovat tuottaneet alla olevia tullimääräyksiä, joista osa on otettu käyttöön, osaa viivytetty ja osa on vasta tulossa voimaan.
Kuva
Trump vouhkaa kovasti kuinka hänelle soitellaan, pyydellään ja anellaan. Patologisen narsistin toiveet siinä täyttyvät, mutta mitään valtiomiesmäistä tai suurta yleistä etua tukevaa tässä koomisessa kortinheiluttelussa ei ole vielä nähty.
Ja ympärillä ihmiset vain yllyttävät panemaan pahemmaksi.
Sijoitusstrategiaan kuuluu myös salkun tasapainotus. Osakekurssien laskiessa osakepaino laskee. Silloin voi ostaa lisää ja tavoitetaso säilyy.
Jatkoin ostoja. Vaikea valita, mitä ostaisi, mahdollisuuksia on niin paljon. Tutkin sopivia ostokandidaatteja valmiiksi, mutta niiden kurssit olivat vielä tänään liian korkealla, joten päädyinkin ostamaan erästä indeksiä.
Tulliongelma tulee ratkeamaan tavalla tai toisella, nopeasti tai hitaasti. Sijoitusstrategisesta näkökulmasta tämä on mielestäni ohimenevä markkinahäiriö. Toisinkin voi olla: olen väärässä ja tämä on lopun alkua.
Pyrin tekemään sellaisia ostoja, että voin pitää niitä 10-20 vuotta. Trump ei niin kauan sotke markkinoita. Moni muu asia tulee sotkemaan markkinoita sillä aikavälillä, isommatkin ongelmat kuin yksi ailahteleva mutta sittenkin talouspainotteinen presidentti.
Sijoitusstrategiaan kuuluu myös salkun tasapainotus. Osakekurssien laskiessa osakepaino laskee. Silloin voi ostaa lisää ja tavoitetaso säilyy.
Jatkoin ostoja. Vaikea valita, mitä ostaisi, mahdollisuuksia on niin paljon. Tutkin sopivia ostokandidaatteja valmiiksi, mutta niiden kurssit olivat vielä tänään liian korkealla, joten päädyinkin ostamaan erästä indeksiä.
Salkun tasapainotusta tässä on harrastettu joka päivä myöskin. Välillä on oltava tarkkana, kuten eilen jolloin ostoja kannatti tehdä jenkkipörssissä vasta kymmenen uutisten aikaan kurssiheilunnan johdosta. S&P 500 indeksi vaihtui aamun plus neljän prosentin tasolta illaksi miinus kolmen prosentin tasoon. Ohessa kuluvan viikon alusta toimenpiteitä.
Maanantaina on Nordnetin salkussa tapahtunut kuukausiohjelman mukainen, automaattinen neljän ETF:n osto. Samaan syssyyn on tullut Cibuksen kuukausiosingot. Sen jälkeen on vähennetty iSharesin Treasury 20 year bondi-ETF:ää ja ostettu Nasse_etf:ää eli Invescon EQQQ:ta sekä Sepe-indeksiä eli Vanguardin S&P 500 ETF:ää. Tästä on edetty vähentämään iSharesin TIPS 0-5 year Treasury etf:ää ja lisätty Vanguardin 80 Life Startegyä.
Kuva
Allokaation säätöidea on ollut vähentää hieman valtiolainapainoa ja lisätä osakepainoa, kun ne nyt ovat alhaalla. Kuukausiohjelma taas tekee mitä tekee tasaiseen tahtiin eikä välitä kurssitasosta. Välillä se onnistuu ostamaan pohjiltakin.
Kuva
Tuossa TIPS:n käyrässä on sinisellä ETF:n kurssi ja keltaisella S&P 500 indeksi, joka tässä 12 kk jaksossa on painunut rankasti alle TIPS:n arvon vertailukoordinaatistossa. Eli vähentämällä (punainen pallo) TIPS:iä pääsee ostamaan halvalla indeksiä.
Vastaavasti on aiemmin vähennetty Sepe-indeksiä seuraavaa trakkeria, kun se on ollut arvossaan.
Kuva
Vastaavasti nyt on kuukausiohjelma ostanut Sepe-trakkeria sattumalta pohjalta ja ostomääräyksellä lisää vielä Vanguardia.
Tätähän tämä on huonoina ja hyvinä päivinä - tasaista säätämistä. Osakeostot ovat sitten erikseen - niitä tuli tehtyä eilen illalla indeksin ollessa pohjalla.
Trump kohtasi voittajansa. Strateginen havainto: markkinavoimat ovat vahvempia kuin Amerikan presidentti.
Oman sijoitusstrategian noudattaminen on vaikeinta juuri silloin, kun sitä erityisesti pitää noudattaa. Tavattomasti helpottaa se, jos on etukäteen miettinyt, mitä aikoo tehdä, kun maailmalla myrskyää. Muuten voi ajautua tekemään sattumanvaraisia siirtoja sattumanvaraisesti pomppivilla markkinoilla.