Ruotsalaiset suhtautuvat suomalaisiin alentuvasti, ja syystäkin. Pörssiyhtiömme menevät vuosikymmenestä toiseen suosiolla Ruotsiin tunaroimaan Suomessa tekemiään rahoja.
Halpaa on, mutta mikä saisi halpuuden purkaantumaan? Ei ainakaan Q3 kaltaiset raportit. Ei se nyt juuri huonontunut enää edellisestä katsauksesta, mutta ei kyllä parantunutkaan. Nyt työntekijätkin ovat alkaneet antamaan heikompia vastauksia tyytyväisyyskyselyissä, mikä voi johtaa kohonneeseen työvoiman kiertoon. Tämä taas voi johtaa siihen, että kannattavuutta voi olla vaikea parantaa vielä seuraavanakaan vuonna. Löydän itseni halvasta osakkeesta, jossa ei ole näkyvissä välitöntä parantumsita, ihan liian isolla positiolla. Onneksi sentään ei vaadi investointeja, jolloin kassavirtaa voi jakaa aika auliisti, ja raapivat myös omia epälikvidejä osakkeitaan pörssistä. Lämmittä odotusaikana vähän muttei paljoa.
Fondialla ei kulje tällä hetkellä ja ovat tietysti taloustilanteenkin vankeja. Kyseenalaistan kvartaali toisensa jälkeen yhä enemmän yhtiön pitkäaikaista omistamista. Tällä hetkellä osake on kuitenkin mielestäni liian halpa.https://t.co/X7Cc7GJyhY
Halpaa on, mutta mikä saisi halpuuden purkaantumaan? Ei ainakaan Q3 kaltaiset raportit.
Veikkaan että rumahkot negarit ei myöskään auta aivan hirveästi. Osake tullut reippaasti taas alas tuloksen jälkeen, mutta tänään tulee lisää. Tällaisen operaation pitäisi pystyä 10 % liikevoittoon, mutta nyt on liikaa porukkaa töissä suhteessa töiden määrään. Voe voe.
Tästä yhtiöstä en ole tehnyt syvällisempää analyysiä, mutta heikko kehitys ei kyllä varsinaisesti yllätä tämän toimialan pörssiyhtiölle.
En ole itse juristi, mutta oman konsulttitoiminnan tiimoilta tulee tehtyä paljon yhteistyötä useiden juristitoimistojen kanssa. Kovimmat tekijät aina osakkaina ja lypsävät tulosta omistamiinsa yhtiöihin. Osakkaat tekevät myyntityön ja heihin ja heidän osaamiseensa hyvät asiakkaat ovat sitoutuneita. Junnuja ja associate -tyyppejä toki pyörii mukana tekemässä rutiinihommat rutinoituneempien kavereiden tulikomennoilla.
Miksi yksikään kovaa vuosiliikevaihtoa tahkoava huippujuristi olisi Fondian kaltaisessa yrityksessä palkkalistoilla voidessaan pienemmässä yhtiössä partnerina tienata merkittävästi enemmän, eikä selkänahasta vuotaisi pörssiyhtiöin passiivisille omistajille? Kaikki arvo on tässä liiketoiminnassa yksittäisten ihmisten osaamisessa. Prosesseilla, järjestelmillä tai toimintamalleilla ei merkittävää eroa kilpailijoihin tehdä tai luoda minkäänlaista vallihautaa kilpailijoihin nähden.
Fondiassa taitaa olla kova vaihtuvuus. Todennäköisesti siis farmisarjan kasvattajajoukkue, josta haetaan kokemusta ja suhteita, ja sitten kun omaa asiakasliikevaihtoa alkaa olemaan riittävästi, niin perustetaan oma firma tai siirrytään partneriksi pienempään, ja asiakkaat sekä liikevaihto liikkuu 100% varmasti hyvien tekijöiden perässä.
Pitkät kilpailukiellot eivät palkkatyösuhteen omaaville ole nykypäivänä edes mahdollisia. Jäljellä jää tehotonta ja aikaansaamatonta porukkaa, jolloin liikevoittomarginaalit ovat tällaisia mitä nyt Fondialla ovat. Työtyytyväisyyttä tällaisessa ympäristössä vaikea luoda ja hyville tekijöille ei saada riittäviä palkitsemismalleja, koska hallintoa ja tehotonta porukkaa liikaa ruokittavana.
Juristitoimistoilla tyypillisesti paljon projektiluonteista toimeksiantoa. Asiakkaat monesti kysyvät tarjouksia useammasta paikasta ainakin vähänkään isompiin tarpeisiin. Kakkosketjun porukalla hankala voittaa fiksuja toimeksiantoja, ellei polje hintaa tolkuttoman alas.
Lähtökohtaisesti mielestäni tuhoon tuomittu liikeidea pörssiyhtiölle. Pirun kannattavaa liiketoimintaa itsessään, mutta ei tällainen toiminta kestä isoa joukkoa passiivisia omistajia ja raskasta hallintoa ruokittavaksi. Tulosta tekeville juristeille kun on äärettömän paljon parempia vaihtoehtoja tarjolla.
Toivon että firma hankkii uuden “rakkautta ja ruoskaa”-toimarin, nykyinen toimari palaa talousjohtajaksi missä hommassa hän on omimmillaan ja saa siten keskittyä asiaan sekä puolet hallituksesta (tai vaikka 2/3) lempataan pihalle seuraavassa yhtiökokouksessa. Tämä kioski ei tarvitse kuuden hengen hallitusta, 1+1, 2+1 tai 3 riittää aivan hyvin ja on firman sääntöjen sallima.
Toivon myös että tulevalla hallituksella on omistusta Fondiassa, mikä saa heidät oman kokemukseni mukaan välittämään omistajista enemmän kuin pelkkä palkkasotilaana toimiminen.
Ei ole kovin hääppöistä meno ollut. Taloudessa menee toki huonosti, mutta firmalla on menmyt siihen nähdenkin huonosti. Itse ajattelin, että olisi sen verran osaavia juristeja, jotka tekevät ihan mielellään vähän inhimillisempä työtahtia, että Fondian kaltaisella firmalla olisi markkinarako, vaikka uraohjukset painavatkin muualle. En tiedä, että voiko tämän teorian kuopata vielä, vai ei?
Kai tässä sitä pitää arpoa, että kun joku päivä taloussykli kääntyy täälläkin vähän parempaan asentoon, niin pärjääkö Fondia silloin riittävän hyvin, vai ei? Tai siis arpoa, että jäädäkö odottamaan, miten firma pärjää paremmassa taloustilanteessa, vai ei.
Bisnes vetää niin huonosti, että porukkaa potkitaan yt-neuvotteluilla ulos. Pidän tätä silti hyvänä uutisena pakon edessä. On kyllä omiaan tuhoamaan työskentelyilmapiirin ja lisännee kiertoa. Oma kokemus yt-neuvotteluista on, että lopulta porukkaa päätyy poistumaan neuvotteluiden aikana orgaanisestikin, koska korpeaa niin paljon.