Kaikki ovat varmaankin kuulleet että hiilenpäästöistä täytyy maksaa. Mietin tässä että kun on tällainen vuosittain määrältään vähentyvä, hinnaltaan lähes varmasti nouseva omaisuusluokka, miten siihen pääsee sijoittamaan? Korrelaatio muuhun markkinaan oletettavasti pieni.
Vuodenvaihteessa tonni hiilidioksidia kustansi 24$. Kirjoitushetkellä se on vähän päälle tuplat tuosta EU:n hinnastossa.
EU on selkeästi ilmaissut että oikeuksien hinta tulee nousemaan. Ympäristojärjestöt ovat laskeneet, että sen tulee olla noin 150$/tonni jotta planeetta ei lämpene liiaksi. Varma nousu? FT raportoi vuonna 2019 että päästöoikeudet olivat olleet edellisen kahden vuoden parhaiten tuottanut "raaka-aine".
Jenkeillä on myös oma pienimuotoisempi kauppansa muutamassa osavaltiossa, ja Kiina käynnisti omansa viime kuussa. Kiinan markkina koskee toistaiseksi vain sähköntuottajia, ja hinta on heillä 8.2$/tonni. Jenkkien hintataso seurailee EU:ta.
Tulin tulokseen että mielellään hajauttaisin tähän, varsinkin pörssin nykytasoilla. Sitten en löytänyt mitään keinoa. Hiphip.
Suoraan voi ostaa futuureilla, mutta siihen kauppaan en lähde. Isot summat ja isot riskit, ja jos olet varomaton, joudut ottamaan toimituksen vastaan.
Kaksi ETN:ää on tarjolla, KRBN ja GRN. Molempien kustannusrakenne 0.7-0.8%, ja toinen (aikoo) jakaa vielä vuosittaisen osingonkin. GRN keskittyy EU:hun, KRBN on 68% EU, 15% Cali, 7% USAn itärannikko ja loput sekalaista.Jos tässä vaiheessa lukija olettaa täti EU:n estävän molempien oston, on lukija oikeassa. Allekirjoittanut ei ole tarpeeksi rikas ostaakseen vaarallisia Ameriikkalaisia tuotteita.
Viimeinen porsaanreikä, saisiko optioita? KRBN:lle ei, GRN:lle on. Vaihto on kuitenkin niin surkeaa, ettei yhdenkään sopimuksen kauppaa saisi luultavasti läpi. Vastakkainen laita puuttuu kokonaan useimmista, ja toinen laita on hieman, no, opportunistisesti aseteltu.
Ajatuksia ja keinoja sijoittaa otetaan mielellään vastaan. Idean saa myös haukkua täysin, kunhan perustelee.