Tesla Motors(TSLA) on amerikkalainen luksussähköautojen valmistaja, joka on viime vuosina ollut hypen keskipisteessä. Vuonna 2014 se myi 32000 autoa, kasvua edellisen vuoden 17700 autosta oli 81 %. Tesla teki vuonna 2014 tappiota 9200 $ myytyä autoa kohti. Autojen keskihinta (ilman veroja) oli noin 100000 $ .
Tuossa ei olisi mitään ihmeellistä jos Teslan markkina-arvo ei olisi yhä 26 miljardia dollaria, yrityksen arvo on siis 810000 $ jokaista sen vuonna 2014 myymää autoa kohti. Tuo toki perustuu odotuksiin, tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta tehdään nyt jonkinlaista todennäköisyysjakaumaa vuoteen 2020.
Tehdään kolme skenaariota, todellisuudessa todennäköisyysjakauma ei ole pistemäinen, vaan jatkuva, mutta arvostusta voi arvioida myös jakamalla sen paloihin jotka kuvaavat laajempaa jatkuvaa todennäköisyyden pistejoukkoa.
Skenaario 1: Unelmaskenaario. Tesla kasvaa seuraavat 6 vuotta, suunnilleen samaa tahtia kuin viime vuonnakin eli 77 %, se tarkoittaa että Tesla myy miljoona autoa vuonna 2020. Samalla se pystyy kasvattamaan voittonsa autoa kohti 6000 $ eli kaksi kertaa tämän hetken kannattavinta autonvalmistajaa BMW:tä korkeammaksi. Tuossa tilanteessa vuonna 2020 yrityksen markkina-arvo PE:llä 30 olisi 90 miljardia dollaria. 7 % korkokannalla diskontattuna osakkeen arvo olisi tänään 970 dollaria
Skenaario 2: Hyvä skenaario: Tesla kasvaa 6 vuotta 22 % vuodessa ja tuottaa vuonna 2020 100000 autoa, sen voittomarginaali on 3000 $ per auto eli hyvää BMW;n luokkaa. Tuossa tilanteessa vuonna 2020 yrityksen markkina-arvo PE:llä 30 olisi 6 miljardia dollaria. 7 % korkokannalla diskontattuna osakkeen arvo olisi tänään 32 dollaria.
Skenaario 3: Huono skenaario: Teslan bisnes on vuonna 2020 liki main tai kokonaan arvoton. Pidetään osakkeen nykyarvona tuossa tilanteessa 5 dollaria., lähinnä kyse brändiarvosta
Nyt sitten pitää miettiä, millaiset todennäköisyydet eri tapahtumilla on, Skenaario 1 on toki mahdollinen, mutta sen tiellä on aika tolkuttomasti esteitä. Luksusmarkkina on pieni ja autoteollisuudessa nyrkkipajan kasvattaminen jättiyritykseksi on ihan erilainen haaste kuin esimerkiksi Internet busineksessä. Jos olen äärimmäisen optimistinen voi minusta tuollaisen skenaarion todennäköisyys olla maksimissaan 5 %.
Skenaario 2: Ei ole kovin mahdoton, mutta suuria haasteita siihenkin liittyy. Annetaan sille todennäköisyydeksi 30 %, joka rajusti tappiolliselle firmalle erittäin positiivinen arvio.
Skenaario 3: Yleensä kannattammattomat hype start upit menevät konkkaan tai arvottomiksi. 65 % todennäköisyys on ehkä alakanttiin, mutta menköön nyt.
Nyt voidaan laskea osakkeelle teoreettinen arvostus noiden kolmen tilanteen perusteella. 5 % * 970 $ + 30 % * 34 $ + 65 % * 5 $ = 60 $. Tällä hetkellä Teslan kurssi 202 $. Lisäksi voimakkain hype näyttää olevan jo takana.
Olen seuraillut Teslaa jo pitkään mielenkiintoisena erittäin mahdollisena hypeosakkeena eli kyseessä ei ole uusi tuttavuus. Minusta vaikuttaa siltä, että TSLA on nyt erittäin potentiaalinen shorttikohde. Vaikka toki on kuviteltavissa skenaario, jossa Tesla valloittaa maailman, sen todennäköisyys vaikuttaa matalalta, ainakin suhteessa osakkeen tämänhetkiseen arvostukseen. Kuplaan paisuvissa kulttiosakkeissa paras shortin aloitusaika on minusta kun momentum on selvästi kääntynyt, koska hype voi jatkua tosi pitkään. Nyt TSLA on tipahtanut syyskuun huipusta jo noin 30 % ja teknisestikin trendi näyttää olevan laskussa. Pomppuista menoa on kuitenkin odotettavissa. Teslalla on raju tekninen supporttikin noin 200 $ tasossa.
Avasin eilen Teslaan shorttiposition, se ei kyllä ole kauhean iso, muttei suhteessa salkkuuni ihan olemattoman pienikään. Tämän artikkelin kirjoitin, koska oletuksena miinusodotusarvon (osakemarkkinan kokonaistuotto on positiivinen) shorttisijoituksissa pitää jotenkin perustella, ainakin itsellään. Nopealiikkeisenä sijoittaja olen toki aina valmis sulkemaan positionkin jos osake lähtee rajusti kehittymään ihan väärään suuntaan. Nyt kuitenkin toiveena on osakkeen luisu alaspäin niin että luisun aikana voisi ehkä lisätä positiotakin.