210
forum
|

Aki Pyysing

+13706
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7050

Aloitetaanpas makrodataketju, johon postaillaan julkitulleita lukuja ja niiden mahdollisia vaikutuksia talouteen yleensä ja pörssikursseihin erityisesti.

Tänään tuli mm. euroalueen ja sen mukana Suomen toisen kvartaalin BKT ja USA:n viikottaiset työttömyyskorvaushakemusluvut.

Euroalueen BKT polki paikallaan http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/euroalueen+talous+polki+paikallaa…, eli BKT-muutos 0,0%, odotus +0,1%.

Tämä ei ole hyvä, koska jos mennään deflaatioon = hinnat laskee, talous jumittaa, on kyyti kylmää ja sieltä on vaikea päästä pois. Japanissa tätä on yritetty jo vuosikymmenten ajan..

Suomen BKT oli +0,1% vuodentakaiseen, eli paikallaan. Miinusmerkkinen vuosi tulee, ellei ihmeitä tapahdu. Loppuvuedesta Venäjän viennin ja turismin supistuminen hoitaa lukemat pakkaselle.

Tämä ei ole tosiaankaan hyvä. Valtion on joka tapauksessa pakko lopettaa housuihin kuseminen (=jatkuva velanotto) ennen pitkää, ja nollakasvun olosuhteissa se vaatii leikkauksia, jotka taas sitten leikkaavat kasvua.

Laitetaanpas viihteeksi ETLA:n ennuste vuoden takaa, jossa tämän vuoden BKT-kasvuksi betsataan 1,7%:a:

http://www.etla.fi/uutiset/27839/

Itse asiassa instituutioennustajista uskon Suomessa ETLA:n olevan eniten riippumaton ennusteissaan poliittisista paineista. Mutta ei nyt tällä kertaa ihan tule osumaan.

USA:n jätettiin viime viikolla 311.000 uutta työttömyyskorvaushakemusta, +21.000, analyytikkojen odotus 295.000.

Tämä toki marginaalinegatiivinen, mutta kyse on reippaasti heilahtelevasta viikkoluvusta. USA:ssa työttömyys on kuitenkin laskutrendissä.

Mikään näistä luvuista ei hirveästi markkinoita heilauttane. Vähän alle analyytikkojen odotusten, mutta saattoivat hyvin osua "markkinaodotuksiin", joka on eri asia kuin pukumiesten ennusteet. Markkinaodotusta ei tiedä kukaan, mutta sitä voi arvailla siinä missä lukujakin.

14.8.2014 - 16:42

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

12 kk sitten oli Suomessa -3,1 % kuu. Näissä tulee helposti plusmerkkinen kuu seuraavana vuonna 12 kk vertailussa. 

19.8.2014 - 09:06

PikkuPro

+6138
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2908

AKI: Suomen BKT oli +0,1% vuodentakaiseen, eli paikallaan. Miinusmerkkinen vuosi tulee, ellei ihmeitä tapahdu. Loppuvuedesta Venäjän viennin ja turismin supistuminen hoitaa lukemat pakkaselle.

Tämä ei ole tosiaankaan hyvä. Valtion on joka tapauksessa pakko lopettaa housuihin kuseminen (=jatkuva velanotto) ennen pitkää, ja nollakasvun olosuhteissa se vaatii leikkauksia, jotka taas sitten leikkaavat kasvua.

 

Ärsyttävää olla aina samaa mieltä, kiitti nyt kumminkin hyvästä ketjualoituksesta. Tässä ei tule statseja mutta vähän makroajatuksia.

Tosiaan overall olen huolestunut Suomen tilanteesta, ehkä jopa understatement. Varmaan vois olla huolestunut myös monen muun maan tilanteesta mutta suomalaisena en jaksa.

Niinkuin sanoit, velan kasvua on pakkoa hidastaa ja jo tehdyt toimet niin tekevät - ja vaikuttavat samalla negatiivisesti erityisesti kulutuskysyntään joka muutenkin on aivan kusessa. Ehkä metatasolla paras asia Suomen tilanteessa on se, että lähtötaso on aivan joulu - jota juuri kukaan ei ole tajunnut vaan whinattiin kun kaikki tuet ei oo joka vuosi noussut kuin inflan verran (karrikoiden). Meillä on elämänlaadullisesti ajatellen varaa tipahtaa taloudellisesti - kunhan se tapahtuisi semihallitusti. Let's face it: Suomi 2000-2008 oli maailmanhistoriallisesti niin joulu mesta asua ja yrittää, että ei ole kovin realistista odottaa sinne päästävän takaisin. Kunhan nyt peruskelat pysyisi kasassa eli:

- koulutus (yliopisto saa maksaa tai ainakaan siellä opiskelusta ei tarvitse maksaa)

- terveydenhoito. On aivan mahtavaa jos Suomessa säilyisi systeemi, jossa terveyttä hoidetaan terpeiden eikä varojen mukaan...edes säällisellä tasolla.

Suuret ikäluokat jäivät pitkälti jo eläkkeelle mutta paine terveydenhoitoon on vasta kasvamassa. Ihmisen viimeiset elinvuodet ovat ylivoimaisesti kalliimmat ja ristiriita mahdollisuuksien ja rahoituksen välillä varmasti kärjistyy tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Kyllä tässä vähintäänkin mennään vielä huonompaan ennenkuin (mahdollisesti) vähän helpottaa. Varsinkin kulutuskysyntään perustuvilla toimialoilla.

Joka tapauksessa näkisin, että Suomi menee väkisinkin lähivuosina enemmän oikealle ja kohti yhteiskuntaa, jossa yksilöllä on enemmän vastuuta: valtiolla ei ole enää varaa entisenlaista vastuuta kantaa koska kannettavia on liikaa suhteessa kantajiin. Hienoa olisi, jos next hallitus lähtisi linestä "tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku" ja tosiaan lähtisi katsomaan kokonaisuutta tilanteesta, jossa pyhiä lehmiä ei juuri ole....koska jos tilanne päästetään hallitsemattomaksi niin niitä ei myöskään ole.

 

19.8.2014 - 10:26

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

- koulutus (yliopisto saa maksaa tai ainakaan siellä opiskelusta ei tarvitse maksaa)

Suomalainen koulutus on suuri kupla. Yliopistot täyttä paskaa. Helsingin yliopisto hädintuskin 100. paras maailmassa. "Huippu"yliopisto Aalto 250:s. Vaatii pikaisen romutuksen tai ei jää mitään kelvollista käytettäväksi. Suomen kokoisilla mailla, kuten Ruotsilla, Hollannilla ja Singaporella on aivan toisenluokan huippuyliopistot samoilla resursseilla. Näissä maissa yliopistopolitiikka ei ole sosiaalipolitiikan jatke, kuten Suomessa.

Peruskoulu on suuri floppi. Koulu alkaa liian myöhään ja sitä on aivan liian vähän. Käsittämätöntä ettei ole tasoryhmiä. Vietnam osallistui ensimmäistä kerraa PISA-testiin ja sai 511 pistettä kun Suomi sai 517. Vietnamin BKT per capita on 5 % Suomen BKT:sta ja ostovoimakorjattu 1/8.

10-20 vuodess suurin romahdus tulee Suomessa juuri koulutuksessa. Illuusio häviää, kupla puhkeaa ja olennaista: ei ole korvaavaa yksityistä järjestelmää olemassa, kuten terveydenhuollossa on. Aivovuoto räjähtää käsiin heikon taloudellisen tilanteen auttamana.

 - terveydenhoito. On aivan mahtavaa jos Suomessa säilyisi systeemi, jossa terveyttä hoidetaan terpeiden eikä varojen mukaan...edes säällisellä tasolla.

Ei säily. Julkinen terveydenhuolto on jo nyt katkeamispisteessä. Itse en saanut edes lääkäriaikaa, vaikka oli tarvetta. Yksityinen syrjäyttää julkisen, julkinen saa yhä vähemmän varoja, koska sitä käyttävät vain heikko-osaiset, julkinen terveydenhuolto romahtaa.

 Suuret ikäluokat jäivät pitkälti jo eläkkeelle mutta paine terveydenhoitoon on vasta kasvamassa. Ihmisen viimeiset elinvuodet ovat ylivoimaisesti kalliimmat ja ristiriita mahdollisuuksien ja rahoituksen välillä varmasti kärjistyy tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Mitään eläkepommia ei ole, koska eläkkeitä maksetaan sitä vähemmän per eläkeläinen, mitä enemmän eläkeläisiä on. Palvelupuolella on jo nyt tilanne, jossa ilman omaa rahaa on turha odottaa hoitoa. Jatkossa rajusti pahemmin. Eipä tällakään puolella kustannukset juuri nouse, koska ei ole mistä ottaa. Taso laskee ja eriarvoisuus kasvaa.

Suomi regressoituu eli taantuu kohti keskiarvoa. Suomen kohdalla tämä tarkoittaa tundraa.

Sitä en tajua, miksi sinä ja Aki olette niin usein niin syvällä suomalaisissa kiinteistösijoitusyhtiössä, jotka ovat kaikkein eniten riippuvaisia tämän surkean talouskehityksen kanssa? Koko muu maailma kasvaa paremmin ja melkein mikä tahansa muu firma pääsee siitä paremmin osalliseksi kuin suomalaiset kiinteistösijoitusyhtiöt.

19.8.2014 - 11:40

PikkuPro

+6138
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2908

Dharma: Sitä en tajua, miksi sinä ja Aki olette niin usein niin syvällä suomalaisissa kiinteistösijoitusyhtiössä, jotka ovat kaikkein eniten riippuvaisia tämän surkean talouskehityksen kanssa?

 

Mä oon nyt myyntilaidalla kuten ostan/myyn ketjusta ilmenee. Eilen myin 10k kpl spondaa ja positioni kiinteistösijoitusyhtiöissä on pienin vuosiin. 

Aiemmin on toki ollut toisin mutta eiköhän nämä ole dokumentoitu PT jo sen verran tarkkaan, ettei ole syytä suuresti palata - joko olin resultwise oikeassa tai sitten väärässä ja vain hyvin onnekas.

Kiinteistöfirmat eivät ole ensimmäisiä eikä toisia uhreja taantumassa mutta jos taantuma (tai miksi sitä halutaan kutsua) kroonistuu on tilanne toinen.

Melkein kaikki toki riippuu hinnasta eivätkä ko. yhtiöt imo paskoja tällä hinnalla ole. Mutta aika merkittävä asia/muutos huonompaan pakotteet imo tässä ovat: varsinkin Spondan kauppakeskuksia rokottaa useampaakin kautta (venäläiset ostosturistit vähenee, suomalaisten ostovoima vähenee kun talous hiljenee entisestään pakotteiden seurauksena sekä Venäjällä että Suomessa, kuluttajien luottamus heikkenee joka vähentää helposti kysyntää enemmän kuin olisi pakko. Lisäksi kun täyttöasteet laskevat riittävästi tulee vuokraajan markkinat jotka näkyy vuokratasoissa - viiveellä toki, riippuen soppareista).

 

 

 

19.8.2014 - 11:51

hode

+84
Liittynyt:
19.7.2014
Viestejä:
349

Onko Helsingin yliopistoa vielä olemassa. Luulin että on vain Aalto-yliopisto ..no toisaalta omista TKK-opinnoista jo reilusti toistakymmentä vuotta joten ei ole tullut seurattua.

20.8.2014 - 12:36

Aki Pyysing

OP
+13706
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7050

Jännä homma. Suomalaiset luottavat omaan talouteensa, mutta eivät Suomen talouteen.
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomalaiset+luottavat+vahvasti+omaan+…

Nämähän periaatteessa ovat hyvinkin riippuvaisia toisistaan. Mie tulkitsen kuluttajilla on rahaa ja hyviä näkymiä, ja suhtautuvat valtiontalouteen realistisesti. Toki valtiontalouden sakkaaminen sitten syö lopulta myös kuluttajilta sekä rahaa että näkymiä.

Optimisti ajattelee, että jos valtiontalous esim. jollain ufojen elektroniikkatilauksella vähän kohentuisi, olisivat kuluttajat valmiita kuluttamaan.

Pessimisti ajattelee kuluttajien olevan ylioptimistisia omien näkymiensä suhteen.

Tästä voisi vetää senkin johtopäätöksen, että oli maamme köyhä, mutta ei enää.

Etsin viisi minuuttia varsinaista tutkimusta tarkastellakseni paremmin, mutta en löytänyt. Onko joku ahkerampi?

20.8.2014 - 15:26

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Oma talous tunnetaan ja indikaattori on jotenkuten luotettava. Käsitys Suomen taloudesta heiluu uutisten mukana. Sillä ei ole juuri mitään merkitystä.

30.8.2014 - 21:50

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Kuluneen viikon kaksi keskeistä tilastoa:

The US economy’s second quarter bounce was stronger than previously thought, with the official annualised growth estimate increased from 4 per cent to 4.2 per cent.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/53179af4-2eb5-11e4-afe4-00144feabdc0.htm…

Consumer prices in the eurozone rose just 0.3 per cent this month compared with the same time last year, according to estimates from the European Commission on Friday. That is down from 0.4 per cent in July and 0.5 per cent in June, marking the lowest rate since October 2009. 

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/8f46dc98-2f8b-11e4-a79c-00144feabdc0.htm…

Tästä seuraa:

-USD vahvistuu suhteessa euroon

-EKP aloittanee QE:n. Tähän on jo palkattu Blackrock konsultiksi.

Deflaatio on pahinta rauhanaikaista myrkkyä velkaisille ja alijäämäisille eurotalouksille. Velkojen nimellisarvo kasvaa. Hintojen laskuodotusten takia kysyntä alenee. Kierre syntyy herkästi ja sitä on erittäi vaikea katkaista. Ainakin ampumatta yli eli hyperinflaatioon.

USA-riippuvaiset osakkeet ovat hottia ja euroalueen kotimaisesta kysynnästä riipppuvat heikkoja.  

PS.  USA:n pörssit ovat maanantaina kiinni.

2.9.2014 - 12:35

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Aina kun pitkäaikainen pariteetti rikkoutuu isolla markkinalla, kannattaa kiinnittää asiaan huomiota. Esim. 2007 syksyllä vakuudettomat ja vakuudelliset pankkien väliset luotot. Ja nyt tämä:

http://im.ft-static.com/content/images/7e5948d4-316c-11e4-b2fd-00144fea…

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/5cf2601a-2f99-11e4-83e4-00144feabdc0.htm…

Jos ja kun Saksa, Italia ja Ranska, ja näistä erityisesti tämän kesän Saksa, äkkihidastus jää vähänkään pysyväksi, niin voimme nähdä kunnon dollarirallin. Ostin juuri dollareita itse. Varmaan Lockheedia tänään niillä.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/697feb98-31b2-11e4-b377-00144feabdc0.htm…

Edit: siis northropia. Menee nuo a in a sekaisin. Kannattaa kutsua jokaista honeyksi tai kullaksi ja valttaa nimia. +ev

2.9.2014 - 12:23

Aki Pyysing

OP
+13706
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7050

Financial Timesista saa muuten kahdeksan täyttä artikkelia kuussa rekisteröitymällä maksutta. Jos lukee kahdeksan artikkelia kuussa enemmän FT:tä kuin aikaisemmin, sivistyy merkittävästi. Miekin suosittelen lämpimästi.

2.9.2014 - 12:37

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Kuten sanottua, altaa 300 e vuosi kotiinkannettuna kuusi kertaa viikossa. Paras paivalehti, mihin kielitaitoni antaa myoden. Se tosin ei paljoa kerro

2.9.2014 - 19:50

hode

+84
Liittynyt:
19.7.2014
Viestejä:
349

Mielenkiintoisen kirjan arvostelu: this time its different....ja jälkiviisaus on aina osoittanut että not.... :) Kai se on jokiasen sukupolven yritettävä todistaa olevansa ylivertainen edellisiin nähden...

http://online.wsj.com/news/articles/SB100014240527487032980045744590016…

 

Toinen uutisartikkeli...luulin jo että ollaan oltu enemmän tai vähemmän taantumassa pitkään...ainakin suomessa..about 5-6 vuotta..tosin osakerallia se ei ole estänyt...

 

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/09/02/valitettavasti-eurooppaan…

 

2.9.2014 - 21:25

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Saksan BKT on selvästi finanssikriisiä edeltävää aikaa korkeammalla tasolla ja kasvu on muutenkin ollut melko vahvaa Saksassa. Siten Euroopan taantuma tosiaan tulee vasta nyt jos ja kun tulee. Suomi on taantunut lähes koko ajan ja regressoituu itäiseen tundraan luultavasti jatkossakin. 

Germany is still doing well. With forecast 1.5 per cent growth this year, German GDP by the end of 2014 is predicted to be 10 per cent bigger than before the 2008-9 global financial crisis. That is short of the US on a projected 13 per cent, but far ahead of the rest of the EU, where output languishes below 2008 levels.

 

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/10a7e2b0-2d15-11e4-8105-00144feabdc0.htm…

 

 

3.9.2014 - 21:05

hode

+84
Liittynyt:
19.7.2014
Viestejä:
349

Taisi Seppo Räty olla väärässä silloin 1993 kun totesi että Saksa on paska maa....tai ehkä se oli silloin 1993 ... :D

3.9.2014 - 21:31

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Itävalta ei ole Saksa, mutta riittävästi. Jos bisse, billu, bokeri, baari, baana ja burtava kiinnostaa, niin Saksa on ihan nuts maa.

4.10.2014 - 11:55

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

USA:n työllisyysluvut olivat erinomaiset (248k ja 5,9 %). Tämä on keskeinen indikaattori nyt, kun FED:n kiristävän rahapolitiikan aloitus on sidottu erityisesti työllisyyteen, joka siis parani yli odotusten. Työhön osallistuneiden määrä kuitenkin on matala ja ostovoima mataa. Työllisyyden muutos ei siis suoraan elvytä toivotulla tavalla kotimaista kysyntää, joka USA:ssa on kaikki kaikessa. Aivan yksiselitteinen bull-signaali em. luvut eivät siis ole. Mutta toki hyvään suuntaan. Torstain EKP-pettymys otettiin takaisin sekä osakkeissa että USD:ssä. Kiitän.

5.10.2014 - 08:20

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

USA:n tuoreimmat työllisyysluvut sisälsivät odotetun palkkasumman heikkouden, mikä on trendi (tässä ei uusimpia mukana):

Työllisyys siis on parantanut valtavasti finanssikriisin jälkeen, USA:n BKT on selvästi ylempänä, mutta palkkojen ostovoima ei kasva. Tämä on huono asia kotimaiselle kysynnälle, mutta toisaalta loistava asia yritysten voitoille, sillä pääomakorvausten osuus BKT:sta kasvaa.

Kyseessä on olennaisesti keskiluokan kurjistumistrendi ja yritysten voittojen kohentumistrendi. Työläinen, joka ei säästä osakkeisiin, ampuu itseään jalkaan. Vain kansankapitalismi voi ylläpitää keskiluokan ostovoimaa länsimaissa. Ja mitä tekevät suomalaiset...

Suomalaisten nettovarallisuus oli vuonna 2009 keskimäärin 162 000 euroa, kun euromaiden keskiarvo oli 231 000 euroa. Vaikka Suomessa on paljon omistusasuntoja, velattomien omistusasujien osuudella mitaten Suomi oli euromaiden alempaa keskitasoa kreikkalaisten, portugalilaisten ja slovenialaisten tasolla.

Kotitalouksien sijoitusvarallisuus oli mediaaniltaan  7 400 euroa, kun euromaissa mediaani oli 11 400 euroa.

Sijoitusvarallisuus on keskittynyt  ylimmälle tuloluokalle.  Vuonna 2009 ylimmällä viidellä prosentilla oli hallussaan 71 prosenttia kaikista pörssiosakkeista. Pörssiosakkeita ja rahastosijoituksia oli vain 39 prosentilla kotitalouksista.

http://www.talouselama.fi/uutiset/on+suomalainen+koyha+ja+siksi+jaa+kos…;

7.10.2014 - 19:42

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Saksan teollisuustuotanto sakkasi erittäin pahasti elokuussa, joskin yhdestä kuukaudesta ei paljoa kannata välittää varsinkin kun edellinen kuukausi oli erittäin hyvä. Kuitenkin iso käsi osoittaa alaspäin: IMF leikkasi globaalin BKT:n kasvuennustetta tälle vuodelle 3,6 %:sta 3,0 %:iin ja Kiinan sekä kulutus- että investointikysynnän hiipumisesta on vahvoja merkkejä.

7.10.2014 - 20:59

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Näin käy, kun lukee lehtiä, eikä sitten juuri muuta:

Yleisesti osakekurssit ovat säilyneet kohtuullisen hyvällä tasolla. Maailmantaloudessa on nähtävissä lyhyellä aikavälillä tiettyjä osakemarkkinoihin vaikuttavia riskitekijöitä, kuten Ukrainan tilanne, Syyrian tilanne ja Ebola-taudin tilanteen kehittyminen.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/balancen+listan+ykkoseksi+ensikertala…

Näillä ole paskaakaan väliä. Kiinan kasvun hidastuminen, USA:n nopeutuminen, EKP:n QE:n alku ja FED:n loppu. Siinä ovat tämän hetken merkittävät tekijät. 

12.10.2014 - 08:14

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Tyypillisesti suomalaisessa suhdannesyklissä viennin lasku johtaa melko nopeast työttömyyden nousuun ja kotimaisen kulutuksen vähenemiseen. 2008 alkanut lasku ei yllättävää kyllä juurikaan heikentänyt työllisyyttä tai kotimaista kysyntää. Tätä olen ihmetellyt jo viisi vuotta. Tärkein syy tähän on julkisen sektorin velkaantuminen, joka on kaatanut Suomen talouteen vuositasolla luiokkaa 10 mrd e velkarahaa vuosittain. Tämä on suoraan ylläpitänyt ainakin 200 000 työpaikkaa. Mutta erikoista on se, etteivät kotitaloudet ole reagoineet. Kotitalouksien velkaantuminen ja kulutus ovat vain jatkaneet kasvuaan ja edistäneet BKT:n kasvua (tai siis hidastaneet sen laskua) ja työllisyyttä. Tätä ovat edesauttaneet myös palkkojen nousu.

Tuoreimmat luvut tältä viioklta: palkkasumma kasvoi 0,7 % ja inflaatio on 1,1 %. Reaalinen ostovoima siis laskee ja uusien matalakorotussopimusten ja työllisyysnäkymien heikkouden takia luultavasti jatkossakin näin. Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan vain 197 000. Kuukaudessa piilotyöttömien määrä oli kuitenkin noussut 116 000:sta 149 000:een. Työnhaku ei vain kannata enää monelle. Työministeriön mukaan työttömiä oli 319 000 ja tukipalveluissa 117 000 e eli lähellä puolta miljoonaa.

Minun käsitykseni mukaan: 

1) kotitalouksien rationaalinen reaktio nykyiseen tilanteeseen olisi alkaa säästää eli odottaisin kotitalouksien velkaantumisen pysähtyvän

2) työttömien määrän pitäisi nousta rajusti. Kokonaiskysyntä on vuoden 2006 tasolla ja työn tuottavuus syö vuosittain prosentin pari työvoiman kysynnästä. Suomessa pitäisi olla satoja tuhansia työttömiä enemmän em. faktojen perusteella

3) julkisen sektori joutuisi kohdista 1) ja 2) entistä syvempiin ongelmiin ja rajuihin leikkauksiin ja veronkorotuksiin, jotka ruokkisivat entisestään lamaa

4) asuntojen hintojen tulisi laskea rajusti 

Jos näin ei taaskaan käy, niin sitten pitää päivitellä käsityksiään.

 

 

13.10.2014 - 12:24

PikkuPro

+6138
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2908

Metamakroilua, ei ehkä dataa mutta laitan tänne kun en osuvampaa keksi:

http://www.hs.fi/talous/a1413082003971?jako=d4ea89ee8724c6286eea63491a9…

Toimittaja tuntuu värittävän omiaan (ei puhu Perikadosta) mutta imo lukemisen arvoinen juttu.

Moyon silmissä länsimaista on tullut jähmeitä, uudistuskyvyttömiä velkamöhkäleitä. Ne ovat kärsineet pitkään heikosta talouskasvusta, korkeasta työttömyydestä ja kasvavasta eriarvoisuudesta.

"Kaikki paha juontuu politiikan lyhytnäköisyydestä. Ekonomistina uskon, että kun talous on kunnossa, politiikkakin toimii. Poliitikon näkövinkkeli on toinen: voittava poliitikko on sellainen, joka tulee valituksi", Moyo sanoo.

Ongelmien ytimessä on kannustinjärjestelmä, jonka myötä poliitikot tekevät itselleen rationaalisia, mutta kestävän kasvun kannalta vääriä päätöksiä.

Moyo on hyvin pessimistinen. Väestökehitys, sosiaalisen liikkuvuuden romahdus, teknologinen muutos ja luonnonvarojen hupeneminen tekevät nykytilanteesta jotain paljon normaalia suhdannekriisiä pahempaa.

"Näyttää siltä, että elintaso tulee heikkenemään dramaattisesti, erityisesti länsimaissa."

 

Mitä elintasoon tulee niin musta ei kylläkään tarvitse olla kovin pessimistinen vaikka elintason laskua laänsimaihin ennakoi: ihmisten elinkaari on valitettavasti liian lyhyt helposti hiffaamaan, millainen poikkeuksellinen Jouluaika 1960-2007 on Länsimaissa ollut. Jos ja kun osalla ihmisistä on ajatus, että elintason nousun on "luonnollista" jatkua samoin maailman tappiin niin imo kyseessä aika hupsu ajatus. 

13.10.2014 - 17:10

Ilkka

+91
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
57

"Ongelmien ytimessä on kannustinjärjestelmä, jonka myötä poliitikot tekevät itselleen rationaalisia, mutta kestävän kasvun kannalta vääriä päätöksiä."

This. Lause sopii moneen muuhunkin paikkaan korvaamalla sana "poliitikot" jollain muulla.

13.10.2014 - 17:12

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Nyt vain unohtuu se, että poliitikot ovat kansan valitsemia ja Suomen kansa on antanut valitulle linjalle vuodesta, ja vuosikymmenestä, toiseen laajan tukensa. 

13.10.2014 - 17:15

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Mitä elintasoon tulee niin musta ei kylläkään tarvitse olla kovin pessimistinen vaikka elintason laskua laänsimaihin ennakoi: ihmisten elinkaari on valitettavasti liian lyhyt helposti hiffaamaan, millainen poikkeuksellinen Jouluaika 1960-2007 on Länsimaissa ollut. Jos ja kun osalla ihmisistä on ajatus, että elintason nousun on "luonnollista" jatkua samoin maailman tappiin niin imo kyseessä aika hupsu ajatus. 

Sinulla on nyt sosiaalipoliitikkona reaaliteetit pahasti hukassa. Koeta ajatella asiaa niin, että merkittävä osa suomalaisista, vaikka kolmasosa, putoaisi Suomessa sosiaaliturvan ulkopuolelle tavalla, jolla sinä olisit (ilman omaisuutta) USA:ssa ILMAN sairasvakuutusta. Sitten mieti vielä siihen koulutus päälle (jota ei vissiin ole kokeillut vielä lainkaan lapsillesi, mutta tervetuloa 20ke/vuosi peruskoulumaksujen maailmaan ilman tippaakaan luksusta, per lapsi siis). Demokratiassa tällainen tila ei kauaa kestä, jos siihen päädytään äkkiäseltään. Tulee 1930-luvun toisinto poliittisesti. Silloin oli hyvin samankaltaiset pelot, jotka ajoivat keskiluokan tukemaan fasismia ja työväenluokan kommunismia. 

14.10.2014 - 12:01

hode

+84
Liittynyt:
19.7.2014
Viestejä:
349

Inderesin anaali nostaa nyt esille sen mistä täälläkin on keskusteltu. Eli taivaanrannalla olevat tummat pilvet. Nousuhumalaa seuraa krapula. Aina. Tasoittavat voivat siirtää kankkusta, mutta eivät estä vääjäämätöntä.Joku krapula tulee tai maksa sanoo poks kun tasoittava muuttuu jokapäiväiseksi tissutteluksi.  Itku pitkästä ilosta. Itse taisin juurikin tehdä emämunauksen ja tulla mukaan bileisiin juuri kun valomerkki on tulossa. No lohduttaudun sillä että salkku on pitkän tähtäimen salkku ja salkussa on hyviä yhtiöitä. Se lohduttaa. Vähän. Nyt sitten keräämään ostokassaa sille hetkelle kun maailma romahtaa ja pääsee taas ostolaidalle.

Inderesin anaali taas ei kerro että mikä on hänen oma näkemyksensä ja mitä aikoo sen pohjalta tehdä. :)  Pitäisikö myydä omistuksen ja rakentaa ostokassa. Minulla se vaan tarkoittaisi tappiolla myymistä.Se on aina henkisesti vaikea paikka. :)

http://www.kauppalehti.fi/omaraha/oksaharju+this+time+is+different/2014…

 

And no this time its not different...taaskaan.

14.10.2014 - 12:07

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

ajattele vuosikymmenissä ja sijoita sen mukaisesti. kulutus sitten erikseen ja lyhyen tähtäimen mukaisesti, jottei elämästä tule pelkkää grindia. hyviä päätöksiä yksi kerrallaan. moni +ev-päätös ei koskaan ehdi elämän aikana realisoitua, mutta kannattaa tehdä silti.

 

14.10.2014 - 15:20

hode

+84
Liittynyt:
19.7.2014
Viestejä:
349

Erittäin hyvä huomio. Hitlerin nousu valtaan olisi ollut mahdottomuus ellei Saksassa olisi ollut 1. maailmansodan ja sitä seuranneen hyperinflaation jäljiltä sekäö taloudellinnen että poliittinen kaaos. Siksi uskon että länsimainen kapitalismiin ja vapaaseen markkinatalouteen nojaava demokratia tulee romahtamaan aivan kuten kävi antiikin roomalle n. 1500 vuotta sitten. Länsimaissa elintaso tulee laskemaan. Kun keskiluokka katoaa ja jäljellä on 1%, joka omistaa 99% kaikesta ja loput 99% taantuu kohti kurjuutta niin voitte olla varma että poliittiset ja taloudelliset järjestelmät menevät uusiksi ja vallankumouksia tulee. Näin kävi 1910-luvun venäjälläkin.

Rooman valtakunta kesti tuhat vuotta ja sen tuhoutumiseen meni vuosisatoja. Länsimainen demokratia on samalla tiellä ellei se kykene uudistamaan itseään. Tällä vuosisadalla Aasia nousee yhdysvaltojen rinnalle geopolitiikan ja taloudellisen vaurauden navaksi.

Ylioppilasaineeni aihe oli "Ihmiskunta ennen, nyt ja tulevaisuudessa". Arvosanaksi se sai 98/100 ja aine julkaistiin etelä-saimaassa. Sovelsin siinä Rajiv Batran tutuksi tekemään sosiaalisen syklismin lakia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Social_Cycle#mediaviewer/File:Law_o…) . En muista tarkkaan mitä kirjoitin yli 20v sitten mutta edelleen nyt kuten silloinkin olemme syklin vaiheessa "rule-of-wealth". Seuraavaksi seuraa social upheaval. Tähän voi mennä kymmeniä tai jopa satoja vuosia. Malli oli alunperin kehitetty sivilisaation syklisen kehityksen selitykseksi ja kuvaamiseksi ja sen perustana sivilisaatiossa esiintyvät neljä sosiaalista luokkaa ja niiden kunkin vuorollaan tapahtuva dominointi syklista toiseen, ikuisesti. Mielenkiintoinen, kannattaa tustua.