Aloitetaanpas makrodataketju, johon postaillaan julkitulleita lukuja ja niiden mahdollisia vaikutuksia talouteen yleensä ja pörssikursseihin erityisesti.
Tänään tuli mm. euroalueen ja sen mukana Suomen toisen kvartaalin BKT ja USA:n viikottaiset työttömyyskorvaushakemusluvut.
Euroalueen BKT polki paikallaan http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/euroalueen+talous+polki+paikallaa…, eli BKT-muutos 0,0%, odotus +0,1%.
Tämä ei ole hyvä, koska jos mennään deflaatioon = hinnat laskee, talous jumittaa, on kyyti kylmää ja sieltä on vaikea päästä pois. Japanissa tätä on yritetty jo vuosikymmenten ajan..
Suomen BKT oli +0,1% vuodentakaiseen, eli paikallaan. Miinusmerkkinen vuosi tulee, ellei ihmeitä tapahdu. Loppuvuedesta Venäjän viennin ja turismin supistuminen hoitaa lukemat pakkaselle.
Tämä ei ole tosiaankaan hyvä. Valtion on joka tapauksessa pakko lopettaa housuihin kuseminen (=jatkuva velanotto) ennen pitkää, ja nollakasvun olosuhteissa se vaatii leikkauksia, jotka taas sitten leikkaavat kasvua.
Laitetaanpas viihteeksi ETLA:n ennuste vuoden takaa, jossa tämän vuoden BKT-kasvuksi betsataan 1,7%:a:
http://www.etla.fi/uutiset/27839/
Itse asiassa instituutioennustajista uskon Suomessa ETLA:n olevan eniten riippumaton ennusteissaan poliittisista paineista. Mutta ei nyt tällä kertaa ihan tule osumaan.
USA:n jätettiin viime viikolla 311.000 uutta työttömyyskorvaushakemusta, +21.000, analyytikkojen odotus 295.000.
Tämä toki marginaalinegatiivinen, mutta kyse on reippaasti heilahtelevasta viikkoluvusta. USA:ssa työttömyys on kuitenkin laskutrendissä.
Mikään näistä luvuista ei hirveästi markkinoita heilauttane. Vähän alle analyytikkojen odotusten, mutta saattoivat hyvin osua "markkinaodotuksiin", joka on eri asia kuin pukumiesten ennusteet. Markkinaodotusta ei tiedä kukaan, mutta sitä voi arvailla siinä missä lukujakin.