Alkuun kiitokset Akille, Daydratedille ja Tomi Haatajalle ja muille blogisteille. Hienoja kirjoituksia joista näkee (ehkä) erilaisten sijoittajien näkemyksen missä mennään.
Toisekseen en ole sijoittaja. Rahan ansaitseminen ei minua voisi vähempää kiinnostaa. Ennemmin minua kiinnostaa miten maailma makaa.
Kuten otsikosta voi päätellä, suhtaudun kriittisesti nykyiseen rahajärjestelmään. Rivien välistä olen ollut lukevinani että sijoitustiedon väellä on todellakin tieto mitä raha on, kuka sen luo ja miten se nykymuodossaan muokkaa yhteiskuntia ja yksilöitä. Mutta kuten kaverini lauantaina sanoi kun kerroin että morkkis tulee paskanjauhamisesta, näyttäisi että kenelläkään ei kiinnosta millaisessa yhteiskunnassa elämme tai mihin me olemme menossa. Itsekkyys on kapitalismin voimavara ja luovuuden lähde mutta onko asia näin mustavalkoinen ja voisiko se olla hivenen toisin?
Lyhyesti rahasta koska kaikki te tiedätte mitä raha on (saa kumota, en ole kaikkitietävä): Raha on velkaa 97%:sti (noin) ja rahanluonti on yksityisten pankkien monopoli. Tätä ei kerrota julkisuudessa koskaan. Occypu Wall Street – liike perustui rahan velkaluonteen kritisointiin mutta koska kukaan ei kuollut ja QE:t toisensa jälkeen tekivät taloudesta taas ”vakaan”, liike ei saanut juurikaan huomiota. Nyt varmaan 90% tän kirjoituksen lukijoista lopettavat lukemisen ja kirjoittavat ”saatanan trolli”. Mut älkää huoliko, en ole ihan varma onko talouden ongelmat, yhteiskuntien ja yksilöiden eriarvoistuminen pelkästään sen syy että rahan luonti on yksityistetty. Voisiko mikään valtio tai instituutio tehdä tätä paremmin kuin ns. kapitalistinen pankkijärjestelmä ilman että ajaisi omaa etuansa. Ehkä, ehkä ei. En tiedä.
Antaisitteko rahanluontioikeuden Akille tai Dharmalla? Minä en. Molemmilla on niin jyrkät mielipiteet että tällainen rahanluontioikeus loisi luultavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Daydrader tai Tomi Haataja. Antaisittekko heille? Pahoittelen että nimeän henkilöitä koska ongelma (jos sitä on) ei riipu henkilöistä vaan järjestelmästä.
Kommunismia ei olla toteutettu missään niinkuin sen kuuluisi Karl Marx:in mukaan olla ja se ei toimi vaikka kuinka Karl vakuuttaisi ellei kaikilla olisi kaikkea mitä ikinä he haluavatkaan. Utopia.
Anarkismi ei toimi koska ihmisten välillä on vuorovaikutteisuutta. Lähes kaikki mitä teemme vaikuttaa toisiin ihmisiin ja vapaa yksilön toiminta haittaa toisen vapautta toimia niinkuin haluaa.
Kapitalismi on siis paras? Ja ainoa? Idealtaan toimivin mutta vaatisi ihmisiltä täydellistä ymmärrystä mikä on yksilölle ja yhteisölle parasta. Jos peliteoreettisesti ajattelee, yksilön liiallinen korostaminen johtaa yhteisön tuhoon. Ja toisinpäin.
Ismit ovat kuin uskonto. Kvanttimekaniika sai jopa Einsteinin myöntymään että Jumala heittää noppaa. Sumea logiikka toimii tietokoneissa ja talon lämmittämisessä sopivan mukavaksi. Miksi siis pitää luulla että yhteiskuntamme tulisi täydelliseksi jonkin ääripää-ismin toimesta?
Nykyinen velkarahaan perustuva kapitalIISMI on juuri sellaista ääriajattelua jolla en näe tulevaisuutta. Mitä jos elämän ja kehityksen perusedellytykset – ravinto, koulutus, terveys ja raha – olisivat demokraattisempia? Eivät yhden ismin alaisuudessa?
Olen laittanut paljon kysymysmerkkejä – tietoisesti. Oma näkemykseni on että jokainen on kommunisti, kapitalisti ja anarkisti mutta ei täydellisesti mitään näistä. Kvanttimekaniikka ja sumea logiikka toimii myös makro-tasolla (näin kuvainnollisesti). Jos yksilöiden jakaumasta (mitä demokratian kuuluisikin olla) muodostuisi täydellinen (mitä ei voi olla) yhteiskunta, olisin tyytyväinen.
Tiedän todellakin että täällä on ”yhteiskunnan eliitti” tai ainakin tiedän ilman lainausmerkkejä että täällä on keskimäärin fiksumpia ihmisiä. Kiinnostaako teitä muuttaa järjestelmää joka palvelee vain fiksuimpia vai ei, sitä en tiedä. Omista saavutetuista eduistaan on hyvin vaikea luopua.
Vaikka en ole minkään puolueen kannattaja, kultainen keskitie ja rahanluonnin demokratisointi ainakin osittain saattaisi sittenkin olla paras kaikkien kannalta. Toki lyhytnäköinen itsekkyys mikä nyt on voimissaan sopii hard core kapitalisteille. Mut toivottavasti hard core kapitalisteillakin on lapsia, vaimoja, aviomiehiä tai koiria joista välittää jolloin he ainakin osittain ovat sosialisteja ja pyörä jonka nimi oli Jussi...