Hei,
Alaikäinen sai äskettäin perinnöstä luopumisen takia käteistä verojen jälkeen n. 100 teu. Mitä mieltä, jos hänelle perustettaisi Oy, johon osakkeet ja rahastot hankittaisi, kun lunastustavoite olisi hänen aikuisiässä, eli vähintään kymmenen vuoden päässä?
Alaikäisellä voi olla Oy PRH:n mukaisesti (PRH - Kaupparekisteri - Alaikäinen ja yritystoiminta):
Alaikäinen osakeyhtiössä
Alaikäinen eli alle 18-vuotias voi olla osakeyhtiön osakkeenmerkitsijä ja perustamissopimuksen allekirjoittaja seuraavissa tilanteissa:
-Omat työansiot: Alaikäinen voi itse merkitä osakkeet silloin, kun hän maksaa merkintähinnan omilla työansioillaan.
-Lahjoitustilanne, ei käytetä alaikäisen omia työansioita: Edunvalvojat merkitsevät osakkeet alaikäisen puolesta.
-Edunvalvojat merkitsevät osakkeita alaikäisen omaisuudella: merkintään tarvitaan holhousviranomaisena toimivan Digi- ja väestötietoviraston (DVV) lupa.
-Edunvalvoja on itse osakeyhtiön perustamissopimuksen allekirjoittaja tai hallituksen jäsen: edunvalvojan täytyy hakea holhousviranomaiselta (DVV) edunvalvojan sijaisen määräys. Sijainen merkitsee osakkeet alaikäisen puolesta.
-Edunvalvoja hankkii alaikäisen puolesta osakkeita, jotka oikeuttavat hallitsemaan huoneistoja: merkintään tarvitaan holhousviranomaisen (DVV) lupa.
Huomio! Alaikäinen ei voi olla hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja.
Helpointa olisi edellä mainitun perusteella, että vanhemmat perustaa Oy:n ja merkkaa osakkeet, koska DVV:ssa menee aikaa lupien kanssa, jos alaikäinen maksaisi Oy:n perustamisen. Perustamistoimien (ml. pankkitili avaus, LEI-tunnus) jälkeen edunsaajaksi vaihdetaan alaikäinen. Nähdäkseni, jos alaikäinen lainaa rahat omalle Oy:lle, se vaatinee DVV-luvan?
Miten Oy:ssä rahastojen verotus, eli meneekö voitollinen myynti niin, että Oy maksaa tuloksestaan verot, jos sitä sattuu jäämään kulujen jälkeen?
Tiivistettynä: jos alaikäinen voisi sijoittaa Oy:n kautta ja kerryttää omaisuutta tulevan 10-15 vuoden aikana arvonnousuina (esim. 200-300 teu nettovarallisuuteen), niin olisiko mielekäs yhtälö, että hän aikuisena voisi nostaa 8 %:a nettovarallisuudesta vuosittain kuin se, että hän olisi yksityissijoittajan 30-34 %:n verotuksella? Tämä lienee tulevan palkkatyönkin takia parempi tapa ottaa aikanaan rahaa ulos? Huomiona tietty, että kulut (pankkitili, kirjanpito) saadaan kohtuullisiksi tulevan 10 vuoden aikana.
Toinen asia: osalla perheiden sijoitusyhtiöistä, joissa vanhemmat ovat mukana osakkaina näkee, että on kaksi eri osakesarjaa, esim. A-sarjan 4 osaketta ja B-sarjan osakkeet 96 osakkeen määrällä sekä eri oikeuksilla. Tällä ilmeisesti saadaan järkevä perintöverotus?