Kolumnit

Tuloskauden satoa — positiiviset yllätykset harvassa

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Suurin osa Helsingin pörssin suurista yhtiöistä on raportoinut tuloksensa. Tulokset eivät ole olleet mairittelevia. Vain seitsemän 29:stä yhtiöstä on päässyt tulosraportin julkaisupäivänä positiiviseen tuottoon. Keskimäärin yhtiöiden tuotto on ollut osaripäivänä -3%. En tule lähiajoilta mieleen ihan näin heikkoa katsauskautta. Tämä on siinä mielessä vähän huolestuttavaa, että Helsingin pörssi on ollut alkuvuonna yksi vahvimmista pörsseistä ja on osingot huomioiden tuottanut 13 %. 

Alla on yhtiöiden ensimmäisen päivän tulosreaktioita prosentteina:

Median näkemykset yhtiöiden tuloksista ovat usein ihan eri maata kuin sijoittajien. Yleensä lehdissä tuloksia vertaillaan viime vuoteen tai kertaluonteisista eristä putsaamattomia tuloksia odotuksiin, jotka ottavat kertaluonteiset erät huomioon. Turhan usein siis vertaillaan joko lyhyellä aikavälillä epärelevanttia asiaa tai sitten omenoita ja appelsiinejä. Jos tekisin kauppoja sanomalehtien otsikoiden mukaan, olisin hävinnyt rutkasti rahaa osakkeita ostaessa ja myydessä.

Parhaiten osakkeista ovat nousseet Orion, Outokumpu ja YIT. Niille on olut yhteistä, että osakkeiden kurssit ovat laskeneet viime vuosien aikana roppakaupalla. Sen sijaan seitsemän eniten tippuneen yhtiön kurssit olivat viimeisen vuoden aikana nousseet. Alatko jo hahmottamaan, mistä on kyse?

Kun käyn kauppaa osavuosikatsausten aikaan, olen erityisen kiinnostunut kahdenlaisista tapauksista:

1. Osake on noussut joko todella reilusti tai selittämättömästi viime aikoina, mutta tulos on odotusten mukainen tai jopa pettymys. (Oiva shorttipaikka)

2. Osake on laskenut viime aikoina reilusti, mutta osavuosikatsaus on odotusten mukainen tai jopa positiivinen yllätys. (Hyvä ostopaikka)

Monet suurimmista voitoistani tällä tuloskaudella perustuvat näihin kahteen kategoriaan, vaikkei suurin osa tulosjulkistajista niihin kuulu. Melko usein hyvin kehittyneet yhtiöt julkaisevat ”yllättävän” hyviä osavuosikatsauksia ja heikommin kehittyneet yhtiöt ”yllättävän” heikkoja osavuosikatsauksia. Suuriin liikkeisiin tarvitaan siis todellista yllätyksellisyyttä.

Tämä ei todellakaan ole valjennut medialle, mutta myös monella salkunhoitajalla ja analyytikolla on vaikeuksia ymmärtää, etteivät todelliset odotukset välttämättä ole niitä analyytikkojen odotuksia. Ne antavat hyvää osviittaa, mutta niitä on vähän suhteutettava osakkeen sentimenttiin. Toki kukaan ei voi tietää, mitä muut sijoittajat tarkalleen odottavat, mikä voi toki johtaa erikoisenkin näköisiin kurssikehityksiin.

Käyn seuraavassa muutamia yksittäisten yhtiöiden osavuosikatsauksia ja tulkintojani niistä läpi:

Stora Enso

Monen mielestä suunnilleen odotusten mukaisen osavuosikatsauksen julkistaneen metsäfirman ei olisi pitänyt laskea 14 prosenttia. Inderesin analyytikko jopa kertoi, ettei osannut löytää syytä perjantain kurssiromahdukselle. No minä löysin. Shorttasin osaketta heti avauksesta ja tein sillä kelpo voiton. Se syy löytyy seuraavan neljänneksen heikosta ohjauksesta ja alla olevasta osakekurssin kahden vuoden kuvaajasta.

Eli kun osake nousee 130% kahdessa vuodessa, on totuttu jo tulosylityksiin. Kun sellun ja tuotteiden positiivinen hintakehitys on kaikille sijoittajille tiedossa ja kurssi on vielä tänäkin vuonna noussut melkein 30 %, on todennäköistä, että melkein kaikki ovat hyvin optimisteja osakkeesta. Metsäyhtiöiltä odotetaan jo, että ne ylittävät odotukset joka kerta. Kun koko vuoden ennusteita joudutaankin pitkästä aikaa laskemaan, alkaa osa sijoittajista huolestua. Alkaako sykli lähenemään loppuaan ja tuloshuiput ovatkin jo tässä?

Se ei toki tarkoita, etteikö osake voisi vielä lähteä uuteen uljaaseen nousuun. Muttei melko reilunkaan korjauksen pitäisi varsinaisesti ketään ihmetyttää.  Ulkomaiset sijoittajat ampuvat ensin ja kysyvät kysymyksensä vasta myöhemmin.

Kesko

Tätä osaketta olin jo etukäteen shorttina. Osake oli noussut 30 % ilman, että sen tulosodotukset olisivat nousseet alkuvuoden aikana. Ulkomaisiin rahastoihin on saattanut tulla pääomaa lisää, joten osaketta on vain pakko ollut ostaa. Kun tulos pettää edes vähän, on vaikea näin korkealla hinnalla löytää ostajia. Moni kotimainen sijoittaja on myynyt jo kymmenen euroa halvemmalla hinnalla, koska Keskon arvostustaso on noussut turhan korkeaksi. Vaikka tulos petti vain muutamilla miljoonilla euroilla, oli melko helppo ennustaa mitä tapahtuu.

Käytän aika paljon välittäjästatistiikkaa hyödykseni. Seuraavassa kuvaajassa näkyy alkuvuoden ulkomaisista anonymiteetin takana olevista pankeista tulevat pääomavirrat tuhansissa osakkeissa:

Ulkomaiset sijoittajat ovat netto-ostaneet 2,3 miljoonaa Keskon osaketta alkuvuonna. Tämä 3,4 % koko B-osakkeen osakekannasta. Ulkomaisilla sijoittajilla on siis ollut vahvan positiivinen näkemys Keskosta. Tällaisessa tilanteessa pienikin pettymys johtaa helposti yli 10 % osakekurssin korjausliikkeeseen.

Orion

Orionin tilanne oli täysin päinvastainen. Se oli laskenut reilussa vuodessa lähes 60 %. Ja ei niin yllättävästi ulkomaiset sijoittajat ovat olleet myyntipuolella.

Nyt kun tulos oli vähän odotettua parempi ja lääkekehityksessä ei tullut takaiskuja, kurssi nousi melko pieneenkin tulosylitykseen 17 % kolmessa päivässä. Itselleni tämä tarkoitti lähes 25 tuhannen euron voittoja.

Kun spekuloijat tuntuvat kaikki olevan samassa veneessä, kannattaa usein pompata vastavirtaan.

Alla olevasta kuvaajasta näkyy, kuinka Orion on myyty monen vuoden pohjiinsa juuri ennen tulosta. Tästä tilanteesta mikä tahansa valon pilkahdus saa helposti aikaan kurssirallin:

Sama tapahtui YIT:n kohdalla. Yhtiön tulos oli odotuksia heikompi, mutta osakekurssi nousi 6 %. Ulkomailta oli osaketta myyty viimeiset kolme kuukautta hirveällä vimmalla, joten helpotusralli ei ollut ainakaan omasta mielestäni mitenkään omituista.

Eivät osakekurssit aina käyttäydy rationaalisesti, tai varsinkaan juuri minun toiveiden mukaan. Riittää kun saa odotusarvoisesti edun puolelleen ja toistaa harjoituksen riittävän monta kertaa. Kaupankäynti osavuosikatsausten aikaan vaatii tietysti tarkempaa analyysiä kuin mitä näissä esimerkkitapauksissa on käyty läpi. Tarkemman analyysin päätarkoitus on kuitenkin auttaa löytämään tämänkaltaisia tilanteita nopeasti ja välttää pahimmat sudenkuopat.

Suurten yhtiöiden tuloskausi alkaa kääntyä ehtoopuolelle, mutta pienyhtiöissä kekkerit ovat vasta aluillaan. Pitkäaikaisen sijoittajan kannattaa nämä ajat istua pitkälti vain käsiensä päällä. Toki, jos tulospettymys aiheuttaa oman sijoitusteesin mitätöitymisen, on usein hyvä myydä mieluummin nopeammin kuin hitaammin.

Keskustele tekstistä ja muista mielenpäällisistä Daytraderin blogissa.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää