Artikkelit

Fondia Q1/25: Myrsky jatkuu ja vastatuulta on luvassa myös jatkossa

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Miten asiat ovat kehittyneet edellisestä päivityksestä?

Fondian alamäki vain jyrkkenee. Viimeisen 12kk liikevaihto on jatkanut laskussa ja neljänneksen liikevaihto laski jopa 9 %. Käyttökatetta tehtiin neljänneksellä enää 0,1 miljoonaa, eli 50 – 149t euroa. Liikevoittoa -0,1 miljoonaa, eli tappiota tuli 149 – 50t euroa. Voisiko raportin laatijalle ehdottaa, että siirretään pilkun paikkaa ja aletaan kertoa tuhansista myös näissä liiketoimintapäivityksissä?

Markkina-arvosta on lähtenyt kodikas 10 % ja omien ostoja ei olla käynnistetty uudestaan ainakaan toistaiseksi. Jos yhtiö oikeasti uskoo käänteeseen niin osinkoa vaan tauolle ja kättä alle. Mutta näin ei Suomessa tietenkään tehdä, tai sitten yhtiöön ei uskota, sillä osinkoa jaettiin 30 senttiä tai 1,1m euroa. Tämä on kriisiyhtiölle tietysti turvallisempi tapa jakaa mitä jaettavissa on. Menetinhän itsekin uskoni Fondiaan jo edellisen neljänneksen jälkeen ja luovuin osakkeista.

Kuva

Ajatuksia raportista

Pikkuyhtiöiden ei tarvitsisi raportoida kuin puolivuosittain, mutta Fondia antaa jotain tietoja myös Q1 ja Q3 jälkeen. Tietoa annetaan kuitenkin aika maltillisesti, alla on käytännössä kaikki mitä raportista saa irti. Joka ikinen rivi kehittyi väärään suuntaan. Tai ehkäpä yt-neuvotteluita käyneelle yhtiölle työntekijämäärän pieneneminen on muutos oikeaan suuntaan. Kuten edelliselläkin kerralla totesin, ei liikevaihtoa kuitenkaan saada kasvuun henkilöstöä vähentämällä ja yhteistä tiimihenkeä nakertamalla. Pakkoraossa todennäköisesti silti oikea toimenpide sopeuttamaan kuluja oikeammalle tasolle.

Kuten alta näkee, Fondian oikaistut kannattavuusluvut ovat noin 300t euroa korkeammalla. Suomessa annetaan läksiäislahjoja ulostetuille ex-kollegoille ja tämä liittynee siihen. Jos näin, oikaistut luvut antavat paremman kuvan yhtiön tuloskunnosta.

En tiedä miten tarkkaan Fondian asiakkaat tilannetta seuraavat, mutta itselläni ainakin heräisi pieni huoli maksamieni palveluiden laadusta ja resurssien riittävyydestä. Tosin todennäköisesti resurssipula on hoitanut itsensä tarpeeksi monen asiakkaan jo äänestettyä jaloillaan.

Todella harmi, että Fondia on ajautunut näin ahtaalle, mutta helppoa tietä ulos ei vaan näy. Kierrettä hankaloittaa se, että parhaat fondiaanit voivat käytännössä koska vaan pakata kimpsunsa, laittaa kilpailijan pystyyn ja houkutella parhaat tiimikaverit mukaan. Ja näinhän Fondialle on historiassa käynytkin.

Kuva

Ohjeistus:

Fondia keskittyy vuonna 2025 kannattavuuden parantamiseen. Markkinatilanne jatkuu epävarmana ja tämä vaikuttaa heikentävästi mahdollisuuksiin arvioida lakipalveluiden kysyntää ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Opiskeluaikoina kävin usein baarin jälkeen halpapizzeriassa. Sieltä on jäänyt vitsiksi:

  • Myyjä: ”Valkosipulia?”
  • Minä: ”Kyllä, kiitos.”
  • Myyjä: ”Ei ole!”

Eikä ole ohjeistustakaan Fondialla. Yhtiö nimittääkin tätä näkymiksi eikä ohjeistukseksi. Eipä tosin ole kummoisesti näkymiäkään. Ainut asia mihin on keskitytty on mennyt sekin väärään suuntaan, vaikka oikaisisi lukuja.

Virkaatekevän toimitusjohtajan Timo Lapin katsaus

Suomen liikevaihto laski katsauskaudella 13,4 % vertailukauteen nähden ja pääosin laskun taustalla olivat tammikuussa päättyneiden muutosneuvotteluiden vaikutukset.

Porukkaa on lähtenyt vuoden takaiseen verrattuna kyllä 13 %, mutta ennen muutosneuvotteluiden alkamista tästä lähti jo osa. Eli oikeasti liikevaihto on sukeltanut Suomessa enemmän, kuin mitä porukkaa on potkittu pois. Ja tämä on käynyt pelottavan nopeasti.

Ruotsissa liikevaihtomme kasvoi jo 3,4 % ja Baltiassa kasvu jatkui ja oli 5,6 % vertailukauteen nähden.

Jotain toivon pilkahduksia ulkomailta onneksi. Baltia tosin on niin pientä, että sillä ei juurikaan ole vaikutusta konsernin lukuihin.

Strategiatyö saattaa johtaa aiemmin tiedotetun mukaisesti yhtiömme strategian ja keskipitkän aikavälin tavoitteiden tarkennukseen tai päivitykseen kuluvan tilikauden ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

No ei ole suuri yllätys. Yhtiö on tavoitellut 15 % vuotuista liikevaihdon kasvua (huom. edessä ei ole miinusmerkkiä) ja 15 % liikevoittomarginaalia. Nyt yhtiöllä on tuhannen euron paikka luoda hyvät tavoitteet ja sen jälkeen rakentaa johdon insentiivit sellaisiksi, että tavoitteisiin pääsemisestä (ja tietysti oikeaan suuntaan menemisestä portaittain) palkitaan ja muuten ei. Ihan turha yrittää syöttää sijoittajille tällaista tarinaa ja sitten palkita johtoa jostain vähemmästä. Mielenkiinnolla seuraan miten tämä rakennetaan.

Pettymystämme lievensi se, että toimintamme indikaattorit alkoivat kehittyä positiiviseen suuntaan katsauskauden lopussa.

Anteeksi jatkuva negatiivisuuteni, mutta tämä on kuultu nyt aika monta neljännestä putkeen. Alla täysin aiheeseen liittymätön kuva Teslan tulospuhelun pohjalta.

Kuva

Ajatuksia sijoittajapuhelusta

Lyhyessä katsauksessa käydään läpi pitkälti samat asiat, kuin toimitusjohtajan katsauksessa raportin tekstiversiossa. Timo Lapille kuitenkin pisteet suorapuheisuudesta ja ongelmien lausumisesta ääneen.

Kuva

Lappi sanoo, että Fondian sisäiset ennakoivat indikaattorit osoittavat liiketoiminnan kääntyneen paremmaksi Q1 lopussa. Lisäksi nyt on saatu viikkoa vaille kolmasosa toistakin neljännestä sisään, joten dataa on hieman enemmän kuin 31.3. Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia nämä indikaattorit ovat, jotta voisi arvioida onko tämä muillekin yhtiöille tyypillisiä korulauseita, vai oikeaa dataan perustuvaa näkökulmaa. Toivottavasti esimerkiksi Inderesin Juha kyselee näistä Q&A:ssa.

Ikävästi Lappi kertoo markkinan muuttuneen epävarmemmaksi myös Fondian markkinassa. Kauppasota on tullut uutena juttuna tapetille ja maalattiinko siitä jo seuraavaa syntipukkia Q2 heikkoudelle? Tullit ovat kaikilla tiedossa enkä ehkä odottanut mainintaa markkinan muutoksesta aiempaa epävarmemmaksi.

Lappi kertoo generatiivisen tekoälyn olevan yhtiölle paljon enemmän mahdollisuus kuin uhka. Kenties hetken näin. Jos kuitenkin miettii, millaista palvelua Fondia yhtiöille tarjoaa, niin koen tämän itse enemmän uhkana. Nythän yritykset palkkaavat Fondian ja saavat jonkun resurssin hoitamaan heidän lakiasioitaan. Miksei jatkossa palkata AI-agenttia? Luulen, että laki on yksi luonnollisimmista paikoista soveltaa tekoälyä, ja näen tämän jopa eksistentiaalisena uhkana Fondialle.

Q&A

Inderes-Juha kysyy muutosneuvotteluiden vaikutuksista. Ehkä tärkeimpänä asiana nousee se mitä osattiin odottaakin ja pelätä, eli potkittujen henkilöiden lisäksi on menetetty muutama sellainen henkilö, jotka olisi haluttu pitää. Nämä hyvät henkilöt ovat jatkossa hyvin todennäköisesti kilpailijoita.

Kauppasotien vaikutuksista kysymys. Ensimmäisenä tulee yritysjärjestelyihin liittyvät vaikutukset, mikä on kiristänyt niiden puuttuessa Fondian kilpailutilannetta jo ennen kauppasotaa. Tänä vuonna odotettiin aktiviteetin piristymistä, mutta sitä ei nyt välttämättä saada. Lisäksi vaikutuksia on asiakkaisiin. Lappi rehellisesti sanoo, että enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia.

Erinomainen kysymys regulaatioon liittyen. EU on luvannut vähentää regulaatiota, ja kasvava regulaatio on toiminut myötätuulena lakialalle. Miten jatkossa? Kuulemma regulaatiota on riittävästi kaikille myös jatkossa. Tämä on itse asiassa aika hyvä pointti, jota en itse ollut hahmottanut. Fondian kalvoilla (ylläkin) näkyy markkinatrendeinä kasvava regulaatio, mutta sehän ei toivottavasti enää kasva. Jos tästä muodostuu toimialalle vastatuuli, vaikeuttaa se entisestään Fondian kilpailutilannetta. Valitettavasti tästäkään on vaikea keksiä mitään positiivista, paitsi se, että EU on parempi lupaamaan kuin toteuttamaan lupauksiaan.

Ja mahtavaa, viimeinen kysymys oli kaipaamistani eteenpäin katsovista indikaattoreista. Tällaisia ovat Lapin mukaan mm. juristikohtaiset laskutukset, käyttöasteet tai kuukausikohtaiset myynnit. Nämä ovat katsauskauden aikana kuukausi kuukaudelta parantuneet tammikuun ollessa pohjakosketus. Jos todella näin (itse uskon olevan totta), niin tämä on ehkä niitä harvoja positiivisia asioita tästä raportista. Siihen onkin hyvä lopettaa

Salkussa ei ole nyt Fondiaa. Osake näyttää erittäin halvalta, mutta sille on helppo keksiä syyt. Kun tähän lisätään uhkakuvat kilpailutilanteen vaikeutumisesta (yritysjärjestelyiden puuttuminen, regulaation mahdollinen väheneminen) sekä koko yhtiön liiketoimintamallia uhkaava tekoäly, en näe paluuta omistajaksi oikeastaan millään hinnalla. Hinnasta asia ei olekaan kiinni, vaan siitä, että en tiedä yhtään onko yhtiö olemassa viiden vuoden päästä. Jos joku maalaa nuo yllä olevat uhat oikein ja uskaltaa siitä syystä ostaa, on osakkeella helposti mahdollisuus vaikka tuplata.

Lupasin itselleni ja teille lukijoille seurata vain yhtiöitä, jotka voisin oikeasti nähdä osana salkkuani. Koska en näe Fondian osakkeelle paluuta salkkuun, vaihdan seurattavaa yhtiötäkin hyvin todennäköisesti lähiaikoina.

Keskustele Fondiasta

Seurantalista

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Puoliväliriihi ja asuntomarkkinat

Miika Vuorensola
27.4.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Tarkkana tullirajalla

Aki Pyysing
27.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Inderes Q1/25: "Tää on se hinta, mikä riippumattomuudesta pitää maksaa."

Almanakka
26.4.2025
east Lue lisää