Kaupallinen yhteistyö

Toipuuko kryptomarkkina vai julistetaanko bitcoin kuolleeksi?

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Kryptovaluuttasijoittajille on tullut lunta tupaan tänä keväänä jopa tälle voimakkaasti heilahtelevalle markkinalle poikkeuksellisen rajusti. Bitcoin syntyi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen eikä sittemmin ole nähty kansainvälisen talouden kriisiytymistä ennen tätä vuotta, joten vuosi on ollut poikkeuksellinen kryptovaluuttojen historiassa. Pandemian alkaessa nähtiin toki voimakas lasku, mutta se jäi hyvin hetkelliseksi ja bitcoinia vaihdetaan edelleen yli viisinkertaisissa hinnoissa verrattuna pandemiadipin pohjiin.

Bitcoin on tähän asti noudattanut syklisen kasvun kaavaa, jossa edellisen syklin huippulukemaa ei ole koskaan alitettu seuraavan syklin laskuvaiheen aikana, mutta lauantaina 18.6. tämä kaava rikkoutui. Edellisen syklin 20 000 dollarin huiput nähtiin joulukuussa 2017 ja lauantaina bitcoin käväisi alle 18 000 dollarissa. Koko kryptomarkkinan arvo ei kuitenkaan alittanut edellisen syklin huippuja, koska tällä kertaa bitcoin laski voimakkaammin kuin monet muut kryptovaluutat. Tyypillisesti muut kryptot laskevat enemmän bitcoinin syöksyessä, mutta viikonloppuna osat vaihtuivat.

Terran kaatuminen ajoi monta suurta markkinatoimijaa vaikeuksiin

Edellisessä artikkelissani Terran luhistuminen ravisteli kryptovaluuttamarkkinoita käsittelin voimakkaan laskuvaiheen käynnistänyttä tapahtumaketjua. Sen todelliset vaikutukset eri toimijoihin ovat alkaneet valjeta vähitellen, sillä aluksi kaikki suuremmat toimijat pyrkivät vakuuttelemaan, että heille ei tullut menetyksiä tai menetykset olivat vähäisiä. Vähitellen tilanteen vähemmän ruusuinen todellisuus on kuitenkin alkanut paljastua.

Yksi ongelmiin joutuneista yhtiöistä on laajasti kryptovaluuttoihin sijoittava Three Arrow Capital. 3AC osti alkuvuodesta 560 miljoonan euroisen lukitun erän Terra Luna kryptovaluuttaa, jonka arvo tipahti pyöristettynä 100 prosenttia. Runsaiden velkavipujen kanssa operoinut 3AC on ilmeisesti konkurssin partaalla ja sitä vähäisillä vakuuksilla lainoittaneet yhtiöt voivat joutua kirjaamaan isoja menetyksiä myöntämistään lainoista.
Korkeita korkoja alustalla säilytetyille varoille maksanut Celsius on mahdollisesti ollut yksi Three Arrow Capitalin merkittävistä lainoittajista. Myös Celsius myönsi tehneensä jonkinlaisia menetyksiä Terran kaatumisessa ja on 3AC:n tavoin pelannut velkavivuilla.

Nyt Celsiuksen epäonnistumiset näyttävät kaatuvan sen asiakkaiden maksettavaksi, nimittäin yhtiö esti kaikki rahansiirrot pois alustalta eikä ole avannut niitä uudelleen. Enimmillään Celsiuksella oli yli 10 miljardin dollarin asiakasvarat hallittavanaan, joten mistään aivan pienestä potista ei ole kyse. Toiminta on kuitenkin Celsiuksen käyttöehtojen mukaista, sillä yhtiöllä on lähes rajattomat mahdollisuudet palveluun talletettujen asiakasvarojen käyttöön. Käytännössä talletukset ovat olleet lainaa Celsiukselle, jota se hyödyntää haluamallaan tavalla tuottojen hakemiseksi markkinoilta. Samalla mallilla toimivista palveluista on tullut suosittuja viimeisten vuosien aikana, mikä on kasvattanut markkinoiden vivutusastetta. Nyt nähty suuri lasku on paljastanut tällaisten toimijoiden haavoittuvuuden ja riskittöminä mainostettujen tuottojen todelliset riskit niiden asiakkaille.

Celsiuksen, Three Arrow Capitalin ja muiden velkavipujensa kanssa tuskailevien ongelmat ovat todennäköisesti kiihdyttäneet markkinalaskua myös sen myötä, että jotkut markkinatoimijat ovat halunneet ajaa ne likvidointeihin. Esimerkiksi Celsiuksen suurimman position likvidointitaso (kirjoitushetkellä 13600 dollaria) on markkinoiden tiedossa, mutta sen saavuttaminen edellyttäisi vielä kymmenien prosenttien pudotusta. Tämä likvidointien jahtaaminen saattaa osaltaan selittää sitä, että bitcoin laski muita kryptovaluuttoja voimakkaammin. 

Nouseeko bitcoin taas tuhkasta?

Bitcoinin julistaminen kuolleeksi ja päätyväksi nollaan on yleistä viihdettä markkinaa sivusta seuraavien kryptoskeptikoiden keskuudessa. Historiallisen arvonnousun myötä nyt nähty lasku on euromääräisesti suurin, mutta prosentuaalisesti on koettu suurempiakin laskuja. Kuitenkin markkina on aina toipunut niiden jälkeen ja ylittänyt edelliset huiput reippaalla marginaalilla. Historia ei tietenkään ole tae tulevasta ja olisi suurisuista mennä lupaamaan, että niin käy tälläkin kertaa. Fakta on kuitenkin se, että markkinatoimijoiden vastuuttomuus ja huono riskinhallinta ei muuta mitään bitcoinin toiminnan kannalta. Viranomaisten innokkuutta sijoittajien suojelemiseen tiukentuvan regulaation kautta se voi sen sijaan lisätä. Viime aikaisten tapahtumien seurauksena lisääntyvä valvonta kuulostaa varsin toivottavalle. Suomessa valvonta on jo valmiiksi sen verran tiukemmalla tasolla, että kotimaisten toimijoiden osalta lisääntyvä regulaatio muualla vain tasapainottaisi kilpailuasetelmaa.

Viikonlopun aikana markkina alkoi näyttää ylimyydyltä ja kääntyikin sunnuntain aikana voimakkaaseen nousuun. Tarjolla olleet ostopaikat alkoivat näyttää sen verran houkuttelevilta, että olen lisännyt bitcoinia ja ethereumia salkkuuni viime päivien aikana. Laskun jatkuminen ei ole kuitenkaan poissuljettua, joten pidän myös pientä kassaa sivussa entistä halvempien entryjen varalta, jos vaikka tunnetun bitcoin-kriitikko Peter Schiff ennuste 3000 dollarin pohjista sattuu toteutumaan.

Keskustele kryptovaluutoista sijoituskohteena


Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää