Artikkelit

Admicom Q1/25: Suunnittelimme huonoa ensimmäistä neljännestä ja onnistuimme

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Kuinka asiat ovat edistyneet viime päivityksen jälkeen?

Admicom #ADMCM julkaisi heikon tuloksen. Liikevaihto oli mielestäni riittävän hyvällä tasolla, mutta kannattavuus yllättävän huono.

Mahdollisia selityksiä:
-Organisaatiomuutos
-Bauhubin integrointi

Näkymissä parempaa huomista, mutta etenkin maaliskuussa tullut konkursseja. Olen lähellä lisätä.

[image or embed]

— Almanakka (@almanakka.bsky.social) April 9, 2025 at 8:35 AM

Yllä kirjoitellut ensitunnelmat pätevät aika hyvin myös sen jälkeen, kun luvut lyötiin alla olevaan taulukkoon. Liikevaihto kasvoi Q1 aikana, mutta Bauhubin osuus oli 374t euroa, eli orgaanisesti kasvu oli alle prosentin. Rakennussektori Suomessa on näyttänyt ensimmäisiä toivon kipinöitä, mutta ainakaan vielä se ei näy Admicomilla. Jatkuva liikevaihto jopa laski Q4 verrattuna nousseen asiakaspoistuman takia.

Kannattavuus oli odotettua heikompi ja etenkin kannattavuustrendi muutaman vuoden ajalta on jopa surkea. Yllä arvailin joitain syitä, mutta tähän varmaan saadaan lisäväriä itse raportista tai puhelusta. Pelkästään taulukossa seuraamiani lukuja tuijottamalla ymmärtää hyvin miksi osake on laskenut viime neljänneksen jälkeen. 30x liikevoitto on todella kova hinta, jos kasvu tyssää ja kannattavuus jää tänne. En toki usko näin käyvän.

Kuva

Ajatuksia raportista

Toimitusjohtaja Simo Leistin katsaus:

Vuoden 2025 ensimmäinen neljänneksen aikana olemme edenneet suunnitellusti niin liiketoiminnallisesti kuin strategian toimeenpanon osalta. Alkuvuosi on pitänyt sisällään paljon suunnittelutyötä strategiamme kirkastamiseksi sekä strategian toimeenpanosuunnitelmien konkretisoimiseksi.

Aina, kun pörssitiedote tai toimitusjohtajan katsaus alkaa maininnalla siitä, miten hienosti strategiatyö on edennyt, voi arvata tuloksen olleen heikko. Nyt pörssitiedote alkoi ”Strategian toimeenpano eteni suunnitellusti” ja toimitusjohtajan katsaus kuten yllä. Sääntö pätee edelleen. Älkää ymmärtäkö väärin – minusta toimitusjohtajan tärkein tehtävä on huolehtia strategian etenemisestä yhtiön operaatioissa ja viestiä siitä, mutta aina kun tulos on hyvä, ne kyllä ensin keskittyvät kehumaan neljänneksen lukuja.

Lanseerasimme uuden operatiivisen mallimme sekä johtoryhmärakenteen maaliskuussa ja olemme tuomassa uuden toimintamallin koko organisaatioon huhtikuun aikana. Samalla olemme jatkaneet aktiivista asiakastyötä sekä myynnin että asiakaskokemuksen kehittämiseksi.

Uusi johto haluaa usein jättää jälkensä organisaatioon. Toistaiseksi Leistin kertoman perusteella tämä kuulostaa mielestäni kuitenkin järkevältä. Tarkoitus on tehdä Admicomin tuotteista yhtenäisempi paketti, jotta asiakkaan on helppo ostaa mahdollisimman monia tuotteita, ja organisaatiosta paremmin vetävä myyntipumppu. Seurataan mielenkiinnolla miten tässä onnistutaan, ja tuomitaan vasta sitten, kun markkina oikeasti alkaa parantumaan.

Kiteyttäisin meidän strategiamme näin: Haluamme auttaa asiakkaitamme rakentamaan paremmin. Haluamme tukea asiakkaidemme tuottavuuden nostamista tunnistamalla ratkaisemisen arvoisia ongelmia rakentamisessa sekä toteuttamalla ne jatkossa yhtenäisempänä alustana läpi portfoliomme. Samalla haluamme tarjota kaikille admicomilaisille mahdollisuuksia kehittyä ja kasvaa rakentamisen digitalisaation ammattilaisina tarjoamalla alan parhaan työpaikan. Tuomme myös uusia teknologioita, kuten tekoäly, osaksi tuotteitamme, jotta niiden tuomat lisäarvot olisivat jatkossa kaikkien asiakkaidemme käytettävissä. Rakennamme myös polkuja kansainvälisyyteen ja tulevaisuudessa olemme rakentamisen ohjelmistojen ja digitalisaation suunnannäyttäjä myös laajemmin Euroopassa.

Pitkä lainaus, mutta mielestäni on tärkeää yrittää ymmärtää mitä toimitusjohtaja strategiasta haluaa kertoa. Mielestäni tämä kappale on aika hyvä kiteytys.

Liikevaihdon kasvu oli lähellä odotuksiamme, ja poistuma korostuikin kvartaalin viimeisessä kuukaudessa vaikuttaen siten erityisesti ARR:n kasvuun, joka jäi vuoden 2024 lopun tasolle. Haastava markkina näkyi myös asiakkaiden irtisanomisten kasvuna, minkä vuoksi odotamme poistuman jatkuvan korkeammalla tasolla myös toisen vuosineljänneksen ajan.

Äh, ihan kohtalaisesti trendannut asiakaspoistuma lörvähti taas heikommaksi. Ja Leistin näkee saman jatkuvan toisella neljänneksellä. Ikävää, että myös vapaaehtoinen poistuma (irtisanomiset) ovat nousseet. Kuluja karsitaan, kun yritetään tehdä kassavirtaa. Jotenkin sitä toivoisi Admicomin olevan niin tärkeä osanen asiakkaidensa tekemistä, että sen irtisanominen olisi viimeisiä asioita, joita tehdään ennen töpselin vetämistä seinästä.

Myynti kehittyi kuitenkin positiivisesti, ja erityisesti maaliskuu oli vahva myyntikuukausi. Uusien asiakkaiden lukumäärä kasvoi vertailukautta hieman nopeammin erityisesti projektinhallintaratkaisujen vetämänä, mutta aloittaneiden asiakkaiden keskilaskutus oli keskimääräistä pienempää. Q1:n aikana myydyissä asiakassopimuksissa keskikauppakoko on edelleen hieman tavoitteitamme matalampi, mutta myyntihankekanta kehittyy oikeaan suuntaan.

Leisti avaa katsauksessa mielestäni ihan mukavasti tärkeiden indikaattoreiden kehittymistä. Myynnillä on onnistuttu hieman taistelemaan poistumaa vastaan, mutta uudet asiakkaat kastavat vasta hieman varpaita veteen eivätkä hyppää kunnolla Admicomin kyytiin. Varsin ymmärrettävää heikossa ja epävarmassa markkinassa.

Ensimmäisen neljänneksen oikaistu käyttökate oli 25,3%. Kannattavuus heikkeni vertailukaudesta suunnitellusti ja siihen vaikutti erityisesti Focus for Growth -strategiavaiheen loppupuolella tehdyt panostukset organisaatioon sekä ulkoisen ohjelmistokehityksen laskutuksen vähentyminen.

Kotimaisilla yhtiöillä on ollut heikkoina vuosina kovasti tapana suunnitella kannattavuutensa laskua. Ei siinä mitään. Kyllä minäkin haluan, että kasvuun satsataan vastasyklisesti, jotta nousukauteen ollaan sitten valmiita, mutta muistelen edellisen toimitusjohtajan lupailleen pääomamarkkinapäivillä kasvun kiihtyvän samalla kun kannattavuus paranee. Nyt olikin suunniteltu kannattavuuden laskevan. Toivottavasti Leisti jo tällä hetkellä suunnittelee kannattavuuden parantumista.

Koko vuoden osalta olemme sekä kasvun että kannattavuuden suhteen ohjeistuksemme mukaisessa vauhdissa.

No ettehän ole. Alla on muistutukseksi teidän ohjeistuksenne. Ensimmäisellä neljänneksellä jatkuva vuosilaskutus kasvoi 5,5 ja oikaistu käyttökate jäi myös alle tavoitetason, vaikka se Q1:llä olisikin normaalisti koko vuotta heikompi. Myös liikevaihdon kasvu jäi ohjeistuksen haarukasta.

Markkinassa näkyy vahvistuvia merkkejä käänteestä parempaan, minkä toivomme vauhdittavan kasvuamme vuoden edetessä. Tilastokeskuksen mukaan rakentamisen volyymit ovat olleet tammihelmikuussa nousujohteisia. Olen tavannut kolmen kuukauden aikana useita kymmeniä asiakkaitamme, ja myös keskusteluissa heidän kanssaan odotukset tähän vuoteen ovat varovaisen positiiviset.

Laaja tulliepävarmuus ei auta talouden vedosta riippuvaista toimialaa, mutta onneksi Donald eilen foldasi bluffinsa ja totesikin tullien koskevan lähinnä Kiinaa – toistaiseksi. Hyvä kuitenkin, jos merkkejä paremmasta näkyy. Tuntuu vain, että niitä merkkejä on näkynyt koko ajan, vaikka oikeasti ei olla menty yhtään parempaan suuntaan.

Merkittävä Admicomin kiihdytetyn kasvun ajuri on laaja ja kehittyvä tuoteportfoliomme sekä sen saaminen laajemmin käyttöön asiakkaillemme. Saimme Q1:n aikana uuden Bauhub projektinhallintaratkaisumme Suomen markkinaan etuajassa, ja sen kautta pystymme paremmin sitomaan yhteen eri tuotekokonaisuuksia ja luomaan rakentamiselle yhtenäisemmän viestinnän ja tiedonjaon alustan

Tämä on hyvä. Admicomilla on paljon parannettavaa tuoteportfolionsa laajassa myymisessä asiakaskuntaan ja Bauhub on saanut näyttöjä ja asiakkuuksia Suomesta jo odotettua nopeammin.

Tulemme tutkimaan 2,4 miljoonan euron tutkimushankkeellamme tekoälyn potentiaalia rakentamisen toimialassa yhdessä asiakkaiden ja akateemisten tutkimustahojen kanssa Business Finlandin tukiessa hankettamme lähes miljoonalla eurolla.

Iso satsaus tämän kokoiselta yhtiöltä teknologiaan, jonka näytöistä tällä toimialalla ei ole kovin paljon todisteita. Tämä on ehdottomasti positiivinen asia, etenkin kun Business Finland rahoittaa noin ison osuuden. Tekoäly tulee muuttamaan monia asioita, ja yhtiöt, jotka ovat mukana tutkimassa sen mahdollisuuksia, voivat olla siitä myös hyötymässä. Tekoälyinfra ja -mallit olivat 2024 väkevimpiä teemoja, mutta kun infra on paikallaan, on tekoälysovellusten aika. Admicom on oikeasti hyvässä asemassa kehittämään sovellukset ja viemään ne asiakaskuntaansa.

Ohjeistus:

Yhtiö arvioi vuonna 2025 jatkuvan vuosilaskutuksen (ARR) kasvavan 8-14 %. Jatkuva vuosilaskutusvuonna 2024 oli 35,7 miljoonaa euroa.

Kokonaisliikevaihdon arvioidaan kasvavan 6-11 % vuodesta 2024. Kokonaisliikevaihto vuonna 2024 oli 35,6 miljoonaa euroa.

Oikaistun käyttökatteen (EBITDA) arvioidaan olevan 31-36 % liikevaihdosta.

Ensimmäisen neljänneksen pohjalta ohjeistus jättää nyt hieman tekemistä loppuvuodelle. Ei huolestuta vielä, mutta jos rakennussektori jatkaa mörnimistä, tulee tässä vielä hoppu.

Tuloslaskelma

Kuva

Liikevaihtoa saatiin raavittua 600t euroa lisää, mutta palkat nousivat 1000t euroa. Tämä on suurin selittäjä heikentyneelle kannattavuudelle. Poistot ovat liikearvopoistoja, joita FAS-kirjanpidossa saa tehdä yrityskaupoista muodostuneesta tasearvosta. Näillä ei kuitenkaan ole kassavaikutusta. Toivottavasti panostukset organisaatioon kantavat hedelmää. Admicomilta totuttiin aikanaan näkemään hyvää operatiivista vipua (iso osa liikevaihdon kasvusta tipahti alimmille riveille), mutta viime aikoina on menty väärään suuntaan.

Tase

Kuva
Kuva

Olen aiemminkin todennut, että Admicomin taseessa ei juuri ihmeteltävää löydy. Tase on käytännössä pelkkää liikearvoa ja käteistä ja se on rahoitettu omalla pääomalla. Lisäksi velkoihin merkitään jaksotettua liikevaihtoa, joka on lähestulkoon parhaanlaista velkaa. Se on siis liikevaihtoa, josta Admicom on jo saanut maksuja, mutta jota ei vielä olla asiakkaille tehty. Kassavirtaa tulee vuolaasti, jos laskut maksetaan jo ennen työn tekemistä. Näin käy esimerkiksi, jos asiakas maksaa lisenssistään kausimaksua ja Admicom antaa heidän käyttää lisenssiä sitä vastaan kauden ja siten ”on velkaa” asiakkaalleen.

Rahavirtalaskelma

Kuva

Liiketoiminnan rahavirta heikkeni käytännössä kannattavuuden laskun verran. Investoinnit kasvoivat hieman, mutta ovat varsin maltillisia. Admicom tiedotteessaan kertookin aktivoineensa kehitysmenoja taseeseen tämän verran. Admicom osti aikanaan kehitysresursseja ja myi niitä asiakkailleen. Viime aikoina on kuitenkin käännetty resurssit lähinnä omaan sisäiseen kehitystyöhön, jolla on pitkäaikaisia vaikutuksia tuloihin. Tällöin aktivointi lienee ihan paikallaan. Olen kritisoinut tiettyjä yhtiöitä valtavista aktivoinneista, Admicomin tapauksessa nämä ovat edelleen aika maltillisia ja niille löytyy hyvä peruste.

Ajatuksia sijoittajapuhelusta

Leisti käyttää esityksen alkupuolelta merkittävän ajan asiakastyön läpikäyntiin. Ihan mielenkiintoisia nyansseja, mutta tietysti poimittu kirsikat kakusta. Nordic Construction Forum, jonka Admicom järjesti ensimmäistä kertaa, veti kuulemma 300 alan henkilöä kuulemaan alan tulevaisuudesta ja teknologian käytöstä. Tämä kuulostaa fiksulta tavalta saada viestiä välitettyä suurelle joukolle asiakkaita ja potentiaalisia asiakkaita kerralla. Admicom pääsee näyttämään miten heidän tuotteensa toimivat ja asiakkaat pääsevät sen jälkeen vaihtamaan ajatuksiaan näistä keskenään ja admicomilaisten kanssa. Tästä tehdään kuulemma vuosittain tapahtuma.

Leisti avaa Admicomin uuden toimintamallin logiikkaa. Aiemmin Admicom oli järjestäytynyt tuoteorganisaatioihin eri tuotteidensa ympärille, mutta muutoksen jälkeen asiakkuus laitetaan keskiöön ja tuotteet toimivat yhtenäisemmin sen ympärillä. Aika no-brainerilta kuulostaa. Yksinkertaisimmillaan tässä on kyse ajattelumallin muutoksesta. Osana muutosta myös kirjanpitopalveluista haetaan lisää irti lisäarvopalveluiden muodossa. Jos olette lukeneet Aallon- tai Talenom-tekstejäni, niin hehän pyrkivät tekemään täysin samaa.

Leisti on tehostanut johdon kokoonpanoa, mitä pidän myös erittäin hyvänä uutisena. Haussa on kuitenkin myös ”Chief Strategy Officer”, jonka roolina on varmistaa strategian jalkauttaminen. Tähän kuuluu mm. yritysostokohteiden kartoittamista ja uusien kasvuaihioiden hakemista asiakastoimialoilta. Omistajana ihmettelen, miksi toimitusjohtajan lisäksi tarvitaan erillinen CSO.

Talousjohtaja Satu Helamo käy ensin läpi markkinan kehitystä. Tilastokeskuksen mukaan trendi on positiivinen, mutta muutoksen ollessa positiivinen taso on edelleen erittäin matala. Tämä johtaa Admicomin kohdalla pidentyneeseen myyntisykliin, käyttäjämäärien laskuun ja alempaan tasauslaskutukseen.

Kuva

Jatkuvan liikevaihdon muutos puretaan Admicomilla hyvin osiin. Aika hidasta on ja asiakaspoistumaa on liikaa. Siinäpä se.

Kuva

Q&A

Parikin kysymystä nousseesta kustannustasosta ja miten paljon sitä voi ekstrapoloida tuleville neljänneksille. Tärkeimmät roolit on saatu paikattua ja viisi uutta roolia täytettyä, eikä uusia rekrytointeja tarvita enää merkittävästi lisää. Kustannustason nousu ei pitäisi jatkua siis tätä tahtia.

Mistä alempi keskimyynnin koko johtuu? Iso osa uusmyyntiä on ollut uusien tuotteiden myymistä vanhoille asiakkaille (cross-selling). Tämä on kooltaan pienempää, kuin uuden asiakkuuden saaminen, jonne avataan kokonaan uusi toiminnanohjausjärjestelmä ja kirjanpidon palvelut. Pidän itse ristiin myymisessä onnistumista hyvänä osoituksena Admicomin strategian toimimisesta. Nyt vain pitäisi saada myös uusia asiakkaita.

Kysymys miten jatkuvan liikevaihdon kasvu saadaan kiihdytettyä tavoitetasolle ja miten luottavaisia siihen ollaan. Helamo kertoo Admicomin leiponeen ohjeistukseensa paranevaa toista vuosipuoliskoa. Suomi-yhtiöt ovat vaarassa ajaa samaan miinaan kuin viime vuonna. Rakennusala ei nimittäin kaikesta huolimatta välttämättä ehdi vielä paranemaan tänne mentäessä. Olin itsekin vuodenvaihteessa sitä mieltä, että kyllä se varmaan paranee, mutta nyt olen madaltanut itsevarmuusastettani. Negarivaara tähän valitettavasti jää roikkumaan.

Voiko hyvän lisämyyntitrendin odottaa jatkuvan? Uuden toimintamallin myötä useampi työntekijä on vastuussa ristiin myynnistä, joten trendin pitäisi jatkua.

Mikä antaa luottamusta paranevaan toiseen vuosipuoliskoon? Leisti on keskustellut kymmenien asiakkaiden kanssa ja viesti on ollut, että aktiviteetti paranee. Kilpailutuksia on alkanut ilmestymään ja aiemmin jäihin laitettuja projekteja on sulateltu aktiivisiksi. Tämä luottamuksen osoitus lopetetaan kuitenkin vastuuvapauslausekkeeseen, jossa todetaan ettei oikeasti tiedetä.

Jatkan tyytyväisenä Admicom-omistajana 7 % osuudella salkustani. En ole lisännyt enkä vähentänyt. Euroopassa näyttää tulevan tänään melkoinen nousupäivä USAn eilisen nousun perään, mutta jos Admicomin osake ei tästä merkittävästi toivu, saatan lisäillä panoksiani.

Keskustele Admicomista

Seurantalista

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Charlie Munger: “Show me the incentive, and I’ll show you the outcome”

Almanakka
11.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Kaksi laadukasta konsulttifirmaa tarkkailulistalle

Antti Leinonen
8.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Pörssikurssit ovat fiksuuntuneet

Aki Pyysing
6.4.2025
east Lue lisää