Pörssikurssit ovat fiksuuntuneet
Jos Amerikan pörssi sukeltaa, ei se tarkoita, että Fabianinkadulla olisi välttämättä perusteet hypätä perässä. Vakuutuin tämän teoriani oikeellisuudesta jo 1980-luvulla. Sittemmin empiiriset tutkimukseni ovat johtaneet tulokseen, että sijoittajat ovat sopuleita kaikki tyynni. Joten kyllä kun se yksi S&P 500 Amerikasta on lähtenyt luisuun, ovat meidän nilkit painaneet perässä innokkaasti kuin teinit Kampin Kauppakeskuksessa ilmaisjakelutuotteiden kimppuun.
Vapauduimme varallisuudesta
Yhdysvalloissa järjestetyn Liberation Dayn tarkoitus oli vapauttaa varallisuudesta mahdollisimman paljon sijoittajia ympäri maailman. Voimme tuomita operaation menestykseksi, pörssikurssit laskivat ympäri maailman kahteen päivään ihan napakasti. Ja America First hoiti tehtävänsä sikäli erityisen mallikkaasti, että Amerikassa kurssilaskukin oli suurempaa.
Operaation Ajatusten Mississippi Donald J. Trump kertoi olevansa tyytyväinen ja kehityksen olleen odotettua. Ensin on kärsimystä ja sitten lopussa odottaa 72 neitsyttä myös kasikymppisiä lihavia setämiehiä.
Kirjoitin seitsemän vuotta sitten, että Trump ei ymmärrä pörssikursseja. Eikä hän mikään osakemies olekaan. Hän on matalahkon moraalin kiinteistötsaari, joka tuskin tietää edes missä pörssikursseja pidetään. Saati, että osallistuisi kursseille.
Siviilit ja Stable Genius eivät ymmärrä, että pörssikurssit katsovat tulevaisuuteen. Ne eivät tällä hetkellä näe kuin näekään talouden iloista nousua globaaliin kauppasotaan siirryttäessä. Jos sijoittajat uskoisivat Trumpin ja Muskin skenaariota ”Kärsimys nyt, neitsyet vasta puolen vuoden päästä”, olisivat pörssikurssit USA:ssa loppuviikosta nousseet.
Tullit eivät tarkkaan ottaen tapa kaikissa taloissa ja puutarhoissa. Jotkut yksittäiset yritykset hyötyvätkin kilpailulta suojaa saadessaan. Jos siis pörssikurssit päättävät George Soros ja Deep State olisivat nähneet yhdysvaltalaisten yritysten kokonaisuutena hyötyvän, olisivat ne kyllä asettaneet kurssit perjantaina korkeammalle tasolle. Pörssikurssit muuten ennustavat tulevaisuutta luotettavammin kuin edes kauluspaitaekonomistit.
Aivan kaikille kotimaisille trumpetisteille ei ole hahmottunut, miten 20 prosentin tulli helposti tappaa yrityksen koko viennin. Jos esimerkiksi Konecranes yrittää myydä 10 prosentin katteella kumipyöräkonttinosturin Houstoniin, sen täytyy korottaa hintaansa kymmenellä prosentilla tehdäkseen edes flättikauppaa. Jos 100-110% hintojen väliin mahtuu joku kilpailija, jää kauppa tulematta kokonaan.
Lisäksi satamat hiljenevät, kun tullimuurit nousevat. Joten voi olla, ettei Houstonin satama haluakaan enää edes työpistenosturia. Amerikassa kun satamatkin yrittävät tehdä vain kannattavia investointeja.
Joku valopää xitterissä kertoi, etteivät yhtiöt näin nopeassa ajassa muuttuneet mihinkään, joten sijoittajat ylireagoivat. Saskan marjat, joidenkin yritysten tulosnäkymät oikeasti romahtivat.
Toinen analyytikonloppu väitti, että yrityksethän pääsevät tästä yli, kunhan vain siirtävät tuotantonsa Tullinpuomin sisäpuolelle. Mikäpäs sen mukavampaa, kuin tehdä vuosikymmenten investointi maahan, jonka presidentti uskoo korkojen laskun hillitsevän inflaatiota ja kauppasotien olevan hyvästä. Mitäs sitten tehdään, jos vapaakauppa tulee taas muotiin? Laitetaan valot päälle vanhaan tehtaaseen, vai?
Miekin vapauduin Liberation Daynä hävettävän paljon varallisuudestani, vaikka juuri tällaista sekoilua olin Trumpin toiselta kaudelta odottanut. Olin kuitenkin vähän alkuvuoden nousuihin kevennellyt, joten en aio ruoskia itseäni ainakaan piikkiruoskalla.
Lisäksi tällä kertaa
Joku oli toisin
Pörssikurssien kunnon ryske alaspäin alkoi meillä torstaina. Olin odottanut vähän vähemmän yleistä panikointia, koska oletin muidenkin ymmärtäneen, että Donald J. rakastaa tullejaan selvästi enemmän kuin vaimojaan. Ja osakkeiden absoluuttiset arvostustasot eivät Helsingissä vieläkään ole kovin korkeat.
Lisäksi odotin kotimarkkina- ja kiinteistösijoitusyritysten olevan tulossa alaspäin lapsina pesuveden mukana, ja olin valmistautunut koppaamaan.
Muuten analyysini oli hyvä, mutta kaikki meni väärin. Sykliset syöksyivät kuin Franz Klammer ja sekä kiinteistösijoitusyhtiöt että esimerkiksi Kesko lähtivät aluksi nousuun.
Tämä on sikäli perusteltua, koska olen pähkäillyt, että Trumpin Kauppasodan seurauksena eurokorkoihin tulee vähemmän nousupainetta lähivuosina. Ja kas olen nero: Viiden vuoden euroswappi otti kahteen päivään alas 2,4% -> 2,2%.
Keskollekaan kauppasodasta ei ole mitään erinomaista etua. Mutta se ottaa vähemmän osumaa kuin Kalmarit ja Hiabit, ja tekee voittoa kaikissa sykleissä. Joten jos korkonäkymät pehmenevät, ceteris paribus Keskon kertoimien pitäisi venyä.
Niinpä päädyin jättämään Keskon rauhaan, juustohöyläämään kiinteistösijoitusyhtiöitäni ja koppailemaan alkuvuodesta keventämiäni lappuja halvemmalla takaisin.
Perjantai-illasta oli jo havaittavissa Helsingissä ”Myy kaikki heti” -paniikkia ja esimerkiksi Kesko, Cibus ja Kojamo pehmenivät aavistuksen.
Tämäkin oli pörssikursseilta fiksua. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa viikonloppuna on monta päivää aikaa Xi:llä hyökätä Taiwaniin, Putinilla laittaa Ukraina lopullisesti kanveesiin ja - vaarallisimpana kaikista – Trumpin sanoa jotain omasta mielestään nerokasta.
Makkarakauppias rimpuili yleiskehitystä vastaan
Keskon viikkokehitys siis yllätti miut. Suomesta tarkastellen kotimarkkinayritykset ottavat osumaa vähemmän kuin vientiyritykset. Mutta eivät nekään kauppasodasta mitään voita.
Olen käyttänyt Keskoa esitelmissäni paljon esimerkkinä osakemarkkinoiden järjettömyydestä tyyliin ”Kun Magnificent 7 laskee, Fabianinkadulla Kesko laskee. Tässä ei ole mitään järkeä”. Eikä tietysti olekaan. Eikä toteudu kerran kerrasta.
Kojamoa kalastamassa
Joku äkkinäinen voisi kuvitella, että Kojamon ja Keskon yhtenäinen pörssikurssikehitys on perusteltavissa vain nimien samalla alkukirjaimella. Meillä Fundajätkät ry:ssä näemme molemmat yhtiöt korkoherkiksi. Eli laskevat korot nostattavat ja nousevat lerpauttavat.
Koiraslohi ui vastavirtaan melko pitkään vielä perjantainakin.
Alla olevan kuvaajan opetuksena voisi olla, että joskus ay-liikkeen omistamista kiinteistösijoitusyhtiöistä maksetaan poskettomia hintoja. Ja lisäksi idealistisuus (=väistele ay-omisteisia -uskonto) voi tulla kalliiksi kuin ESG-sijoittaminen. Olen onkinut kojamoita vasta melko lyhyen aikaa ja missasin kokonaan Kojamo-kuplan, sniif.
Kojamo listautui kesäkuussa 2019. Alkuperäinen ipo-hintansa oli 8,50€.
Cibus latinasta suomeksi tarkoittaa ruokaa
Cibuksen viikko oli hämmästyttävän samanlainen kuin Keskolla ja Kojamolla. Alkuviikko kuolevan aivokäyrää, torstaina lähti rivakka nousu ja perjantaina-iltapäivästä muutkin jo keventelivät. Jolloin mie sitten laitoinkin hetken mielijohteesta kättä alle. Pienet päivänsisäiset pikikset kuitenkin piristävät.
Cibus omistaa muun muassa K-Supermarkettien kiinteistöjä.
Miuta on Cibuksessa viime aikoina vähän hämännyt ruotsalaisten analyytikoiden kahdensadan targetit. Niinpä keventelin alkuvuodesta taas kerran melkein kaikki Cibukset pois.
Enkä hämääntynyt geelitukkien vuoden 2021 kolmensadan targeteistakaan ja missasin Cibus-kuplankin lähes kokonaan.
Olen erinomaisen lahjakas ajamaan kiinteistösijoitusyhtiöiden kupliin ilman omaa positiota. Cibuksen ipohinta oli kuusi vuotta sitten 10 euroa, mikä on nykyisin 110ish SEK.
Ei saa jäädä tuleen makaamaan
Tämän kolumnin tarkoitus on havainnollistaa, miten osakemarkkinoita pällistellään spekulantin silmin. Ja lisäksi että on muitakin vaihtoehtoja, kuin oranssin karhun ovella kolkuttaessa jäädä vain tuskailemaan pörssikurssien laskua.
Trumpin kauppasota muuttaa yritysten hintojen lisäksi niitten arvojakin radikaalisti. Nyt olisi kaikilla fundamenttianalyytikoilla tilaisuus näyttää kyntensä ja kaivaa esiin sekä kauppasodan suuret että pienet häviäjät Helsingin pörssissä.
Pörssisodissa löytyy muuten kauppasotia helpommin voittajia.
P.S. Voisikohan pörssikurssien tämänkertainen yllättävän looginen kehitys liittyä jotenkin tekoälyyn?
P.P.S. Onko kukaan vasemmistosta kiittänyt Trumpia varallisuuserojen radikaalista kaventamisesta tällä viikolla? Li Anderssonin, Ville Niinistön tai jonkun muun suositun populistipoliitikon loogisesti ottaen kyllä pitäisi. Epäilen kuitenkin, että paremmisto pitää tästä aiheesta päätä varsin alhaalla.
25.2.2025: Ay-liikkeen Kojamo-treidit
9.2.2025: Ostakaa Keskon makkaraa