Artikkelit

Kaksi laadukasta konsulttifirmaa tarkkailulistalle

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Tariffimyrskyssä tarkkailulistalle kannattanee ottaa laadukkaita tavaravirroista riippumattomia laatuyhtiöitä, joiden toiminta on maantieteellisesti rajattuja. Teknisen konsultoinnin saralta Suomesta ja Ruotsista löytyy kaksi laadukasta ja hyvin tasavertaista yritystä.

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavan kannattaa useimmiten vilkaista vähintäänkin Itämeren toiselle puolelle, löytyykö sieltä verrokkia tai kotimaista osaketta parempaa sijoituskohdetta. Vertailu auttaa suhteuttamaan yhtiön laatua ja osakkeen arvostusta vallitsevaan hintaan. 

Etteplan kutsuu itseään teknologiapalveluyritykseksi. Se pitää sisällään teknistä suunnittelua, projektinjohtoa, tuote- ja ohjelmistotestausta sekä ohjelmistosuunnittelua. Etteplanilla on kolme segmenttiä: suunnitteluratkaisut (53 % liikevaihdosta), ohjelmisto- ja sulautetut (27 %) ratkaisut sekä teknisen viestinnän ja datan ratkaisut (20 %). Etteplan toimii kahdeksassa eri maassa, ja hieman alle puolet sen liikevaihdosta tulee Suomesta.

Prevas on ruotsalainen insinööritoimisto, jonka fokus on tuotteiden ja tuotannon suunnittelussa. Se auttaa asiakkaita IoT:ssä, digitalisaatiossa ja tuotekehityksessä. Se palvelee myös energia-alan ja terveydenhoidon yrityksiä. Prevasin viisi suurinta asiakasta, Saab, Ericsson, ABB, Westinghouse ja Sandvik, tuovat alle neljänneksen liikevaihdosta. Maantieteellisesti 80 prosenttia liikevaihdosta tulee Ruotsista.

Konsultointi- ja palveluliiketoiminnan etu on, ettei kasvu vaadi merkittäviä investointeja. Sekä Etteplan että Prevas ovat historiallisesti saavuttaneet korkean tuoton omalle ja sijoitetulle pääomalle. Tärkeä osa kasvureseptiä on yritysostot, kun suuret konsultointiyhtiöt konsolidoivat sirpaloitunutta toimialaa. Moneen muuhun konsulttitoimintaan verrattuna teknologinen konsultointi, millä nimellä sitä haluaakaan kutsua, on asiakastuntemuksen ja vaadittavan erikoisosaamisen ansiosta pitkäjänteisempää ja vähemmän hintaherkkää. 

Etteplanin ja Prevasin osakkeiden kokonaistuotto viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Sekä Etteplanilla että Prevasilla on vaikuttava kannattavan kasvun historia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Etteplan ja Prevas ovat kasvattaneet liikevaihtoaan keskimäärin 10 ja 8 prosenttia vuodessa. Osakekohtainen tulos on yhtiöillä kasvanut 12 ja 19 prosentin vuositahtia. Molemmat ovat yltäneet noin 7 prosentin keskimääräiseen liikevoittomarginaaliin.

Kumpikin yhtiö on varsin kunnianhimoinen. Etteplan tavoittelee yli 15 prosentin liikevaihdon kasvua lähivuosille (500 miljoonan euron liikevaihtotavoite vuodelle 2027) sekä 10 prosentin liiketulosta. Prevasin tavoitteena on 10 prosentin liikevaihdon kasvu ja 12 prosentin liikevoittomarginaali ennen liikearvon poistoja.

Liikevaihdot laskussa

Sekä Etteplanin että Prevasin edelliset tilikaudet olivat heikkoja. Molempien rasitteena on ollut heikko markkina.

Etteplanin liikevaihto pysyi viime vuonna paikoillaan. Orgaanisesti liikevaihto laski liki neljä prosenttia. Viimeisellä vuosineljänneksellä liikevaihto laski orgaanisesti yli seitsemän prosenttia. Osakekohtainen tulos laski 38 prosenttia 0,66 eurosta 0,41 euroon. Osakekohtainen tulos on laskenut vuodesta 2020 lähtien. Laskeneen tuloksen seurauksena Etteplan leikkasi osinkoa 27 prosenttia 0,3 eurosta 0,22 euroon osakkeelta. Osinko irtoaa 9. huhtikuuta.

Etteplanin henkilöstö väheni sadalla työntekijällä vuoden 2024 aikana ja se lomautti noin 180 työntekijää joulukuussa. Sopeutustoimet aiheuttivat ylimääräisiä kuluja, jotka olivat koko vuoden osalta kolme miljoonaa euroa. Etteplan odottaa sekä liikevaihdon (365-400 miljoonaa euroa) että liikevoiton (23-30 miljoonaa euroa vs. 18,4 miljoonaa) kasvavan tänä vuonna.

Vuonna 2024 Prevas teki liikevaihtoennätyksen. Sen myynti kasvoi seitsemän prosenttia, kun kasvu tuli viimeisen kahden vuoden aikana tehdyistä yritysostoista. Prevasin osakekohtainen tulos laski 23 prosenttia 9,2 kruunusta 7,1 kruunuun. Viimeisellä vuosineljänneksellä myynti laski orgaanisesti kuusi prosenttia. Prevasin osinko pysyy 4,75 kruunussa. Sen politiikkana on jakaa 40-60 prosenttia tuloksesta osinkona. Osinko irtoaa 15. toukokuuta.

Molemmat ovat aktiivisia yritysostoissa

Viime vuonna Prevas laajeni Suomessa ostamalla Enmacin, jolla on noin 200 työntekijää ja 23 miljoonan euron liikevaihto. Yritysostolla Prevas pääsi lähemmäksi tavoitettaan olla pohjoismainen palveluntarjoaja. Prevas maksoi Enmacista 19 miljoonaa euroa, ja integraatio on alkukangertelun jälkeen sujunut hyvin. Selkeästi tavoitetta matalamman velkaantuneisuuden ansiosta Prevasilla on rahkeita tehdä yritysostoja myös jatkossa.

Tammikuussa Etteplan ilmoitti ostaneensa saksalaisen tuotekehitysyhtiön, Novacon Powertrainin, joka keskittyy autoihin, juniin ja voimansiirtolinjoihin. Sen liikevaihto on noin 18 miljoonaa euroa. Etteplan pyrkii laajentamaan ostetun yhtiön palvelumyyntiä muihin toimintamaihin.

Yrityskauppojen lukumäärää katsoessa Etteplania voisi kutsua sarjaostajaksi. Vuodesta 2015 lähtien Etteplan on tehnyt 30 yrityskauppaa. Historiallisesti Etteplan on tehnyt erityisesti yritysostoja teknisen dokumentoinnin palvelualueella Saksassa.

Erityisesti Etteplanin tapauksessa tekoäly on joko suuri uhka tai mahdollisuus. Viidennes sen liikevaihdosta tulee teknisen viestinnän ratkaisuista, joka tarkoittaa esimerkiksi käyttöohjeiden ja muun teknisen dokumentaation tuottamista. Tammikuun lopussa Etteplan lanseerasi tekoälyä hyödyntävän teknisen kirjoittamisen ohjelmiston. Tekoäly on Etteplanin strategian keskiössä, ja sen tavoitteena on nostaa tekoälypohjaisten palvelujen osuus 35 prosenttiin liikevaihdosta seuraavan kolmen vuoden aikana. Valmistavassa teollisuudessa tekoälyn ja koneoppimisen potentiaali on suuri.

Sijoittessa Etteplaniin ja Prevasiin sijoittaja tulee haluamattaan ottaneeksi makronäkemystä. Molempien liiketoiminta on verrattain vahvasti kytköksissä sykliseen teollisuuteen, jotka puolestaan ovat riippuvaisia investoinneista. Mikäli maailmantalous ajautuu taantumaan, investointitahti todennäköisesti hiipuu, mikä tietää vähemmän tilauksia konsultointiyhtiöiden asiakkaille. 

Etteplan ja Prevas elävät myös teollisuusyhtiöiden tuotekehitysbudjeteista. Tuotekehityspanostusten mahdollinen leikkaus sattuu konsultteihin voimalla. Ensin volyymi pienenee, mutta useimmiten ostot ulkopuolisilta konsulteilta ovat ensimmäisenä leikkauslistalla. 

Tämä liiketoiminnan piirre tekee liiketoiminnan kehityksen hahmottamisesta haastavaa. Molemmat yhtiöt ovat odottaneet aktiviteetin piristyvän tämän vuoden aikana. Tariffeilla voi kuitenkin olla kysyntää jarruttava vaikutus vähintäänkin lyhyellä aikavälillä. Toisaalta globaalien toimitusketjujen katkeaminen voi johtaa tehdasinvestointien kasvuun. 

Arvostus on kohtuullinen jos kauppasota jätetään huomiotta

Kahdelle yhtiölle yhtenäistä on myös se, että molempien omistus on varsin keskittynyt. Prevasin kymmenellä suurimmalla omistajalla on yli 60 prosentin omistusosuus ja 70 prosentin äänivalta yhtiössä. 

Etteplanin omistus on tätäkin keskittyneempi. Kymmenellä suurimmalla omistajalla on noin 87 prosenttia osakkeista. Etteplanin pääomistaja on Ingman Group, jonka hallussa on 66 prosenttia osakkeista. Kaksi suurinta omistajaa ovat kasvattaneet hiljattain omistustaan.

Sekä Etteplan että Prevas arvostetaan linjassa verrokkiryhmään tai sen keskiarvoa matalammin kertoimin. ABG Sundal Collierin laaja verrokkiryhmä arvostettiin 14. helmikuuta keskimäärin P/E-kertoimella 18 ja EV/EBIT-kertoimella 14.  Verrattain hillityn kurssilaskun jäljiltä Etteplanin vastaavat kertoimet ovat 15 ja 14. Prevasin kertoimet puolestaan ovat 10,8 ja 10,4.

Arvostuskertoimien kehitys viimeisen kolmen vuoden aikana ja niiden keskiarvot.

Molempien nettotulosmarginaalit saavuttivat huipputason vuoden 2022 tietämillä, ja ne ovat sittemmin olleet laskussa. Etteplanin kannattavuus on heikentynyt verrattain sukkelmampaan johtuen osin siitä, että Prevasin ripein kasvuvaihe on todennäköisesti takanapäin. Prevasin prioriteettina on ollut kannattavuuden vaaliminen.

Kumpikin osake on arvostettu houkuttelevasti suhteessa vapaaseen kassavirtaan. Molempien yhtiöiden markkina-arvo on noin kymmenkertainen suhteessa niiden markkina-arvoon. Selkeästi alle kolmen viime vuoden keskiarvon. Yhtiöiden vapaat kassavirrat ovat pysyneet tuloksia tukevammalla tasolla. 

Etteplaniin verrattuna Prevasissa houkuttelevat pienempi koko, hivenen alhaisempi arvostustaso ja korkeampi osinko. Vaikka Prevas on kasvanut, sen filosofiana on antaa toimivalta alueellisille tai liiketoimintakohtaisille yksiköille. Prevas voi hyötyä ruotsalaisen aseteollisuuden korkeanosteesta. Vuonna 2024 puolustusteollisuus edusti 11 prosenttia sen liikevaihdosta. 

Suomalaisen insinööritoimiston edut ovat monilta osin päinvastaiset. Laajempi maantieteellinen ja liiketoiminnallinen hajautus tuonee pykälän vakautta. Suurempana yrityksenä Etteplanilla on enemmän voimaa panostaa esimerkiksi tekoälyn hyödyntämiseen. Historiallisesti Etteplanin kannattavuus on ollut korkeammalla tasolla, joten korkeampi arvostus on siltä osin perusteltu.

Pienen kurssilaskun jälkeen Etteplan ja Prevas ovat houkuttelevasti arvostettu suhteessa historiaan, verrokkeihin ja liiketoiminnan laatuun. Kurssinousu edellyttäisi myönteisen kysyntänäkymän kirkastumista. Molemmilla on sitä odottaessa vähintäänkin kohtuullinen ja suhteellisen turvallinen osinkotuotto. Yhtiöiden välille on vaikea tehdä selkeää eroa, mutta ne ovat molemmat kandidaatteja suoraan tavaravirroista riippumattomien yhtiöiden seurantalistalle.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Charlie Munger: “Show me the incentive, and I’ll show you the outcome”

Almanakka
11.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Admicom Q1/25: Suunnittelimme huonoa ensimmäistä neljännestä ja onnistuimme

Almanakka
10.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Pörssikurssit ovat fiksuuntuneet

Aki Pyysing
6.4.2025
east Lue lisää