Kuun vaihtuessa tulee käytyä itseäni kiinnostavien yhtiöiden sivuilta läpi suurimpien omistajien listoja. Riippuu täysin yhtiöstä, näytetäänkö listalla 20 vai 100 suurinta omistajaa. Kuukaudesta toiseen ihmettelen varsinaisen asian ohessa sitä, miten hitaasti listat usein päivittyvät. Luulisi, että prosessi olisi suhteellisen kevyesti automatisoitavissa.
Sijoitusmielessä liikkeellä ollessa katsoisin muiden omistajien ohella sitä, minkä verran johto omistaa osakkeita, vai omistaako ollenkaan. Kun toimiva johto omistaa osakkeita yhtiössään, on tämä luonnollisesti yleensä positiivinen merkki. Vielä parempi, jos osakkeet on hankittu ihan omalla rahalla, eikä koko pottia ole saatu kannustimena yrittää hieman enemmän.
Jokaisesta sisäpiirin ostosta ei kuitenkaan kannata ryhtyä suorilta käsin voitontanssiin. Jos positio on entuudestaan luokkaa miljoonia osakkeita, niin ehkä muutaman tuhannen osakkeen lisäosto ei ole kovinkaan vahva signaali ruusuisemmasta huomisesta. Tosin saa näistäkin taiottua melkoisen härkämäisen näkemyksen näin halutessaan.
Kuumeisesti kuunvaihdetta odottaessa voi toki käydä Euroclearin asiakaspäätteellä tutustumassa väliaikatietoihin. Samaten hallintarekisteröidyt omistukset pitää käydä riveittäin läpi ihan paikan päällä, jos tietty positio painaa kurssin lisäksi mieltä. Mikäli yhtiö näyttää sivuillaan vain tyyliin 20 suurinta omistajaa, voi olla kannattavaa tehdä pieni päiväreissu Kamppiin, vilkaista listoja tarkemmin ja samalla tutustua suurkaupungin tarjontaan.
Suurimmat omistajat
Jos rakkaan omistuksen kurssi nyt jostain syystä on sattunut laskemaan reilummin, lienee hyvä vilkaista ovatko suurimmat omistajat mahdollisesti myyneet, vai tuleeko myyntipaine muualta. Yleensä suurimmat omistajat tuppaavat kuitenkin istumaan rauhallisesti osakkeidensa kanssa hieman keskimääräistä pidemmälle katsoen.
Toki näitäkin suorituksia on nähty, että suurimpiin omistajiin kuuluva toimitusjohtaja myy ison osan omistuksestaan tulosjulkistuksen kurssinousuun. Ymmärtäähän tämän, onhan globaalia komponenttipulaa hankala nähdä edes kvartaalia eteenpäin, varsinkaan toimitusjohtajan pallilla istuen. Tai sitten hieman normaalia suurempi putkiremontti painoi harteilla, mahdollinen on toki tämäkin skenaario.
Tiettyjen tuttujen nimien hyppääminen omistajiin tuppaa saamaan kurssin laukalle. Isommat pelurit yleensä toki ottavat tavaransa sisään blokkikaupalla pienellä alennuksella, sen sijaan että hakisivat tavaransa laidasta muiden kuolevaisten tapaan.
Nimekäs suuromistaja on tietysti ihan kiva asia, mutta tuskin laitoja kannattaa ostaa puhki pelkästään tämän takia. On täysin mahdollista, että aikajänteenne sekä positiokoko suhteessa sijoitusvarallisuuteen eroavat huomattavasti toisistaan.
Single seller setup
Kun tavaraa tulee yhden välittäjän kautta epäilyttävän paljon, on hyvä suunnata katse omistajalistoille, ja pohtia keneltä tavaraa mahdollisesti tulee. Jos yhtiön varsinaisessa liiketoiminnassa ei ole tapahtunut muutoksia, tarjoaa suurempi myyntioperaatio hyvän pelipaikan.
Kun myyntipaine hellittää, tuppaa kurssi yleensä ottamaan ylös ainakin hieman. Riippuu toki täysin siitä, miten iso osa ostajista on samalla idealla, yhtä kärsimättömänä liikenteessä. Joka tapauksessa, single seller setupit tarjoavat yleensä ihan päteviä mahdollisuuksia.
Vahdi omistajia
Riippumatta oman sijoitushorisontin pituudesta, kannattaa vilkaista kuka sitä omaa rakasta osaketta omistaakaan. Vähintäänkin ihan yleissivistyksen vuoksi. Vaikka syntistä spekulointia ei harrastaisikaan, on hyvä olla edes perustasolla tietoinen omistajista.
Omalla rahallaan osakkeessa kiinni ollessaan johto vahtii varmasti osakkeenomistajan etua paremmin kuin ilman salkkua liikenteessä oleva, käsiään iloisesti heilutteleva palkkasoturi.