Artikkelit

Kyykyttääkö Wuhanin koronavirus markkinoita?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Vuosi 2019 oli Kiinalle synkkä, eikä vuosikymmen ole alkanut sen valoisammin. Talouden hidastuva kasvu, nousevat ruuan hinnat ja Hong Kongissa pitkään jatkuneet protestit olivat vain alkusoittoa koronavirukselle. Wuhan-koronavirus säikyttää ihmisiä ympäri maailmaa, mutta pelko vaanii myös sijoittajien keskuudessa.

Koronaviruksen leviäminen antaa sijoittajille yhden lisäsyyn varovaisuuteen osakkeiden treidatessa lähellä ennätystasojaan. Viruksen aiheuttama pelko voi toimia osakedipin katalysaattorina markkinoiden ollessa jo valmiiksi yliostetut. Toistaiseksi osakemarkkinoiden reaktio virukseen on ollut vaisu.

Tartunnan ajoittuminen kiinalaiselle uudellevuodelle lisää riskiä maailmanlaajuisille tartunnoille. Kiinassa osakkeet ovat tulleet alas jo 5 prosenttia ja öljyn hinta halpenee matkailupelkojen kasvaessa.

Kiinassa pörssit aukeavat uudenvuoden juhlinnan jälkeen vasta perjantaina 31. tammikuuta, jolloin pörssin todellinen reaktio nähdään.

Aiempien tartuntojen historiaa

Pahamaineisin koronavirusepidemioista on SARS, joka vuonna 2003 tarttui 8 098 ihmiseen ympäri maailmaa. Tartunnan saaneista 774 kuoli. SARS-pelon ollessa pahimmillaan joulukuusta 2002 huhtikuhun 2003, S&P500-indeksin arvosta katosi 8,3 prosenttia. Erityisesti dipissä kärsivät kehittyvien markkinoiden osakkeet (Kiina) ja matkailuun sekä luksustuotteisiin perustuvat yhtiöt. Kullan hinta pomppasi samaan aikaan 4,8 prosenttia.

SARS-pelon kaikottua ihmisten mielistä osakemarkkinat vastasivat positiivisesti ja nousivat seuraavien kuuden kuukauden aikana 18,6 prosenttia.

MERS-virus pelotti maailmaa vuoden 2012 lopulla. Tartunnan sai 2 494 ihmistä, joista 858 kuoli.  MERS-viruksen aiheuttamat kuolemantapaukset tosin kasvoivat hiljalleen ajan myötä, eivätkä räjähdysmäisesti heti alkuun. Vuoden 2012 marraskuun alusta joulukuun alkuun S&P500-indeksi putosi 0,8 prosenttia ja kullan hinta nousi 0,5 prosenttia. Viruksen aiheuttamaa pelkoa ei markkinoilla siis havaittu.

Ebola-viruksen aiheuttama paniikki vuoden 2014 lopulla lähetti S&P500-indeksin 5 prosentin laskuun, mutta pelkojen häivyttyä osakkeet palasivat nopeasti nousuraiteilleen.

Tuoreimpien tietojen mukaan Wuhan-virustartuntoja olisi yli 2 700 ja kuolleita jo 80.

Business Insiderin artikkelin mukaan Wuhan-virus voi potentiaalisesti olla jopa kymmenen kertaa tuhoisampi kuin SARS, seuraavista syistä:

  • Kiinan parhaillaan juhlittava uusivuosi on maan vilkkainta matkailuaikaa. Ihmiset aloittivat siirtymisen ennenkuin Wuhanin kaupunki suljettiin matkailulta.
  • Wuhan on Kiinan solmukohta, sen kautta odotetaan kulkevan yli 15 miljoonaa ihmistä uuden vuoden aikana.
  • Lentomatkustajia on Kiinassa nykyään yli 7 kertaa enemmän kuin vuonna 2003 SARS-viruksen aikaan.
  • Matkustuskiellot ovat aiemmissa epidemioissa olleet tehottomia.

Toisaalta toiset analyytikot uskovat Wuhan-paniikin jäävän SARSia vaisummaksi. Heidän mielestään Kiinan hallitus reagoi tällä kertaa viruksen aiheuttamaan uhkaan paremmin kuin vuonna 2003.

Mitä osakkeita välttää Wuhan-epidemian pelossa?

Mikäli Wuhan-viruksesta johtuva paniikki pitkittyy, oletettavasti eniten osumaa ottavat kansainväliseen matkailuun liittyvät osakkeet ja öljy.

Toistaiseksi lentoyhtiöiden osakkeet laajemmin eivät ole nytkähtäneet alaspäin viruksen pelottamina:

Aasian matkailusta vahvasti riippuva Finnair sen sijaan on pudonnut alkuvuoden 6,26 euron huipuistaan jo noin 15 prosenttia:

 

Öljyn hinnan ja osakkeiden (erityisesti lentoyhtiöiden, hotelleihin ja turismiin sekä kuljetukseen liittyvien yhtiöiden) voi odottaa kärsivän enemmänkin Wuhan-viruksen aiheuttaman pelon jatkuessa. Kovimmassa paineessa ovat tietysti Kiinan osakkeet.

Mikäli kiinalaisille asetetaan laajempia matkustuskieltoja, voivat myös luksustuotteita myyvät yhtiöt olla paineen alla.

Muita potentiaalisia kärsijöitä ovat kasino-, lentokonevalmistajien ja risteily-yhtiöiden osakkeet.

Mikäli viruksen globaalit tartunnat saadaan nopeasti hallintaan, voi historiallisen kristallipallon läpi katsottuna odottaa markkinoiden pomppaavan takaisin tartuntoja edeltäville tasoilleen. Virusepidemioita on aiemmin värittänyt markkinoiden ylireaktio (taustapeiliin katsottuna) ja sitä seurannut korjausliike ylöspäin.

Wuhan-viruksesta mahdollisesti hyötyviä osakkeita

Bioteknologiaan perustuvat yhtiöt, jotka valmistavat lääkkeitä ja rokotteita viruksille ovat mahdollisten hyötyjien joukossa sijoittajien odottaessa lisääntyvää kysyntää yhtiöiden tuotteille.

Bangkokissa ja sen ulkopuolellakin oli jo viime viikonloppuna havaittavissa entistä enemmän suumaskien käyttäjiä. Tartuntoja estäviä tuotteita valmistavien yhtiöiden osakkeet ovat myös potentiaalisia paniikista hyötyjiä. Suumaskeja on kehotettu käyttämään erityisesti Aasian eri maissa.

Keskustele aiheesta lisää keskustelupalstan Koronavirus 2019-nCoV-ketjussa.

 

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Kolumnit

Vero on veljenpoika maksettaessa

Aki Pyysing
22.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Applied Nutrition - Kasvuhakuinen lisäravinnebrändi Briteistä

Pentti Jokinen
21.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää