Artikkelit

Kullan kysyntä jatkaa kasvamistaan

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Kulta on ainutlaatuinen tapa suojata taantumariskiltä, kertoo Goldman Sachsin raaka-ainetiimi ja ennustaa kullan hinnan nousevan tämän vuoden aikana 3 700 dollariin tai potentiaalisesti jopa yli 4 000 taalan taantuman sattuessa.

Kullan hinta putosi voimakkaasti huhtikuun 2. päivän tariffi-ilmoitusten seurauksena, mutta on sittemmin noussut uusiin 3 245 dollarin ennätyslukemiin. Hinta putosi Goldman Sachsin mukaan sijoittajien myydessä kultaa osakesijoitusten margin callien takia. Vastaavanlaista kullan myyntiä havaittiin myös vuosien 2008 ja 2020 terävissä osakemarkkinoiden romahduksissa.

Kullan spekulatiiviset positiot laskivat Goldman Sachsin mukaan merkittävästi, mutta ETF-sijoitukset nousivat taantumahuolien ansiosta ja itäisissä maissa fyysinen kullan kysyntä nousi hinnan laskiessa.

Goldman nostaa ennusteensa kullan loppuvuoden hinnasta 3 700 dollariin unssilta keskuspankkien odotettua korkeamman kysynnän ja taantumariskien takia kasvavan ETF-kysynnän seurauksena. Odotettu range on 3 650 - 3950 dollaria. Aiempi ennuste oli 3 300 taalaa.

Kiina on ollut kullan suurin ostaja 50 tonnilla. Erotus Kiinan keskuspankin raportoitujen  kultaostosten ja Kiinan tosiasiassa ostaman kullan välillä on suuri ja jatkaa kasvamistaan.

Investointipankki UBS on samaa mieltä Goldmanin kanssa ja nostaa kullan tavoitehinnan 3 500 taalaan. Pankki odottaa kasvavaa kysyntää keskuspankeilta, instituutioilta ja yksityissijoittajilta johtuen kauppasodasta, heikoista US Treasury-huutokaupoista ja de-dollarisaatiosta.

UBS huomauttaa, että positiointi on kullan aiempien monivuotisten härkärallien alapuolella.

Tärkeää UBS:n mukaan on myös seurata kiinalaisia vakuutusyhtiöitä, joiden mandaatit sallivat nyt sijoitukset kultaa yhden prosentin maksimiallokaatiolla. Vakuutusyhtiöiden volyymin odotetaan alkuun olevan vaisua, mutta odotetaan tukevan kullan hintaa jatkossa erittäin positiivisesti.

Kiinassa kulta-ETF-holdausten määrä on ollut vakaassa ja voimakkaassa kasvussa sitten vuoden 2023.

Goldman Sachsin ekonomistit odottavat Fedin leikkaavan ohjauskorkoaan kolme kertaa 25 korkopistettä kerrallaan tämän vuoden aikana, mikä luo pankin mukaan pohjaa ETF-flown suhteen.

Tästä huolimatta investointipankki on yllättynyt ETF-kysynnän määrästä, selittäen sitä sijoittajien halulla suojata taantumaa vastaan osakesijoitusten hintojen pudotessa.

Goldmanin ekonomistit antavat jenkkitaantumalle 45 prosentin todennäköisyyden seuraavan 12 kuukauden aikajaksolle.

Mikäli taantuma toteutuu, voi se Goldmanin mukaan nostaa kysyntää entisestään ja nostaa kullan hinnan 3 880 dollariin vuoden lopuksi.

Keskipitkällä aikavälillä investointipankki uskoo kullan riskin olevan vinoutunut positiiviseen suuntaan.

JPMorganin mukaan käänteistä hajautusta kultaan ei ole vielä ajettu loppuun ja kullan hinnalla on varaa nousta lisää.

USA:n hylättyä kultakannan vuonna 1971, kullan hinnan kesti 38 vuotta nousta 1 000 dollariin ja sen jälkeen jokaisen tonnin lisäys on kestänyt kolmanneksen vähemmän aikaa. Voiko 4 000 taalan kulta olla siis jo kulman takana?

JPMorgan uskoo kysynnän kiihtyvän USA:n siirtyessä Pax Americanasta Pax Trumpianaan.

Intian kasvava vaikutusvalta, Kiinan nousu globaaliksi voimaksi ja Venäjän lisääntyvä itsevarmuus kaikki kertovat muutoksesta, jossa Yhdysvaltojen hegemonia on laskussa.

Näiden muutosten keskellä uusi nouseva maailmanjärjestys uudelleenmäärittelee kansainväliset suhteet keskittyen alueelliseen turvallisuuteen, resurssien saatavuuteen, kansallisten etujen tavoittelemiseen, voimatasapainon ylläpitämiseen ja suorien konfliktien välttämiseen.

Hajautus pois USD-reserveistä pois on toistaiseksi maltillista, mutta kiihtyvää.

Goldman päättää analyysinsä seuraavasti: “Viime viikon paine USA:n bondimarkkinoilla ja sitä seurannut kullan hinnan voimakas nousu lisäävät vakaumustamme siitä, että kulta on ainutlaatuisessa asemassa toimiakseen suojana taantumaa vastaan.”

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Kolumnit

Turvasatamaa etsimässä

Aki Pyysing
13.4.2025
east Lue lisää

Charlie Munger: “Show me the incentive, and I’ll show you the outcome”

Almanakka
11.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Admicom Q1/25: Suunnittelimme huonoa ensimmäistä neljännestä ja onnistuimme

Almanakka
10.4.2025
east Lue lisää