Euroopan unionissa on valmisteilla kryptovaluuttojen säätelyä koskeva The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA) -lakipaketti, jonka sisällöistä äänestettiin 14. maaliskuuta. Kryptovaluuttasijoittajat ja alan toimijat saivat pyyhkäistä hiet otsaltaan, kun karmeimmat vaihtoehdot erityisesti PoW-louhintaan perustuvien virtuaalivaluuttojen, kuten bitcoinin tosiasiallisesta kiellosta, vedettiin pois lakivalmisteluista. Tätä voittoa ei saatu kuitenkaan kauaa juhlia, kun Brysselistä kuultiin huhuja uudesta tyrmäysiskusta. Tällä kertaa pyritään sääntelemään itse hallittavia kryptovaluuttalompakoita (engl. non-custodial wallet).
MiCA eteni valmisteluun ilman louhintakieltoa
Euroopan parlamentissa äänestettiin maanantaina 14. maaliskuuta valmisteluun etenevän MiCA-lakipaketin sisällöistä. Äänestys aiheutti etukäteen käsien tärinää kryptoalan toimijoiden keskuudessa, sillä esityksessä oli mukana louhintaan eli työntodisteeseen (PoW, Proof of Work) perustuvien kryptovaluuttojen laaja rajoittaminen. EU:ssa ollaan huolissaan louhinnan energiankulutuksen aiheuttamista haasteista kunnianhimoisille ilmastotavoitteille. Toimet ilmaston eteen ovat ymmärrettäviä, mutta kokonaisen toimialan kieltäminen sen energiankulutuksen perusteella on mielivaltaista.
Esitys kuitenkin kaatui äänestyksessä luvuin 32–24 ja lakipaketti eteni valmisteluun lievemmin sanankääntein. On kuitenkin odotettavaa, että louhinta tulee toimialana kohtaamaan vielä uusia vastaavia vastoinkäymisiä. Monet institutionaaliset sijoittajat haluavat todennäköisesti jo nyt varmistaa, että heidän hankkimansa bitcoinit on louhittu uusiutuvalla energialla ainakin kryptojen puolestapuhujaksi ryhtyneen Kevin O’Learyn arvioiden mukaan.
Hyötyjänä louhinnan vastustuksessa voivat olla kryptovaluutat, joiden ylläpito ei vaadi louhintaa ja suurta energiankulutusta. Markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum on tekemässä “vihreää siirtymää” Proof of Work -järjestelmästä Proof of Stake -järjestelmään, mikä tarkoittaisi jopa 99 % tiputusta sen energiankulutukseen. Moni Ethereumin pääkilpailijoista, kuten Cardano ja Avalanche, perustuvat jo nyt Proof of Stakeen ja niiden energiankulutus on niin pientä, että tuoreen tutkimuksen perusteella energiankulutus ei ole mielekäs mittari niiden keskinäisessä vertailussa.
Seuraavaksi poliitikkojen hampaisiin joutuvat yksityiset kryptovaluuttalompakot
MiCA:n muotoilun lieventymistä ehdittiin juhlia vain hetki, kun saatiin tietoa seuraavasta yrityksestä iskeä kryptotoimialaa ja -sijoittajia vastaan. Tällä kertaa EU:n talous- ja raha-asioiden valiokunta ottaa käsittelyyn rahanpesua ja terrorismin rahoittamista koskevan lakipaketin, joka ottaa kantaa myös kryptovaluuttoihin. Tähän saakka kryptovaluuttasiirrot yksityisten lompakoiden välille ovat jääneet valvonnan ulkopuolelle. Nyt valiokunta esittää puuttumista niihin vedoten rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäisyyn sekä finanssisektorin vakauteen ja maineeseen.
Luonnostekstien mukaan kryptovaluuttalompakoiden välisiin siirtoihin liittyy vastaavia riskejä kuin perinteisissä valuutoissa tehtäviin tilisiirtoihin ja ne pitäisi saattaa vastaavan sääntelyn piiriin. Esityksestä äänestetään tänään torstaina, eikä minulla ole riittävästi optimismia toivoa sääntely-yrityksen kaatumista. Luulen yksityisten lompakoiden valvontaa koskevien esitysten päätyvän toimeenpanoon.
Nähtäväksi jää, että millaisena esitys menee eteenpäin, ja kuinka paljon harmia se aiheuttaa kryptovaluuttojen käyttäjille ja palveluntarjoajille. Todennäköistä on, että palveluntarjoajat joutuvat kontrolloimaan jatkossa paljon entistä tarkemmin palveluihinsa tulevia kryptovaluuttasiirtoja. Käytännössä palveluntarjoajat voivat joutua kieltämään siirrot yksityistä lompakoista, koska niiden omistajatietojen saaminen voi olla hankalaa tai mahdotonta. Jo aiemmin jotkut Euroopan parlamentin jäsenet ovat esittäneet siirtojen kieltoa yksityisistä lompakoista pörsseihin tai välittäjille ja toisin päin.
Suomessa kryptovaluuttaliikenteen seuranta kiinnostaa erityisesti verottajaa
Suomen viranomaisista suurinta mielenkiintoa kryptovaluuttoihin on tänä vuonna esittänyt verottaja. Sijoittajien iloksi ohjeistuksia on kehitetty ja verottaja järjesti peräti webinaarin kryptosijoittamiseen liittyen.
Verottajan julkaisemien ennakkotietojen perusteella jopa 150 000 veronmaksajaa olisi viime vuonna saanut tuloja kryptovaluuttojen myynneistä.
Kasvu on huomattava verrattuna verovuoteen 2020, jolloin vain 3400 veronmaksajaa raportoi kryptovaluuttojen myyntivoittoja.
Alan voimakkaan kasvun seurauksena kryptovaluuttavoitoista tulevan verokertymän voidaan siis ennakoida kasvavan huomattavasti tulevina vuosina.
Myös yritysten kryptovaluuttasijoitukset ovat kasvaneet selvästi viimeisen vuoden aikana ainakin Coinmotionissa. Järjestimme syksyllä aihetta koskevan webinaarin, jossa kävimme läpi kirjanpitoa ja verotusta yrityksen kryptovarallisuuden hallinnassa.
Moni kirjanpitäjä on saanut perehtyä uuteen aihealueeseen, kun asiakasyritysten taseisiin on alkanut ilmestyä kryptovaluuttaeriä.
Ennakoin kryptokirjanpidon ja-laskennan ammattitaidon ja sen kysynnän kasvua myös tuleville vuosille. Monilla neuvonantajilla, kirjanpitäjillä ja tilintarkastajilla pitää kiirettä tutustuessa aivan uudenlaiseen omaisuuserään.
Keskustele kryptovaluutoista sijoituskohteena
Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana