Artikkelit

Katsaus kryptovaluuttojen top kymppiin, kevät 2022

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2022 ensimmäinen kvartaali on paria päivää vaille valmis. Se on ollut sijoittajille raskasta aikaa, mutta merkkejä paremmasta on näkyvissä. Tarjoaako toinen kvartaali jopa kovasti kaivatun kevätrallin?

Tässä artikkelissa otetaan katsaus suurimpiin kryptovaluuttoihin ja tutkaillaan niiden sijoituspotentiaalia. Tein vastaavan katsauksen edellisen kerran marraskuun alussa. Voit lukea sen tästä linkistä. Olen julkaissut aiheesta myös videon Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla. Video on ollut todella suosittu, ja saat siitä vielä lisää informaatiota jokaisesta kolikosta. 

Bitcoin on pärjännyt altcoineja paremmin

Vuosi 2022 on ollut haastava. Kryptovaluuttojen kurssit ovat laskeneet kymmeniä prosentteja osakemarkkinan perässä. Tähän päälle Ukrainan sota, uhkaava taantuma sekä potentiaalinen ruoka- ja energiakriisi. Epävarmuustekijöitä riittää.

Kaikesta huolimatta, Bitcoinin kurssi on kirinyt lähes tammikuun 1. päivän tasolle. Eroa enää vain neljän prosentin verran. Nousu +-0 -tasolle ei toki hirveästi lohduta, sillä kurssi olisi silti kymmeniä prosentteja marraskuun ATH-lukeman alapuolella.

Bitcoinin kurssiin on muodostunut vuoden 2022 aikana selkeä resistanssialue noin 45.000–46.000 dollarin välimaastoon. Tämä pitäisi rikkoa ja tehdä tukitasoksi ennen kuin uusi ralli olisi vakaalla pohjalla.

bitcoin kurssi

Mikään ei ole muuttunut sijoittajan näkökulmasta viime kuukausina. Bitcoin on pitänyt arvonsa altcoineja paremmin laskumarkkinassa, mikä ei ole yllättävää. Sen kurssi ohjaa edelleen koko kryptomarkkinan kehitystä. Bitcoin puolestaan korreloi yhä osakemarkkinan kanssa. Tämä on iso ongelma, sillä osakemarkkinoita uhkaa niin monta eri riskitekijää tulevina kuukausina.

Uskon itse siihen, että instituutioiden mukaantulo jatkuu vuoden 2022 aikana pienen tauon jälkeen. Tätä auttaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa käytävä keskustelu regulaatiosta, mikä selkeyttää alan pelisääntöjä. Bitcoin on ”ison rahan” ykköskohde myös jatkossa. Se sopii edelleen kryptoportfolion peruskiveksi.

Ethereum valmistautuu suureen päivitykseen

Ethereumin tilanne on poikkeuksellinen muihin top 10 -kryptovaluuttoihin verrattuna. Projekti nimittäin valmistautuu yhteen tärkeimmistä päivityksistä. Se kantaa nimeä The Merge. Käytännössä kyse on siirtymisestä Proof of Stake -konsensukseen.

Beacon Chain -nimeä kantava Proof of Stake -lohkoketju on ollut toiminnassa jo joulukuusta 2020 lähtien. Se on kerännyt reilun vuoden aikana jo yli 300.000 steikkaajaa. Alla oleva statistiikka löytyy Ethereum Staking Launchpadilta. Uusi Proof of Stake -pohjainen Ethereum pitäisi olla käytössä 3–6 kuukauden sisällä. 

beacon chain

Moni Ethereum-analyytikko uskoo kurssin saavan kovaa  buustia The Mergen jälkeen. Esimerkiksi steikkauspalkkiot moninkertaistuvat, ja inflaatio pienenee merkittävästi. Vaikuttaa siltä, että näitä muutoksia ei ole hinnoiteltu vielä sisään.

Jos Ethereum kiinnostaa sijoituskohteena, niin position ottaminen ennen kesän The Merge -päivitystä lienee fiksu peliliike.

Ethereum on pitänyt asemaansa kohtalaisesti myös DeFi-sektorissa. Sen markkinaosuus oli vuoden alussa 62 prosenttia, ja nyt lukema on 56 prosenttia. Kun huomioidaan kilpailijoiden markkina-arvon kasvu sekä Ethereumia hidastava teknologia, tilanne näyttää tämän suhteen hyvältä.

Kaikki suurimmat DeFi-sovellukset rullaavat yhä Ethereumin päällä ml. NFT-markkinaa dominoiva OpenSea-kauppapaikka.

Binance Coin koki uudelleenbrändäyksen

Seuraavana listalla on stablecoin Tetherin jälkeen BNB. Tämä token tunnettiin ennen nimellä Binance Coin. Muutos tapahtui helmikuun puolivälissä, kun Binance uudelleenbrändäsi lohkoketjunsa sekä sen natiivitokenin.

Uudelleenbrändäyksen ideana oli pudottaa Binance-nimi pois ja korostaa siten lohkoketjujen sekä tokenin desentralisaatiota. Teknisesti kaikki on ennallaan, eli kyseessä oli vain kosmeettinen muutos.

Binance Chain sekä Binance Smart Chain muodostavat nyt kokonaisuuden nimeltään BNB Chain. Binance Coinista tuli puolestaan BNB, eli sama kuin tokenin ticker on ollut pörsseissä. Alla oleva The Defiant -kanavan video käsittelee muutosta (varsin kriittiseen sävyyn).

BNB ei vaikuta erityisen kiinnostavalta sijoituskohteelta juuri nyt. Itseäni häiritsee eniten BNB Chainin markkinaosuuden jatkuva lasku DeFi-sektorissa. Se menettää koko ajan asemiaan muille älysopimusalustoille, eikä BNB Chainille ole tullut ”killer-appeja” sitten kevään 2021, jolloin PancakeSwap julkaistiin.

BNB:n markkinaosuus on myös selvästi suurempi haastajiin verrattuna, eli kurssinousuun vaaditaan merkittävästi enemmän pääomaa.

XRP pitää yhä pintansa

XRP on yhä tukevasti top 10 -sijoilla, vaikka taustayhtiö Ripple käy edelleen oikeudenkäyntiä SEC:tä vastaan. Tämä draama on kestänyt jo yli vuoden päivät. Todennäköisesti ratkaisua joudutaan odottamaan vuoden 2022 lopulle.

Mielestäni XRP ei ole muuttunut houkuttelevaksi sijoituskohteeksi sitten marraskuun katsauksen. Sen perusongelma on edelleen sama, eli XRP:stä puuttuu Proof of Stake -platformien steikkaus. Se ei ole myöskään älysopimusalusta vaan puhtaasti maksuprotokolla. Millainen rooli XRP:lle jää tulevina vuosina, kun yhä useampi CBDC (keskuspankkien digiraha) ajetaan ulos?

XRP:n etuna ovat todella tunnettu brändi sekä vankka fanijoukko, jonka usko projektiin ei lopu kesken. XRP tuskin romahtaa ilman tappiota oikeudessa, mutta markkinoilla on mielestäni potentiaalisempia sijoituskohteita.

Jos haluat seurata oikeudenkäynnin eri vaiheita, niin Youtubesta löytyy useita kanavia, jotka käsittelevät tilannetta päivittäin.

Cardanon nousua odotellaan                                

Cardano on säilyttänyt XRP:n tavoin asemansa top kympissä. Noin puoli vuotta sitten saatiin kauan odotetut älysopimukset Alonzo hard forkissa, jonka jälkeen Cardanon sovelluskehitys on pikkuhiljaa käynnistynyt.

Jos katsotaan suosittua defillama.com-sivustoa, niin Cardanon likviditeetti on toistaiseksi reilut 300 miljoonaa dollaria. Se on vain 0,24 prosenttia Ethereumin vastaavasta ja kaukana myös muista suurista älysopimusalustoista.

Cardano on omaan silmään edelleen hyvin ristiriitainen projekti. Perustaja Charles Hoskinson osaa kyllä markkinoida projektia ja johtaa joukkoja. Hän on myös kehunut lukemattomia kertoja Cardanon ekosysteemin kasvua ja kehitystä. Siitä huolimatta Cardano tuntuu olevan askeleen jäljessä kilpailijoitaan.

Cardanon etuna esim. Avalancheen tai Solanaan verrattuna on todella vahva brändi sekä uskollinen fanijoukko. Toistaiseksi Cardano kärsii vielä teknisistä rajoitteista Ethereumin tavoin, joten se ei voi vielä haastaa kilpailijoitaan täysillä.

Itse näen ADA-tokenin liian haastavana arvioitavana juuri nyt.

Selättääkö Solana tekniset ongelmat?

XRP, Cardano, Solana ja Terra ovat sijoilla 6–9 hyvin lähellä toisiaan. Niiden paikat vaihtelevat hieman päivästä riippuen.

Solana ei ole saavuttanut mitään erityistä suosiota sitten marraskuun 2021 katsauksen. Sen vahvuutena on tekninen toteutus, sillä Solana pystyy ainoana platformina kymmeniin tuhansiin transaktioihin per sekunti. Ainakin teoriassa.

Solanan hidasteena ovat olleet tekniset ongelmat. Ne ovat saaneet lohkoketjun jumiin useaan otteeseen viimeisen vuoden aikana. Myös satojen miljoonien suuruinen Wormhole-hakkerointi aiheutti Solanalle paljon negatiivista julkisuutta.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Solanan paras vauhti on hieman hyytynyt. Se on menettänyt myös markkinaosuutta DeFi-sektorissa etenkin Terralle, Avalanchelle sekä Fantomille. Vuosi 2021 oli kiistatta huikea menestys, mutta Solana ei näytä platform-kisan nopeimmalta hevoselta juuri nyt.

UST-stablecoin vauhdittaa Terra Lunaa

Sijalla yhdeksän oleva Terran Luna-token oli pari viikkoa sitten XRP:n yläpuolella, mutta pieni laskukausi on pudottanut sen alemmas. Luna on ollut silti yksi vuoden 2022 menestyjistä. Sen kurssi on mennyt täysin yleistä markkinatrendiä vastaan.

Lähes kaikki suuret kryptovaluutat saavuttivat kurssihuippunsa marraskuun alussa 2021. Lunan kurssi on noussut sen jälkeen yli sata prosenttia. Nykyinen ATH saavutettiin 9.3.2022 eli hyvin poikkeukselliseen aikaan.

Lunan taustalla on UST-stablecoinin valtava kasvu. Kyseessä on Terran luoma algoritminen vakaavaluutta. Sen markkina-arvo (katso kuva) on kasvanut yli 50 prosenttia kalenterivuoden 2022 aikana. UST ohittaa minä hetkenä hyvänsä Binance USD:n ja nousee kolmanneksi suurimmaksi stablecoiniksi.

terra ust

Terra-platformilla pyörivä Anchor Protocol tarjoaa UST:n steikkaajille peräti 20 prosentin korkoa. Terra maksaa itse osan tästä, eli se käytännössä ostaa UST:lle markkinaosuutta. Kun uusi UST luodaan, poltetaan vastaava dollarimäärä Luna-tokeneita. Tämän vuoksi UST:n kysyntä lisää Lunan kysyntää.

Terra on myös vastannut kriitikoille, jotka epäilevät algoritmisen stablecoinin vakautta ääritilanteissa. Terra on ilmoittanut ostavansa peräti 10 miljardin dollarin arvosta bitcoineja UST:n ylimääräiseksi takaukseksi.

Luna vaikuttaa sijoitusmielessä kiinnostavimmalta vaihtoehdolta, kun mietitään suurimpia Ethereumin haastajia. UST:n suosiolle ei näy loppua, ja Terran suurimmat DeFi-apit (Anchor & Lido) ovat kasvaneet todella vahvasti tänä keväänä.

Terran on myös likviditeetillä (TVL) mitattuna selvästi suurin älysopimusalusta Ethereumin jälkeen. Se on yli 2x suurempi kuin listan seuraavana tuleva BNB Chain.

Avalanche kasvaa tasaisesti

Edellä mainitut XRP & Cardano & Solana & Terra ovat markkina-arvoltaan noin 35–40 miljardin dollarin kokoluokassa. Sijalla 10 oleva Avalanche on 22 miljardissa juuri nyt, eli tuossa kohtaa tapahtuu selkeä pudotus.

Avalanchen tilanne näyttää sijoittajan näkökulmasta varsin neutraalilta. Sen DeFi-sektori näyttää hyvältä suhteessa markkin-arvoon, esimerkiksi Solanan TVL on selvästi Avalanchea pienempi. Cardanosta puhumattakaan. Avalanche voi jopa ohittaa BNB Chainin kevään aikana.

Kyseessä on myös teknisesti hyvin toteutettu ratkaisu. Avalanchen taustalta löytyy myös paljon rahaa, ja perustaja Emin Gun Sirerin CV ei kalpene tässä skenessä ketään vastaan. Mies on luonut mm. oman digivaluuttansa jo viisi vuotta ennen Bitcoinia.

Olen sijoitusmielessä varovaisen positiivinen Avalanchesta esim. Solanaan, BNB Chainiin sekä Cardanoon verrattuna. Sen potentiaali ei ole mielestäni samalla tasolla kuin Ethereumin sekä Terran, mutta jos haluaa portfolioon lisää älysopimusalustoja, niin kolmas vaihtoehtoni olisi Avalanche.

Yhteenveto

Kryptosijoittajan tilanne on edelleen haastava, mitä se on ollut jo ainakin neljä kuukautta. Osakemarkkina ohjaa Bitcoinia, joka ohjaa puolestaan muita kryptovaluuttoja. Ainoastaan Terran Luna-token on onnistunut uimaan vastavirtaan.

Itse seuraan tällä hetkellä jopa enemmän makrotalouden trendejä ja eri riskien todennäköisyyksiä. Osakemarkkinoiden suunta vaikuttaa yhä vahvasti Bitcoiniin ja sitä kautta muihin kryptovaluuttoihin.

Nyt on hyvä pohtia portfolion yleisiä riskitasoja. Miten ison prosenttiosuuden haluaa pitää kryptovaluutoissa ja miten ison osan siitä Bitcoinissa? Näen yhä realistisen mahdollisuuden sille, että markkinassa nähdään raju pudotus tulevina kuukausina nykyiseltä tasolta jopa selvästi alle 30.000 dollarin. Tämä skenaario ei ole vielä täysin poissuljettu, ja siihen on syytä varautua.

Toivottavasti monien odottama kevätralli kuitenkin nähdään! Olisi mukava saada synkän talven jälkeen nousua markkinaan. Itse olen kuitenkin toistaiseksi skeptinen ja varaudun henkisesti siihen, että seuraava nousu nähdään vasta Q3-Q4 tienoilla. Katsotaan tilannetta uudelleen, kun Bitcoinin kurssi alkaa 5:lla!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää