Kolumnit

Kamala voittaa varmasti

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Aika monet (herra itse mukaan lukien) väittivät, että Joe Biden toimi epäitsekkäästi, kun luopui demokraattien presidenttiehdokkuudesta. Tälle lähinnä kikattelin, koska onhan se nyt Sleepy Joelle itselleen paljon parempi loppuelämä olla toisesta kaudesta ”vapaaehtoisesti” luopunut, kuin vaaleissa pataan ottanut ex-presidentti. Sillä viimeistään The Battle of The Fossilsin jälkeen oli aika selvää, ettei a) Bidenistä ole toiselle kaudelle b) ei sitä sille toiselle myöskään valita.

Saan aina hinkuyskää, kun joku kertoo tietävänsä varmasti kumpi voittaa kolikonheiton. Mikko Marttinen teki Ilta-Sanomissa vajaat pari viikkoa sitten ansiokkaan analyysin USA:n presidentinvaaleista heti Bidenin luopumisilmoituksen jälkeen. Olin muuten samaa mieltä, mutta pidän päätelmää ”Paluu Valkoiseen taloon jää Trumpille haaveeksi” joko populistisena tai hätäisenä.

Vaalituloksen epävarmuuden voi helposti tarkistaa vedonlyöntipörssistä. Jos pörssi on likvidi, markkinan arvion presidentinvaalin todennäköisyyksistä voi kurkata sellaisesta. Mitä kerrointa joku irtosaitti tarjoaa markkinointitäkynään, ei ole relevanttia. Arbitraasin tekijät pitävät huolen siitä, että pörssin hinta heijastelee koko markkinan näkemystä.

Itse käytän sisukkaasti samaa BetFuckia (nimi muutettu), joka vajaat neljä vuotta sitten jäädytti syyttä suotta tilini ja esti miuta lyömästä Bideniä kertoimella 1,1 sen jälkeen, kun vaalit oli jo pidetty. Trumpetistien hönöyttä vedonlyöntimarkkinalla ei pidäkään koskaan aliarvioida.

Markkinatilanne sunnuntaina 4.8. klo 17.30:

Kertoimista voidaan laskea valintatodennäköisyys prosentteina jakamalla ykkönen kertoimella. Näin saamme Mad Geniukselle ostolaidoista laskettuna 1/1,87 = 53,5% ja Laffin’ Kamalalle 1/ 2,28 = 43,9%. Näistä ei tule ihan sataa yhteensä, koska ne laskettiin ostolaidoista ja lisäksi toinen tai molemmat saattavat kuolla ennen vaaleja.

Suomessakin ovat politiikan toimittajat siirtyneet jenkkivaalien yhteydessä enenevissä määrin seuraamaan vedonlyöntimarkkinaa. Pöyhkeästi väitän, että osasyy on siinä, että Sijoitustieto on aiheesta rummuttanut jo kahdella vuosikymmenellä. Olen muuten ollut havaitsevinani, että Iso Media linkkaa meihin harvemmin kuin lainaa meiltä juttuja, tsot tsot.

Vedonlyöntimarkkina heijastelee valintatodennäköisyyksiä aivan samalla tavalla kuin pörssikurssi heijastelee yhtiöiden arvoa. Molemmat ovat parhaita mahdollisia helposti saatavilla olevia arvauksia. Jos tiedät paremmin kuin markkina, voit hyötyä tiedoistasi rahallisesti. Mikko Marttisenkin kannattaisi painaa Harrisia kaikilla saatavissa olevilla varoilla ja vähän enemmälläkin, jos Trumpin häviö on kerran varma.

Hyvin odotetusti Harrisin suosio on lähtenyt nousuun sen jälkeen, kun Biden jäi pois ja demokraattijohto clintoneineen ja obamoineen asettui tukemaan Harrisia. On ihan eri asia pohdiskella konkreettista vaihtoehtoa kuin jotain hypoteettista ehdokasta. Ja Trumpin vastustaminen on oikeampi voima USA:ssa kuin mitä Suomen Uutisista voi lukea. Toki Oranssin Miehen aitoja kannattajiakin on enemmän, kuin mitä Yleisradio antaa ymmärtää.

Kamala Harris on voittamassa ”popular voten” eli saamassa enemmän ääniä, mikäli meidän on gallupeja uskominen. Vedonlyöntimarkkina uskoo Nauravan Harrisin voittavan tämän kauneuskilpailun 74 prosentin todennäköisyydellä.

Itse asiassa pidän demokraattien äänienemmistön voittamista todennäköisempänä kuin markkina. Olisin lyönyt heti vetoa, mutta painoin BetFuck-tilini sippiin torstaina Kamala Harrisin demokraattien presidenttiehdokkuuden puolesta kertoimella @1,02. Eli 27 920€ voittaakseni 558,40€.

Keskustelupalstalla kommentoitiin vetoani:

”"Varmaa" tai ei, tolla kerrointuotolla ei ole missään tuloluokassa mitään rahallista merkitystä vedon vetäjälle.

Olen eri uskontokunnan edustajia. Hoidan vedonlyöntejäni kuten sijoituksiani, ja jos näen mielestäni +EV (odotusarvopositiivisen) kohteen, lyön sitä kertoimesta riippumatta. Harrisin valinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi voi nähdäkseni enää estää kuolema, ja näen sen todennäköisyydeksi reilusti alle kaksi prosenttia. Tuskin Secret Service toista kertaa näiden vaalien yhteydessä enää töppää, vaikka varmasti kamalanampumishaluisia hulluja Amerikassa riittää hyvin.

Popular vote on tosiaan kuitenkin vain kauneuskilpailu. USA:n presidentinvaalit ratkaistaan edelleen vaa’ankieliosavaltioissa. Epäilen sisällissodan ratkaisutaistelun käytävän tälläkin kertaa Gettysburgissa eli Pennsylvaniassa. Jimmy Carterin aikaan se käytiin Ohiossa. Silloin kun Al Goresta piti tulla presidentti, Floridassa laskettiin ääniä pitkään. Nämä molemmat ovat nykyisin varsin tukevasti punaisia (=republikaaneja äänestäviä) osavaltioita, joten kehotan tarkkailemaan erityisesti Pennsylvanian gallupeja.

Harris on viikossa kirinyt kaikissa battlegroundeissa kivasti:

D+ 1,6 tarkoittaa demokraattien parantaneen asemiaan gallupeissa koko maassa 1,6 prosenttiyksikköä. Kennedy on huru, joka on mukana vaaleissa täytemiehenä.

Olisi hyvin äkkinäistä julistaa Kamala Harris tässä vaiheessa jo voittajaksi, vaikka se kyselyiden mukaan hiuksenhienosti Pennsylvaniassa johtaakin. Trendilinjojenkin ekstrapolointi on vaarallista sekä pörsseissä että vaaleissa.

Harris ja Trump kohtaavat vielä väittelyssäkin, missä odotan ja toivon syyttäjäleidin pyyhkivän populistipapalla lattiaa. Vaalit eivät kuitenkaan ratkea väittelyssäkään. Pidetään mielessä, että Hillary Clinton voitti Donald Trumpin kaikissa kolmessa väittelyssä pystyyn ja otti vaaleissa pataan.

Amerikassa ei käännytetä vaaleissakaan juuri ketään. Uskonto ja puolue valitaan nuorena ja sitä ei sovinnolla vaihdeta. Kyse on siitä, että miten ehdokkaat saavat omansa äänestämään.

Olenkin kaikesta hyssyttelystäni huolimatta varma, että Kamala Harris tuo vaaliuurnille ainakin jonkun verran sellaista väkeä, joka ei olisi vaivautunut kumpaakaan papparaista äänestämään. Lisäksi luulen Trumpin painaneen väärää nappulaa väittäessään Harrisin metamorfoituneen intialaisesta mustaksi. Tämä ei vaikuta Proud Boysin vaalipäivänä liikkeelle lähtemiseen, mutta Georgian mustat saattavat hyvinkin suivaantua äänestämään entistäkin suuremmissa määrin.

Toisaalta muutkin kuin Markku Ruotsila näkevät nyt Trumpissa Jeesuksen, kun se pelastui salamurhayritykseltä ja hoiti vielä tyylikkäästi sen jälkihoidonkin. Tämä saa Pennsylvanian maaseudulla monet Malachit pakkaamaan serkkunsa ja sen kanssa tekemänsä seitsemän lasta pickuppiinsa ja menevän niiden kanssa äänestämään Trumpia.

Kamala voittaa varmasti, mutta onko se Kamala Harris vai Kamala Ohiammuttu on aivan varmasti vielä epäselvää.

P.S. Lyön pörssissäkin usein matalakertoimisia betsejä isolla rahalla. Eli sijoitan yhtiöihin, jossa oletan olevan sekä rajatun tuoton että downsiden. Esimerkiksi Citycon vähän päälle seiskaan pari vuotta sitten oli sellainen. Pataan on tullut enemmän kuin aikoinaan budjetoin mahdolliseksi.

Vedonlyönnissä en ole vielä koskaan hävinnyt näitä 1,0x-kertoimisia poliittisia vetojani, joita teen säännöllisen epäsäännöllisesti. Kaiken järjen mukaan niistä joku vielä kölähtää. Kirjoitin tämän ylös lähinnä itseni varten. Leijumaan alkamista on nimittäin syytä varoa niin pörssissä kuin vedonlyönnissäkin.

Haluan kuitenkin vielä korostaa, että hyvin pienissä kertoimissa on poliittisessa vedonlyönnissä usein ylikertoimia, koska 1) massoilla on taipumus kotiuttaa voittojaan hinnasta riippumatta 2) ammattibetsareilla on rajalliset rahavarat (=niiden kannattaa sulkea EV- pääomia vapauttaakseen) 3) vedonlyönnin tuulipuvut eivät lyö niitä koskaan.

Tässä tulikin Sleepy Joen kuuluisat kolme pointtia.

Aivan lopuksi haluan kiittää Joe Bidenia Suomen toivottamisesta tervetulleeksi Natoon. Hyviä eläkepäiviä!

USA:n presidentinvaaleista keskustellaan täällä

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää