Arktinen näkökulma sijoittamiseen - Suomi, Venäjä, Kiina, USA navalla

3
forum
|

Bingo53

+4057
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2560

Jääkylmä näkökulma Suomen asemasta napa-alueen markkinalla

Markkinalla jylläävät Venäjä ja Kiina, perässään kaukana takana USA.

Kuva

Aseistettu toiminta vain kuumenee pohjoisilla, hyvin kylmiksi jäätyneillä alueilla: "In the past year, Russian nuclear submarines have practiced firing cruise missiles near NATO members Norway, Finland and Sweden. That drill followed Arctic wargames by the North Atlantic Treaty Organization that included amphibious assaults in the frigid seas."

Jenkit ovat lähimpänä Venäjää idässä Beringin salmen kohdalla, jossa niitä erottaa meri ja ne jäävät vain 53 mailin etäisyydelle toisistaan. Geopoliittisesti nämä valtiot ovat toisistaan tänään kauempana kuin vuosikymmeniin. Merijää sulaa arktisella alueella ja jäätiköstä on hävinnyt 50 vuodessa Argentiinan kokoinen alue. Jään vetäytyessä tilalle on tullut meriliikenne laivoilla.

Kuva
WSJ_north_sea_ice_melting

Kylmän sodan jälkeen aseistusta ja tukikohtia vähennettiin. Molemmat valtiot tekivät yhteistoimintaa kalastuksessa ja meriliikenteen turvallisuudessa. Nyt asia on muuttumassa pohjoisen alueen tarjotessa eduntuovan alueen ensi-iskulle: "...because it offers each side prime territory from which to strike."

Tällä hetkellä Venäjän tukikohtien (alla bases) lukumäärä ja kapasiteetti on läntistä merkittävästi suurempi arktisella merialueella.

Kuva
WSJ_north_sea_bases

Jään sulaminen on myös avaamassa venäläisille sota-aluksille uusia väyliä liikkua kohti Pohjois-Amerikkaa. NORAD eli jenkkien ja kanadalaisten pohjoisen alueen yhteinen puolustus toimii jo ikääntyneiden satelliittien varassa ja on jäänyt ajasta jälkeen samaan aikaan kun Venäjä ja Kiina ovat jatkaneet ohjuksien kehittämistä. Niiden yliääniohjukset peittoavat jenkkien olemassa olevat sensorit. Kanadakin on vasta heräämässä puolustuksensa kehittämiseen: “The Arctic is a region for potential future conflict,” Russia’s Commander of the Northern Fleet, Aleksandr Moiseyev, told a recent Arctic conference in St. Petersburg, according to Russian state news agency TASS.

Alueen kasvava kaupallinen meriliikenne on kovasti kilpailtu, mutta jenkeillä ei ole ainuttakaan syväväyläistä satamaa arktisella alueella raskaita konttialuksia varten. Alaskassa ei ole teitä tai rautateitä, joilla pääsisi lähelle pohjoisia vesiä. Kanadalla on vain yksi satama Jäämeren rannalla ja sekin on 500 mailia etelään pohjoiselta napapiiriltä. Kanadan pohjoiset lentokentät ovat sorapintaisia eivätkä sovellu kaupallisille rahtikoneille tai suihkumoottorikäyttöisille lentokoneille.

Venäjä on eristäytynyt lännestä, lähentynyt Kiinaa ja avannut pohjoista väylää. Tähän Peking onkin tarttunut ja samalla kun se pitää Venäjän taloutta meriliikenteellä elossa, se on kasvattanut kaksikäyttöaluksillaan omaa asevoimaansa: "...Beijing has propped up the Russian economy and provided dual-use equipment to buttress its military."

Tuki on ollut merkittävää kiinalaisten yhtiöiden, sijoittajien ja osatoimittajien varustellessa Venäjän energiaprojekteja Jamal LNG ja Artic 2 LNG kaasuprojekteissa.

Kuva
WSJ_north_sea_ports

Venäjä puolestaan on rahdannut polttoaineita Kiinaan varjolaivastollaan, jolla Venäjää muutoinkin kiertää pakotteita viemällä öljyään Aasian markkinoille. Viime vuosi oli kuljetusvolyymin ennätysvuosi koillisesta Venäjästä pohjoisen Jäämeren ja Beringin salmen kautta kulkevalla reitillä, siinä liikennettä valvovan Rosatomin mukaan. Lähes kaikki rahti meni Venäjältä Kiinaan ja puolet siitä oli raakaöljyä. Kokonaismäärä oli kuitenkin vielä murto-osa Suezin kanavan kautta kulkevasta. Vaikka pohjoinen reitti lyhentää kuljetusaikaa kahdella viikolla, merijää on kuitenkin vielä merkittävä vastus vaikka jääpeite pieneneekin.

Trump haluaisi ostaa Grönlannin Tanskalta lisätäkseen Amerikan mantereen läsnäoloa napa-alueella ja perustelee tätä kansallisella turvallisuudella: “We need it for national security.”

Grölanti on sijainniltaan strategisesti oikeassa paikassa ja sillä on suuret harvinaisten maametallien luonnonvarat. Venäjä haluaa ne myös, sillä Venäjän arktisen alueen tuotanto muodostaa jo kymmeneksen sen koko bruttokansantuotoksesta: siihen sisältyy 17% Venäjän öljykaupasta, 80% maakaasun tuotannosta ja kolmasosa kalastuksesta.

Alaskan osuus oli 0,2% Yhdysvaltain bruttokansantuotoksesta vuonna 2023 ja Kanadan pohjoisten territorioiden osuus oli vain säälittävä 1% maan taloudellisesta toiminnasta.

Venäjä vaatii myös itselleen vielä kartoittamattomia Arktisen merialueen merenpohjan luonnonvaroja. Näistä Venäjä on toimittanut karttoja Yhdistyneille kansakunnille, joka toimii asiassa juridisena ratkaisijana.Venäjä puuhailee alueella ottaen pohjanäytteitä ja kartoittaen vesialueita.

USA ja Kanada ovat nyt ostamassa yhdessä jäänmurtajia aluetta valvoakseen. Jenkeillä on vain kolme polaarista jäänmurtajaa, joista yksi on puoli vuosisataa vanha ja toinen telakoitiin palovaurioiden johdosta. Jenkkien merivartoisto hankki viime vuonna käytetyn jäänmurtajan, jonka toivotaan aloittavan toimintansa ensi vuonna.

Venäjällä on kolme tusinaa jäänmurtajaa, joista monet ovat voimakkaita ydinkäyttöisiä ja tarjoavat pitkää merellä olemisen aikaa. Kiina, jonka pohjoisin kohta on 900 mailin päässä napapiiriltä, lähetti kolme polaarista jäänmurtajaa viime vuonna alueelle.

Kuva
WSJ_north_sea_minerals_oil

Kiina havittelee roolia arktisella alueella ja se näkee sulavan jään muodostavan sille sekä taloudellisia mahdollisuuksia, että riskejä turvallisuudelle: In 2018, China declared itself a “near Arctic” nation and an “important stakeholder in Arctic affairs.”

Kuva
WSJ_north_sea_chinese_projects

Turvallisuus onkin nyt yhdistävä taloudellinen voimatekijä Venäjä-Kiina yhteistyössä arktisella alueella: "The Chinese Coast Guard and the Russian Border Guard in October staged their first joint patrol in the Arctic. The U.S. Coast Guard, which monitored the two Chinese and two Russian ships by air, said it was the farthest north that ships from the Chinese Coast Guard had ever been spotted.

In July, two Russian and two Chinese bombers flew together near Alaska, where they were intercepted by U.S. and Canadian jet fighters. The bombers came about 200 miles from the Alaskan coast and didn’t enter U.S. or Canadian airspace. U.S. officials said it was the first time the two countries had carried out such a joint patrol near Alaska.

Edellisenä vuonna 2023 venäläiset ja kiinalaiset merivoimien sota-alukset yhdessä partioivat Alaskan lähistöllä ja sitä pidettiin suurimpana laivastona, joka on lähestynyt Amerikan rantoja, joskaan se ei ylittänyt jenkkien aluevesien rajaa.

Kuva
WSJ_north_sea_mil_activity

Kiinalla ja Venäjällä on nyt merkittävää arktista yhteistoimintaa sanoo napa-alueiden lainsäädäntöä Singaporessa tutkiva professori Lin Nengye: “It’s resources, it’s shipping, it’s scientific research, it’s military drills,” he said.

Linkki WSJ: See How Russia Is Winning the Race to Dominate the Arctic - WSJ

Suomalaisen kiinteistösijoittajan kannalta olemme keskellä maalialuetta.

Suomalaisen laivanrakennussijoittajan kannalta suomalaisilla on myytävää jenkeille ja kanadalaisille niin kauan kun piirustukset pysyvät ominamme ja taito taivuttaa ja lämpökäsitellä terästä säilyy nettisukupolvien ylitse. Moottorivalmistusta ei pitäisi päästää Vaasasta Italiaan niin kuin se jo oli jokin aika sitten mennä nerokkaissa kauppiskonsepteissa. Kannattavan varaosamyynnin nämä ovat jo munineet.

Muu Suomi ei huomaakaan kuinka Kiina tulee Lappiin niskan takaa eikä etelän markan mukana.

trending_up +5
22.2.2025 - 11:26

Bingo53

OP
+4057
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2560

Jenkit pelkäävät Kanadan perunoita ja muistavat munaviennin romahduksen

Trump uhkaa Kanadaa tariffeilla ja kertoi Trudeaulle aiemmin tässä kuussa pidetyssä puhelussa, että hän voisi poistaa valtiorajan repimällä Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen välisen vuoden 1908 sopimuksen, jonka perusteella asetettiin rajaksi 49. leveyspiiri. Näin niiden ihmisten mukaan, jotka kuulivat puhelun, kertoo The Wall Street Journal tänään.

Trump on alkanut kutsua Trudeauta "kuvernööriksi".

Kanadan johto ei ole mitenkään huvittunut. Trudeau osallistuikin hätäkokoukseen kehottamalla muita maita vähentämään riippuvuutta USA:sta:  "If Canada isn’t safe from Trump’s threats, nobody is."

Kun jenkit hävisivät Kanadalle Bostonissa eilen jääkiekossa 3-2, Trudeau postasi X:ään:

“You can’t take our country — and you can’t take our game.”

Kuva
Trump_Canada_2025_02

Kuvan lähde: https://www.cartoonmovement.com/cartoon/trump-and-canada

Kanadalaisilla ja jenkeillä on rajan yli monet siteet ja yhteiset toiminnot. Nyt siteerataan Tom Clancyä ja pidetään jenkkivaaraa todellisena: ‘Clear and present danger’

Trump on hokenut 51:sen osavaltion teemaa jo liian kauan. There’s no indication that Trump wants to send tanks north, and Canada isn’t stationing troops at its border. But officials in Ottawa said they are bracing for a possibly lengthy campaign in which the U.S. uses economic pressure to bend Canada to Trump’s will.

Ärtymys on nostanut kanadalaisissa isänmaallisuutta ja Ontariossa, Quebecissa ja Brittiläisessä Kolumbiassa viinakaupat boikotoivat jenkkiläisiä väkijuomia viemällä ne hyllyistä varastoon. Talven suosituimmaksi muodiksi alkaa tulla hattu: a blue “Canada is Not for Sale” baseball cap.

Jenkkeihin menee kolme neljäsosaa Kanadan viennistä, joten kauppariita vaikuttaa moniin valmistus- ja kuljetusalan ihmisiin. Trumpin toimet ovat välittömästi johtaneet Kanadan yritysten kääntymiseen ostamaan Aasiasta.

Kanada ja Yhdysvallat ovat kiistelleet tariffeilla ennenkin.

Kun Yhdysvallat korotti vuoden 1930 Smoot-Hawley Tariff Act -lain mukaisia ​​tuontitulleja amerikkalaisten maanviljelijöiden suojelemiseksi, Kanada vastasi korkeammilla tulleilla  useille tuotteille. Tullit kohdistuivat erityisesti kananmuniin, mikä aiheutti Yhdysvaltojen kananmunien viennin romahtamisen Dartmouth Collegen taloustieteen professorin Douglas Irwinin mukaan.

Jännitteet kärjistyivät uudelleen vuonna 1980, kun vihaiset Mainen maanviljelijät saartoivat ja tukkivat USA:n ja Kanadan valtiorajan mädäntyneiden perunoiden kasoilla protestoidakseen Kanadasta peräisin olevia halvempia perunoita, jotka haittasivat heidän liiketoimintaansa.

Linkki WSJ: After 150 Years of Friendship, the U.S. and Canada Come to Blows - WSJ

Vapaakaupan sopimus tehtiin maiden välillä vuonna 1988 ja laajennettiin myöhemmin koskemaan myös Meksikoa sekä nimettiin NAFTA:ksi.

“If you don’t stand up now, you’ll get your lunch stolen from you each and every single day,” Scotiabankin ekonomisti Derek Holt sanoo.

Tätä hetkeä pidetään herätyksenä, jossa Kanadan johto saa havaita pitäneensä hyviä suhteita itsestäänselvyyksinä ja joutuvan sopeutumaan muuttuvaan maailmaan. Sopisi ehkä vaihtaa näkökulmia Suomen kanssa enemmän - meilläkin on hankala ja epäluotettava naapuri.

Ilmasto ehkä lämpenee ja merijää sulaa, mutta Amerikan maiden väliset suhteet jäätyvät kovaa vauhtia.

trending_up +3
30.3.2025 - 12:10

Bingo53

OP
+4057
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2560

Jäänmurtajasopimus olisi hyvä saada sopimuksesta tilauksiksi

Kuva
Statista_Icebreaker_Fleets_2025

Kanada, Yhdysvallat ja Suomi toivat viime vuoden heinäkuussa julki kolmikantasopimuksen - ICE Pact eli Icebreaker Collaboration Effort - jossa nämä sopivat yhdessä rakentavansa kaiken kaikkiaan 90 jäänmurtajaa sisältävän laivaston.

Jäänmurtajia tullaan käyttämään useisiin tarkoituksiin, tieteelliset tarkoitukset myös sisältäen. Kuitenkin päätarkoitus tulee olemaan puolustuksen ja meriturvallisuuden takaaminen, kanadalaisten viranomaisten kutsuessa tätä laivanrakennusta 'arktiseksi suvereniteetiksi'.

IISS:n (International Institute for Strategic Studies) kokoama ja Reutersin julkaisema tilasto kertoo, että Venäjällä oli 57 jäänmurtajaa ja jäissä kulkemiseen kykenevää risteilyalusta vuonna 2022. Se on enemmän kuin millään muulla maalla.

NATO-allianssilla oli 47 jäänmurtajaa ja jäissä kulkevaa sota-alusta vuonna 2022.

Kiinalla oli kaksi jäänmurtajaa 2022 ja kolmas on otettu sen jälkeen käyttöön. Neljäs napa-alueen tutkimiseen sopiva alus on Kiinassa tuloillaan ja toimitetaan ilmeisesti tänä vuonna 2025.

Linkki Statista: https://www.statista.com/chart/33823/icebreakers-and-ice-capable-patrol-ships/

Venäjällä on NATO:a laajempi ja voimakkaampi läsnäolo ja vaikutusvalta arktisella alueella ja se on uudistanut neuvostoaikaisia tukikohtiaan ja investoinut niihin lisää. Catham Housen tutkijoiden mukaan venäläiset ovat varustautumassa enemmänkin puolustavalla tavalla kuin aikeissa hyökkäykseen. CSIS sanoo saman suuntaisesti: Moscow is rather “pursuing economic ambitions, protecting its second-strike nuclear capabilities and projecting power into the Central Arctic, Bering Sea and North Atlantic”.

Venäjän ote Pohjoisen Jäämeren reitin hallitsemiseen antaa sille taloudellista ja diplomaattista vipua, jolla se pystyy lisäämään alueellista vaikutusvaltaansa. Samaan aikaan Venäjän pohjoinen laivasto on lisännyt pinnan päällistä ja vedenalaista valvontaa reitillä.

Yhdysvaltain puolustusvoimien retoriikka aiheessa on selkeäsanaisempaa: The U.S. Department of Defense takes a stronger rhetoric, stating in its 2024 Arctic Strategy that Russia’s maritime infrastructure could allow it to enforce “excessive and illegal maritime claims” along the NSR between the Bering Strait and Kara Strait in the future.

Yhdysvaltoja riepoo myös Kiinan ja Venäjän yhteistyö, jossa Kiina on alkanut kutsua itseään "a near-Arctic state".

Kuva
Statista_military_bases_north_pole

NATO on alkanut suorittaa sotaharjoituksia alueella enenevässä määrin, kun joukkoon liittyivät myös Ruotsi ja Suomi. Arktinen alue on ollut vaarassa jäädä USA:n kannalta sokeaksi pisteeksi.

Foreign Policyn julkaisemat tiedot kertovat, kuinka Norjalla on 13 arktista tukikohtaa, mukaan lukien uusi lisäys, Camp Viking, Britannian kuninkaallisten merijalkaväen käytössä oleva harjoituskenttä. Yhdysvalloilla on Alaskassa yhdeksän tukikohtaa Grönlannin ja Islannin tukikohtien lisäksi.

Vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistanut viikkoja haluavansa ostaa Grönlannin, Washingtonista on annettu ymmärtää, ettei alueella lisätä sotilaallista läsnäoloa. Tarkkailijat huomauttavat, että jatkuvat jännitteet ja sotilaallinen lisääntyminen molemmilla puolilla lisäisi virheellisten käsitysten riskiä.

Linkki: https://www.statista.com/chart/33824/military-bases-in-the-arctic-belonging-to-nato-and-russia/

Suomi on jäänmurtajien suunnittelussa ja rakentamisessa maailman kärjessä. Noin 80 % maailman jäänmurtajista on suomalaisten yritysten suunnittelemia ja yli 60 % jäänmurtajista on valmistettu suomalaisilla telakoilla.

Suomen telakoilla on kapasiteettia valmistaa jäänmurtajia nopeasti ja kohtuullisin kustannuksin. Arvioidaan, että yhdysvaltalaiseen meneillään olevaan jäänmurtajatuotantoon verrattuna keskimääräinen suomalainen jäänmurtaja maksaisi noin viidenneksen hinnasta ja valmistuisi noin 24 kuukaudessa sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mikä johtuu osittain telakoiden ympärille kehittyneestä ekosysteemistä ja tiiviistä yhteistyöstä Suomen hallituksen kanssa.

Meriteollisuus edustaa toimialaryhmänä Suomen meriklusterin yhdistettyjä toimialoja, mikä tekee suomalaisesta laivanrakennuksesta niin kustannustehokasta ja aikatehokasta. Suomen meriteollisuus koostuu yli 1 100 yrityksestä ja työllistää yli 25 000 henkilöä. Suuria suomalaisia ​​telakoita ympäröivä ekosysteemi on 'secret sauce', joka tekee sen meriteollisuudesta maailman kilpailukykyisimmän.

Linkki: https://www.wilsoncenter.org/article/icebreaking-explained-finland-europes-icebreaker-superpower

Kuva
Canada_icebreaker_project

Sijoitusnäkökulmasta olisi hyvä keräillä tähän toimialaan liittyviä yrityksiä ja mahdollisuuksia sijoittaa niihin. On muitakin kuin Wärtsilä.

Päivän uutisten kertoessa Trumpin haluavan nelisenkymmentä jäänmurtajaa ja tekevän kauppaa viheriöiden välillä, asiaa voi ainakin pitää hyvänä kehityksenä aitoon kasvuun pääsemiseksi. Murtajilla on enemmän käyttöä kuin kylmillä tutka-asemilla vaikka iso jää sulaiskin.

Nimi vain alle.

trending_up +2