Kohti taloudellista riippumattomuutta. Pasi Havia, yksi Erilainen ote omaan talouteen –kirjan kirjoittajista sekä suositun Kohti taloudellista riippumattomuutta –blogin isä, elää unelmaansa. Sijoitusasiantuntijana tunnetuksi tullut Havia toimii nykyään salkunhoitajana Helsinki Capital Partnersilla ja herättelee sijoittamisesta tietämättömiä ihmisiä siihen, että raha valjastetaan toimimaan elämänlaadun edistäjänä määrittelevän roolin sijaan.
Havia on aina ollut kiinnostunut sijoittamisesta, mutta ensimmäisiä sijoituksia tehtiin kesätyörahojen ja opintolainojen turvin vasta 22-vuotiaana, vuosituhannen vaihteessa.
- Isäni oli töissä Soneralla ja ilmoitti tulossa olevasta osakeannista. Lähdin siihen mukaan ja siitä sijoittajan urani sai alkunsa. Pystyin kesätyörahojeni lisäksi sijottamaan myös opintolainan turvin. Osallistuin myös muutamaan IPO:on (Initial Public Offering, yrityksen listautuminen pörssiin) ja siitä se sitten lähti hiljalleen liikkeelle, Havia kertoo sijoitusuransa alkuvaiheista Sijoitustiedolle.
Edellisen viiden vuoden aikana Havia on ehtinyt myös kirjoittamaan ensimmäisen painoksen osalta loppuunmyyneen kirjansa lisäksi myös suosittua blogia, jossa hän on kertonut matkasta kohti taloudellista riippumattomuutta.
- Minulle taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että minulla on täysi mahdollisuus tehdä sellaisia asioita mistä itse nautin välittämättä taloudellisesta paineesta tai tarpeesta. Esimerkiksi minä voin tehdä sellaista työtä josta ei välttämättä makseta niin hyvin tai vapaaehtoistyötä. Joka tapauksessa sellaista jolla on itselle merkitystä välittämättä taloudellisista seurauksista, kun oma talous on turvattu taloudellisen riippumattomuuden myötä, Havia pohtii ja jatkaa:
- Olen tällä hetkellä todella onnellisessa asemassa, sillä saan tehdä juuri sitä mitä rakastan. Sijoittaminen on minulle tärkeää ja se on erittäin mielenkiintoista, Havia kerto viitateen tuoreeseen salkunhoitajan pestiinsä.
Havian sijoitustrategia on kvantitatiivinen arvosijoitusstrategia. Kyseinen strategia on tullut tutuksi myös Havian blogin aktiivisille lukijoille. Niille tiedonjanoisille, joilla ei ole kvantitatiivisesta strategiasta kokemusta Havia suosittelee Wesley Grayn kirjaa Quantitative Value – A Practitioner’s Guide to Automating Intelligent Investment and Eliminating Behavioral Errors, joka toimii erinomaisena johdantona kvantitatiiviseen arvosijoittamiseen.
- Hallinnoimani rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti pieniin tai keskisuuriin arvoyhtiöihin ja merkittävät teesit löytyvät sieltä arvosijoittamisen puolelta, Havia kertoo ja mainitsee, että osakepoimintaa tehdään aliarvostetuista yhtiöistä niin, että aliarvostuksen korjautuminen on jo lähtenyt liikkeelle.
- Käytän myös riskeihin liittyviä malleja, joilla pystytään arvioidaan yrityksen konkurssiriskiä ja kirjanpitoväärennösten riskiä. Nämä korostuvat erityisesti, kun mennään Aasian suuntaan, jossa on ollut tendenssiä näyttää sijoittajille nätimpiä lukuja kuin yhtiön todellinen toiminta on ollut, Havia jatkaa ja kertoo käyttävänsä monia eri tekijöitä salkkuun valittavien yhtiöiden arvioimisessa.
- Rahasto koostuu muutamista kymmenistä yhtiöistä. Näin saadaan aidosti aktiivinen rahasto eikä mikään tällainen piiloindeksoitu rahasto, jossa on aktiivisen salkunhoidon kulut, mutta joka on kuitenkin luonteeltaan kuin indeksisijoitus. Tällä tavalla haetaan selvää indeksistä poikkeavaa tuottoa. Hyvä tuotto tulee siitä, että kantaa strategian mukaisen riskin, Havia analysoi.
Havian liputtamaan kvantitatiiviseen arvosijoittamiseen pääsee tutustumaan myös Sijoitustiedon avajaistarjouksessa ja kilpailuissa jaettavan Erilainen ote omaan talouteen –kirjan avulla.
- Blogini aktiivisille lukijoille kirjassa on toki paljon kertausta, mutta niille jotka eivät ole olleet blogeistamme tietoisia se voikin olla hyvin tajuntaa laajentava teos. Kirja auttaa heitä katsomaan tätä maailmaa eri näkökulmasta kuin he ovat ehkä tottuneet sitä katsomaan.
Havia toivottaa myös Sijoitustiedon aloittelevat käyttäjät mukaan sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan ja painottaa kokonaisuuden hahmottamisen ja suunnitelmallisuuden tärkeyttä niille, jotka aikovat kasvattaa omaisuuttaan sijoittamalla.
- Ensimmäiseksi kannattaa miettiä omia tavoitteita, eli mitä sijoitustoiminnalla halutaan saavuttaa ja mitä itse tavoittelee: onko se joku tietty lomamatka, esimerkiksi uusi auto tai sitten taloudellinen riippumattomuus. Pitää toki myös miettiä millaisella aikajänteellä näitä tavoitteita pyrkii saavuttamaan ja viimeisenä mutta myös tärkeimpänä, sijoittamisesta kiinnostuneen kannattaa luoda sijoitussuunnitelma itselleen, josta pitää kiinni, Havia opastaa ja jatkaa:
- Suurimmat ongelmat sijoittajilla ovat nimenomaan tunteiden mukana menemiseen liittyviä. Sijoituksia tehdään mutu-tuntumalla ja se johtaa pääsääntöisesti aivan katastrofaalisiin lopputuloksiin. Jonkunlainen järjestelmällisyys pitää itselle sijoittajana kehittää, Havia päättää.
Pääset tutustumaan Havian hallinnoimaan HCP Quant rahastoon ja rahaston kulurakenteeseen Helsinki Capital Partnersin verkkosivuilla.
Voit hankkia itsellesi Pasi Havian, Ville Lappalaisen ja Antti Rinta-Lopin kirjan Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä Talentumin verkkokaupasta.
Voit keskustella kirjasta foorumimme kirjakerhossa.