Haastattelut

Haastattelussa Mika Hyttinen: Pitkällä aikavälillä omistaja nauraa matkalla pankkiin

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Mika Hyttinen on aktiivinen talouspersoona, joka on hiljattain julkaissut uuden kirjan 'Luovu ajoittamisesta, tuplaa tuottosi'. Sijoitustieto haastatteli Hyttistä ja kysyi, miksi ajoittaminen on pahasta ja mikä hänen oma kaupankäyntistrategiansa oikeastaan on. Mikan omaa talousblogia voi myös seurata täällä: Tinpie -Timing is nothing-.

Mika Hyttinen, kerro lyhyesti sijoitusurastasi ja mistä kaikki alkoi?

Vuonna 1998 menin kesätöihin Sammon arvopaperiosastolle. Sampo oli tuolloin Suomen toiseksi suurin sijoittaja, ja tuolloin syttyi kipinä, jota ei pysty sammuttamaan. Olin jo ennen tuota tehnyt omat ensimmäiset osakesijoitukseni, mutta tuona kesänä kiinnostus sai aivan uudet mittasuhteet.

Mistä sijoittamisessa on kyse?

Eri ihmiset kokevat sijoittamisen hämmästyttävän eri tavoin. Minulle sijoittaminen on toimintaa, jossa etsitään kohdetta, jossa euron sijoitus kasvaa vähintään kahdeksi euroksi. Pörssissä hinnat heiluvat päättömästi, mutta tämä on vain hyvä asia, koska välillä saman kaksi euroa saa takaisin 0,5 euron sijoituksesta. Tämä hintojen heilunta tekee osakesijoittamisen pelistä helpon, mutta ihminen on epärationaalinen päätöksentekijä ja tekee helpoista asioista vaikeita.

Painotat ajoittamisesta luopumista, miksi ajoittaminen on pahasta?

Kun katsomme pörssihistoriaa, niin se on täynnä yllättäviä kehityskulkuja. On pitkiä heikon tuoton ajanjaksoja, mutta myös huimia nousujaksoja. Kukaan ei osannut toistuvasti ennakoida markkinoiden liikkeitä menneinä vuosikymmeninä. On hieman erikoista uskoa, että tähän joku asiantuntija pystyisi myöskään tänään.

Sijoittajilla on taipumusta keskittyä lyhyen aikavälin tuoton maksimoimiseen. Usein markkina näyttää selvästi olevan menossa ylös tai alas, mutta sitten tapahtuukin jotain ”yllättävää”. Yksinkertaisempaa ja tuottavampaa olisi tehdä hyviä ostoksia markkinanäkymistä välittämättä. Käytännössä tämä tarkoittaa edullisen osakkeen ostamista, vaikka yleinen markkinatilanne on huolestuttava. 

Mikä on oma kaupankäyntistrategiasi?

Sijoitan harvoihin yhtiöihin ja ostan mieluummin tuttua yhtiötä lisää kuin haen uusia ideoita. Pyrin tekemään lisäostoja vuosittain, mutta aina ei ole tarjolla riittävän hyvää tuottoa. Sijoitusurani alussa kävin enemmän kauppaa omistuksillani, mutta kokemuksen karttuessa olen siirtynyt rauhallisempaan strategiaan.

En enää anna tarkalle hinnalle niin suurta painoarvoa. On aivan sama, maksaako osake 9,99, 10,00 tai 10,05 euroa.

Sijoitusurasi paras ja huonoin sijoitus?

Paras on Svenska Handelsbanken. Handelsbanken on yksi niistä harvoista yhtiöistä, joiden yrityskulttuuri on niin vahva, että voin sanoa luottavani pankin kykyyn tehdä asioita oikein.

Huonoimmat sijoitukset liittyvät myynteihin. On tuskallista katsoa yhtiön kehitystä, jonka osakkeen on lyhyen aikavälin huolien keskellä myynyt ja nyt osakkeen hinta on 10-kertainen. Tällainen on esimerkiksi Nokian Renkaat.

Miten mittaat omaa menestystäsi sijoittajana?

Vuoden 2016 1.vuosineljännes on takana. Tein neljänneksen aikana neljä ostoa, mutta en myynyt mitään. Tämä on täysin linjassa strategiani kanssa. Lopulta vain tuotolla on merkitystä, joten kauppojen lukumäärällä ei sinällään ole suurta merkitystä. Minulla oli taipumusta tarpeettomaan kaupankäyntiin ja nykyisin mittaan myös kauppojen lukumäärää. Se kuitenkin kertoo koruttomasti, mitä on tullut tehtyä.

Pidemmällä aikavälillä seuraan toki myös salkkuni tuottoa. En kuitenkaan pelaa sijoituspeliä sillä silmällä, että yritän voittaa pörssin keskiarvon (eli indeksituoton). Yksikään sijoitusstrategia ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla jokaisessa markkinatilanteessa. Olen valinnut omistajan roolin ja se tuonee hyvän tuoton, jos pysyn roolissani. Oma mittaustapani tukee sitä, että pysyn roolissani.

Mitä uutta uusi sijoituskirjasi antaa sijoittamisesta kiinnostuneille?

Se esittelee osakesijoittajan roolit uudesta näkökulmasta. Aktiivinen salkunhoito ja jatkuva kaupankäynti ovat tietenkin hauskoja harrastuksia, mutta tutkimusten valossa vain pieni osa sijoittajista saavuttaa edes markkinan keskituottoa. Parhaat treidaajat tienaavat erittäin hyvin, mutta suuri massa vain elättää nämä huiput ja neuvonantajien armeijan.

Aktiivisen sijoittamisen vaihtoehdoksi kirja tarjoaa omistajan roolia. Lyhyellä aikavälillä aktiivinen kaupankäynti näyttää ylivertaiselta tavalta, mutta pitkällä aikavälillä se on omistaja, joka nauraa matkalla pankkiin.

Sijoitussalkkusi kolme suurinta osakeomistusta?

IBM, Strayer Education ja Marimekko. Näiden kolmen osuus salkustani on yli 50 prosenttia. Näin keskittynyttä salkkua en suosittele aloittelijoille, mutta itse omistan ennemmin paljon hyvää kuin vähän kaikkea. Kun en yritä ajoittaa, en tee ajoitusvirheitä. Jäljelle jää kuitenkin virheet bisnesten analysoinnissa, mutta saan tasan sellaisen tuoton kuin valitsemieni bisnesten menestys minulle suo.

Keskustele haastattelusta täällä.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Vero on veljenpoika maksettaessa

Aki Pyysing
22.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Applied Nutrition - Kasvuhakuinen lisäravinnebrändi Briteistä

Pentti Jokinen
21.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää