Haastattelut

Haastattelussa Jukka Oksaharju: Minne markkina on nyt menossa? Jukan kolme osaketärppiä.

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Jukka Oksaharju on tunnettu sijoittajapersoona, jonka selkeäsanaisilla näkemyksillä on tällä hetkellä kysyntää Suomen talousmedioissa. Sijoitustieto haastatteli Oksaharjua, haastattelussa pureudutaan pörssin tämän hetkiseen markkinatilanteeseen ja käydään läpi Jukan omaa sijoitusuraa. Haastattelusta löydät myös Jukan kolme parasta osaketärppiä juuri nyt.

Ponnahdit pari vuotta sitten yhdeksi Suomen tunnetuimmista pörssiosaajista. Mitä tapahtui?

Olen kirjoittanut Nordnetiin sijoitusblogia jo vuodesta 2010. Sen suosion tasainen kasvu kannusti kirjoittamaan kaksi sijoituskirjaa, jotka julkaistiin vuosina 2012 ja 2013. Niiden vastaanotto ei ollut ainakaan haitaksi. Blogin ensi vuosina käsittelin usein omaa sijoitustoimintaani, kuten Sammon osakkeiden ostoa alkuvuonna 2010 ja Nordean osakkeiden ostoa marraskuussa 2011. Todennäköisesti muutaman suurimman sijoitukseni kohtuullinen kehitys on auttanut pitämään kiinni seuraajista. Osaksi näkyvyys lienee lisääntynyt siksi, että tapani kommentoida on vastata suoraan kysymykseen.

Mistä oma sijoitusurasi lähti liikkeelle?

Aloin seurata osakemarkkinoita yläasteikäisenä taloustietokilpailusta motivoituneena. Ensimmäiset oman rahan sijoitukset tein sadoissa euroissa laskettavissa olevilla säästöillä varhaisista kesätyörahoista. Klassisesti ensimmäinen ostokohteeni oli Nokia. Suoraan omissa nimissä en kuitenkaan ole Nokiaa omistanut nyt kymmeneen vuoteen. Muistaakseni luovuin Nokian osakkeistani vuonna 2006 jotakuinkin 15 euron kappalehintaan. Myyntiä seuraavana vuonna 2007 Nokian kurssi ehti tuplaantua ennen finanssikriisin ja Applen tulemista, joten ajoitus ei ollut erityisen loistelias. Sittemmin Nokiasta luopuminen ei ole enää harmittanut, joskin seuraan suurella mielenkiinnolla yhtiön erinomaista kehitystä juuri nyt. Täysin poissuljettu ei ole Nokian comeback sijoitusmielessä.

Olet blogissasi kommentoinut paljon Nokian Renkaita ja Nordeaa, millaisissa hinnoissa nämä osakkeet liikkuvat mielestäsi nyt?

Pitkässä juoksussa molemmat ovat edelleen erinomaisia omistuskohteita. Nykyhinnoin uuden sijoituksen osinkotuotto muodostaa molemmissa selvästi yli puolet pörssin vuotuisesta keskituotto-odotuksesta, joten pelkästään kurssikäyrän varassa sijoittajan ei tarvitse näissä roikkua. Molemmat ovat valitsemillaan segmenteillä kannattavia markkinajohtajia, ja mikäli nämä asemat säilyvät jatkossakin (tässä kohdassa on siis se kuuluisa ”jos”), tulevat myös osakekurssit kulkemaan nousulatua tulevina vuosina. Henkilökohtaisesti ajattelen asiaa todennäköisyyksien kautta ja näin koen perusskenaariossa tapahtuvan.

Riskittömiä nämäkään eivät kuitenkaan ole. Nokian Renkaille on elintärkeää, että tuotteiden kilpailukyky säilyy valitun pohjoisten olojen segmentin kärjessä ja toisaalta myös yhtiön Venäjän-tehtaan tuotannon on sujuttava vienti mukaan lukien häiriöittä. Nordea kohtaa omat haasteensa lisääntyvän sääntelyn, keskuspankkipolitiikan ja digitalisaation kautta. Kaikki nämä voidaan kuitenkin kääntää myös mahdollisuuksiksi.

Mitä salkussasi on tällä hetkellä? Kolme osaketärppiä Sijoitustiedon lukijoille?

Harjoitan osakekauppaa usean eri salkun kautta sekä omissa nimissä että osaksi omistamani konsultointi- ja sijoitusyhtiön nimissä. Lisäksi toimin useammassa salkussa määräysvaltaa käyttävänä salkunhoitajana.

Suoraan omissa nimissä tein viime vuonna yhden kokonaisen myyntitoimeksiannon keventääkseni Nokian Renkaiden painoa marras-joulukuun vaihteessa (myyntitulot ohjautuivat välittömästi kolmannen sijoitusasunnon hankintaan), muut toimeksiannot olivat ostoja valikoituihin yhtiöihin. Viime kuukausien henkilökohtaisia osakeostoksiani ovat olleet Atlas Copco, Hennes & Mauritz, Lassila & Tikanoja ja Tikkurila. Näistä ensin mainittu Atlas Copco on ehtinyt jo nousta reilut 15 prosenttia hankinnasta, joten laskettakoon kolme viimeksi mainittua – joiden kurssit eivät ole ostohintaani korkeammalla – tärpeiksi mahdollista tarkempaa tutustumista varten.

Miltä markkina näyttää laajassa kuvassa? USA:ssa, Suomessa? Onko nyt hyvä aika rynnätä ostoksille vai tulisiko ennemmin kerätä varoja sukanvarteen?

Tämä riippuu täysin sijoitusstrategiasta. Jos tavoitteena on indeksituotto ennen kuluja, voi nyt aloittaa vallan hyvin pitkäjänteisen, euromäärin tasaisiin kuukausieriin pohjautuvan osto-ohjelman. Jos puolestaan tavoitteena on pyrkiä voittamaan markkinat, on yhtiövalinnoissa oltava erittäin hyvä osumatarkkuus. Uskon, että tulemme näkemään lähivuosina markkinatrendin, jossa viime vuosina ylöspäin hilatut p/e-luvut (etenkin monivuotisista keskiarvotuloksista lasketut) laskevat kautta linjan.

Tällaisessa markkinassa parhaiten selviytyvät ne yhtiöt, jotka kykenevät kasvattamaan tulostaan. Siksi osakevalinnoissa on syytä kiinnittää huomiota tuloskasvun nopeuteen ja sen toteutumisen todennäköisyyteen. Ja jotta strategia ei kuulostaisi liian helpolta, on myös syytä löytää tulostaan kasvattava yhtiö ennen kuin muut alkavat uskoa sen vauhtiin.

Kaikkiaan uskon indeksituottojen jäävän tänä ja parina seuraavana vuonna vain varjoiksi viime vuosista. Osinkojen merkitys korostuu kokonaistuotoissa ja edellä kuvattua tuloskasvua löytyy vain harvoista kohteista, yleisellä tasolla vain globaalisti menestyvistä yhtiöistä. Indeksitasolla en laittaisi rahojani kiinni nyt, jos omistukset pitäisi rahastaa parin kolmen vuoden sisällä.

Suomalaiset ovat yhä laiskoja sijoittajia, mikä on neuvosi heille?

Talletustileillä on Suomessa kymmenien miljardien pääoma tulessa makaamassa. Keskuspankkipolitiikka negatiivisine korkoineen on johtamassa siihen, että varovaisuudesta on tulossa maksullista. Talletustilin sijaan näen vain käteisen (ei sijoituskohde) ja hyvin valikoitujen suorien osakesijoitusten välttävän negatiivisen koron vaikutuksen. Nyt siis neuvoni on oman yrityksen perustaminen tai olemassa olevan yrityksen osuuden ostaminen esimerkiksi pörssin kautta. Rahat on laitettava tuottamaan.

Kuinka Sami Sunnuntaisijoittajasta tulee Jukka Oksaharju?

Sijoitusmaailmassa kehittyminen on prosessi, ei mikään mekaaninen kertasuoritus. Olennaista on se, että jokaisen pitää löytää oma juttunsa, josta olisi motivoitunut ilman palkkaakin. Ja kun antaa oman aidon innostuksensa välittyä ulospäin, alkaa sattua ja tapahtua.

Mitkä asiat ovat ajankohtaisia elämässäsi juuri nyt?

Perheeseemme syntyi syksyllä neljäs lapsi. Meillä on nyt kolme biologista lasta ja yksi tukilapsi. Vaimon ohella lapset tulevat olemaan elämässä prioriteettilistan kärjessä aina, vaikka markkinat heilahtaisivat mihin suuntaan tahansa. Kun pörssin liikehdintä ei kiinnosta perhettä lainkaan, asettuu sijoitustoiminta päivittäin oikeaan perspektiiviin.

Keskustele haastattelusta tai esitä Jukalle kysymys täällä

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Esa Juntunen: Omistusasuminen on yliarvostettu tapa vaurastua

Esa Juntunen
11.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Mitä akit ja woket oppivat vaaleista?

Aki Pyysing
10.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Marimekko Q3/24: Unikon 60-vuotis juhlavuodesta olisi toivonut juhlavampaa

Almanakka
9.11.2024
east Lue lisää