Kaupallinen yhteistyö: Coinmotion Oy
Bitcoinissa neljän vuoden välein tapahtuvaa puoliintumistapahtumaa lähestytään tällä kertaa kohtuullisen lähellä kaikkien aikojen hintaennätystä viime päivien korjausliikkeestä huolimatta. Aiempien puoliintumistapahtumien yhteydessä hintakehitys on ollut tyypillisesti melko vaisua puoliintumishetken lähistöllä, mutta tapahtumaa on seurannut viiveellä hyvin voimakas hinnannousu. Tällä kertaa lähtökohdat ovat erilaiset, sillä alkuvuoden ETF-huuman myötä bitcoin on poikkeuksellisesti tehnyt pitkän aikavälin hintaennätyksiä jo puoliintumista lähestyttäessä.
Mainos: Sijoitustiedon yhteistyötarjous Coinmotionille etukoodilla - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana
Ennen puoliintumiseen syventymistä otetaan lyhyesti kantaa viikonlopun sotauutisten yhteydessä nähtyyn voimakkaaseen korjausliikkeeseen. Kryptomarkkina on auki 24/7 minkä myötä se on poikkeuksellisessa asemassa erityisesti viikonloppuisin tapahtuvien globaalien kriisien yhteydessä. Jos Iran olisi tehnyt hyökkäyksensä pörssiaikaan, niin oltaisiin nähty laajan rintaman korjausliike eri omaisuuslajeissa sijoittajien panikoidessa ja siirtyessä käteiseen. Pörssien auetessa maanantaina kryptomarkkina olikin jo ehtinyt palautua reilusti ylöspäin viikonlopun äkkipudotuksesta, mutta nähtyjen pohjien uusi testaus puoliintumisen lähestyessä ei olisi kovin suuri yllätys. Yleisemmin en jaksa uskoa Lähi-idän sapelien kalistelun painavan pörssejä tai kryptoja pitkäaikaisesti punaiselle. Sotien syttymisellä ja terrori-iskuilla on tyypillisesti lyhyt negatiivinen hintavaikutus markkinoilla, mutta historiallisesti kriisien vaikutukset jäävät usein hetkellisiksi tarjoten mainioita ostopaikkoja.
Takaisin puoliintumiseen. Uusien bitcoinien tarjonnan puolittava puoliintumistapahtuma on siis tämän hetkisen ennusteen mukaan edessä 19-20. huhtikuuta välisenä yönä Suomen aikaa. Tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, sillä lohkopalkkio puolittuu 210 000 lohkon välein ja lohkoja luodaan hieman vaihtelevaan tahtiin, mutta vaihtelu on sen verran pientä, että kovin suuria heittoja ennusteeseen ei ole enää odotettavissa.
Tällä hetkellä uusia bitcoineja syntyy jokaisen lohkon luomisen yhteydessä 6.25 kappaletta, mikä tarkoittaa päivätasolla noin 900 bitcoinia. Määrän puolittuminen tarkoittaa siis pienempää tarjontaa ja kysynnän pysyessä samana tarjonnan pienenemisellä on tapana nostaa hintaa. Suurta likviditeettiongelmaa ja hinnan räjähdystä myyjien puuttuessa ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä hinnan noustessa myyjiäkin kyllä löytyy nykyisten omistajien joukosta. Tarjonnan pienenemisellä on kuitenkin vaikutusta kysynnän ja tarjonnan suhteeseen ja hintakehityksen kannalta sitä on vaikea nähdä muuta kuin positiivisena tapahtumana.
ETF-rahastojen ja puoliintumisen hintavaikutukset markkinaan
ETF-rahastojen suuret ostovolyymit ovat avittaneet bitcoinin vahvaa nousuun alkuvuoden aikana ja puoliintumistapahtuman lähestyessä ollaan edelleen melko lähellä kaikkien aikojen hintaennätystä. ETF-ostot ovat parhaina päivinä olleet yli kymmenkertaisia suhteessa päivän aikana louhittavien bitcoinien määrään. Rahastojen ostot ovat siis lisänneet kysyntää suhteessa tarjontaan ja seuraavaksi on luvassa tarjonnan vähentyminen.
Muun muassa Bloombergin analyytikko James Seyffart arvioi, että puoliintumisella ei ole enää niin suurta merkitystä kysynnän ja tarjonnan suhteelle suuren ETF-kysynnän myötä. Hänen mukaansa rahastot ovat ostaneet niin paljon enemmän bitcoinia kuin mitä louhijoille kertyy, että suurin osa niiden kysynnästä on jo nyt vaikuttanut perusmarkkinaan. Toisaalta ETF-rahastot tekevät ostoja OTC-deskien kautta, joita myös louhijat hyödyntävät ja näin ollen sieltä jatkossa vähenevä tarjonta voi lisätä ostopainetta perusmarkkinassa ETF-kysynnän pysyessä korkealla.
Seyffart ja muut analyytikot ovat siis hieman toppuutelleet puoliintumisen jälkeiseen aikaan liittyviä odotuksia ja ehkä osa nousupotentiaalista syötiin jo alkuvuoden hintarallissa, mutta yleisesti näkymät bitcoinille ovat pysyneet positiivisina. ETF-kysyntä Yhdysvalloissa on edelleen jatkunut vahvana ja tälle viikolle saatiin lisää ETF-uutisia, kun Hong Kongissa seurattiin Yhdysvaltain esimerkkiä ja myönnettiin kahdelle toimijalle lupa laskea liikkeelle sekä bitcoiniin että ethereumiin sijoittavia rahastoja. Aasialaisten sijoittajien osallistuminen kryptomarkkinaan on siis helpottumassa ja kryptovaluuttojen globaali asema otti jälleen askeleen eteenpäin.
Mainos: Sijoitustiedon yhteistyötarjous Coinmotionille etukoodilla - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana
Mille kryptovaluutalle saadaan seuraavaksi ETF Yhdysvalloissa?
Markkinoilla on spekuloitu seuraavalla kryptovaluutalla, jolle saadaan omat ETF-rahastot siitä lähtien, kun bitcoin ETF-rahastoille saatiin massahyväksyntä Yhdysvalloissa tammikuussa. Seuraava merkittävä päivämäärä aiheeseen liittyen on 23.5, jolloin SEC:n on tehtävä päätökset VanEckin ja 21 Sharesin ja Arkin Ethereum ETF-hakemusten osalta.
Markkinoiden odotukset hyväksynnän suhteen ovat sukeltaneet määräpäivän lähestyessä, sillä vedonlyöntiä hyväksynnällä tarjoavan Polymarket -sivuston odotukset ovat pudonneet tammikuun 76 prosentista alle kahteenkymmeneen prosenttiin. Vielä tammikuun alussa Bloombergin analyytikoiden odotukset olivat jopa 90 prosentissa, mutta odotukset ovat romahtaneet muun muassa sen perusteella, etteivät viranomaiset näytä tehneen mitään valmistelevia toimia uusien rahastojen julkaisuihin liittyen.
Odotusten laskiessa Ethereum-hakemusten hyväksynnän suhteen on alkanut spekulointi myös muiden kryptovaluuttojen osalta. Fox Businessin toimittaja Eleanor Terrett kertoi maaliskuun lopussa kuulleensa huhuja kasvaneesta kiinnostuksesta Litecoin ETF-rahaston liikkeellelaskun suhteen. Litecoin on hyvin samankaltainen kuin bitcoin, joten lupien myöntäminen voisi kohdata vähemmän vastarintaa viranomaisten taholta. Terrett mainitsee samassa yhteydessä Coinbasen ilmoituksen julkaista johdannaismarkkinaa valvovan CFCT:n hyväksymiä johdannaisia Litecoinille, Dogecoinille ja Bitcoin Cashille. Ne ovat kaikki bitcoinin kaltaisia työn todisteeseen perustuvia kryptovaluuttoja ja siten potentiaalisesti viranomaisten silmissä varsin samankaltaisia. Niistä Dogecoin on puolestaan yleisimmin omistettu kryptovaluutta Yhdysvalloissa, joten myös sitä voi pitää potentiaalisesti kiinnostavana ETF-kohteena rahastojen liikkeellelaskijoiden silmissä.
Älysopimusalustat haasteissa kasvavien käyttäjämäärien kanssa
Alkuvuoden erikoisilmiö kryptomarkkinoilla on ollut erilaisten meemicoinien vahva performointi. Erityisesti älysopimusalusta Solanaan on luotu valtavasti erilaisia meemicoineja, joista osa on noussut muutamissa kuukausissa lähes nollasta miljardien markkina-arvoon. Kryptomarkkinan kuumentuessa eri verkkojen transaktiomaksut tyypillisesti nousevat käyttömäärien kasvaessa, mutta Solanan kohdalla verkko on pyritty rakentamaan hyvin skaalaantuvaksi ja kykeneväksi käsittelemään valtavia siirtomääriä mitättömillä siirtokuluilla. Teoreettinen kyky kymmeniintuhansiin transaktioihin sekunnissa on kuitenkin vasta tänä vuonna joutunut kunnolla testiin eikä ongelmilta ole vältytty. Suuri osa siirroista on epäonnistunut viime viikkojen aikana ja verkon kehittäjät ovat kiirehtineet ongelmien ratkaisemiseksi. Ensimmäinen osa korjauspäivityksistä julkaistiin tänään ja nähtäväksi jää, miten paljon se parantaa tilannetta.
Ethereum on edelleen pitänyt asemansa johtavana älysopimusalustana Solanan kovasta kasvusta huolimatta. Ethereumissa transaktiokustannukset nousevat käyttömäärien kasvaessa, mikä osaltaan hillitsee siirtomääriä. Myös Ethereumin kehittäjät pyrkivät parantamaan verkon skaalautuvuutta, mutta aihetta lähestytään pitkäjänteisesti ja suunniteltujen päivitysten toteuttamisessa puhutaan vuosista. Toistaiseksi Ethereumin skaalausta on parannettu niin kutsuttujen Layer-2 -verkkojen avulla, joihin voi siirtää varoja Ethereumin verkosta. Layer-2 -verkoista merkittävimmät ovat Optimism, Arbitrum ja Coinbasen lanseeraama Base ja niissä toteutettavat transaktiot ovat huomattavasti edullisempia kuin Ethereumin pääverkossa.
Alkuvuoden kova kuhina kryptomarkkinoilla on hieman tasoittunut ja kaupankäyntivolyymit ovat tippuneet maaliskuulta, jolloin esimerkiksi Yhdysvaltain johtava toimija Coinbase oli ongelmissa valtavien kävijäpiikkien kanssa. Edellisenä suurena nousuvuonna 2021 nähtiin vahvaa nousua alkuvuoden aikana ja kesä lasketeltiin alaspäin, kunnes taas syksyllä rikottiin hintaennätyksiä. Historiallisesti marraskuu on ollut selvästi paras kuukausi bitcoinin hintakehitykselle ja mikäli kevään puoliintumista seuraa jälleen viiveellä positiivinen hintavaikutus, niin on hyvät edellytykset, että tämä trendi vain vahvistuu.
Mainos: Sijoitustiedon yhteistyötarjous Coinmotionille etukoodilla - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana