Kaupallinen yhteistyö

Bitcoin vuoden huippuihin ETF-odotusten siivittämänä

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Vuosi kryptomarkkinoilla alkoi nousujohteisesti, mutta nousu hyytyi heinäkuussa ja sen jälkeen näytti pitkään, että loppuvuosi lasketellaan hiljalleen alaspäin. Maanantaina 16. lokakuuta kryptomedia Cointelegraph julkaisi virheellisen uutisen siitä, että Blackrockin hakemus Bitcoin spot-ETF rahastolle olisi hyväksytty. Bitcoin lähti tästä reippaaseen nousuun. Uutisen osoittauduttua ankaksi moni odotti mollivoittoisen hintakehityksen jatkuvan, mutta toisin kävi. Virheellinen uutinen näyttää nostattaneen odotuksia siitä, että hyväksyntä on oikeasti hyvin lähellä ja voi toteutuessaan avata suuria perinteisen markkinan rahahanoja kryptomarkkinaan.

Kryptoihin keskittyvien rahastojen liikkeellelasku Yhdysvalloissa on ollut totutusti takkuista puuhaa. Markkinaa valvova viranomainen Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) on tyypillisesti lykännyt kaikkien hakemusten käsittelyä mahdollisimman pitkään ja myös hylännyt hakemuksia löytäessään siihen ohuenkin “laillisen” perusteen. Nyt käsittelyä odottaa monta bitcoin-rahastoa ja hakijoiden joukosta löytyy maailman suurimman AUMin (engl. Assets Under Management) omaava varainhoitoyhtiö Blackrock. Paine hakemusten hyväksymiseen on valtava ja SEC:in perinteiset perusteet sijoittajien suojelemisesta näyttävät markkinan vakiintuessa aina vain heikommilta.

Mainos: Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Bloombergin ETF-analyytikko Eric Balchunas spekuloi, että BlackRock on jo voinut saada viranomaisilta hyväksynnän rahaston liikkeellelaskuun tai vähintään toimii sen olettaman pohjalta, että hyväksyntä tulee. Balchunas twiittasi maanantai-iltana (23. lokakuuta), että Nasdaqiin listattavia tuotteita selvittävän yhtiön DTCC:n listoilta löytyi BlackRockin bitcoin-rahasto kaupankäyntitunnuksella IBTC. Tämä ei vielä tarkoita hyväksyntää, mutta on jälleen signaali prosessin etenemisestä.

Jos BlackRockin hakemus hyväksytään, se voi johtaa siihen, että tulvaportit avautuvat useille jonossa oleville spot-krypto ETF-rahastoille mukaan lukien ARK Investmentin, Fidelityn ja Valkyrien hakemukset. Toistaiseksi SEC ei ole hyväksynyt Bitcoinia tai Ethereumin spot-ETF -hakemuksia. Toisaalta, SEC hyväksyi jo vuonna 2021 Bitcoin-futuureihin sidottuja ETF-rahastoja.

SEC:n käsittelyjen määräajat. Lähde: Bloomberg

Mitä ETF-rahastojen hyväksyntä voi merkitä kryptomarkkinoille?

ETF-rahastot avaavat Yhdysvaltalaisille toimijoille ja etenkin institutionaalisille sijoittajille mahdollisuuden allokoida helposti ja vaivattomasti bitcoin-markkinaan (lähes suoralla omistuksella). Samalla reguloidut toimijat, kuten BlackRock ja kumppanit tuovat legitimiteettiä omaisuusluokalle ja voivat rohkaista muita toimijoita tutustumaan ja osallistumaan markkinaan. Samalla ETF-rahastot potentiaalisesti avaavat uuden rahavirtalähteen, kun kryptot tulevat rahastotuotteiden kautta osaksi perinteistä markkinaa ja kaikkien sen toimijoiden saataville. 

Kun virheelliset uutiset BlackRockin hakemuksen hyväksynnästä levisivät viime viikon maanantaina, niin myös yhtiön toimitusjohtaja Larry Fink kommentoi nähtyä kurssirallia medialle. Hän sanoi arvelevansa, että nähty nousu oli vain esimerkki tukahtuneesta kysynnästä kryptoja kohtaan, sillä yhtiön asiakkaat ympäri maailmaa ovat osoittaneet kiinnostustaa omaisuusluokkaa kohtaan. Hänen mukaansa osaltaan nousussa oli kyse enemmästä kuin huhuista, se oli merkki sijoittajien kiinnostuksesta laatuun. Lausunnoista voisi esittää arvion, että Fink on hyvin luottavainen tuotteen julkaisun lähestymisen suhteen ja antaa mielellään odotuksia nostavia lausuntoja. Tässä mielessä positiivisia lausuntoja ei voi pitää puolueettomina, mutta ne ovat silti painavia sanoja maailman merkittävimmän varainhoitoyhtiön toimitusjohtajalta.

Kysynnän ja hintavaikutusten suhteen tietenkään mikään ei ole varmaa ja voi myös olla, että ETF-rahastojen kaupankäynti jää odottua vaisummaksi ja markkinat kääntyvät laskuun täyttymättömien odotusten johdosta. On kuitenkin selvää, että rahastojen julkaisuun liittyy suurta kiinnostusta ja potentiaalia pitkäkestoisempaan positiiviseen hintavaikutukseen.

Bitcoinin noste on piristänyt koko markkinaa

Tällä hetkellä kryptomarkkinoita koskeva uutisointi pyörii vahvasti bitcoinin ja hyväksyntää odottavien rahastohakemusten ympärillä. Bitcoinin vahva hintakehitys on tyypillisesti auttanut myös muuta markkinaa nousemaan ja niin myös tällä kertaa. Bitcoinin hinta on kohonnut selvästi enemmän kuin markkina keskimäärin ja sen suhteellinen osuus koko markkinan arvosta onkin kohonnut korkeimpiin lukemiin sitten vuoden 2021 alun. Markkinoilta löytyy kuitenkin joitakin bitcoinia enemmän viime viikkoina nousseita kryptovaluuttoja, joista erityisesti Solana ja Chainlink erottuvat joukosta.

Viime vuonna kryptomarkkinan ehkä positiivisin uutinen oli Ethereumin onnistunut siirtymä louhinnasta varannon todisteeseen perustuvaan toimintamalliin. Se nostatti odotuksia Ethereumin tulevaisuuden ja kurssikehityksen suhteen, mutta onnistuneesta päivityksestä huolimatta kurssikehitys on ollut vaisua. Bitcoinin takana markkinalla käydään kovaa kilpailua johtavan älysopimusalustan asemasta ja Ethereum on siinä kisassa selvä ykkönen. Tänä vuonna kuitenkin Solana on nostanut asemiaan sen haastajana ja on eniten arvoltaan noussut kryptovaluutta markkina-arvoltaan 20 suurimman krypton joukossa. Solanan hinta on kohonnut vuoden alusta yli 220 prosenttia, kun bitcoinilla nousua on 105 prosenttia. Se on onnistunut vetämään puoleensa käyttäjiä ja kehittäjiä Ethereumista, joka on päivityksistä huolimatta edelleen altis ruuhkautumiselle ja kalliille siirtomaksuille.

Coinmotionin valikoiman kryptovaluutoista toiseksi eniten bitcoinin jälkeen on tänä vuonna noussut Chainlink. Se on lohkoketjuun perustuva oraakkelipalvelu, joka välittää useilta eri tietolähteiltä kerättyä dataa niin kryptoalan toimijoille kuin muuallekin ja esimerkiksi osa sääpalveluista hyödyntää sen tuottamaa dataa. Moni hajautetun rahoituksen palvelu on täysin riippuvainen Chainlinkin välittämästä datasta eikä sillä ole järin varteenotettavia kilpailijoita. Heinäkuussa julkaistu eri verkkojen tietojen vaihtoa helpottava CCIP-protokolla (Cross-Chain Interoperability Protocol) ja Chainlinkin kasvava käyttö eri ympäristöissä on alkanut vihdoin herättää sijoittajien kiinnostusta myös LINK-tokenia kohtaan, mikä on näkynyt tällä viikolla markkinaa selvästi keskimääräistä parempana kurssikehityksenä.

Kryptomarkkina on hyvin syklinen ja volatiili ja nousumarkkinoissa nähdään usein nopeita sekä voimakkaita nousuja eri kryptovaluutoilla. Vaikka omasta salkusta löytyvä kryptovaluutta ei olisi vielä noussut Solanan tai Chainlinkin tavoin, niin position vaihtaminen näihin ei välttämättä ole paras ratkaisu – fomottaminen ei aina ole viisasta. Mikäli markkinan tunnelma pysyy nousujohteisena, niin on hyvin mahdollista, että monen toistaiseksi vaisusti nousseen kryptovaluutan kohdalla nähdään myös kirimistä. Lyhyen aikavälin voittajien poimiminen menee helposti aikamoiseksi lottoamiseksi, joten tähän peliin kannattaa lähteä korkeintaan hyvin maltillisin panoksin. Jos Blackrockin bitcoin-rahasto saa hyväksynnän, niin ennakoin markkinoille viime maanantaita voimakkaampaa nousupiikkiä ja silloin salkusta löytyvien kryptojen joukosta kannattaa löytyä bitcoinia.

Mainos: Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää