Koronan aiheuttama talouden epävarmuus iski voimalla myös bitcoiniin ja koko kryptovaluuttamarkkinaan. Kryptovaluutat kokivat saman kohtalon kuin suuri osa sijoituskohteista ja romahti sijoittajien alettua likvidoimaan kaikkea mahdollista. Laskua vuoden huipuista tuli muutamassa viikossa yli 50 prosenttia ja bitcoin-sijoittajien toiveet turvasatama-aseman saavuttamisesta kokivat jälleen kolauksen.
Lue myös: Johannes Ankelo 11.5.2020: Bitcoinin puoliintuminen on sen vastaisku keskuspankeille
Markkinoilla nähty kaaos on aiheuttanut jyrkkää pudotusta poikkeuksellisen laajalla rintamalla, eikä edes perinteinen turvasatama säästynyt täysin osumalta. Sijoittajien parissa oli havaittavissa vahvaa “cash is king”-ajattelua. Kullalla on historiallista taustaa turvasatamana ja rahana jo tuhansia vuosia. Kryptovaluuttamarkkinan ollessa vielä nuori on jopa vannoutuneiden bitcoin-fanien myönnettävä, että suurelle yleisölle tässä kohtaa kulta on tutumpi ja luontaisempi turvasatama. Se osoitti oman vahvuutensa laskemalla vain hetken ja palaten pian helmikuussa saavutettuun viimeisen 10-vuoden huippukurssiin.
Bitcoinin kurssi oli vuoden alussa hieman 7200 dollarissa, korkeimmillaan helmikuussa 10 300 dollaria ja liikkuu tätä kirjoittaessa 8600 dollarin paikkeilla, mikä on 20% vuoden avausta korkeammalla. Toipuminen lähelle kriisiä edeltänyttä tasoa ja vuoden korkeinta 10300 dollarin noteerausta on ollut varsin nopea verrattuna moneen muuhun sijoitusluokkaan.
Volatiliteetti ennen puoliintumista on ollut jopa bitcoinille poikkeuksellisen voimakasta.
Markkinoilla voimakasta liikettä puoliintumisen lähestyessä
Edellisessä kirjoituksessani esitin väitteen lähestyvän puoliintuminen aiheuttamista paineista hinnannousulle. Artikkelin julkaisupäivänä alkanut bitcoinin historian suurin pudotus ei tehnyt hyvää väitteen uskottavuudelle, mutta nyt puoliintumisen hetkellä se alkaa taas kuulostaa perustellulta. Kurssi nousi todella voimakkaasti puoliintumista edeltävällä viikolla, mutta tippui yli 10 prosenttia juuri ennen toukokuun 11. illalla koettavaa h-hetkeä.
Puoliintumiseen kohdistui niin paljon odotuksia, että sen aiheuttama hinnannousu sai monet sijoittajat kotiuttamaan voittoja juuri ennen puoliintumisen tapahtumista. Vastaavan tyyppistä hintakehitystä on tapahtunut myös aiempien puoliintumisten kohdalla. Tarjonnan vähentyminen on aiemmilla kerroilla alkanut nostaa hintaa puoliintumista seuraavina kuukausina, kuten esitin edellisessä artikkelissa.
Puoliintumisen jälkeen on mahdollista, että volatiliteetti hieman vähenee ja markkina rauhoittuu. Maailmantalouden ollessa kovassa myllerryksessä on kuitenkin hyvin vaikea ennakoida miten tilanne kehittyy. Pidän kuitenkin hyvin mahdollisena, että lähiaikoina nähdään vielä hyviä ostopaikkoja mikäli puoliintumisen nousua odottaneet lyhyen aikavälin voittojen tavoittelijat jatkavat voittojen kotiuttamista.