Artikkelit

Alibaba muiden Kiinan tekno-osakkeiden ohella valtion puristuksessa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Muutama viikko sitten Kiinan hallitus päätti lopettaa Bitcoin-louhijoiden operoinnit maassaan ja nyt on maan teknologiasektori puristuksessa.

Viime viikonloppuna Kiinan kommunistinen hallitus päätti laittaa koulutusasioita mielensä mukaisen malliin. Maanantaina romahtivat online-koulutukseen ja henkilökohtaiseen tutorointiin perustuvien yhtiöiden osakkeet.

Bloombergin mukaan koulutussektorin sääntely muuttui jopa aggressiivisimpia ennusteita tiukemmiksi. Säännökset kieltävät oppilaitoksia tekemästä voittoa, hakemasta rahoitusta tai listautumasta pörssiin. Sääntely efektiivisesti murskaa 100 miljardin dollarin bisnesmallin Kiinassa.

Ykis kärsijöistä on New Oriental Education & Technology Group. Sen osake putosi maanantaina Hong Kongin pörssissä 47 prosenttia. Hallituksen peliliike tuli täytenä yllätyksenä, sillä Bloombergin datan mukaan 16 analyytikosta 15 antoivat yhtiölle “Osta”-suosituksen vain yhden analyytikon suositellessa vähentämään painotusta yhtiöön.

Maanantaina olivat vuorossa ohjeet ruokatoimitusyhtiöiden kuskien kohtelemiseksi. Tämä lähetti Meituanin osakkeen 14 prosentin syöksyyn. Yhtiöllä oli 56 ostosuositusta eikä yksikään analyytikko ollut valmis myymään yhtiön osaketta.

Samalla maan teknologiasektorin sääntelijä määräsi internetjätit fiksaamaan tietoturvauhkia ja kilpailunvastaisia käytäntöjä.

Kaiken kaikkiaan sääntelyruuvi kiristyy maan Big Techin ympärillä, eikä yksikään yhtiö ole niiltä turvassa. Helmikuusta lähtien Kiinan teknologiasektorin markkina-arvosta on kadonnut yli biljoona USA:n dollaria.

Markkinat ovat varpaillaan pohtiessaan mihin Kiinan hallituksen huomio voi seuraavaksi osua ja miettiessään ovatko sääntelyriskit jo leivottu osakkeiden hintoihin. Goldman Sachs kiteytti raportissaan asian suoraviivaisesti: “Vaikka luulet hinnoitelleesi Kiina-riskin, tilanne voi aina muuttua pahemmaksi”.

Sääntelyriski ei ole uusi ilmiö Kiinan osakemarkkinoilla, mutta nykyinen sääntelyaalto on laajuudessaan poikkeuksellinen. Säännökset uhkaavat sektorien kasvua ja tietyissä tapauksissa jopa tekevät bisnesmalleista mitättömiä.

GAM Investment Managementim mukaan on tärkeää välttää yhtiöitä ja sektoreita, jotka Kiinan hallitus voi nähdä hyödyntävän pientä joukkoa suuremman yleisön kustannuksella. Yhtiön mukaan esimerkiksi suoratoistopalvelut voivat ajautua suurennuslasin alle. Samalla GAM yrittää löytää yrityksiä, joiden osakkeita on alkuvuoden myllerryksessä murjottu tarpeettomasti. Monet Kiinan voimakkaasti kasvavista yhtiöistä ovat jo nähneet osakkeidensa hinnoista katoavan puolet ja sijoittavat ovat alkaneet panikoida. GAMin mukaan tämä tarkoittaa, että alkaa olla oikea aika etsiä ostopaikkoja, mutta osakepoiminnassa täytyy olla valikoiva.

Deutsche Bankin luottostrategi Jim Reid mainitsi vuoden 2021 suurimmaksi riskiksi teknokuplan puhkeamisen, jolle mies antoi kuitenkin pienen todennäköisyyden. Nyt kupla on puhkeamassa, muttei USA:n teknosektorilla vaan Kiinassa.

Nasdaqin tehdessä uusia huippujaan Hong Kongin Heng Seng Tech-indeksi on pudonnut helmikuun huipuistaan 43 prosenttia ja yli 15 prosenttia tällä viikolla.

Tämän viikon myyntipaniikki sai alkunsa Pekingin sääntelyuhasta ja paniikkia kiihdyttivät spekulaatiot jenkkirahan siirtymisestä pois Kiinasta.

Reidin mukaan ei ole selvää miten paljon Kiinan teknosektorin heikkous heijastuu jenkkimarkkinaan. Sijottajien pelot Big Techin sääntelystä ovat voimissaan myös USA:ssa, joskaan siellä ei odoteta Kiinan tapaisia radikaaleja muutoksia. Toisaalta progressiiviset jenkkipoliitikot ovat äänekkäämpiä kuin koskaan, joten lienee naiivia ajatella, että tiukka sääntely koskee ainoastaan Kiinaa.

Alibaba luovii sääntelyaallokossa, tulevaisuus valoisa

Kiinan kenties maineikkain yhtiö, onlinejätti Alibaba on toistaiseksi selvinnyt kolhuitta sääntelymyräkässä. Riskit ovat kuitenkin painaneet yhtiön osaketta muun teknologiasektorin mukana alas.

Baird Capitalin mukaan yhtiön alhainen arvostustaso kertoo, että sääntelyriskit olisi jo leivottu osakkeen hintaan sisään.

Baird Capital tavoitehinta osakkeelle on 270 dollaria suosituksella “Osta”.

Analyysifirman mukaan Kiinan sisäiset poliittiset jännitteet ja korkeammat operatiiviset kustannukset ovat aiheuttaneet haasteita osakkeen hinnalle. Yhtiön investoinnit fyysisiin kauppoihin Baird Capital näkee positiivisena pitkän aikavälin kasvua ajatellen.

Firma odottaa Alibaban sijoittavan kaiken lisätulonsa fiskaalivuonna 2022 pysyäkseen kilpailijoitaan edellä ja syöden niiden markkinaosuutta entistä enemmän.

Kiinan päättäjien inho luonnollisia monopoleja kohtaan on hyvin tiedossa ja se voi asettaa massiivisen Alibaban tarkempaan syyniin.

Alibaban tuotot ovat suurempia kuin Amazon ja eBayn yhteensä, mikä tekee siitä maailman suurimman ecommerce-yhtiön.

Yhtiö jatkaa voimakasta kasvua ja on saavuttanut miljardin asiakkaan rajan, joista suurin osa on Kiinassa.

Alibaban liikevaihto on noussut vuodesta 2013 lähtien 23 prosenttia vuodessa ja tuottokate on sekin noussut 10 prosentin vuositahtia.

Marketwachissa Alibaba saa 57 analyytikon joukosta 48 ostosuositusta, eikä kukaan analyytikoista suosita myymään osaketta.

Yhtiön odotetaan raportoivan 32 miljardin US dollarin liikevaihdosta. EPS:n odotetaan olevan 2,24 dollaria.

Alibaba raportoi tuloksestaan 3. elokuuta.

Keskustele Kiina-sijoituksista Sijoitustiedon foorumilla.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää