Itse kiinnostuin uraanista juurikin houkuttelevan makron vuoksi. Kysyntä on kasvussa ja ilmastomuutoksen torjunta todennäköisesti vain kiihdyttää tätä. Samaan aikaan tuotantokapasiteetti on pienempi kuin nykyinen kysyntä. Viimeistään kun vanhat varastot on käytetty loppuun, hintojen on pakko lähteä kovaan nousuun. Tähän päälle Sprottin kaltainen markkinahäirikkö, joka imee kolmanneksen tuotannosta pois markkinoilta. Onhan tuo älytöntä. Pelkästään eilen ostivat 800 000 paunaa, kun globaali vuotuinen tuotanto on noin 154 miljoonaa paunaa. Kahdessa viikossa rahasto on hankkinut jo yli 13% koko tämän vuoden ennustetusta tuotannosta. On vaikea nähdä, miten tämä ei voisi olla heijastumatta hintoihin.
Itse spekuloin lähinnä nopealla ylikorjauksella hintoihin. Tosin suotuisan makron vuoksi uraanin päällä voi huoletta istua pitempäänkin.
onC kirjoitti:
Oman uraanisalkkuni suurimmat omistukset ovat Global Atomic, UEX Corporation, Energy Fuels, Standard Uranium, Isoenergy.
Avasin oman rivin melko varovaisesti, mutta tarkoituksena on kasvattaa positiota. Mikä kohde näkemyksesi mukaan tarjoaa parhaan riski/tuotto -suhteen uraanin hinnan kallistuessa? Tutkin paria etf:ää. Niissä näytti olevan mukana myös kaivosten tarviketoimittajia, mikä ehkä syö parhaan upsiden. Perehdyin pintapuolisesti myös NexGen Energyyn. Onko tämä tuttu yhtiö?
Olen väärä ihminen vastaamaan tuohon. Kuten muissakin sijoituksissani, kuuntelen ja luen fiksumpien ihmisten analyyseja, ja sen pohjalta muodostan oman sijoituspäätökseni. Twitterin puolella vaikuttava Mikko Leivo on vaikuttanut päätökseeni sijoittaa Global Atomiciin. Mikko taisi kirjoittaa yhtiöistä aikaisemminkin, mutta sivuaa tässä tuoreimmassa kirjoituksessaan (alkuvuodesta) jossa hän antaa oman näkemyksensä uraanin bull-skenaariosta:
Nexgeniä ei omasta salkustani löydy, kuten ei myöskään noita kahta vielä suurempaa (Cameco, Kazatomprom). Haen moonshotteja, ja arvelen että tuulipuvut tulevat viemään nimenomaan pienempiä yhtiöitä (varsinkin exploration-junioreja jotka sattuvat löytämään oikeaan aikaan uraania) sinne kuuhun. Lisäksi ostin tuota Sprottia.
Päädyin ottamaan OST:lle spekulatiivisen siivun TietoEvryä @28.76. Isosta blokkikaupasta koituva dippi yhdistettynä halpaan fundaan tarjoaa mielestäni riskiin suhteutettuna hyvän ostopaikan. En kuitenkaan laske yhtiötä pidemmän jakson voittajiin it-sektorilla. Nyt haetaan lähinnä pikkutiliä muutaman viikon holdilla.
Meanwhile viime viikon uraaniostos vaikuttaa aivan lupaavalta. Toistaiseksi joka päivä on saatu 3-4 pinnan nykäys ylöspäin. Toki myöhästyin ärhäkimmästä seisokista, mutta reilut kymmenen pinnaa kolmessa kaupankäyntipäivässä on aivan hyväksyttävä saldo. Tarkoitus on olla kyydissä hieman pidempään, sillä näen tässä squeezen potentiaalia ja sitä kautta hetkellisen ylilyönnin. Toisaalta pieni positio takaa hyvät yöunet, vaikka korttitalo ehtisi romahtaa ennen kuin hillotolpan saa kotiutettua.
Luovuin Tiedosta pienellä 5% miinuksella. Tärkein syy myyntiin oli lisätä uraanipanostusta säilyttäen samalla käteisvarat ennallaan. Arvioin salkun muiden omistusten keskipitkän ajan näkymät Tietoa paremmaksi, joten se sai lähteä. Kyseessä oli muutenkin heräteostos pikisten toivossa. Vapautuvilla varoilla tuplasin Sprott positioni. Ensimmäinen erä ehti juoksemaan +25% ja pieni dippi oli hyvä tilaisuus ostaa lisää. Nyt Sprottia on reilu 5 pinnaa salkusta, mikä tulee olemaan maksimipanostus. GameStop-jengin havahtumista odotellessa.
Salkkuyhteenvetoa katsoessa voisi kuvitella osingon irronneen muistakin kuin Nordeasta. Myös Aspiren loistavat uutiset unohtuivat saman tien kanssasijoittajien mielistä. Teurastuksen keskellä lisäsin vielä pienen siivun Embraceria @77.50. Naivisti uskon, että suurin osa jyrkästä pulkkamäestä johtuu yhtiön ulkopuolisista asioista. Tätä tahtia myös Smart Eye pääsee kohta osaksi keskihinnanalennusohjelmaa.
Inderesistä 1,5k pikikset taskuun @53,20. Kohtuullinen tuntipalkka kymmenen minuutin kliksuttelusta. Hyvä yhtiö, mutta eihän hinnoittelussa ole mitään järkeä.
Aamu lähtee kivasti käyntiin, kun herätessä huomaa Pax Globalin syöksyneen yli 40%. Nähtävästi FBI on ratsannut yhtiön varaston Floridassa. Tällä hetkellä ei ole tietoa onko kyseessä PAX:iin liittyvä asia vai onko se tässä sijaiskärsijänä. Äkkiseltään reaktio tuntuu ylimitoitetulta. No, ainakin Tommin salkku on yksi hittiä ottaneista. Eilen Paxin osuus oli vielä 8%, nyt se on kivasti puolittunut. Toimikoon tämä hyvänä muistutuksena hajautuksen hyödyistä.
Muuten tuloskauden alku on ollut sangen positiivinen. Nordea löi vahvat luvut pöytään. Tosin ensimmäinen markkinareaktio oli käsittämätön niiaus, mikä korjaantui nopeasti. Nopea longi kävi mielessä, mutta saamattomuus iski jälleen. Eilen tuli sitten uusi pudotus Sammon myyntien seurauksena. Osake ei ole enää alelaarissa, mutta uskon massiivisten omien ostojen ja osinkokiiman tuovan nostetta vielä jonkin aikaa. Lähestytään kuitenkin hintoja, missä alkaa rivakat kevennykset.
Smart Eyen osari ei tarjoillut mitään uutta lukujen valossa. Toimarin teksitiosa oli aiempaan verrattuna kuitenkin härkämäinen. Tällä hetkellä tuotannossa on kolme automallia ja vuodenvaihteessa tulee kaksi lisää. Suurin osa tähän astisista design winneistä pääsee linjalle 2023 loppuun mennessä. Seuraavan 18 kuukauden aikana on jaossa yli miljardin euron edestä uusia design winnejä, joissa tj uskoo yhtiön olevan vahvoilla. Lisäksi eilen julkistettiin uusi yritysosto, joka vahvistaa yhtiön tarjoomaa DMS:ää huomattavasti laajemmassa interior sensing-kategoriassa. Hieman hirvittää olla eri veneessä Akin ja Jensin kanssa, mutta laput pysyvät tiukasti holdissa. Tarkoitus on kasvattaa positiota, mikäli kurssi valuu vielä isommin.
Loppuviikko onkin sitten mielenkiintoinen. Kohta tulee ulos Kambin luvut sekä huomenna raportoivat Evo ja Citycon. Varsinkin Evon suhteen on kovat odotukset.
Akihan hieman avasi omia syitään heivata Smart Eye mäkeen mutta olisi kyllä kiva kuulla Jensin ajatukset.
Minä myin omani jo joskus kesällä. Kelani oli vain yksinkertaisesti se, että todennäköisyys pörssien merkittävälle korjausliikkeelle oli (on?) erittäin suuri enkä toisaalta uskonut kurssin silloisista n. 250 SEK hinnoista raketoivan ihan heti minnekään koska lähitulevaisuudessa oli (on) edelleen odotettavissa lähinnä design winsejä hyvien tulosten sijaan. Pitkällä tähtäimellä Smart Eye vaikuttaa edelleen lähes käsittämättömän hyvältä ollakseen totta, mutta ajatus mahdollisuudesta ostaa tätä jostakin hieman kamalaa hirveämmästä markkinarytinästä kiehtoo enemmän kuin lapun holdaaminen.
Evosta on minullakin kovat odotukset. Silti on vaikeuksia olla keventämättä tänään mutta yritän parhaani. Kevennysajatukset lähinnä siksi että Evo on aivan järkyttävässä ylipainossa.
Olisipa ollut yhtä hyvä visio. Itse olen huono ajoittamaan tai ennustamaan kurssien lyhyen aikavälin liikkeitä. Kaikki yritykset ovat toistaiseksi päättyneet katastrofeihin. Omissa silmissä iso kuva ei ole muuttunut mihinkään. Näen edelleen Smartin takovan isot hillot muutaman vuoden päästä. Missä vaiheessa tämä alkaa heijastumaan kurssiin onkin sitten korkeampaa matematiikkaa. Mikäli osake laskee pulkkamäkeä jossain kohtaa, tarkoituksena on kasvattaa positiota.
Ensi vuonna pitäisi kuitenkin näkyä jo pieni nykäys liikevaihdossa. Samoin merkittävä kasa design winnejä on odotettavissa jo tulevalla tilikaudella. Vuonna 2023 kasvun kulmakerroin alkaa sitten kiihtymään.
Itse seilasin viime vuoden Aspiren kanssa järkyttävässä ylipainossa. Sillä seikkailulla oli lopulta onnellinen loppu, mutta näin jälkikäteen ajateltuna tuuria oli kosolti matkassa. Tämän aamun Pax-uutisointi oli hyvä muistutus yhtiökohtaisesta riskistä.
Tuloskausi jatkui skitsofrenisissa merkeissä. Tähän saakka kaikki rapsat ovat olleet mielestäni hyviä tai vähintään neutraaleja, mutta Mr Marketilla oli täysin päinvastainen odotus Nordeasta ja varsinkin Evosta.
Jälkimmäinen tuplasi liikevaihdon vuoden takaisesta ja myös orgaaninen kasvu oli 40%. Lisäksi suhteellinen kannattavuus jatkoi nousuaan Ebitda-marginaalin kivutessa 65 -> 70%. Käteistä on lähes 400 miljoonaa ja summa kasvaa 200 miljoonalla joka kvartaali. Omissa silmissä Evo on alan ylivoimainen gorilla, jonka taloudelliset muskelit mahdollistavat koko ajan suuremman kilpailuedun rakentamisen. Tämän vuoden ennusteilla p/e tulee olemaan reilut 40 ja ensi vuoden osalta noin 30. Omasta mielestä näin ylivertainen yhtiö ansaitsee selkeästi korkeammat kertoimet.
Cityconin varsinaisissa luvuissa ei ollut mitään yllättävää, mutta ilmoitus Columbuksen myynnistä saatujen varojen käytöstä omien osakkeiden ostoon oli äärimmäisen positiivinen signaali. Tarkoitus on lähiviikkoina kevennellä jotain (todnäk Aspire) ja siirtää nämä hilut Cityconiin. Onneksi yhtiön pörssikurssi on sen verran hidasliikkeinen, että mukaan ehtii verkkaisemmallakin aikataululla. Lisäystä ilman myyntejä ei oikein viitsi tehdä, sillä käteisen osuus on painunut viiteen pinnaan, mikä on hieman hintsusti tässä markkinatilanteessa.
Viikon aikana on tihkunut lisää tietoa Pax Globalin tilanteesta. Ratsia sai alkunsa, kun yksi Paxin asiakkaista ei saanut yhtiöltä mielestään riittävän hyviä vastauksia maksupäätelaitteisiin liittyviin tietoturvaepäilyksiin. Tämän johdosta asiakas irtisanoi sopimuksensa ja teki ilmiannon FBI:lle. Viranomaiset ratsasivat yhden Paxin varastoista, mutta aukaisivat sen nopeasti eivätkä ole ainakaan vielä nostaneet syytteitä. Yhtiö kiistää tiukasti kaikki tietoturvaongelmat ja sanoo toiminnan palautuneen normaaliksi. Valitettavasti pelkkä epäilyskin aiheuttaa hallaa bisnekselle ja painaa alas kursseja. Mielenkiintoista nähdä kurssireaktio huomenna kaupankäynnin jatkuessa. Päätän omat liikkuni vasta kun tilanteeseen saadaan lisää valaistusta.
Viime viikolla saatiin tulosjulkistukset Golarilta ja Kamuxilta. Mielestäni molempien rapsat olivat aivan kohtuulliset. Markkina näki tilanteen hieman toisin. Kamux roikahti lähes 10 pinnaa ja Golar yli 6 pinnaa. Tosin jälkimmäinen pulkkamäki tuli vasta päivän viiveellä.
Kamux löi pöytään hyvät kasvuluvut, mutta marginaalien pehmeys säikäytti kanssasijoittajat. Hieman ihmettelen rajua reaktiota, sillä a) yhtiö on itse linjannut panostavansa kasvuun kannattavuuden kustannuksella b) kasvun arvoa korostaa kokonaismarkkinan supistuminen Q3 aikana c) kannattavuuden verrokkina oli täysin poikkeuksellinen koronan paisuttama Q3/20 d) kannattavuus oli kuitenkin yli pitkän tähtäimen tavoitteiden. Itse näen yhtiöllä realistiset mahdollisuudet kasvaa merkittäväksi Euroopan laajuiseksi toimijaksi erittäin pirstaleisella toimialalla. Näin ollen laput pysyvät holdissa niin kauan kuin kasvutarina jatkuu eikä kannattavuus romahda.
Golarin Q3 ei ollut kovin kiinnostava toteutuneiden lukujen valossa. Ebitdaa kertyi 74 miljoonaa, mutta NFE:n osakepotin arvonlasku painoi tuloksen pakkaselle. Suurin huomio kiinnittyi webcastissa maalailtuihin tulevaisuuden odotuksiin. Tämän päivän öljyn ja maakaasun hintatasolla yhtiön nykybisneksellä on potentiaalia tuottaa 2024 alkaen jopa 650M vuotuista ebitdaa. Laskelmissa ei ole mukana uudet FLNG-projektit, joista toimari käytännössä lupasi jukistuksia viimeistään Q1. Kun edellisen suhteuttaa 1,4 Mrd markkina-arvoon (ja 1,4 Mrd velkalastiin), markkina ei selvästikään luota johdon puheisiin. Jollei Karl Staubo osoittaudu ylioptimistiseksi promotoijaksi, Golarissa on loistava tuotto-odotus muutaman vuoden horisontilla.
Vaikka salkun rapsaajat ottivat rumasti kuokkaan, viikko päätyi kuitenkin positiivisesti ATH. Komeita nousulukemia löivät pöytään Smart Eye 14%, PAX 10%, SPUT 9% ja Embracer 7%. Lisäksi Aspire tiedotti uudesta jenkkidiilistä, mikä sai kurssin kipuamaan uuteen ennätykseen. Viimeisin aiheuttaa myös pientä dilemmaa. Hyvän suorituksen myötä yhtiön painoarvo salkussa on noussut 20 -> 27,5%. Lukema alkaa olemaan melkoisen hapokas riskien hallinnan näkövinkkelistä. Toisaalta Aspire on osoittanut neljännes neljännekseltä olevansa entistä laadukkaampi bisnes. Tämä yhdistettynä edelleen maltilliseen arvostukseen tekee keventämisestä sangen vastenmielisen ajatuksen. Toisaalta melkein kolmannes salkusta pienen vaihdon osakkeessa mahdollisen rytinän koittaessa ei sekään varsinaisesti houkuttele.
Lisäksi ao webcastin pätkästä tulkitsisin uuden FLNG-projektin julkistamisen tapahtuvan todennäköisemmin kolmen kuin yhdeksän kuukauden sisällä. Mikä periaatteessa tarkoittaa noin viiden taalan lisäystä yhtiön osakekohtaiseen fair valueen. Eli lähes 40% nykyhinnasta.
In July we said we think that there will be material FLNG news within six to 12 months. At that time we said more likely six than 12. And I think we would stand by that guiding, and that was in August. So, that gives you some perspective on where we see timing.
Embracerin Q2 osui melko hyvin ennakko-odotuksiin. Liikevaihto niukasti yli ja ebitda hieman alle. Pieni pehmeys kannattavuudessa sekä ilmoitus kahden AAA-pelin julkaisun siirtämisestä sai kanssasijoittajat näkemään punaista ja kurssin parhaimmillaan yli 12% syöksyyn. Samalla johto kuitenkin nosti lähivuosien tulosennusteita. Tähän asti Lars Wingefors on osoittautunut sanojensa mittaiseksi mieheksi, joten en harkinnut lapuista luopumista. Lupausten pitäessä tuloskunto ottaa ison loikan ensi tilikaudesta alkaen.
Myös Evon kelkka on kulkenut vuoristorataa. Keskiviikkona tuli tietoon, että yhtiötä vastaan on nostettu kanne pelien tarjoamisesta kielletyille markkinoille. Tästäkin oli seurauksena kiva kymmenen pinnan niiaus. En voi millään uskoa tämän kokoluokan yhtiön ryhtyvän näin järjettömiin riskeihin muutaman lisäeuron toivossa. Mieli teki ostaa lisää dipistä, mutta sekin hyvä aie jäi lussutukseksi.
Nappasin lisää Evon vapaapudotuksessa olevaa puukkoa @1150. Valitettavasti patruunat ovat vähissä, joten panos jäi pieneksi. En yksinkertaisesti pysty ymmärtämään kurssireaktiota. Lasku vain kiihtyi eilisestä tiedotteesta. Kyseessä on pelialan laadukkain yritys, jonka vuosikasvu on kymmeniä prosentteja ja kannattavuus huikea.
Teurastus. Ei kai tälle muutakaan termiä keksi. Tänään -4,8%, viikossa -11%. Ammusvarasto oli alunperinkin yhtä hyvällä tolalla kuin HVK:n maskireservit koronakriisin alkaessa. Lisäksi tuhlasin vähäisetkin paukut aivan liian aikaisiin Evoon 1150 ja 990 tasoilla. Nyt käteisvarat on käytetty ja ensi viikolla voisi ostosormea syyhyttää.
Iltapäivän synkkinä hetkinä mielessä on pyörinyt foorumin konsensuksen vastainen suorastaan kerettiläinen ajatus. Lisää paukkuja voisi saada lahtaamalla citykanit. Jos uusi variantti osoittautuu deltaakin pahemmaksi, se voi saada sijoittajat taas pelkäämään kauppakeskusten kuolemaa. Tämä voi painaa kurssia muutaman kuukauden tähtäimellä. Eikä epidemian pitkittyminen varsinaisesti auta yhtiön bisnestäkään. Joka tapauksessa vaikea nähdä mikä saisi kanit ottamaan ainakaan ärhäköitä nousuja vuoden sisällä.
Sen sijaan monille teknologia- ja varsinkin peliyhtiöille koronan uusi aalto olisi mannaa. Näiden kasvua mitataan usein normiolosuhteissakin kymmenissä prosenteissa. Jos tähän saadaan päälle vielä pientä koronabuustia, voi ensi vuoden Q1 ja Q2 rapsat näyttää sangen hyviltä. Usean hyvänkin teknon arvostus on viime aikoina poljettu hieman maltillisempiin lukemiin. Jos ne vielä jatkavat syöksyään, edessä voi olla harvinaisen hyviä ostopaikkoja.
Pitää harkita tätä viikonlopun yli. Jos maanantaina tulee nopea rekyyli ylöspäin, tuskin tarvitsee tehdä mitään. Vapaapudotuksen jatkuessa lienee pakko harkita plan B:n toteutusta.
Iltapäivän synkkinä hetkinä mielessä on pyörinyt foorumin konsensuksen vastainen suorastaan kerettiläinen ajatus. Lisää paukkuja voisi saada lahtaamalla citykanit. Jos uusi variantti osoittautuu deltaakin pahemmaksi, se voi saada sijoittajat taas pelkäämään kauppakeskusten kuolemaa. Tämä voi painaa kurssia muutaman kuukauden tähtäimellä. Eikä epidemian pitkittyminen varsinaisesti auta yhtiön bisnestäkään. Joka tapauksessa vaikea nähdä mikä saisi kanit ottamaan ainakaan ärhäköitä nousuja vuoden sisällä.
Samanlaisia fantasioita. Hienoa etta arvon palstaveli uskalsi tulla ulos kaapista taman kanssa. Vaikka uskon etta citykanibullit on lopulta oikeassa, en pida myoskaan aivan mahdottomana ajatusta etta osa sijoitustiedosta on taman suhteen massahurmoksessa. Ehka viimeinen juna on viela asemalla koska se on rikki.
Itse tuon liikkeen jo tein. Samoin norrhydron annista vapautetut rahat pistin jo evoon. Tosin mua ei kannata kopioida, mutta kiva huomata että muutkin miettii ramaamista evoon nyt tosissaan. Olisi pitänyt tajuta odottaa ja malttaa varsinkin viimeisten ammusten kanssa. En vain nähnyt sen tulevan näin alas, varsinkin kun q4 on ollut loistava pelaajamäärien osalta. Tietty jos perjantaina olisi lähtenyt kapuamaan ylös niin oisin pitänyt itseäni kovinkin fiksuna. Nyt on evossa joku 80-85 % sijoitusvarallisuudesta ja ammuksia ei saa enää mistään. Ja tuossa kyllä alkaa olee jo ihan nokko riskiä omaan makuun. Nyt sitten katsellaan ja odotellaan. Oon ajatellut niin että jos menee kuin elokuvissa niin Evon kurssi ehtisi toipua ja sitten ehdin kanien kyytiin. Toki voihan se olla että Evon raketista meni moottori lopullisesti rikki ja kanijuna on muuten vaan ollut paskana asemalla jo tovin 😄 Itse oon kuitenkin euroillani valintani tehnyt mihin uskon.
Muutama miete liittyen keskusteluun. Cityconin arvotus käyttäen ensi vuoden konsensus estimaattia on noin pe12, kun taas EVOn vastaava on noin pe23. Citycon ei kasva ja kyseessä on enemmänkin Ovaron kaltainen taseen puljautus keissi, missä on varianssina, että mitä käy kauppakeskusten arvostukselle, jos kysyntä liiketiloille vähenee enemmän tai vähemmän pysyvän hybridi tilan takia ja tämä heijastuu nettovuokratuottoihin. EVO taas kasvaa kovaa ja se on alallaan maailman paras ja sillä on merkittävä teknologinen etumatka verrattuna sen vähäisiin kilpailijoihiin ja tämä etumatka vain kasvaa päivä päivältä, kun yhtiöstä kehkeytyy yhä isompi monsteri.
Summarum eli omistan EVOa näillä spekseillä paljon mielummin. Vaihdoinkin aikanaan Cityconit 9euron pinnassa noin kuuden euron kamuxiin ja en ole katunut.
Riskiprofiili on toki paljon matalampi cityconilla ja oletan, että yhtiötä omistamalla nykyhinnalla pääsee lähelle 10% tasaista vuosituottoa, jos kauppakeskuksille ei käy hyvin huonosti. EVOssa riski ja varianssi on korkeampi, mutta oletan tuotto-odotuksen erittäin hyväksi tällä arvostuksella, etenkin jos sortsi raportti onkin false flag.
Lohdullista kuulla, että muillakin on vastaavia mietteitä.
Evon ylivoimaa kuvaa parhaiten yhtiön käsittämätön kannattavuus. Yleensä ainoastaan monopolit yltävät lähes 60 pinnan nettotulokseen. Käytännössä yhtiö on yksinvaltias Live Casino -segmentissä. Määräävä asema yhdistettynä kovaan kasvuun ansaitsisi verrokkeja huomattavasti korkeammat kertoimet. Ilman viime aikaista kohua Evo valuaation pitäisi olla vähintään tuplat perjantain päätökseen.
Tätä voi pyöritellä vaikka seuraavilla hyvin karkeilla skenaarioilla:
-5% todennäköisyys, että jenkkiregulaattorit hermostuvat ja peruvat yhtiön lisenssit kaikissa osavaltioissa sekä antavat porttikiellon määräämättömäksi ajaksi. Liikevaihtoon tulisi 12% kuoppa ja suurin kasvuajuri poistuisi. Fair value 830 SEK.
-35% todennäköisyys, että regulaattoreita tyydyttääkseen yhtiö joutuu irtisanomaan yksittäisiä sopimuksia ja rajoittamaan tehokkaammin pelaamista tietyiltä alueilta Aasiasta. Liikevaihtoa voisi lähteä 5%, mutta kasvu jatkuu lähes ennallaan. Fair value 1630 SEK
-60% todennäköisyys, että kyseessä oli väärä hälytys. Fair value 1920 SEK.
Näillä oletuksilla fair valuen odotusarvo olisi 1764 SEK eli upsidea löytyisi 84%. Skenaarioita joutuu ruuvaamaan aika paljon synkemmäksi, jotta sijoitusteesi muuttuisi kannattamattomaksi. Tämän jälkeen ainoa oikea johtopäätös on position kasvattaminen yhtiössä.
Seuraava askel on päättää miten Evon ostokset rahoitetaan. Keskimääräiset arvostukset ovat edelleen tosi kireät. Näin ollen velkavipu on poissuljettu.
Aspiren keventämistä puoltaisi toimialariskin hallitseminen. Vasta-argumentteja ovat veroseuraamukset ja ennen kaikkea yhtiön houkuttelevuus sijoituskohteena. Ensi vuoden ennusteella p/e 12-13, vuotuinen kasvu 20-30% ja kassa pullollaan käteistä. Kyseessä on lähes yhtä houkutteleva case kuin Evo.
Salkussa pysyvät myös Pax, Golar, Kamux, Smart Eye, Nasdaq-100 ja SPUT. Pax treidaa tietoturvasyytösten jälkeen naurettavalla p/e 6-7 tasolla. Golarissa on vasta nyt alkamassa realisoitumaan pitkän aikavälin potentiaali. Kamux kasvaa 20 pinnaa vuodessa ja kurssilaskun myötä ensi vuoden ennusteilla p/e on kasvuyhtiölle varsin kohtuullinen 15-17. Smart Eyen design winnit alkavat hiljalleen realisoitumaan H2/2022 alkaen, mikä on liian houkutteleva mahdollisuus jättää välistä. Tässä tosin on myös iso riski, jota tasapainottaa vastaavasti iso upside. Nassessa pääsen hyödyntämään 40% hankintameno-olettamaa, joten mahdollisesta kurssinoususta lähes kolmasosa olisi verovapaata. Uraanin osalta kysynnän ja tarjonnan epäsuhta ei ole kadonnut minnekään, joten nähdäkseni hinnoilla on edelleen todella kovat nousupaineet.
Näin ollen realistisiksi lahtauskohteiksi jää Embracer, Nordea ja Citycon. Ensin mainitun viimeisin hankintaerä on kivat 20 pinnaa hyvissä eikä lappu ole hirveän halpa. Toisaalta mahdollinen Omikron-variantin aiheuttama uusi globaali rajoituskierros pelaisi peliyhtiöiden pussiin. Lisäksi yhtiön tulos tulee ottamaan ison harppauksen ylöspäin parin vuoden sisällä, mikäli tj ei osoittaudu yltiöoptimistiseksi käärmeöljykauppiaaksi.
Nordean pahin aliarvostus on purkautunut. Lisäksi odotettavissa tuskin on paljon kymmentä pinnaa suurempaa tuloskasvua jatkossa. Toisaalta kasvua se on pienkikin kasvu. Lisäksi kurssi on ollut vahvassa nousutrendissä koko vuoden, joten tämä saattaa helpostikin kivuta takaisin 11 euron päälle.
Citycon on kuin korkeakorkoinen talletus, joka takaa tasaiset 10 pinnan vuosituotot. Kiinteistöjen 40% preemio osakekurssiin hillitsee pahimpia pulkkamäkiä. Toisaalta tuloskasvu on ollut tiukassa eivätkä asuntoprojektit kovin nopeasti realisoidu viivan alle. Lisäksi mahdollinen koronatilanteen paheneminen voi tuoda hetkellistä vastatuulta yhtiön bisnekseen.
Ensimmäinen ammus vaihto-operaatiosta täräytetty. Vajaa puolet kaneista teurastettu @6.82 ja tilalle Evon puukkoa @970. Mielenkiintoista seurata kuinka katastrofaaliseksi rahan polttamiseksi tämä vielä osoittautuu. Evon paino salkussa on nyt lähes 15%.
Pahin paniikki markkinoilla näyttää hellittäneen ja oma salkkukin on jo kuronut puolet kuopasta umpeen. Ollaan edelleen ensimetreillä, mutta toistaiseksi Citycon -> Evo -veivaus näyttää tulosten perusteella varsin lupaavalta liikkeeltä. Tasaisen varmat kanit ovat käytännössä jököttäneet paikoillaan, kun Evolla on parhaillaan mittarissa lähes +11%. Toki jälkimmäinen ehti lähtökiihdytyksessä käydä huomattavasti syvemmällä.
Jatkossa kannattaisi siirtyä käyttämään pienempiä ammuksia tiheämpään tahtiin. Vapaat käteisvarat hupenivat puukon koppaamiseen @1150 ja @990. Tommille iski rehellisesti sanottuna pahimman luokan FOMO, kun kurssi viimeisen ostoksen jälkeen pomppasi ensin rivakasti ylös ainoastaan vajotakseen nopeasti takaisin alle 1000 kruunun. Ainutkertaiseen tilaisuuteen oli pakko päästä käsiksi. Tässä vaiheessa teurastin puolet kaneista ja lisäsin kertaheitolla Evon painoa salkussa 10 -> 15 pinnaan. Puukon jatkaessa laskettelua, jouduin pelokkaana asettamaan seuraavan kiinniottopisteen liian alas. Näin ollen paras monttu jäi kokonaan hyödyntämättä. Huomattavasti fiksumpaa olisi lisäillä pienesti viiden pinnan välein, kuin yrittää kauhoa jättimelalla 15 prosentin syöksyt. Jälkiviisaus on paras viisauden laji.
Golar eriyttää vihdoinkin tankkeribisneksen Oslon pörssiin listattavaan uuteen Cool Company nimiseen yhtiöön. Taseesta lähtee kahdeksan laivaa velkoineen ja tilalle tulee 150 miljoonaa käteistä sekä kolmasosa CoolCo:n osakekannasta (arvo 150 miljoonaa). Näin ollen yhtiöön jää:
- Shippingistä realisoidut 300 miljoonaa.
- 390 miljoonan osuus NFE:stä.
- Yksi FSRU-alus ja yksi vanhan teknologian tankkeri. Näiden arvoksi Gabriel Castro arvioi 150 miljoonaa.
- FLNG-bisnes, joka nykyhinnoilla tuottaa 228M vuotuista ebitdaa. Gimin valmistumisen myötä Q4/23 summa nousee 379 miljoonaan. Näissä luvuissa ei ole mukana todennäköisesti Q1 aikana julkaistavaa uutta projektia.
- Velkaa noin 1,1 miljardia.
Tätä kirjoittaessa Golarin markkina-arvo on 1,17 miljardia. Nopeasti laskettaessa FLNG-bisneksen Ev/Ebitda on Gimin valmistuttua alle neljä. Mikä ei kuullosta järkyttävän ylihintaiselta. Lisäksi johto on tosiaan antanut ymmärtää uuden FLNG-projektin julkistuksen olevan aivan kulman takana. Melko suuri mustien joutsenien parvi saa tulla vastaan, mikäli osake treidaa tällä tasolla vielä kahden vuoden päästä.
Samaan aikaan Embracer julkisti ostavansa pöytäpelien, keräilykorttien sekä digitaalisten pöytäpelien valmistukseen ja jakeluun keskittyneen ranskalaisen Asmodeen 2,75 miljardilla. Lisäksi uusina osakkeina maksettavat earnoutit voivat nostaa hintaa vajaalla 400 miljoonalla. Ostos ei ole mitenkään erityisen halpa, mutta ei järkyttävän kalliskaan (2,5 x sales / 13 x op.EBIT). Omaan silmään tämä on varovaisen positiivinen hankinta. Asmodee on markkinajohtajia genressään ja kasvaa hyvällä kannattavuudella yli 10% vuodessa generoiden vahvaa kassavirtaa. Uuteen bisnekseen laajentuminen on myös looginen askel Embracerin matkalla peli- ja viihdejätiksi. Lisäksi näkisin hyviä synergiamahdollisuuksia, kun yhtiöiden kattavia IP-oikeuksia päästään ristiinmyymään useassa kanavassa. Näiden mietteiden jälkeen osake ottaa todennäköisesti kunnon syöksyn aamun avauksessa.
Vuosi vaihtui, joten on aika tehdä oman sijoitusvuoden tilinpäätös. Jos pitäisi kuvata sitä yhdellä sanalla, käyttäisin termiä munkki. Tai mäihä. Tai tuuri. Tai onnenkantamoinen. Muitakin löytyy. Joka tapauksessa kuluneet kaksi vuotta sijoitukset ovat hohottaneet niin kovaa, ettei vastaavan toistumisesta ole pienintäkään pelkoa. Lopputuloksena pääsalkun viimeisen kolmen vuoden kurssikäyrä muistuttaa suorastaan 18-vuotiaan kollin erektiota.
Vuoden alussa salkun suurimmat omistukset olivat Aspire, Golar, Nasdaq-100, Kamux, Nordea, Citycon ja Evolution Gaming. Näistä pahiten petti Kamux, joka peruutteli vuoden aikana 16 pinnaa. Myös Citycon tuotti osingot huomioiden pienen miinuksen. Lopuilla hepoilla olikin sitten kunnon steroidit tankattuna: Aspire +108%, Golar +29%, Nasse +39%, Nordea +62% ja Evo +54%. Lisäksi Aspiren painoarvo oli tammikuun alussa vielä lähes 50%.
Vuoden mittaan harrastin riskienhallintaa ja keventelin yli puolet Aspireista. Tästäkin huolimatta lappu on edelleenkin salkun ylivoimaisesti suurin positio. Näin jälkiviisaana olisi kannattanut jättää suojaamistoimet tekemättä, sillä kurssi jaksoi kivuta koko vuoden. Lisäksi useimmat vapautuneilla rahoilla tehdyistä investoinneista tuottivat lyhyellä aikavälillä sangen kehnon tuloksen.
Varsinkin ensimmäiset tarkkailuerät Kambia ja Embraceria olivat tuhoisia. Molemmat ehtivät pahimmillaan laskettelemaan 40 pinnaa ostohinnoista. Onneksi positiot olivat pienet. Kambin jämäerät ovat edelleen salkkussa odottamassa veromyyntejä. Embracer osoittautui tarkemmalla tutkimisella varsin laadukkaaksi yhtiöksi. Näin ollen ostin lappua reilusti lisää syksyn alennusmyynnistä. Kolmas uusi ostos oli Smart Eye, jonka kurssi myöskin valui hieman loppuvuodesta.
Maaliskuussa tein Cityconista salkkuni toiseksi suurimman rivin kanukkien myyntien saadessa kurssin niiaamaan. Kuten moni muukin palstalainen on huomannut, kanien kehitys ei ole toistaiseksi ollut kovin palkitsevaa. Näin ollen päädyin pistämään niistä puolet teuraaksi, kun tarvitsin rahaa Evon kauhomiseen.
Syksyllä tutustuin uraaniin ja totesin sektorissa olevan meneillään aika mielenkiintoinen tilanne. Varastot alkavat olemaan tyhjinä ja tuotanto laahaa vuotuisen kysynnän perässä. Näin ollen on olemassa hyvä todennäköisyys hintojen reippaallekin nousulle. Sijoitusinstrumentiksi valikoitui fyysistä uraania hamstraava SPUT-rahasto. Ensimmäisen ostoksen ajoitus onnistui hyvin, mutta sitten iski FOMO ja toinen siivu tuli otettua pienessä paniikissa reilusti nousseeseen kurssiin.
Vuoteen mahtui myös kaksi hajauttamisen hyödyt kouriintuntuvasti osoittanutta yllätystä. Keväällä tutkin tarkemmin Pax Globalia. Yhtiö osoittautui erittäin lupaavaksi kohteeksi, joten tankkasin sitä kohtuullisen isolla kauhalla. Kunnes eräänä kauniina lokakuisena aamuna heräsin yli 40 pinnan kurssilaskuun FBI:n ratsattua yhtiön varaston Floridassa. Jälkikäteen tapahtuma vaikuttaa pitkälti väärältä hälytykseltä, mutta osake ei ole vieläkään palautunut lähellekään aiempia tasoja.
Toinen musta joutsen saapui Evon shorttirapsan muodossa. Vaikka syytöksillä ei ollut ainakaan mitään välitöntä yhteyttä yhtiön liiketoimintaan, kurssi nuijittiin parissa viikossa 40 pinnaa alemmaksi. Tämän syöksyn pääsin sentään hyödyntämään ja lastasin Evon salkkuni toiseksi suurimmaksi omistukseksi.
Näiden vaiheiden jälkeen salkun arvo otti viime vuonna lopulta yli 50 pinnan loikan edellisen vuoden lähes 60% päälle. Tätä on vaikea uskoa todeksi. Eikä vastaava munkki tule todellakaan toistumaan. Eikä nuoren miehen seisokki.
Tuleva vuosi
Näen kokonaismarkkinan erittäin haasteellisena, sillä keskuspankkien printterit ovat pumpanneet arvostukset erittäin korkealle. Vaikea uskoa kertoimissa olevan enää juurikaan kasvuvaraa, vaan pörssin tuotot ovat pitkälti yhtiöiden tuloskasvun varassa. Onneksi reaalimaailman talousnäkymät ovat melko valoisat.
Omassa sijoitusajattelussa on havaittavissa selkeää muutosta. Aiemmin metsästin usein alas murjottuja surkimuksia, joiden tuloskäänteestä syntyi riittävän vahva näkemys. Näiden tunnistaminen sujui parhaimmillaankin korkeintaan kohtalaisesti. Lisähaasteita toi oikean myyntiajankohdan löytäminen, sillä surkimuksista harvoin kuoriutui pitkäaikaisia priimuksia.
Näin ollen olen alkanut yhä enemmän metsästää yrityksiä, joilla uskon olevan mahdollisuuksia kasvattaa liikevaihtoa ja tulosta vuodesta toiseen pidemmällä tähtäimellä. Toki arvosijoittaja asuu vielä sen verran syvällä, että myös hinnan täytyy olla kohtuullinen. Kovin monen vuoden päässä olevaa menestystä en vielä uskalla mallintaa. Mikäli onnistuu löytämään em kriteerit omaavia yrityksiä, sijoitukselle tulee tuottoa bisneksen kasvun ja lopulta myös kertoimien nousun kautta.
Tätä kirjoittaessa salkun jakauma on oheinen.
Aspire
Edelleen näen Aspiressa loistavan tuotto-odotuksen. B2C on myyty ja yhtiö on menestyksekkäästi muuntautunut puhdasveriseksi ja ennen kaikkea laadukkaaksi B2B-tarjoajaksi. Liikevaihdon vuotuinen kasvu tulee olemaan jossain 25-35% tuntumassa ja yhtiö on vasta saamassa jalkaa ovenväliin massiivisessa jenkkimarkkinassa. Kassa pullistelee rahaa B2C:n myynnin myötä, joten yhtiö tiedottaa käytännön varmasti isoista osingoista ensi keväälle. Itse sijoittaisin rahat mieluummin kasvuun, mutta uskoisin osinkoilmoituksen palauttavan useita rahastoja ostolaidalle. Kaiken tämän saa erittäin edullisella p/e 12-13 tämän vuoden ennusteella.
Evolution Gaming
Hieman hirvittää laittaa lähes puolet salkusta samaan sektoriin, mutta Evon arvostus lyötiin marraskuussa niin alas, että tilaisuutta ei yksinkertaisesti voinut jättää hyödyntämättä. Kyseessähän on rahapeliyhtiöistä ylivoimaisesti laadukkain ja paras, joka nauttii lähes monopolista voimakkaasti kasvavassa Live Dealer-segmentissä. Vuotuista kasvua tulee 40-50% ja nettotulosta syntyy lähes käsittämättömät 60 pinnaa liikevaihdosta. Karkein aliarvostus ehti jo purkaantumaan, mutta laatuun nähden yhtiö on edelleen edullinen.
Golar LNG
Myös Golar on tehnyt onnistuneen muodonmuutoksen maakaasun monitoimijasta puhtaaksi FLNG-ekspertiksi. Viime vuoden aikana yhtiö hankkiutui eroon sekä tankkereista että kaasun jakeluun erikoistuneesta yhteisyrityksestä. Näin ollen yhtiöön jäi jäljelle enää oma FLNG-bisnes sekä osuudet pörssilistatusta New Fortress Energystä sekä alkuvuonna listattavasta Cool Companysta. Nykyisillä energian hinnoilla käytössä oleva Hilli ja Q4/2023 toimintansa aloittava Gimi tuottavat lähes 400 M$ vuotuista ebitdaa. Lisäksi johto on lupaillut uutisia uudesta FLNG-projektista jopa Q1 aikana. Markkina arvostaa yhtiön 1,35 jaardin arvoiseksi, joten näen tässä todella lupaavan pitkän aikavälin kasvutarinan.
Nasdaq-100
Olen omistanut tätä etf:ää jo yli kymmenen vuotta, joten hankintameno-olettama on käytössä. Tänä aikana myös osuuden arvo on yli kymmenkertaistunut, joten kyseessä on ollut erinomainen sijoitus. Tämä matka taitaa kuitenkin olla loppusuoralla. Valuaatiot ovat erittäin haasteelliset ja iso osa indeksin viime vuosien noususta on tullut kasvaneista kertoimista. Vääjäämättömän korjausliikkeen tullessa isointa rytinää tullaan näkemään jenkkiteknoissa.
Embracer
Yhtiö julkisti loppuvuodesta ison yrityskaupan, kun se hankki pöytäpelien, keräilykorttien sekä digitaalisten pöytäpelien valmistukseen ja jakeluun keskittyneen ranskalaisen Asmodeen 2,75 miljardilla. Mielestäni ostos tukee hyvin yhtiön strategiaa pelialan moniosaajana. Hajautettu portfolio myös karsii yksittäisten pelien floppaamisesta koituvia riskejä. Toisaalta se mahdollistaa yksittäisten onnenkantamoisten tuoman lisäboostin. Johto uskoo tuloksen kovaan kasvuun lähivuosina ja tähän saakka Lars Wingefors on osoittautunut sanojensa mittaiseksi mieheksi. Lisävahvistusta tulee sisäpiirin viime viikkoina tekemistä isoista osakeostoista.
Citycon
Kaneista löytyy tarpeeksi analyysiä foorumilla. Vähäriskinen sijoitus, joka sopii hyvin epävarmaan pörssiympäristöön. Yhtiön bisnes on kuitenkin kitunut tai hiipunut jo vuosia. Eikä itsellä ole kovin suurta luottoa merkittävään suunnanmuutokseen. Näin ollen Citycon ei sovellu kovin hyvin säännölisesti vuodesta toiseen tulostaan parantavien yritysten kategoriaan. Edellisestä päätelmästä seuraa, että viimeisetkin kanit tullaan lahtaamaan paremman kohteen ilmaantuessa.
Nordea
Myös Nordea on vaikea sijoittaa vuodesta toiseen bisnestään kasvattavien yritysten joukkoon. Lisäksi takana on kova kurssinousu, joten kanien kohtalo odottaa myös Norppaa. Alustavana taktiikkana on yrittää hyödyntää keväällä mahdollisesti syntyvä osinkokiima parhaan hinnan saamiseksi.
SPUT
Kuten jo aiemmin totesin, näen ison todennäköisyyden kysynnän ja tuotannon epätasapainon tuomalle uraanin hintapiikille seuraavan 12 kuukauden aikana. Siihen saakka lappu pysyy salkussa.
Pax Global
Yhtiön bisnes on vahvassa vedossa, mutta ratsian jälkeen kurssi matelee pohjalukemissa. Yhtiö teetätti tietoturva-auditin arvostetulla jenkkikonsultilla eikä näiden tutkimuksesta paljastunut mitään raskauttavaa. Arvostus on luokkaa läppä ja tarkoitus on kasvattaa omistusta piakkoin.
Smart Eye
Hillotolppa on komponenttipulan vuoksi siirtynyt muutamalla kuukaudella, mutta tämän vuoden puolella pitäisi rojaltien alkaa näkymään tulosrivillä. Samoin design winnien julkistuksia pitäisi olla tiedossa. Jos maalitolpat jatkavat edelleen siirtymistä tulevaisuuteen, laput menevät myyntiin. Lupausten puolestaan pitäessä yhtiötä on mukava omistaa.
Kamux
Vaikka Q3-tulos notkahti, tärkeintä on ylimmän rivin rivakka kasvu. Kurssilaskun myötä osake on sangen maltillisesti hinnoiteltu ja uskon lapussa olevan hyvä potentiaali ensi vuodelle. Jatkan holdailua niin kauan kuin bisneksen kasvu jatkuu.
Kambi
Enää hilut jäljellä. Todennäköisesti menee myyntiin jossain vaiheessa.
Näissä tunnelmissa uuteen vuoteen. Toivottavasti omaisuuden turmelu jää rajalliseksi.
Huh, melkoisen synkkä alku vuodelle. Ilman Aspiren ostotarjousta Tommi kyntäisi aika syvällä. Sinällään visio oli aivan kohdillaan esim Nasse-100 etf:n osalta: "Vääjäämättömän korjausliikkeen tullessa isointa rytinää tullaan näkemään jenkkiteknoissa." Ainoastaan vision edellyttämät toimenpiteet jäivät tekemättä. Nyt ollaan sitten 15 pinnaa köyhempiä.
Aspiren osalta pohdin pitkään järkevää strategiaa. Ensimmäinen ajatus oli myydä heti, mutta jäin lussuttamaan parempaa hintaa. Siinä ajassa ehtikin laskea sen verran, että nyt tarjotaan lähes riskitöntä 11% annualisoitua vuosikorkoa. Markkina vaikuttaa sen verran hermostuneelta, että taidan ottaa varmat kotiin. Toisaalta tämä toimii hyvänä varmuusvarastona, mikäli kevään aikana ilmenee erityisen herkullisia ostopaikkoja.
Loppuvuodesta kertyi hieman ylimääräistä likviditeettiä, josta tänään tyrkkäsin osan hyötykäyttöön ja sipaisin hieman Kamuxia @10.25ish. Perjantaina tuli markkinoiden diskonttaaman negarin sijasta posari, mutta alkupyristelyn jälkeen lappu vajosi muiden mukana. Kun tänäänkin lasketeltiin yli viisi pinnaa, oli pakko toimia. Noin 20% vuotuisella liikevaihdon kasvulla p/e 16 tämän vuoden ennusteella tarjoaa hyvän tuotto-odotuksen.
Päädyin lopulta myymään neljäsosan Aspireista, sillä ajattelin käteiselle tulevan käyttöä ennen toukokuuta. Se päivä taitaa koittaa huomenna. Malttamattomana aloitin jo tänään Evon lisätankkausohjelman @950ish. Edellisestä kerrasta viisastuneena pidetään ammukset pienempänä ja laukaisuväli tiheämpänä. Vaikka Ukrainassa ryhdyttäisiin tosissaan kalistelemaan sapeleita, en näe sillä olevan juurikaan vaikutusta peliyhtiöiden bisnekseen.
Lisäsin hieman Embraceria @70,4. Pelialan ei pitäisi ottaa kovin suurta osumaa sanktioista ja Venäjän eristämisestä. Yhtiöllä on tosin yksi pelistudio Kiovassa, kaksi Minskissä sekä neljä Venäjällä, joten kriisistä on myös suoria vaikutuksia. Nämä sodan alle jäävät toiminnot ovat kuitenkin melko marginaalinen osuus kokonaisuudesta.
Muutenkin salkku on aika onnekkaassa asennossa ottamaan vastaan Putlerin sekoamisen seuraukset. Suomi-firmoja on vain kolme, joista Citycon ja Kamux tuskin kärsivät Venäjän talouden romahtamisesta. Haavoittuvin on Nordea, jonka itäiset riskit ovat pieni arvoitus.
Tähän päivään mennessä en uskonut Ruotsiin sisältyvän maariskiä. Enää en ole yhtä varma. Onneksi Evo, Embracer ja Smart ovat toimialansa puolesta hyvin suojassa pakotteilta.
Golar ja SPUT ovat suorastaan hyötyneet kriisistä. Ne ovatkin estäneet pahemman romahduksen. Lisäksi Aspiret muodostavat hyvän sotakassan, mikä mahdollistaa isotkin hyökkäysoperaatiot epävarmuuden jatkuessa. Näin jälkikäteen täytyy sanoa Aspiren ostotarjouksen olleen melkoinen onnenpotku. Vaikka lunastushinta oli mielestäni alakanttiin, ilman sitä kurssi olisi varmasti syöksynyt muun pörssin mukana. Nyt on hyvät resurssit katsella sodan tuomia alelaareja.