Täällä olevien loistavien päivyreiden innoittamana voisi itsekin alkaa kirjaamaan ylös sijoittamiseen liittyviä pohdintoja. Epäilen päivitystahdin olevan aika verkkainen ennen kuin kirjoittaminen hyytyy kokonaan. Kelat tulevat toimimaan lähinnä varoittavina esimerkkeinä pöljyyksiin taipuvaisille.
Taustaa
Olen aina ollut laiska ja aikaansaamaton sijoittaja. Ensimmäiset osakekokeilut tein teknokuplan aikaan. Siinä näppini polttaen makuutin pitkään välillä isojakin summia pankkitilillä. Seuraava moka oli antaa rahat varainhoitoon. Hoidettua tuli lähinnä pankin palkkiot. Viimeinen niitti tuli finanssikriisin aikaan. Siihen saakka salkun koostumus oli ollut 25% osakkeissa ja 75% korkopapereissa. Välitin toiveeni lisätä osakepainoa, mutta virallisen selityksen mukaan pyyntö ei mennyt perille henkilövaihdosten takia.
Irtisanottuani varainhoidon siirsin kaiken etf:iin ja Sampoon. Tämä ei ollut kaikkein huonoin päätökseni. Tosin euroalueen indeksien tuotto ei ollut kovin hääviä, mutta plussaa tuli kuitenkin. Sampo sen sijaan osoittautui jänteväksi hepaksi, joka runnasi muutaman vuoden sangen mallikkaasti. Toki olisi pitänyt myydä pois paljon aiemmin, kun tuloskasvu näytti tulleen tiensä päähän. Nasdaq-100:sta kuoriutui sitten melkoinen steroideja popsinut superhumma, joka laukkasi vuosi vuodelta yhä korkeammalle. Tätä on salkussa vieläkin ja vuosikymmenessä tuottoa on kertynyt yli 700%.
Viitisen vuotta sitten aloin innostumaan osakepoiminnasta. Ahmin Seeking Alphaa ja lukuisia sijoitusblogeja. Pomminvarmoja vinkkejä oli verkko pullollaan ja oli hirveä kiire ehtiä mukaan. Miksipä tuhlaisi aikaa itse tutustumalla sijoituskohteisiin, jos huiman track-recordin omaava netin nimimerkki toteaa sen loistavaksi mahdollisuudeksi. Lopputulos ei ollut kaunista katsottavaa. Yksi teki konkurssin, toinen ostettiin pois 98% dilutaatiolla ja useammassa kurssi laski kymmeniä prosentteja. Toki joukossa oli menestyjiäkin, mutta oppirahoina maksoin lähes 50% sijoitetusta pääomasta.
Viime vuosi
Kantapään kautta on kuitenkin ehkä jotain opittukin. Olen karsinut rankalla kädellä sijoituskohteiden määrää. Tämä on mahdollistanut paremman perehtymisen kohdeyhtiöihin. Koronavuoteen lähdettäessä salkun suurimmat positiot olivat Nasse-100, Aspire, Nordea ja Kamux. Aspirea aloin tankkaamaan lisää jo ennen pandemiaa kurssin lasketellessa mielestäni liikaa.
Paniikin alkaessa myin kaikki Kamuxit ja puolet Nassesta kerätäkseni sotakassaa. Operaatio oli toki pahasti myöhässä. Syöksyn aikana veivasin pari kertaa akimaisesti Nordeaa ja ennen kaikkea lisäilin Aspirea. Yhtiö oli mielestäni ostamisen arvoinen jo ennen maaliskuun vapaapudotusta. Bisnes vaikutti kestävän hyvin epidemiaa ja kurssi tuli vain jatkuvasti alas. Jopa itseni kaltainen tunari osasi nähdä tässä oston paikan.
Myöhemmin kesällä ostelin Cityconia. Defensiivinen lappu, jonka arvo heijasteli lähinnä ikuista koronaa. Palautin myös Kamuxit, kun Interan lockupin päättyminen tarjosi edullisen paikan sisääntulolle. Todella laadukkaasti hoidettu yhtiö, joka alkoi osoittamaan merkkejä kansainvälisen kasvun onnistumisesta. Olin jo aiemmin keväällä ottanut pienen tarkkailurivin Golar LNG:tä. Lisäsin reilusti osakkeen syöksyessä lähes 60% osakkuusyhtiö Hygon toimarin korruptiosyytösten myötä. Pelkästään Hygon osuus olisi arvostettu peruuntuneessa IPO:ssa yli sen hetkisen valuaation. Tähän päälle kruununjalokivi FLNG-bisnes, joten pidin kurssia pahasti vääristyneenä.
Lopputuloksena oli kuoppaisen sijoittajaurani ylivoimaisesti paras vuosi salkun loikatessa lähes 60%. Samalla tiedostan kyseessä olleen suunnattoman onnenkantamoisen. En ole yhtäkkiä muuttunut osaavaksi osakepoimijaksi, vaan seuraava järkyttävä virhe odottaa jo nurkan takana.
Huimasta tuotosta huolimatta, viime vuoteen mahtui myös paljon mokailuja. Salkun kevennys kriisin alkaessa tapahtui aivan liian hitaasti. Epätoivoisesti odotin seuraavaa pikkupomppua ylöspäin, jotta saisi hieman paremman hinnan myynneistä. No, lopputuloksena tuli myytyä vieläkin halvemmalla. Sama lussutus kostautui myös toiseen suuntaan. Aspiren tiedotettua koronan olemattomasta vaikutuksesta bisnekseen, ymmärsin heti kyseessä olevan ostopaikan. Kurssi kuitenkin ampaisi 20% ylöspäin, joten jäin ahneena odottamaan pientä niiausta ja parempaa tilaisuutta. Helppo arvata miten hyvin tämä onnistui.
Ehkä jotain tehtiin oikeinkin. Aspire oli jo salkun suurin positio Q1-rapsaan tultaessa. Mielestäni tulos oli aivan ok ja varsin hyvä suhteessa arvostukseen. Kurssi kuitenkin kyykkäsi, joten kahmin kunnolla lisää nostaen yhtiön järkyttävään ylipainoon. Samoin osasin hieman keventää BETZ-kiiman aikana ja ostaa samat laput takaisin huomattavasti halvemmalla. Myös jenkkivaaleja edeltävästä dipistä onnistuin tekemään Aspirella nätin 20% treidin.
Tämä vuosi
Kuluvaan vuoteen lähdettäessä salkussa on suuruusjärjestyksessä Aspire, Golar, Nasse-100, Kamux, Nordea, Citycon ja Evolution Gaming. Lisäksi on pikkuhiluja vanhoja syntejä, joista on tarkoitus päästä eroon ja kirjata myyntitappioita tälle vuodelle. Nykyiset arvostustasot alkavat hirvittää, joten vuoden teemana on puolustuspelaaminen. Varovaisuus ei itsellä välttämättä näy suuremmassa käteispainossa, vaan paremmin takaiskuja sietävissä arvostuskertoimissa.
Tässä mielessä Aspire vaikuttaa edelleen hyvältä kaakilta. Koronan pitkittyminen ja mahdolliset virusmuunnosten aiheuttamat takaiskut ovat lähinnä ajureita bisnekselle. Lisäksi p/e 11-13 tämän vuoden ennusteella kestää pari huonompaakin uutista. Lappua on kuitenkin puolet salkusta, joten ylipainoa on pakko pienentää sopivassa kohtaa riskienhallinnan vuoksi.
Tällä hetkellä mielessä ei ole mitään kovin selkeää ostokohdetta. Lisäksi useimpien lappujen hinnat hirvittävät. Todennäköisesti en tee mitään liikkuja ennen Q4-julkistuksia ja arvioin niiden jälkeen tilanteen uusiksi.