A combined Halliburton and Baker Hughes would have global market shares of 37 per cent for hydraulic fracturing, 41 per cent for drill bits and 49 per cent for well cementing services, according to Spears & Associates, a research firm.
Shale industry kehittyy nyt nopeasti öljyn hinnan laskettua voimakkaasti. Isot ostavat pienet ja tehostuvat. Pienet putoavat markkinoilta. Jäljelle jää jättejä, joilla on pääoma ja paras tekniikka. Kyseessä on niin hyvä ja kysytty tuotantoalue, että uskon sillä olevan erinomaiset markkinat lähivuosikymmeninä. Monta estettä tosin: politiikka ja öljyn hinta, mutta energian ollessa kyseessä, uskon näistä päästävän yli.
Halliburtonin Baker-ostos on siis markkinoiden kakkosen ostos kolmosesta.
Aika kaukana ollaan jo kannattavuusrajoista Reutersin jutun mukaan. Ensi vuoden ennusteet öljyn hinnan vakiintuvista tasoistakaan eivät yllä lähellekään Reutersin jutussa mainituille kannattavuusrajoille.
Vanhan kontraajan tekisi mieli jo vähän kontrata öljyä ilman mitään varsinaisia järkiperusteita. "Paljon laskenut" ei ole sellainen. Joten en kontraa. Joku helppo ja pieni "Osta ja unohda" positio olisi tosin tällaiseen kiva.
Hyvä ja mielenkiintoinen ketju. Sen verran rupesi polttelemaan, että piti rekisteröityä jotta pääsee mukaan keskusteluun.
Ensin tuosta öljyn kysynnästä ja tarjonnasta. Tuosta on aika paljon ennusteita, itse seuraan IEA:n analyysejä (www.iea.org). Mutta en ajatellut mennä sen syvemmin öljyn kysyntään tai tuotantomääriin vaan investointeihin. Alla ensimmäisessä kuvassa Energian tuotantoinvestointien globaalit määrät viimevuosilta. Lähteenä moemmissa kuvissa IEA ja World Energy Investment Outlook.
IEA:n tuoreimman arvion mukaan vuoteen 2035 mennessä maailmassa pitää investoida 24 triljoonaa dollaria jotta nykyinen energian tuotanto pidetään pystyssä siis samalla tasolla kuin mitä se on nyt. Fossiilisissa nyt käytössä olevat kentät ehtyvät ajan myötä ja uusia tarvitaan, putket kuluvat, jne -> investointeja. Jos energian kysyntä kasvaa, kuten lähes kaikki uskovat tulee tämä edellyttämään vielä suurempia investointeja erityisesti sähkön (ja lämmön) tuotantoon (Power sector).
Öljyn ja kaasun nykyisen tason ylläpitäminen siis edellyttää valtavia ja kasvavia investointeja... Jollain energiayhtiöiden tulee kasvavat investoinnit rahoittaa, energian hinta nousee? Vai kannattaako energiayhtiöihin edes sijoittaa? Entäs palveluiden ja infran tarjonta. Löytyisikö tulevaisuuden voittajat yhtiöistä kuten Halliburton ja Seadrill? Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Seadrill on itsellä harkinnassa mutta odottelen edelleen sopivaa ostopaikkaa ja myös samalla mietin, että liittyykö tähän nyt jotain mitä en ole huomannut?
Toinen mielenkiintoinen alue energiasektorilla on aurinkoenergia tai laajemmin uusiutuva energia. Muistaakseni IEA:n skenaariossa vuonna 2050 yli 25% globaalista sähköstä tuotetaan aurinkonenergialla. Viimevuosien kehitys sillä saralla on hurjaa mutta jos IEA:n ennusteet pitää kutinsa vielä hurjempaa on tulossa. Mutta palaan siihen myöhemmin.
Jos mikä tahansa hyödyke menee mihin tahansa suuntaan, aina löytyy väkeä, joka ennustaa sen menevän siihen suuntaan vielä paljon lisää. Tämäkin on ikivanha skenaario 20 dollarin öljystä. Eli 9.2.2015, melkein kuukauden ikäinen.
Öljyn ja maakaasun hintapohjat voi olla hyvin nähty. Nyt odottelen kuitenkin energiafirmojen defaultteja ennen kuiin alan ostaa öljyfirmoja. Öljysektoria on rahoitettu rajusti ja pidän hyvin mahdollisena, että öljybondikriisi on kohta ovella. Alan Q1 tulokset lienevät myös niin huonoja, että myös niiden vaikutuksen ajattelin katsoa ennen sijoituksia takaisin energiasektorille.
Verta ei näy vielä öljykentillä, joten ei taida olla vielä oston aika.
Toki hyvin nopea öljyn hinnan nousu kaiken muuttaa voi, mutta sen varaan en liikaa laskisi. Öljyn ylitarjonta varmaan alkaa voimakkaasti supistua vasta vuoden jälkipuoliskolla. Tuotantomäärät riippuvat paljon investoinneista, joita vähennetty rajusti, mutta kuluu jonkin aikaa ennen kuin öljyn tuotanto kääntyy selvään laskuun.
On puhuttu paljon ilmiöstä nimeltä peak oil, jota viime vuosien valtava velkavetoinen energiainvestointibuumi on siirtänyt eteenpäin. Nyt minusta vähän näyttää, että vuonna 2015 tuotetaan enemmän öljyä kuin koskaan aikaisemmin tai koskaan tulevaisuudessa. Investointitason romahtaminen yhdessä vähenevien öljyvarantojen kanssa tarkoittanee jatkossa öljyn tuotannon kääntymistä pysyvään laskuun. Vaikka öljyn hinta varmaan taas nousee, investoinnit eivät käynnisty heti ja niiden vaikutus öljyntuotantoon näkyy hitaasti samalla kun vanhat öljylähteet ehtyvät.
Öljyn hinta oli perjantaina rajussa laskussa ja kolkuttelee pohjia. Laskun syynä on öljyn raju alueellinen ylitarjonta USA:ssa ja Cushingin, joka USA:n öljykeskus varastojen täyttyminen tai sen uhka. USA:ssa 1970-luvulta asti voimassa oleva raakaöljyn vientikielto ei sekään varsinaisesti helpota tilannetta.
Joku kyseli aiemmin eri tuotteita millä öljykauppaa voi tehdä joten listasin omat mitä tulee päivittäin seurattua ja käytettyä, riippuen treidaanko päivän sisällä vai pidempiä swingejä.
Ylimmät on NYMEX:ssä listatut futuurit joilla isot pojat käy kauppaa. CL lienee maailman treidatuin hyödykefutuuri. QM on sama mutta puolet pienempi. LCO on Brent-öljyfutuuri joka on listattu ICE:ssa Lontoossa. Näillä voi treidata vuorokauden ympäri, spreadi on käytännössä aina sentin eikä markkinatakaajat kompastele johtoihin. Futuurit ylipäänsä on viimeset 10 vuotta ollu oma suosikkini.
Seuraavat 7 on ETC:t Saksasta sekä New Yorkista. Sopii kyllä aktiivisempaankin kauppaa joko vivulla tai ilman, ainakin tällasilla päivän sisäsillä liikkeillä.
Alimmat on CFD-sopimuksia joita käytän lähinnä öisin hauskanpitoon jos en saa unta. Hinnat tulee suoraan futuureista mutta kauppakoot voi olla paljon pienempiä. Niiden kohdalla kannattaa kuitenkin yksityishenkilön välttää tappioita (helppoa, eikö?) koska Suomen verottaja ei ymmärrä kyseisiä tuotteita ja on pieni vaara ettei tappiota voi vähentää verotuksessa. Ite teen kauppaa yrityksen kautta joten ei tarvi murehtia verottajasta tappioiden vähennysten osalta.
Millä muut tekee öljykauppaa? Kumpi breikkaa seuraavaksi, 40 vai 50 USD (WTI)?
Öljyn hinnan viimeaikainen liukuminen huolestuttaa lähinnä sen seurauksista Venäjän suuntaan. Kun siellä rahat vähenee, valloitetaan yleensä joku pieni maapläntti. Pelkäämääni kesähyökkäystä ei ole vielä tehty.
FT:ssä eriteltiin öljyn hinnan romahduksen vaikutuksia eri osapuoliin. Hyvä pointti oli, että öljyllä tuotetaan vain 5 % maailman sähköstä, joten uusiutuvien energiamuotojen markkinoihin öljyn hinnan laskulla on ollut vain vähän merkitystä.
Toisaalta Kiinan talouskasvun nopea hidastuminen on sitten painanut hiilen ja kaasun hintaa, joten sikäli energian kokonaishinta on laskenut ja laskee tn edelleen.
Nyt olisi todella hyvät saumat tehdä voittoja paljon energiaa kuluttavalla tuotannolla, ainakin USA:ssa ja Kiinassa, missä viherssyöpä ei ole yleistynyt. Ikävä kyllä energiaintensiivinen teollisuus on juuri sitä, millä on heikko kysyntä suuren ylitarjonnan takia, terästeollisuus tärkeimpänä esimerkkinä.
IMO on epätodennäköistä, että EU asettaa mitään merkittäviä esteitä halvan sähkön tuonnanolle, joka Euroopassa tapahtuu pääosin kaasulla. Tilanne kun on about tämä:
EU:n ETS markkinareformi etenee, mutta päätöksenteko on totta kai hidasta. Pari vuotta menee, ennen kuin varsinaisia lakimuutoksia saadaan aikaiseksi. Ihan pätevä kriittinen yhteenveto nykytilanteesta löytyy tuolta: http://www.energypost.eu/eu-kicks-final-phase-controversial-carbon-mark….
Nykyaikainen hiilivoimala tuottaa muuten suunnilleen 0,9tCO2/MWh ja kombivoimala 0,4tCO2/MWh. Tällä hetkellä päästötonnin hinta on pyörinyt noin 8 euron tienoilla, komission tuoreimman ehdotuksen oheismateriaalista voi päätellä että komission pitkän aikavälin hintaennuste on suunnilleen 25€/CO2t. Tästä voi hiukan hahmottaa päästökaupan vaikutusta sähkön hintaan.
Varmuuden vuoksi todettakoon, että en ole kummankaan leirin ilmastokiihkoilija, koko aihetta tulee seurattua lähinnä businessnäkökulmasta.
Öljy on taas lähtenyt luisuun. Tämä olisi muuten hyvä, mutta kun meillä on pitkähkö itäraja eikä NATO-jäsenyyttä. Venäjän rahojen loppuminen on meidänkin ongelmamme. Brent painunut jo alle 45:en pyörittyään "pitkään" 50:n haminoissa.
Aina kun öljyn hinta laskee, löytyy ennustajia, joiden mukaan se laskee lisää. 20 dollaria taas kiikarissa. Tosin lukemani TE:n juttu ei ollut yksittäisen analyytikon möläytys, vaan mukana ihan uutispoimintojakin.
"Maailman varastotila on loppumaisillaan kasvavan öljytarjonnan tähden. Öljyn ylitarjonta on myös täyttämässä tilat säilöaluksilla, joten mahdollisuus hurjaan pudotukseen öljyn hinnoissa tulevina viikkoina nousee korkeammalle, varoittavat asiantuntijat.
Goldman Sachs ilmoitti asiakkailleen, että öljyn kasvava liikatarjonta kansainvälisillä markkinoilla on yhdistynyt myös El Nino -ilmiön tähden ennustetun leudon talven kanssa. Näiden kaksoisvaikutus voisi romahduttaa öljyn hinnan niinkin alas kuin 20 dollariin barrelilta, kertoo Telegraph.
Tämä olisi jo niin matala hinta, että poraajien tulisi lopettaa tuotanto.
Varoitukset tulevat samaan aikaan kun öljynviejämaiden järjestö OPEC sekä venäläiset yhtiöt käyvät kamppailua Euroopan ja Aasian markkinaosuuksista.Öljyn hinta on pudonnut viime vuoden alun 110 dollarista barrelilta lähelle 40 dollaria barrelilta Yhdysvalloissa ja 44 dollariin barrelilta Euroopassa.
Saudi-Arabia esimerkiksi vie öljyä Puolaan ja Ruotsiin ensimmäistä kertaa, kaapaten uusia asiakkaita Venäjän tavanomaiselta alueelta.
Arvioiden mukaan ainakin sata miljoonaa barrelia on varastoitu säilöaluksiin odottamaan parempia hintoja. Jopa 93 aluksen jono, joka kantaa mukanaa 28 miljoonaa barrelia odottelee Teksasin sataman ulkopuolella, samaan aikaan kun iranilaisilla on vielä lisäksi 30 miljoonaa barrelia rannikon lähellä odottamassa pakotteiden poistoa, jotta ne saadaan myyntiin.
"Maailma kelluu öljyssä ja kauppatavaravarastot ovat ennätyskorkealla", sanoo David Hufton PVM Groupista.
"Meitä vastassa olevat luvut ovat kauheita. Varastot ovat kasvaneet jatkuvasti kahden vuoden ajan. Tämä on ennenäkemätöntä."
"Mikä meidät on pelastanut tähä mennessä, on se, että Kiina on ostanut 200 000 - 300 000 barelia päivässä omaan strategiseen varastoonsa."
Kiinan viranomaiset haluavat kuitenkin jatkaa varastojen täydennystä, ja he pystyvät tekemään sen nyt halvoilla hinnoilla.Yhä on kuitenkin epäselvää, kuinka paljon Kiinalla riittää varastotilaa."
En kuitenkaan kehottaisi ketään shorttaamaan öljyfutuureja. Enkä ostamaankaan sen puoleen. Mutta seuraamaan öljyn hintakehitystä kyllä.
EU:n ETS markkinareformi etenee, mutta päätöksenteko on totta kai hidasta. Pari vuotta menee, ennen kuin varsinaisia lakimuutoksia saadaan aikaiseksi. Ihan pätevä kriittinen yhteenveto nykytilanteesta löytyy tuolta: http://www.energypost.eu/eu-kicks-final-phase-controversial-carbon-mark….
Nykyaikainen hiilivoimala tuottaa muuten suunnilleen 0,9tCO2/MWh ja kombivoimala 0,4tCO2/MWh. Tällä hetkellä päästötonnin hinta on pyörinyt noin 8 euron tienoilla, komission tuoreimman ehdotuksen oheismateriaalista voi päätellä että komission pitkän aikavälin hintaennuste on suunnilleen 25€/CO2t. Tästä voi hiukan hahmottaa päästökaupan vaikutusta sähkön hintaan.
Varmuuden vuoksi todettakoon, että en ole kummankaan leirin ilmastokiihkoilija, koko aihetta tulee seurattua lähinnä businessnäkökulmasta.
Asiasta tai sen vierestä. Käsittääkseni päästökaupan vaikutukset ovat jääneet nykymallissa verrattain vähäiseksi ylitarjonnan vuoksi. -> Päästöoikeuksien ostaminen on halvempaa, kuin ilmastoa "korjaavat" toimet. Ilmeisesti päästöjärjestelmää luotaessa tehtiin rakenteellinen virhe ja kaadettiin ämpärikaupalla päästöoikeuksia markkinoille. Siltä se ainakin täältä katsottuna vaikuttaa.
Sähkön hintaanhan sen ei pitäisi vaikuttaa pitkällä aikavälillä(?), koska jos päästökauppa järjestelmä lähtee rullaamaan poistuu CO2 tonneja tuotannosta -> tuotanto korvaantuu CO2 vapaalla sähköntuotannolla. -> Päästöoikeuksia ei tarvitse ostaa.
Omat ajatukset asiasta siis pähkinässä: Päästöoikeuksia joutuu ostamaan ne jotka saastuttavat tuotannollaan, ne jotka ei saastuta saa suoraa hyötyä myymällä päästöoikeuksia -> Markkinoille tulee uutta CO2 vapaata tuotantoa (tuotto) -> Pikkuhiljaa toimijat jotka ostavat paljon päästöoikeuksia luisuvat pois markkinoilta. -> CO2 vapaata sähköä :):):):)
Olis nyt saattanut pienen mietinnän jälkeen löytyä vähäc suoraviivaisempiaki keinoja..
Onko tämä viime päivien öljyn hinnan luisuminen nyt johtuva jostain Kiinan huonoista talousluvuista vai kenties Ranskan ilmastokouksesta? Ainakun mennään pohjiin niin uutisista saa lukea spekulaatioita vielä villimmistä pohjista, kuten nyt 20usd. Kai öljyn hinnallekin on olemassa joku järkevä/mahdollinen pohja? Venäjän taloudesta on myös paljon puhuttu öljyn yhteydessä, 40usd hinnan piti olla se aika kun ongelmat alkavat todenteolla, mutta käsittääkseni mitään kummempaa ei ole tapahtunut itä-naapurissa...
30 vuotta sitten öljyn omistivat pääosin pörssilistatut ja markkinataloudelliset suuryhtiöt. Nykyään pääosin valtiolliset yhtiöt. Tällä saattaa olla suuri merkitys sille, miten nopeasti tuotantoa vähennetään hinnan romahdettua. Valtiolliset toimijat kun ajattelevat työpaikkoja yms. Tässä yksi selitysmalli erittäin matalalle öljyn hinnalle. Keksin sen itse.
Elämme jänniä aikoja. AIkoinaan kun ajatollah Khameneilla ja kuningas Fahdilla oli kränää, pomppasi öljyn hinta välittömästi ja pörssit sukelsivat vastaavasti. "Sulkeeko Iran Hormuzin salmen" oli silloinen "Puhkeaako velkakupla" .pohdiskelu. Iran ei koskaan kai sulkenut salmea, velkakuplia varmaan ainakin joitakin puhkeilee vielä kyllä.
Nyt kun taas rähistään rätit märkinä, laskee öljyn hinta. Peruste sinänsä on ok, eli kun OPEC ei pääse sopuun mistään, ei öljyn hintakaan nouse. Ja jos Iran pääsee kauppasaarrosta irti ja työntää lisää öljyä markkinoille, on luonnollista että markkinatasapaino heilahtaa alaspäin.
Vaikka öljyn hinnan lasku lähtökohtaisesti on positiivista Suomelle, muistutan siitä, että se vie itänaapurimme ahdinkoon. Ymmärrän, että tämä herättää taputuksia osassa kansaa, mutta meillä on parempi olla, jos itänaapurissakin on. Brent 33,5 tuo paljon ongelmia Venäjälle.
Mie vanhana spekulanttina ostaisin öljyä nyt, jos jotain pitäisi sillä tehdä. Kaikki fundamentit ovat alaspäin, ja kaikki tietävät sen = markkina on yleensä ylimyyty. Mie oon kuitenkin ottanut kotikentällä (=Helsingin pörssi) sen verran pataan, että en harkitsekaan uusien spekulaatiokenttien avaamista.
Erittäin mielenkiintoista seurattavaa. Saudeilla tuntuisi olevan intressinä pitää öljyn hintaa mahdollisimman alhaalla, yhtenä syynä pidetään kilpailijoiden konkurssiin ajamista. Taustalta löytyy varmasti muitakin syitä, taloudellisesti sen verran typerältä tuo vaikuttaa.
Ehdotuksia hyviksi instrumenteiksi öljyn hinnannoususta tuoton hakemiseen? Ideana ostella lähiaikoina ja holdailla mahdollisesti muutama vuosi. Yhtiökohtainen ja maantieteellinen riski pitäisi minimoida, joku hyvin hajautettu öljy-yhtiö etf voisi siis tulla kysymykseen. OilMagnate:n mainitsemat soveltuvat ilmeisesti paremmin treidaamiseen?
USO etf vaikuttaisi myös potentiaaliselta koska reagoi vain öljyn hintaan. Kulut ja johdannaisten käyttö kuitenkin mietityttää, miten reagoi esimerkiksi pitkään sivuttaisliikkeeseen?
Tuossa muuten mielenkiintoinen linkki uusien norjalaisten öljykenttien kannattavuudesta reaaliaikaisesti (kaikki kannattamattomia tällä hetkellä)
DnB NOR ETN Brent seeks investment results that correspond generally to the price and yield performance, before fees and expenses, of the price of the nearest future contract on Brent Blend Crude traded on the Inter Continental Exchange (ICE).
Tykkään kun tuo on Norjan kruunuissa joka sekin korreloi aika suoraan Brent barrelin kanssa, niin tavallaanhan se tuo siihen vähän vipua. Palkkio vois olla pienempi. Kertokaa ihmeessä, jos jollain tiedossa paremmin pitkään holdiin soveltuva öljyinstrumentti.
Tekis kanssa mieli sotkea kätensä öljyyn virtuaalisesti. Eli näkemykseni on, että öljy tulee olemaan joskus tulevaisuudessa kalliimpaa kuin nyt. Öljy-yhtiöihin en halua koskea, kun ei tiedä millaisia uudelleenjärjestelyjä (piensijoittajille epäedullisia) tulee. Tuo Brent DNM vaikuttaa käypäseltä tähän tilanteeseen, plussana vielä, että kaupat saa tehtyä Nordnetissä?
Itse teen aika paljon kauppaa futuureilla ja ajoittain jopa USO:lla. Kannattaa olla hyvin tarkkana minkä ETF:n valitsee. Mikään ETF ei käyttäydy kuten spot tai front month futuuri, vaan käytänössä kaikki häviävät niiden tuotolle, usein hyvin dramaattisella erolla öljymarkkinan contangon takia. Katsokaa vaikka 2009 USO tuottoa alta 20% kun WTI nousi 100%. Nyt tosin contango on aika rajattu, mutta luultavasti kasvaisi aika paljon jos öljy vielä panikoi alemmaksi.
Oma suositukseni tässä tilanteessa ostaa futuuria noin vuoden päähän. Brent spotti on tällä hetkellä 30 taalaa ja esim joulukuun futuuri 35 taalaa. Vaikka voi kuulostaa hölmöltä maksaa joulukuun futuurista 5 taalaa enemmän, niin käytännössä huonoimmassa tapauksessa maksat joulukuun mennessä 10 taalaa yhteensä kun rollailet lähintä futuuria seuraavaan. Toki futuuri on aina tuhat barrelia, joten 30 tonnia pitää pääomaa löytyä ellei vipua käytä.
Keväällä maailman öljyvarastot joiltain paikoiltaan täyttyvät, etenkin Euroopassa tiettyjen tuotteiden osalta. Tämä voi johtaa spottihinnan laskevan esim 12 taalaan, vaikkei kukaan usko, että se olisi siellä yhtään pitempään. Ei vain ole jollain maantieteellisellä alueella mitään paikkaa mihin öljyä pistää. Nykyinen alhainen hinta kyllä korjaa ylituotannon, mutta se varmaan alkaa iskemään tosissaan vasta alkusyksystä ja varastopaine alkaa helpottaa. Koko maailman varastot eivät täyty ilman jotain shokkia, USA:ssa öljytuotteille on yli 500m barrelia tilaa (Crudellekin 150m) + yli sata miljoonaa barrelia laivatankkereissa, mutta joka tankkeria ei kyllä saada täyteen millään. Uskon, että paniikki tilan loppumisesta aiheuttaa tässä kevään kynnyksellä vielä epävarmuutta ja mahdollisen laskupiikin. Huhtikuussa kun kevään jalostamoiden huollot loppuvat ja ajokausi pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa, voidaan ehkä alkaa hengittää helpommin.
Öljy on 2016 isoin rahanteko paikka. Silti nyt ei ole aika vetää USO:n velalla all-in. Ehkä jos WTI tippuu 20 taalaan, niin USO on jo aika hyvä. 20 taalalla on niin paljon tuotantoa alle käteiskustannuksen, että tuotantoa alkaa tippuun nopeasti. Nyt jo monta mbd:tä on miinuksella jo muutuvien kustannusten jälkeen mutta tuotannon pysäytys/uudellenkäynnistys on niin kallista ettei vielä olla nähty sulkuja. Ilmankin hintapiikkiä alas, markkina kyllä korjaa ylikysynnän viimeistään q4:llä, ja silloin hinnan luulisi olevan jo 50 taalaa. Lisäksi tässä on optio sille, että hinta karkaa sataan taalaan jos loppuvuodesta tulee jotain hässäkkää öljyntuottajamaissa.
Futuuri shortit ovat muuten kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Tästä syystä 20-30% nopea nousu on mahdollinen, mutta itse myisin vielä tässä vaiheessa siihen. Liian nopea hinnan nousu voisi hidastaa tarjonnan tuhoutumista.
EDIT: Tarkennuksena vielä: Olen sitä mieltä, että USO on teidän pokeritermein jo nyt +EV tälle vuodelle. Mutta hintapiikki alas tekisi siitä älyttämän hyvän myös riski/tuotto suhteeltaan.