Täyty kaivaa tunnukset et pääsee kiittämään hienosta blogista! Postaukset helposti ymmärrettäviä tämmöselle pulliaiselle, joka ei kauheana suoria osakesijoituksia omista. Admicomis ja Aallon Groupis oon kuitenki alusta asti ollut mukana tän foorumin ansiosta. Tässä blogissa mukavasti käsitellään molempia ja mielellään lukee tietenkin muistakin liikkeistä!
Jos jostain annan pientä kritiikkiä, niin pikkusen liikaa bragailya vuoden osakkeella, mut sallittakoon se Toivotaan et juna jatkaa puksuttamista vuoden loppuun asti!
Kiitos kehuista ja kommentista! Omaksi ilokseni lähinnä tätä päiväkirjaa pidän, mutta on kiva kuulla, jos siitä on ollut jollekin muulle iloa. Pieni lesoily tuo vähän värikkäämpää kontenttia blogiin ja pitää lukijan hereillä
Itsekin toivon, että juna pysyy raiteilla ja tuo 2019 on jo aika hyvin paketissa. Kysymysmerkkinä lähinnä on, että päättyykö se 35% vai 37% prosentin kasvuun.
Olipas taas mielenkiintoinen viikko markkinalla. Reveniolta erinomainen osari. Tämän junan kyydissä kelpaa istua.
Osaritreidit ovat menneet tällä kertaa putkeen. 2/3 oikein tilanne ja yksi vielä tulematta. Nordean tulosaamuna, kun luki otsikoita en olisi ikinä uskonut positiivista kurssireaktiota. Tesla shortissa poltin taas näpit kunnolla. Tässä tulee kognitiiviset vaarat hyvin esiin, kun on ollut hyvä putki alla laitoin tupla kokoisen position, mitä normaalisti ja näpeillehän siitä tuli kunnolla. Liikevaihdon laskin suht oikein, mutta kulut olivat todella suuri yllätys. Tesla on todella paljon saanut laskettua model 3 tuotantokuluja. No näistä viisastuneena parempi pitää positiokoot vakiona, eikä alkaa keulia, kun tulee onnistumisia.
Q3 vielä Kamuxilta tulematta omista salkkuyhtiöistä. Heeroksesta, Aallonista ja Leaddeskistä kuulemme vasta tilinpäätösten yhteydessä.
Osari treidit osuivat tällä kertaa 3/3, joten melko hyvin meni. En kuitenkaan avannut itse shortti positiota Stora Ensoon, kun Tesla shortilla onnistuin troolaamaan sen verta isot turskat. Tässä psykologia toimi taas käänteisesti ja pakkasen puolelle meni, kun psykologia ohjasi.
Kamuxin osari tulee ensi viikon perjantaina, joten sitä tarvitsee enää jännätä. Tämä osavuosi kausi meni omalta osalta oikein mainiosti. (Tosin Heeros, Leaddesk ja Aallon eivät raportoineet, mitkä muodostavat noin 20% salkusta.).
Kamux tarjoili historiansa kovimmat kasvu luvut niin liikevaihdoin kuin liiketuloksen osalta. Kurssi reaktio oli hieman vaimea suhteessa siihen kuinka kovaa EBIT kasvoi. Tästä johtuen en vielä keventänyt positiota ollenkaan, vaikka kurssi on rallatellut pohjistaan melkoisesti. Hyvä momentum kuitenkin yleensä jatkuu yrityksillä, joten odotan Q4 myös hyvää suoritusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomessa on alla erittäin heikko vertailukausi, jonka sotki poliittinen hurmos, joten kasvu ei todennäköisesti jatku yhtä kovana tulevina vuosina. Q3 tulos meni heittämällä yli omista ennusteistani:
Olin aiemmin tehnyt virheen rahoituskulujen ennusteessa. Luulin Q3 2018 rahoitustuloksen johtuneen kickbackeista vaikka se johtui rahoitusinstrumentin arvonmuutoksesta, mikä oli kertaerä. Olen tämän oikaissut nyt myös muilta vuosilta. Kuitenkin operatiivinen toiminta kehittyi erittäin hyvin, eikä pidä liikaa tätä kertaerää tuijottaa. Q4 näitä kickbackkeja on kuitenkin tulossa, koska ne maksetaan aina koko vuodelta.
Kova kasvu sai minut nostamaan minun Q4 ennustetta:
Lähivuosien kasvuennusteet nousivat myös hieman, mutta marginaalit laskivat hieman Ruotsin heikosta marginaali kehityksestä johtuen. (Tähän johto kertoi kuitenkin puuttuvansa. Saa nähdä kuinka käy):
19-21:
21-23:
Yrityksen tulos kasvaa tasaisesti liikevaihdon kasvun myötä, mutta toiminta ei skaalaudu, koska Saksan ja Ruotsin heikkokatteisempi bisnes kasvaa nopeammin kuin Suomen. EBIT% laskee marginaalisesti tästä johtuen.
DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi
Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2023 jälkeen odotetaan 2% terminaali kasvua. Näillä odotuksilla ja 10% tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 8,06 euroa, mikä tarkoittaa noin 13,5% potentiaalia. On hyvä huomata, että kassavirtamallin arvo pomppaa ylöspäin vuoden vaihteessa, kun mennään aikasarjassa yksi vuosi eteenpäin. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 48,5%, mikä on alhainen kasvuosakkeelle. Niin kauan, kun osake jatkaa hyvää tuloskasvuaan aion holdata sitä. Osake ei ole enää niin halpa kuin se oli Q2 raportin jälkeen, jolloin vuoden 2020 ennusteella sen PE oli alle 10. Nyt 2020 PE luku pyörii 12 paikkeilla, mikä on vielä kasvuyhtiölle huokea arvostus. Markkina kuitenkin jo odottaa Kamuxilta jonkinlaista kasvua.
Jään mielenkiinnolla odottamaan Q4 raporttia, mutta tuskin ostan enää lisää osaketta, koska aliarvostus ei ole enää niin räikeä.
Tuli tänään avattua positiot omiin tammiralliehdokkaisiin Robit ja Martela, pienillä betseillä (5%) salkusta. Enersense en ottanut, kun se otti jo niin paljon eteensä tiedotteista.
Sijoitusvuosi 2019 sujui minulla paremmin kuin olisin koskaan uskaltanut kuvitella. 2018 meni penkin alle ja suurimpana muutoksena oli se, että en sijoita osakkeisiin, joissa on vain pelkkä tarina, mutta luvut eivät sitä tue (esim. Loudspring ja Next games). Syklisiä osakkeita ei myöskään ei ole enää salkussa, koska niitä on erittäin vaikea ennustaa, ellei ole kyseiseltä alalta insightia. Vuosi 2020 jatkuu samalla reseptillä, eli tarina/kasvu osakkeita, joita luvut myös tukevat. Tärkeimpänä kriteerinä on kassavirtojen tasaisuus (Heeros, Admicom, Aallon, Kamux, Revenio ja Leaddesk). Tasaiset kassavirrat vähentävät sijoituskohteen riskiä ja sisältävät vähemmän odottamattomia yllätyksiä. En usko, että vuosi 2020 tuo läheskään yhtä hyviä tuottoja kuin vuosi 2019 ellen vaihda Admicomia toiseen hevoseen. Tavoitteena on kuitenkin voittaa vertailu indeksi, kuten aina.
Q4 parhaiten tuottivat seuraavat osakkeet salkussa: Kamux, Admicom, Revenio ja Aallon group. Niiden nousun avulla salkku puski taas uusiin ATH lukemiin.
Alla OP tuottoluvut:
Tuotto on ollut oikein mainio ja salkku on kohonnut ATH lukemiin. Vertailuindeksinä OP palvelussa toimii OMXH GI
Alla Nordnetin tuottoluvut:
Täälläkin tuotto oli erittäin hyvä suhteessa indeksiin.
Pääoma jakautui näiden salkkujen välillä: OP 81,6% ja Nordnet 19,6%. Näin koko salkun tuotoksi saadaan 102,62%, mikä on yli viisinkertaisesti, mitä vertailuindeksi tuotti samalla ajanjaksolla. Suurin osa tuotosta selittyy Admicomilla ja Reveniolla OP salkussa ja Nordnetissä swing treidaus on tuonut suurimman osan tuotoista, eli hyvää tuuria on ollut roppakaupalla. Nordnetin salkun tuotto otti hieman takapakkia, kun Tesla shortti tuli näpeille. Vertailuindeksi voitettiin 2019 hyvin selvällä marginaalilla
Uusi tulokas salkkuun Q4 aikana oli Blackline Inc. Tämä on hyvin herkullinen pitkän aikavälin casen. Lisäykset tein Aallon Groupiin ja Kamuxiin. Tammiralli hevosiksi valikoitui Robit ja Martela, kuten aiemmin kirjoitin, mutta nämä eivät salkussa pysy hirveän pitkään todennäköisesti.
Alla salkun jakauma:
Long/short ideoita tulevaan osavuosikauteen
Long: Nokia
Nokialle odotetaan maailmanloppua ja kun sitä ei tule on Q4 muodossa on luvassa pientä helpotusrallia.
Short: Nordea
Nordean kurssiin on ladattu kovasti odotuksia, mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Alta 7 euron en kuitenkaan shorttaisi.
Short: Outokumpu
Ferrokromin alhainen sopimushinta ja pehmeät näkymät tekevät sen, että kurssi laskua on tarjolla Q4 raportin yhteydessä. Miinuksena vielä se, että pitkän aikavälin näkymissä ei näy helpotusta teräksen kysynnälle (Kiinan hidastuva talouskasvu).
Long: Kamux
Liikevaihto ja tulos kasvavat noin 20% vertailukaudesta Q4. Tämän lisäksi analyytikot päivittävät kassavirtamallejaan vuodelle 2020, mikä näkyy tavoitehintojen nostoina, kun mennään aikasarjassa yksi vuosi eteenpäin.
Nämä positiot avaan/avaisin hieman ennen itse osavuosikatsausta, mikäli yhtiöiden hinnat muuttuvat merkittävästi ennen tätä suuntaa tai toiseen on case mietittävä uudelleen. (Nämä eivät ole sijoitussuosituksia)
2019 vuoden osake
Vuoden osake valinnassa tuli gurut biitattua selvästi Admicomilla n. 200% YTD tuotto. Sitä en tiedä oliko Admicom koko 2019 parhaiten tuottanut osake, kun tuota tietoa ei saa enää kätevästi kauppalehden palvelusta, enkä jaksa alkaa perkaamaan.
All in all erittäin hyvä sijoitusvuosi. Pidetään mieli nöyränä ja tehdään lisää analyysiä vuoden 2020 aikana, jotta hyvät tuotot jatkuvat.
2020 vuoden osakkeeksi valitsen Aallon Groupin, kuten jo toiseen ketjuun kirjoitin:
” - Yhtiön on sitten "todistanut yhtiörakenteensa toimivuuden".
-Yritysosto strategia etenee ja kohteita hankitaan halvalla arvostuksella suhteessa Aallonin.
-Arvostuskertoimet alkavat peilaamaan sitä, että kyseessä on yksi helsingin pörssin matalariskisimmistä yhtiöistä. Ala on käytännössä immuuni talouden sykleille, yhtiö on nettovelaton eikä se kanna teknologia riskiä. Lisäksi 99% liikevaihdosta on jatkuvaa ja asiakaspito on korkea.
-Kirsikkana kakun päälle pieni kannattavuuden skaalautuminen ja odotusten mukainen orgaaninen liikevaihdon kasvu.”
Ferrokromin alhainen sopimushinta ja pehmeät näkymät tekevät sen, että kurssi laskua on tarjolla Q4 raportin yhteydessä. Miinuksena vielä se, että pitkän aikavälin näkymissä ei näy helpotusta teräksen kysynnälle (Kiinan hidastuva talouskasvu).
Nokia ja Nordea ovat suomalaisten suosituimmat osakkeet ja niistä on aina juttua sijoitusfoorumit pullollaan. Outokumpu on omistetuimpien listoilla korkealla, mutta siitä löytyy valitettavan vähän analyysia ja keskustelua.
Outokummulla on tosiaan juuri nyt hankalaa; terästä tuotetaan paljon ja globaali ja lokaali (EU) kysyntä ovat alhaisilla tasoilla. Mutta onhan heikko kysyntä, suuret tuontimäärät ja alhainen ferrokromin hinta jo kursseissa. Nyt ollaan noustu vasta ihan pikkaisen 3 vuoden pohjista. Et siis ilmeisesti näe yhtiöllä vähintään yhtäläisiä mahdollisuuksia yllättää positiivisesti?
- Calvert näyttäisi edes jotain positiivisia elonmerkkejä ja siitä voisi lähteä arvottamaan positiivista kassavirtaa tulevaisuudessa
- teollisuuden ostopäällikköindeksit ovat jo ehkä pohjanneet -> kysyntä saattaa piristyä tulevaisuudessa
- EU rakentaa terästulleja polkumyyntiä vastaan
- EU:ssa painetta kompensoida ympäristövaikutuksia paljon saastuttavamman Aasian tuotannon ja puhtaamman teräksen välillä
- infrainvestointien mahdollinen alkaminen / eteneminen EU:ssa
Historiallinen kurssitaso on yleensä huono peruste osakkeen laskulle tai nousulle. Lynchikin kirjassaan muistuttaa,että vaikka osake olisi laskenut kuinka paljon se voi vielä laskea 100%. En siis katso hirveästi kurssi historiaa vaan keskityn tuleviin kassavirtoihin. En ota tässä kantaa nyt kuitenkaan yhtiön pitkän aikavälin näkymiin vaan pyrin ennakoimaan Q4 raportin kurssireaktiota. Outokumpua markkina yleensä fronttaa osareihin toivoen, jotain parempaa. Sitten, kun yhtiö muistuttaa heikosta toimintaympäristöstä ja vaisuista näkymistä on kurssi laskenut.
Calvert ei tule kääntyy ilman teräksen merkittävää hinnan nousua sielä on niin huonoja sopimuksia. Outokumpu muutenkin tarvitsee kurssi nousuun teräksen hinnan nousua, mikä tulisi maailman talouden kasvusta tai EU-tulleista. Suhtaudun molempiin skeptisesti. En usko, että EU "poliittisesti korrektit" päättäjät lähtevät virittelemään tulleja nyt, kun Trump on tehnyt niistä ei poliittisesti korrekteja metodeja. On mahdollista, että ostopäällikkö indeksit pohjaavat nyt vaikka takana on pitkä noususuhdanne. Itse uskon kuitenkin, että Kiinan talouskasvun hidastuminen tulee lyhyellä aikavälillä osumaan näihin hinnanottajiin ellei Saksa ala elvyttämään, mitä se ei ole halunnut tehdä vaikka se on erittäin ylijäämäinen. En siis näe positiivisia ajureita Outokummulle lyhyellä aikavälillä, joten otan shortti näkemystä lyhyellä aikavälillä.
Mainitsemasi asiat ovat kuitenkin positiivisia triggereitä. Mitään niistä ei ole vielä kuitenkaan toteutunut.
En tykkää suuremmin Outokummusta osakkeena, mutta olen parista asiasta hieman eri mieltä, tai teen ainakin eri johtopäätöksen.
Teräksen hinnat jenkeissä ovat lähteneet nousuun (6/2019 / 7/2019 / 11/2019 / yleiskuva). Nucor, US Steel ja Mittal taitavat kyllä tehdä hieman eri laatua Outokummun kanssa, mutta ehkä tämä yleiskuva kuitenkin on positiivinen ennemmin kuin negatiivinen.
EU tutkii Kiinan ja Indonesian teräksen dumppaamista. Mahdolliset sanktiot asetetaan myös takautuvasti, eli ovat käytännössä jo voimassa
En löytänty lähdettä pikaisesti, mutta olen ymmärtänyt, että Kiina on ennakoinut dumppaamistutkimusta siten, että on käyttänyt suuren osan tuonti-quotastaan jo joulukuuhun mennessä. Quotat resetöidään vuoden puolivaiheilla. Nähtäväksi jää löytääkö kiinalainen teräs EU:n sisälle jotain muuta kautta, kun tämä reitti umpeutuu.
Olen samaa mieltä siitä, että aina kun Outokummulta odotetaan jotain positiivista, se pettää.
En omista, mutta en myöskään uskaltaisi shortata. Laiva saattaa olla kääntymässä ja Outokummun kohdalla liike ylöspäin voi olla todella nopea ja voimakas.
Kiitos vasta-argumenteista! Niitä on aina hankalempia keksiä itse. Nyt myös hieman ymmärtää osakkeen kurssinousua, minkä ajattelinkin lepäävän EU tullitoiveiden päällä.
EU tutkii mainitsemisia asioita, mutta oikeusvaltio periaatehan on, että syytön kunnes toisin todistetaan. En itse usko tulleihin EU:n suunnalta, mutta kuten sanoit nämä ovat johtopäätös eroja.
Admicom Q4 – Rakennus alan hidastuminen horisontissa?
Admicom julkaisi odotetun mukaisen Q4 raporttinsa, mikä oli Admicomin ohjeistuksen ylälaidassa. Yhtiö kertoi raportissa, että rakennusalan mahdollinen hidastuminen voi vaikuttaa negatiivisesti tasauslaskutukseen, kun heidän asiakkaidensa kasvu taittuu. Tämä heijastuu myös suhteellisen kannattavuuden parantumiseen, koska tasauslaskutus on Admicomille puhdasta katetta. Oma EBITDA % ennusteeni on vielä yli vuoden 2020 ohjaushaarukan (35-45%), mikäli rakennusala ei sukella odotan heidän nostavan EBITDA ohjeistuksensa 40-50% myöhemmin kuluvan vuoden aikana.
Itse Q4 raportti osui erittäin hyvin ennusteisiini:
2020 vuoden ennuste näyttää tältä:
FY Liikevaihdon kasvu % ja EBITDA % ovat 30,2% ja 46,6%. Liikevaihdon kasvu on ennusteen alarajalla, koska oletan tasauslaskutuksen olevan hieman negatiivinen Q2 kvartaalilla, mikä on yhtiön hillotolppa kvartaali. Rakentamisen lukuja pitää seurata tarkasti, mikäli hidastumista ei tule on Q2 ennusteessa hieman nousuvaraa, mikä nostaisi myös EPS kasvua mukavasti, mikä on nyt n. 36%, koska tasauslaskutus on puhdasta katetta.
Lähivuosien ennusteet näyttävät nyt tältä:
Vuosille 21-24 odotan liikevaihdon kasvua seuraavanlaisesti 29%,25%,20% ja 15%. Yhtiö luultavasti ohjeistaa 21-23 vuosille tavoitekasvunsa loppuvuodesta. Tämä on erittäin mielenkiintoinen tieto osakkeen arvostuksen kannalta.
Positiivista raportissa oli tilitoimisto kumppaniverkoston rakentaminen. Tämän avulla saadaan mahdollisesti lisää myyntiä ilman, että tarvitsee rekrytoida lisää omaa väkeä. On hyvä pitää mielessä, jos rakennusalan ei ajaudukaan taantumaan tulee vuodesta erittäin hyvä Admicomille.
DCF mallista mittatikkua arvostukselle
Ylläolevilla tiedoilla ja 3% terminaalikasvu oletuksella kassavirta malli antaa osakkeen arvoksi 59,57 euroa 9,5% tuottovaatimuksella, mikä tarkoittaa -12,4% potentiaalia. Tulen seuraamaan tarkasti rakentamisen lukuja ja mikäli ne alkavat laskemaan tulen keventämään osaketta. On hyvä huomioida, että mikäli rakennusalan taantumaa ei tule ja yhtiö ohjeistaa yli 30% liikevaihdon kasvua 21-23 on mallissa nousuvaraa. Malli ei myöskään tietenkään ota huomioon mahdollisia yrityskauppoja, mitä Admicom on kertonut kartoittavansa. Vuodesta 2020 tulee yhtiön kannalta hyvin mielenkiintoinen.
Lopuksi toimitusjohtajan saatesanat vuodelle 2020:
” Pyrimme laajentumaan omilla ydintoimialoillamme vaiheittain suurempiin asiakkuuksiin ja pienimpiä asiakkuuksia palvelemaan rakennamme Adminet-tilitoimistokumppaneiden verkostoa. Kansainvälistymistä tutkimme edelleen vaihtoehtona ja yrityskauppojen suhteen liikumme tuntosarvet ylhäällä. Uuden vuosikymmenen aloitamme luottavaisin mielin"
Tuli viime viikolla myytyä tammiralli hevoset. Martela negarin jälkeen, kun kurssi ei siitä liikahtanut ja Robit loppuviikosta. Harjoituksessa jäätiin niukasti plussalle, joten Tammiralli ei allekirjoittaneen osalta ollut succee, mutta muuten salkku onkin rallannut kovaa. Parin viikon päästä alkaa tippumaan salkku yhtiöiden tilinpäätöksiä ja esimerkiksi Kamuxille lupaili hyvää Bilian erittäin hyvä menestys käytettyjen autojen kaupassa.
Tuli tänään myytyä Leaddeskit ja kevennettyä Admicomia. Molempien osakkeiden hinnat reippaasti oman kassavirtamallin antaman arvon yläpuolella. Nyt, jos sitten pientä Korona dippiä niin saisi rahat nopeasti kiertoon. Leaddesk on varsinkin noussut ilman mitään syytä, ellei jotain sisäpiiritietoa ole vuotanut, jostain tulevasta yritysostosta. Uskon, että Leaddeskiä saa ostettua halvemmalla tilinpäätöksen jälkeen.
Meni nuo osaritreidit penkin alle. Kerranki voi sanoa, että onnekkaasti on ollut töissä niin kiire ettei ole ehtinyt tehdä mitään liikkeitä salkun suhteen, joten väistin nämä kuopat.
Ensi viikolla Heeroksen ja Aallon groupin tilinpäätöstiedotteet. Luulen, että ne menevät paremmin. SaaS nähdä.
Aallon Group H2 2019 – Kertaerien värittämä puolikas
Aallon Groupin H2 vuosipuolikas oli tapahtuma rikas ajanjakso, mikä piti sisällään kaksi yrityskauppaa, toimitusjohtajan vaihdoksen ja uudelleen organisoitumista. Yhtiön mukaan kahdesta viimeisestä aktiviteetista syntyi n. 200keur kertakuluja, jotka painoivat kannattavuuden alle odotusten. Orgaaninen kasvu myös hidastui H2, mutta tämä on enemmän pieni ryppy tarinassa, koska H1 on tilitoimistoalalla korkean käyttöasteen kausi, jolloin tulos tehdään. H2 on saman verran henkilöstöä ”pyörittelemässä peukaloita”, mutta käyttöaste on huomattavasti matalampi. Uudelleen organisoitumisella ja toiminnanohjausjärjestelmän uudistuksella saadaan käyttöaste tarkempaan ohjaukseen.
Yrityskauppoja tuli kaksi kappaletta, mutta ne tehtiin niin myöhään H2 aikana, että niiden tulosvaikutus oli minimaalinen. Kauppojen arvostukset osoittivat sen, että niitä ei tehdä mihin hintaan hyvänsä, mikä olisi tuhonnut omistaja-arvoa. Tulevat yrityskaupat ovat vahva kurssiajuri yhtiölle. Toivottavasti niitä nähdään H1 aikana vähintään saman verran kuin 2019 H2 kaudella.
Yhtiö jatkaa teknologia kehitystään (kirjanpidon automatisointia), mikä yhdessä kasvavan liikevaihdon kanssa tarkoittaa erittäin messeviä tuloskasvu näkymiä lähivuosille, kun bruttomarginaali % kasvaa samalla, kun liikevaihto kasvaa.
Yhtiön hinnoittelu on vielä melko maltillinen ottaen huomioon, että kyseessä on velaton erittäin defensiivinen (99% liikevaihdosta jatkuvaa) kasvuyhtiö, joka generoi vuolasta vapaata kassavirtaa vähäin investointitarpeitten takia.
2019 H2 toteuma vs. ennuste
Liikevaihdon orgaaninen kasvu jäi odotuksistani. Osa tästä voitaneen laittaa uudelleen organisoitumisen ja toimitusjohtajan vaihdoksen piikkiin. Kerta-eristä (n.200k) oikaistu kannattavuus oli melko lailla odotuksieni mukainen. Erotus bruttoluvuissa selittyy käytännössä liikevaihdon heikommalla kertymällä. Yhtiö oli H1 kirjannut kaikki listautumiskulut kuluvalle vuodelle, kuitenkin jostain syystä se päätti jaksottaa ne neljälle seuraavalle vuodelle. Olen tästä vertailusta oikaissut 200keur listautumiskuluja rahoituskuluista, koska minun oli mahdoton tietää, että ne tullaan käsittelemään uudella tavalla kirjanpidossa. Lisäksi tällä erällä ei ole kassavaikutusta. En huomioi ko. jaksotusta tulevillakaan vuosilla, koska kulut listautumisesta on jo maksettu.
2020 ennuste
2020 H1 odotan 11% liikevaihdon kasvua. Tästä kasvusta 6,5% tulee jo toteutuneista yrityskaupoista ja n. 4,5% orgaanisesta kasvusta. Rima on siis asetettu melko matalalle H1 varten. Kannattavuus palautuu kohti normaalia tasoa olettaen, että kertaeriä ei synny toimitusjohtajan vaihdoksista yms. H2 odotan 7% liikevaihdon kasvua. Kasvusta 4,5% tulee jo toteutuneista yrityskaupoista ja 2,5% kasvusta on orgaanista. H2 kannattavuus on kertaeristä oikaistun vertailukauden tasolla. Odotan, että H1 aikana tehdään yrityskauppoja, jotka kiihdyttävät H2 kasvua, mutta näitä en voi lisätä ennusteisiin ennen kuin ne toteutuvat.
Vuosien 20-22 ennuste
Liiketoiminta skaalautuu hitaasti EBITDA % marginaalin kasvaessa hitaasti, mutta varmasti. Liikevaihto kasvaa 9,1% 2020, 9,5% 2021 ja 9% 2022. Ennusteet eivät sisällä mitään mahdollisista tulevista yrityskaupoista, koska niitä on mahdotonta ennustaa. Ennusteet perustuvat täysin orgaaniseen kasvuun ja jo toteutuneisiin yrityskauppoihin.
Vuosien 22-24 ennusteet
Yhtiön tarina jatkaa samaa rataa kuin vuosina 20 ja 21. Liikevaihto kasvaa ja EBITDA% marginaali paranee hitaasti, kirjanpidon automatisoinnin takia. Liikevaihdon kasvu on 7% 2023 ja 7% 2024.
DCF malli mittatikuksi arvostukselle
Malli pohjautuu edellä mainittuihin ennusteisiin. Vuoden 2024 jälkeen odotetaan tuloskasvuksi 7% seuraavat 5 vuotta. Terminaali arvossa kasvuoletus on 2% (mikä on alle tilitoimistomarkkinan historiallisen kasvun). Terminaali arvo on 55,2% kassavirtojen arvosta, mikä tarkoittaa vielä melko maltillista arvostusta. (Verraten yleisesti kasvuyhtiöiden terminaaliarvoihin). Näillä oletuksilla ja 9% tuottovaatimuksella malli antaa osakkeen arvoksi 14,70 euroa, mikä tarkoittaa noin 30% potentiaalia nykykurssiin.
Odotan, että yhtiö julkaisee muutaman yrityskaupan ennen H1 raporttia, johon menee vielä tovi. Näistä on sitten tarkoitus tankkailla, jos kurssi on paikallaan ja kauppojen arvostus miellyttää.
Yhtiön kassapuhdistettu PE luku kuluvalle vuodelle on noin 20, mikä on neutraali arvostus defensiiviselle velattomalle kasvuyhtiölle.
Tankkasin itse hieman osaketta tulosraportin jälkeen 11 euron alta.
Heeros H2 2019 – Kasvu petti, mutta kannattavuus yllätti
Heeros raportoi H2 tuloksensa ja kasvu jäi odotuksista, mutta kannattavuus yllätti positiivisesti. Alhainen arvostus suojasi jälleen kerran kurssi laskulta. Tikonin lopettamisesta tuleva kasvu antaa odotuttaa itseään. Kasvun vahvistamiseksi yhtiö on toteuttanut useita toimenpiteitä, kuten: uuden ostolasku softan lanseeraus, valmis palvelupaketti Tikon ohjelmisto siirtoon ja erilaisten lisäarvoa tuottavien kumppanuuksien muodostaminen.
Ennuste vs. toteuma:
Heeroksen liikevaihto jäi hieman mitä odotin, mutta kulut olivat pienemmät mitä odotin, joten absoluuttisesti euromääräisesti tulos ei jäänyt hirveästi odotuksistani. Positiivista raportissa oli uuden ostolaskujärjestelmän esittely ja Hollannin toiminnan eteenpäin meneminen. Uusi toimitusjohtaja vaikuttaa ottaneen kulukuuri linjan, mitä Inderesin haastattelusta voi päätellä. Saa nähdä miten tämä heijastuu 2020 kasvuun. Negatiivista raportissa oli se, että vapaa kassavirta oli vielä pakkasella. Aktivointien määrä kuitenkin väheni vertailukaudesta, mikä tukee kassavirran positiivista kehittymistä.
Alla päivitetty vuoden 2020 ennuste:
H1 kulukehityksen osalta ennusteeni on jopa hieman pessimistinen. SaaS nähdä pysyykö toimitusjohtaja puheissaan ja tarjolla on taas positiivinen yllätys kulujen suhteen. Toimitusjohtaja ”painotti”, että vuoteen 2020 lähdetään kannattavuus edellä. Koko vuodelta odotan 8% liikevaihdon kasvua. Uuden ostolaskusoftan vaikutus kasvuun on vielä täysi arvoitus ja luultavasti saamme siitä ensi maistiaisia H1 raportin myötä. Tikonin lopetuksen pitäisi myös tukea Heeroksen kasvua ainakin 20-21 tilikausina.
Alla 20-22 vuosien ennusteet:
Odotan Heeroksen kasvuvauhdin säilyvän hieman alle miljoonassa eurossa keskimääräisesti ja liiketoiminnan skaalautuvan tasaisesti. Kysymysmerkiksi nousee kuinka nopeasti kehityskulujen aktivoinnit laskevat, joilla on iso merkitys vapaaseen kassavirtaan ja sitä kautta DCF arvoon. Kasvu voi olla ripeämpääkin, jos uusi ostolaskusofta ottaa tuulta alleen ja sitä saadaan myytyä isommille yrityksille esimerkiksi ERP yhteistyön kautta (Heeroksen ohjelmistot ovat modulaarisia).
Päivitetyt 22-24 ennusteet:
Näiden vuosien ennuste noudattaa samaa kaavaa kuin aiempienkin vuosien ennuste.
DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi
DCF mallissa on oletuksena vuoden 2024 jälkeen, että tulos kasvaa 7% seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 2%. Terminaaliarvon osuus yhtiön kassavirta arvosta on 58%, mikä on melko vähän tässä kehitysvaiheessa olevalle yhtiölle. Malli ei odota, että kehityskulujen aktivoinnit laskisivat ikinä alle miljoonan euroon per tilikausi, mikäli näin käy on mallissa huomattava nousuvara. 10% tuottovaatimuksella ja yhtiön nettovelat huomioiden malli antaa osakkeen tavoitehinnaksi 2,75euroa, mikä tarkoittaa noin 5% potentiaalia nykykurssiin. Jään mielenkiinnolla odottelemaan tulevaa vuotta ja mitä uusi toimitusjohtaja saa aikaan. Matalan arvostuksen takia pidän osaketta tiukassa holdissa ja mikäli piristymisen merkkejä on H1 raportissa tankkaan osaketta.
Yhtiö itse ohjeisti seuraavat näkymät vuodelle 2020:
” Heeroksen liikevaihto jatkaa kasvuaan vuonna 2020. Käyttökatteen kasvaessa myös kannattavuus ja kassapositio tulevat paranemaan edellisvuodesta."
Vaikka Heeroksen tilinpäätös oli suhteellisen tasainen ja kasvupyrähdystä ei vieläkään nähty, niin seuraava maininta yhtön nettisivuilla (https://www.heeros.com/heeros-tilinpaatoksen-2019-paakohdat-ja-vuoden-2020-nakymat/) on mielestäni rohkaiseva: "Heeroksen asiakasmäärä jatkoi myös kasvuaan ja vuoden lopussa kasvua oli lähes 20 %. Heeros Kirjanpidon käytöstä tuli myös entistä suositumpaa ja saimme lähes 2000 uutta kirjanpitoasiakasta." Tuo antaisi viitteitä sille, että Tikon-asiakkaille suunnattu syksyn allennuskampanja (vaihto Tikonista+koulutus) on onnistunut kohtuullisesti. Voisiko uusasiakkaiden hyvä kasvumäärä näkyä suotuisasti jo H1/2020 liikevahdossa?
Automatisoidun ostolaskuprosessin pilottikäyttö pitäisi olla helmikuun lopulla jo hyvässä vauhdissa, mikäli Tili- ja veropäivillä Juha Takalan esittämä aikataulu on pitänyt.
Jatkan myös Heeroksen holdausta. Vuoden takaiseen hieman masentavaan tilinpäätöstiedotteeseen 2018 verrattuna nyt on saatu paljon positiivista aikaan. Odotuksen ovat korkeammalla. Break even saavutetaan tänä vuonna. Sijoittajien ja Inderesin kasvuodotukset liikevaihdolle ovat maltilliset perustuen alisuorittamiseen 2016-2019. Tämä voi antaa positiivisen boostin kurssiin jos kasvuodotukset ylittyvät edes lievästi (ylittävät 8%:n kasvun). Silloin tätä Saas-yhtiötä ei enää hinnoitella näin alhaisella EV/S -luvulla.
Heeroksen uusi toimitusjohtaja muokkaa Heeroksen organisaatiota, jotta positivinen kassavirta ja positiivinen liiketulos saavutetaan vuonna 2020.
"Heeros aloittaa 24.2.2020 yhteistoimintamenettelyn tarkoituksenaan muuttaa Heeros-konsernin organisaatiota paremmin asiakasta palvelevaksi ja kääntää operatiivinen kassavirta sekä konsernin liikevoitto positiiviseksi vuodelle 2020.
Neuvotteluissa käsitellään toimintamallin ja tavoiteorganisaation vaatimia muutoksia toimenkuvissa sekä näihin liittyvää henkilöstön vähentämistarvetta.
Henkilöstön vähentämistarve on arvioitu vähemmäksi kuin 10 henkilöä. Neuvottelujen piiriin kuuluu koko Heeros Oyj:n henkilöstö."
Tuo tämän päiväinen YT tiedote tuo mukavasti lihaa luiden ympärille toimitusjohtajan puheille. Tuo 10 henkilön vähentäminen laskee merkittävästi Heeroksen kuluja.
Heeros ei käsittääkseni ole aikaisemmin julkaissut käyttäjämääriensä kasvua, mutta kun hinnoittelu on ainakin osittain transaktiopohjaista tukee tuo mukavasti kasvua. Vielä on mahdotonta sanoa, että kuinka paljon. Hyvältä kuitenkin näyttää uuden toimitusjohtajan toimenpiteet. H1 voikin olla jo erittäin hyvä, jos kaikki menee putkeen. Pitää hieman iteroida omaa mallia ja laskea, jos tuolla saavutettaisiin esim 300k säästöä vuositasolla, mutta kasvuhidastuisi 100k.
Kamux tarjoili taas kovat kasvulukemat. Tätä ounastelinkin jo Q3 raportin jälkeen: ”Hyvä momentum kuitenkin yleensä jatkuu yrityksillä, joten odotan Q4 myös hyvää suoritusta. ”On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomessa on alla erittäin heikko vertailukausi, jonka sotki poliittinen hurmos, joten kasvu ei todennäköisesti jatku yhtä kovana tulevina vuosina. 2020 Q1 vertailukausi on kuitenkin vielä päästösekoilujen heikentämä, joten odotan sille myös kovaa suoriutumista. Q4 tulos oli melko lailla odotetun mukainen, Liikevaihto ylitti, mutta suhteellinen kannattavuus jäi hieman odotuksista:
Bruttomarginaali oli hieman paineessa ja tämän johto kuittaisi, että liittyy integroituihin palveluihin ja että nyt ollaan lähempänä normaalia tasoa. Muuten Q4 suoritus oli erittäin hyvä.
Alla odotukseni vuodelle 2020: (odotan n. 16% liikevaihdon kasvua koko vuodelta).
Lähivuosien kasvuennusteet pysyivät käytännössä muuttumattomina pieniä marginaali korjauksia tein (alaspäin).
20-22:
22-24:
Yrityksen tulos kasvaa tasaisesti liikevaihdon kasvun myötä, mutta toiminta ei skaalaudu, koska Saksan ja Ruotsin heikkokatteisempi bisnes kasvaa nopeammin kuin Suomen.
DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi
Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2024 jälkeen odotetaan 2% terminaali kasvua. Näillä odotuksilla ja 10% tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 9,35 euroa, mikä tarkoittaa noin 12,0% potentiaalia. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 48,5%, mikä on alhainen kasvuosakkeelle. Niin kauan, kun osake jatkaa hyvää tuloskasvuaan aion holdata sitä. 2020 PE luku pyörii 14 paikkeilla, mikä on vielä kasvuyhtiölle huokea arvostus. Markkina kuitenkin jo odottaa Kamuxilta jonkinlaista kasvua.
Jään mielenkiinnolla odottamaan Q1 raporttia, mutta tuskin ostan enää lisää osaketta, koska aliarvostus ei ole räikeä.
Tämä ”analyysi” oli melko suppea, mutta yhtiö etenee odotettua tarinaansa, joten vanhemmat tarinat blogista ovat hyvin ajankohtaisia vielä.
ps. Tämä ei ole sijoitussuositus
Ollut muuten aika vauhdikas viikko markkinoilla. Olen itse pelannut Tesla shortilla. Tällä kertaa voitollisesti jo yksi erä. Toissapäivänä tuli avattua toinen erä. Katsotaan, miten sen kanssa käy.
Tesla shortti suljettu tänä aamuna. Onpas ollut vauhdikas viikko salkkuun tarttui Talenomin ja Aallonin osakkeita (Lakisääteisiä palveluita ja hommat voi hoitaa etänä). En siis usko tämän pandemian vaikuttavan näiden yritysten bisnekseen. Toki osakekurssit tulevat alas muun pörssin mukana, kun yleiset arvostustasot laskevat. Kamux possaa arvon Q1 asti mitä sillä teen.
En siis usko tämän pandemian vaikuttavan näiden yritysten bisnekseen.
Jos asiakkaita menee nurin, niin vaikuttaahan se. Asiakaskunnasta kun on varmaan valtaosa pienyrittäjiä, joilla on vaikeat ajat edessä ja pienet taloudelliset puskurit.
En siis usko tämän pandemian vaikuttavan näiden yritysten bisnekseen.
Jos asiakkaita menee nurin, niin vaikuttaahan se. Asiakaskunnasta kun on varmaan valtaosa pienyrittäjiä, joilla on vaikeat ajat edessä ja pienet taloudelliset puskurit.
Näinhän sitä voisi luulla, mutta esimerkiksi finanssikriisi ei vaikuttanut mitenkään ko. yhtiöihin.
Tämän lisäksi on harhaluulo, että pienet yhtiöt muodostaisivat suurimman osan esimerkiksi Aallonin liikevaihdosta. Jo melko suuret yritykset ovat ulkoistaneet kirjanpitonsa, kuten Aallonin asiakas Vincit.
Kun työhinnoitellaa tuntihinnoin ja transaktiomäärin on yrityksen koolla suuri merkitys laskutuksen määrään jolloin pienien yhtiöiden merkitys vähenee entisestään. On myös tärkeä muistaa, että jopa konkurssipesälle tulee tehdä kirjanpito. Koska ALV yms ilmoitukset ovat lakisääteisiä on kirjanpitolaskut viimeisiä, mitä yritykset jättävät maksamatta.
Ei tätä toimialaa suotta kutsuta Helsingin pörssin defensiivisimmäksi. Tämän lisäksi eri rahoitustoimijat ovat jo ilmoittaneet antavansa lyhennysvapaita ja Finnvera tarjoaa lainoja yrityksellä, mikä vähentää suuresti konkurssien määrää.
Koronan vaikutukset ovat myös jääneet vielä hyvin pieneksi Suomen markkinalla, missä Aallon toimii, joten tämäkin tukee sitä, että vaikutusta ei olisi tulossa.
Toki jos joku äärimmäinen Espanjan tauti skenaariotapahtuu niin KAIKKI yhtiöt vedetään vessanpöntöstä alas. Tähän en kuitenkaa usko, koska Kiina on jo raporttien mukaan elpymässä viruksesta.
Korona on nyt hetken jyllännyt ja se tulee vaikuttamaan suomen talouteen negatiivisesti. Arvioni mukaan suurin osuma taloudelle tulee Q2 aikana, osa osumasta tulee Q1 loppuun. Koronan suuret talousvaikutukset ovat saaneet minut tarkastelemaan salkkuyhtiöitäni. Salkkuni syklisin omistus on Kamux, joten ajattelin aloittaa ennuste päivitykset siitä. Näkemykseni mukaan Kamux on myös salkkuni suurin kärsijä viruksesta.
Alla odotukseni vuodelle 2020: (odotan n. -2% liikevaihdon supistumista koko vuodelta).
Ennusteista näkee Kamuxin joustavan kulurakenteen hienouden, vaikka liikevaihto dippaa Q2 vertailukaudesta n. 18% jää tulos silti plussalle, kun kulut joustavat. Oletan maaliskuun myyntiin 30% dippiä ja huhtikuun myyntiin 50% dippiä ja pientä osumaa toukokuulle, kesäkuulle saadaan jo vähän kasvua. Hypoteesinani on siis, että Korona on taputeltu Q2 aikana. Näillä odotuksilla 2020 liikevaihto supistuu kaksi prosenttia ja EBIT on 3,5%. (Q3 0% kasvu ja Q4 11% kasvu).
20-22:
22-24:
Yrityksen tulos kasvaa tasaisesti liikevaihdon kasvun myötä, mutta toiminta ei skaalaudu, koska Saksan ja Ruotsin heikkokatteisempi bisnes kasvaa nopeammin kuin Suomen.
DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi
Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2024 jälkeen odotetaan 2% terminaali kasvua. Näillä odotuksilla ja 10% tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 7,87 euroa, mikä tarkoittaa noin 38,0% potentiaalia nettovelat huomioiden. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 48,9%, mikä on alhainen kasvuosakkeelle. 2020 PE luku pyörii 13 paikkeilla, mikä on vielä kasvuyhtiölle huokea arvostus. 2021 vuoden PE painuu lähelle 10, minkä pitäisi olla häiriötön vuosi talouden suhteen. Mikäli Korona ei ole taputeltu Q2 aikana on mallissa laskuvaraa. Turvamarginaalia on kuitenkin jo reippaasti. Pitääkin tarkkailla tarkasti tilanteen kehittymistä ja ostaa lisää Kamuxia, kun loppu pandemialle alkaa häämöttää. Tavoitehinta laskee luonnollisesti mitä kauemmaksi tulevaisuuteen hillotolpat siirtyvät. En ole kuitenkaan Kamuxista hirveän huolissani heidän erittäin joustavan kulurakenteen vuoksi.
Näkyvyys on tällä hetkellä todella huono, koska viruksen kestoaikaa ja merkittävyyttä taloudella on todella hankala ennustaa.
Se on tuotto mitä itse odotan yhtiöltä pitkällä aikavälillä. Tämä ei siis muutu markkina sentimentin mukana ellei yhtiössä itsessään tapahdu fundamentaalisia muutoksia (Tokihan nykyhinnalla tuotto-odotus on yli 10% p.a.). En tiedä kelpaako se vastaukseksi.
Miten voit vetää johtopäätöksiä onko osake ali/yliarvostettu, jos et käytä markkinariskipreemiota lähtökohtana vaan omaa tuottovaatimusta? Oletan siis että ali/yliarvostus on lähtökohtasi, että ostaako vai myykö. En ole tutustunut Kamuxiin, mutta jos käyttäisit ”oikeata” tuotto-odotusta, niin osake saattaisi olla ylihinnoiteltu, kun taas sinun analyysisi sanoo että se olisi alihinnoiteltu.
Vaihtoehtoisesti, mitä pitäisi tapahtua, että olet valmis muuttamaan tuottovaatimustasi? Harva tuskin näkee Kamuxin tulevaisuutta yhtä hyvänä tänään, kun 6kk sitten. Tämä vertaus siis siksi, että 6kk sitten käytit samaa tuottovaatimusta.