26.8.2018 - 20:28

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012

Olen melko varma, että Technopoliksen nousun myötä pääsalkkuni sulkeutui all time highin. Melko varma siksi, että statsini ovat epäluotettavia ja tilisiirtoja on paljon.

Mie olen nyt lämmennyt tästä indeksin biittaamiskeskustelusta niin paljon, että paljastan vastoin aiempaa suunnitelmaani biitanneeni indeksin niin vitusti, että se on täysin epäuskottavaa. Eikä se ole missään tapauksessa tae siitä, että tekisin niin jatkossa. Yritän vain tehdä mahdollisimman hyviä sijoituspäätöksiä, yksi kerrallaan. Jos liian riskiset kohteet, kuten indeksi, tuottavat enemmän, ei haittaa yhtään. Jos huomaan 70-vuotiaana, että viimeiset 10 vuotta olisi kannattanut olla indeksissä, mitä hyötyä tästä on oikeisiin päätöksiin? Indeksoinko lopuiksi viideksi vuodeksi???

Indeksiin vertaamisen vaarallisin osio näppärälle pojalle on alkaa leijumaan. Vaikka miulla on käynyt hyvät, on oikeaa osaamista todellisuudessa aika vähän. Tosin en hönöile millään kolmen tunnusluvun yhdistelmällä tai Elliotin aaltoteorialla ja saatan olla keskimääräistä parempi paskanpuhumisenpaljastaja. Tosin epäonnistuneistakin suorituksista on näyttöjä, joten tämäkin kilpailuetu on epävarmaa. Kun omat kykynsä alkaa yliarvioimaan, on hyvin pian menossa lyömään kaikki rahansa onecoiniin tai laskeneeseen Enroniin. Ja tämä siksi, että on päätellyt, että kuuluu siihen aateliseen salaseuraan, joka pystyy biittaamaan indeksin.

Joka tapauksessa pörssisijoitusrintamalla life is good.

0
0
27.8.2018 - 14:34

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Olis hauskaa jos joskus vähän avaisit että millä sijoituksilla erityisesti olet biitannu indeksin. Olethan toki satunnaisesti yksittäisiä sijoituksia valottanut mutta silleen kootusti. Päällimmäisenä seuraamistasi/hehkuttamistasi yhtiöistä on jäänyt mieleen Technopolis, jolla tuskin olet biitannut indeksiä muutoin kuin ( (ehkä?) lyhytaikaisella spekuloinnilla. Technopolishan tuntuu häviävän indeksille miltei millä tahansa kiinnostavan pituisella jaksolla viimeisen 10 vuoden aikana.

0
0
27.8.2018 - 15:18

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Rogue kirjoitti:

Olis hauskaa jos joskus vähän avaisit että millä sijoituksilla erityisesti olet biitannu indeksin.

Olis hauskaa, jos joku vähän avaisi sitä miullekin ja tekisi kaikista firmoistani ja yksityissijoituksista ilmaiseksi vertailukäyrät kaikki mapit kellarista löydettyään. Mie yritän muotoilla tämän vielä kerran: Peruutuspeiliin katsomalla löytää hyvin vähän hyödyllistä tavaraa.

Technopoliksesta sen verran, että taisin vielä raportoida Technopolis-liikkuni viime annin aikaan aika päivä päivältä.

Rogue kirjoitti:
jolla tuskin olet biitannut indeksiä muutoin kuin ( (ehkä?) lyhytaikaisella spekuloinnilla 

"Lyhytaikainen spekulointi" = päivittäistä reagointia tapahtumiin, kuten pörssin hintamuutoksiin. Pärjäämiseni historiassa ei todellakaan ole "osta ja unohda" -puolella, koska a) en ole tehnyt sitä b) en ole väittänytkään tekeväni sitä.

En missään nimessä väitä pystyvääni rakentamaan mallisalkkua, joka biittaa indeksin kymmenen vuotta eteenpäin. Tai ole koskaan kuvitellutkaan sellaista. Enkä väitä biittaavani yhtään ketään tulevaisuudessa. Tulin vain suurta typeryyttäni avautuneeksi indeksivertailuista.

Lisäksi huomattavaa on, että indeksin biittaamiseni historiassa perustuu lähinnä taikajuomaan nimeltä "velkaraha". En näe yhtään hyvää syytä askarrella pelkällä omalla pääomalla. Heti kakkosena tulee "kuplakäteinen", eli sekä 2000 että 2007 sijoitusasteeni oli varsin matalalla.

Itse asiassa veikkaisin, että osakepoimintani on ollut aika huonoa. Ainakin missasin valtaosan Nokian noususta ja otin pitkään Elcoteq-kuraa ja nämä olivat kyllä täysin omia töppejäni, jotka olisi pitänyt välttää. Mutta reagointini markkinatilanteen muutoksiin ja suruton velkarahan käyttö ovat kompensoinut tämän.

Otan nyt sitten kuitenkin yhden sosiaalipornoesimerkin, josta siitäkin olen palstalle kirjoittanut useimpia kauppoja myöten: Neo Industrial, koska tästä voi olla silleen varma vertaamatta juuri mihinkään. Yhtään ei ole salkussa juuri nyt. Aloitin ostamalla muutaman tuhat kappaletta eurolla talvella 2015. Kymmenkunta osto- ja myyntiohjelmaa myöhemmin ei ole mitään, mutta jäi 50K tiliä paljon pienemmällä maksimissaankaan sitoutuneella pääomalla. Tosin nyt harkitsen ostoa taas, kun toimitusjohtaja osti pienen määrän ja kurssi on selvästi alle viimeisten myyntien. https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/neo-industrialin-tie-metsasijoi…

Nyt mie olenkin sitten kuumisani näpytellessä jo missannut 1A päivän Barcelonan EPT:ssä ja lähden salille katumusharjoitukseen ei mihinkään koskaan johtavasta keskusteluun osallistumisesta.

0
0
27.8.2018 - 17:07

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Sori että pilasin EPT:n :) 

Mut joo okei, tota vähän hainkin että millä metodilla biittailet. Eli et niinkään porskuta osakevalikoinnilla vaan lähinnä ajoituksella ja massapsykologiaa vastaan menemällä + satunnaisilla vainuilla mitä on vähemmän seuratuista pikkufirmoista. Tuon strategian voin periaatteessa uskoa tuottavan tulosta riittävällä ymmärryksellä ja ajankäytöllä, joskin sattumaa voi olla mukana paljon. Toisaalta jos oikeasti osaa ajoittaa, indeksi ETF:ää ajoittamallakin saa melko kivat tuotot ja voi olla jopa turhaa ajankäyttöä (riippuen preferensseistä) perehtyä yksittäisiin yhtiöihin. 

Technopoliksen osalta tuntumani on silti että olisit hehkuttanut sen nousupotentiaalia pitkään (vuosia) muutoinkin kuin mehukkaana päivittäisspekulointikohteena. Toki tämä on irrelevanttia varsinaisen strategiasi näkökulmasta.

0
0
27.8.2018 - 18:24

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Rogue kirjoitti:

Sori että pilasin EPT:n :) 

...

Technopoliksen osalta tuntumani on silti että olisit hehkuttanut sen nousupotentiaalia pitkään (vuosia) muutoinkin kuin mehukkaana päivittäisspekulointikohteena. Toki tämä on irrelevanttia varsinaisen strategiasi näkökulmasta.

Et pilannut EPT:tä, arvoin pelaanko ykkös- vai kakkospäivän vai kumpaakaan, ja totesin, että valinta tuli tehtyä.

Technopoliksesta kirjoitin ensimmäisen kerran Sijoitustietoon kolme vuotta sitten. https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/hevosen-vaihtaminen Kirjoitin mm. 

"Minulla on siis paljon Technopolista, mutta en kirjoittanut tätä siksi, että kurssi nousisi, jotta voisin myydä. Jos kurssi nousee reilusti, irrotan Technopoliksestakin siinä missä muistakin hevosista, mutta toivottavasti kukaan ei kuvittele, että Pyysing heiluttaa 400 miljoonan markkina-arvon yhtiötä sen + 20 prosenttia, jolloin oltaisiin arvostuksissa, joissa minulla alkaisi tehdä mieli myydä. Lisäksi olisin voinut päätyä tutkimuksissani tulokseen, että vaihdan kaikki tai osan Technopoliksesta Spondaan.

Tunnustan, että jos näin olisi käynyt, olisin ensin vaihtanut hevosta ja vasta sitten kirjoittanut jutun.

P.S. Technopolis maksoi huhtikuussa yli 4,40 pitkään, jolloin keventelin positioitani aika paljon. Tämän jälkeen yhtiöltä on tullut positiivinen tulosvaroitus ja kurssi oli perjantaina 3,74, ja minä olen ostanut myydyt halvemmalla takaisin ja vähän velkarahalla lisää. Jänniä nämä tehokkaat osakemarkkinat."

Tästä on vaikea löytää yli 20 prosentin nousupotentiaalin hehkutusta. Tosin tuon @3,74 jälkeen on irronnut merkintäoikeuskuponki ja jaettu monet osingot, ja mie myynyt paljon ennen antia ja ostanut vielä enemmän lisää heti annin jälkeen. Sen lisäksi olen kirjoittanut monta muutakin juttua, joissa olen kitissyt Technopolikselle millloin mistäkin.

En ole etsinyt Technopoliksessakaan indeksin biittaajaa, vaan hyvää riski/tuotto suhdetta. Osake, jossa on solidit fundamentit, mutta ei aivan törkeä aliarvostus, on miun käsitykseni taas kivasta treidailtavasta lapusta.

0
0
29.8.2018 - 15:33

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Hyvin ajoitti TP nousunsa suhteessa mun kommenttiin :D 

Vaikka Aki totesit, ettet väitä pystyväsi rakentamaan mallisalkkua, jolla biittaat indeksin 10 vuotta eteenpäin, niin sellaisen yrittämisessä vois olla tiettyä valueta tai vähintään viihdearvoa lukijoiden näkökulmasta. Itse esimerkiksi sijoitan ETF-painotteisesti, mutta jonkin osan laitan mutulla valitsemieni yksittäisten firmojen lappuihin lähinnä huvin ja lievien gamblaamiskicsien vuoksi. Monet tai ehkä jopa useimmat näistä suorista osakesijoituksista olen ottanut sun tai Pikkupron "suositusten" perusteella (Mm. TP ja UPM jotka tosin olen jo myynyt ihan mukavalla tuotolla). Kun tietää ettei itsellä ole mitään edgeä firmojen valikoinnissa, ei ole pointtia käyttää siihen aikaa ja "tutun" blogistin suositusten performointia voi olla viihdyttävämpää seurata kuin random analyysihessun. "Arvalla valitseminen" olis myös aika tylsää. Paa siis ihmeessä joku pikkufirmoista koostettu "kasvusalkku" esim. tänne jos yhtään nappaa. Voihan noita "vinkkejä" toki poimia tuolta "ostin tänään" palstalta, mutta kasvusalkkupostaus lyhyine analyyseineen olis kivempi. 

0
0
29.8.2018 - 22:11

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Rogue kirjoitti:

Vaikka Aki totesit, ettet väitä pystyväsi rakentamaan mallisalkkua, jolla biittaat indeksin 10 vuotta eteenpäin, niin sellaisen yrittämisessä vois olla tiettyä valueta tai vähintään viihdearvoa lukijoiden näkökulmasta. 

 

En ole Aki, mutta vastaan nyt kuitenkin. 

Käsitykseni mukaan "10 vuoden osta ja unohda" salkku häviää ihan matemaattisistakin syistä etf-sijoituksille hyvinkin suurella todennäköisyydellä. 

"Osta ja reagoi laadukkaasti erilaisiin tapahtumiin" - strategialla on sen sijaan mahdollista biitata indeksit. Mutta se vaatii taitoa. 

Toki suurin osa aktiivisista sijoittajista pystyy vain "osta ja reagoi erilaisiin tilanteisiin päin honkia" - strategiaan, joka on huonoin mahdollinen sijoitustapa. 

 

 

0
0
30.8.2018 - 10:49

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256
petteri kirjoitti:

 

Käsitykseni mukaan "10 vuoden osta ja unohda" salkku häviää ihan matemaattisistakin syistä etf-sijoituksille hyvinkin suurella todennäköisyydellä. 

 

Toi on vähän monitulkintainen lause. Tietysti melkein mikä tahansa salkku häviää "suurella" todennäköisyydellä melkein mille tahansa muulle salkulle, jos muutaman kymmenen prosentin todennäköisyyttä voi pitää suurena. Jos yrität "biitata" indeksiä jollain salkulla, niin varmaan kohtuullista olis yrittää muodostaa salkku jonka odotusarvo olis (spekulatiivisesti) parempi kuin indeksillä JA jonka riskitaso ei olis ihan älytön verrattuna indeksiin. Jos otat massiivisen riskitason niin sun pitäis teoriassa saada parempi EV, mutta saman teorian mukaan sulla ei pitäis olla varaa ottaa massiivista riskitasoa jos oot sijottamassa itelles merkittävillä summilla. Lisäks massiivisen riskitason salkku varmaankin tosiaan häviää erittäin usein indeksille koska se voi usein olla tyyppiä kerran sadasta tähtitieteelliset nousut ja 99 kertaa sadasta konkurssi.

Mut jos teet salkun jossa kohtuullinen riskitaso (eli semilaaja hajautus, ei pelkkiä tunnettuja megariskifirmoja) ja olet asiantunteva ja pyrit valikoimaan esim. parhaat 7-10 firmaa indeksin sisältä, niin en tiiä miks tällanen salkku häviäis matemaattisesti niin usein indeksille, että se olis jotenkin ongelmallista tällasen kokeilun kannalta.

Ja toi 10 vuotta nyt sattu vaan olemaan tossa, aikaväli voi olla mikä tahansa muukin kiinnostavaks katsottu. 

 

0
0
3.9.2018 - 00:01

Hynägrande

+1800
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1242

Noh.. vaikuttaa siltä että mestari Pyysing käy aktiivisesti kauppaa, joten "mallisalkku" ei olisi mikään staattinen kasa papereita. Tästä päästään siihen että Sharevillekin on täynnä mallisalkkuja, joita voi halutessaan peesailla ja tarkkailla, mutta paljonko siitä on iloa? Inderesin mallisalkkua peesaamalla olisi vissiin tehnyt ihan hyvää tuottoa viimeiset n vuotta, joten voihan siitä ollakin jotain iloa.

En suosittele peesamaan kenenkään liikkeitä ellei ymmärrä perusteluja niiden siirtojen takana. Siinä tulee helposti pataan. Yksittäisen paperin myymisessä järkevä sijoittaja harkitsee kokonaisuutta ja oma kokonaisuus tuskin on ihan täsmälleen sama kuin jollain toisella. 

Tästäkin huolimatta minä kyllä seuraan jonkin verran mitä jotkut täysijärkisenä pitämäni sijoittajat tekevät markkinoilla, mutta se on heikko signaali. Kyllä niitä osareita ja muita täytyy ihan itse kuitenkin lukea läpi ja kelata asiat. Incappiin tuskin olisin koskenut ollenkaan ellei Aki olisi siitä kirjoittanut, mutta en minä heti liipaissut sormea sokkona ostonapille silti.

0
0
3.9.2018 - 10:20

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

En ymmärrä logiikkaa, jonka mukaan jokaisen tai useimpien tai oikeastaan edes kovin monien piensijoittajienj kannattaisi "lukea osareita itse läpi". Siis jos ei saa osarien lukemisesta itsessään kicksejä. Ts. miks random piensijoittamista harrastava perheenisä jolla on vuorokaudessa 1,5h vapaa-aikaa kun on saanu kersan nukkumaan käyttäis sen 1,5h osareiden lukemiseen sen sijaan että peesailis jotain jolla on vuosikymmenien kokemus osareiden lukemisesta ja mahdollisesti jotain näyttöä markkinoilla pärjäämisestä? Aika huono value.

0
0
3.9.2018 - 12:23

FinnishDGI

+274
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
329
Rogue kirjoitti:

En ymmärrä logiikkaa, jonka mukaan jokaisen tai useimpien tai oikeastaan edes kovin monien piensijoittajienj kannattaisi "lukea osareita itse läpi". Siis jos ei saa osarien lukemisesta itsessään kicksejä. Ts. miks random piensijoittamista harrastava perheenisä jolla on vuorokaudessa 1,5h vapaa-aikaa kun on saanu kersan nukkumaan käyttäis sen 1,5h osareiden lukemiseen sen sijaan että peesailis jotain jolla on vuosikymmenien kokemus osareiden lukemisesta ja mahdollisesti jotain näyttöä markkinoilla pärjäämisestä? Aika huono value.

Veikkaan että logiikan taustalla on se, että jos osarien lukemisesta ja asioiden itse pohtimisesta jää huono value, niin silloin kannattaa jo lähtökohtaisesti sijoittaa rahastoihin. Tai sitten perheenisällä on salkussa liikaa yrityksiä (joiden toiminnasta ei ole riittävästi ymmärrystä) eikä niiden seuranta ole enää ajankäytöllisesti mahdollista tai järkevää -> ehkä se indeksirahasto olisi taas fiksumpi korvike osalle näistä?

Sitä paitsi, jos käytössä on keskimäärin 1,5 h joka päivä, niin sitten aikaa on vuodessa vajaat 550 tuntia. 

 

0
0
3.9.2018 - 15:30

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
petteri kirjoitti:

"Osta ja reagoi laadukkaasti erilaisiin tapahtumiin" - strategialla on sen sijaan mahdollista biitata indeksit. Mutta se vaatii taitoa. 

Toki suurin osa aktiivisista sijoittajista pystyy vain "osta ja reagoi erilaisiin tilanteisiin päin honkia" - strategiaan, joka on huonoin mahdollinen sijoitustapa. 

Tämä oli niin hyvin sanottu, että lainannen sitä toisessa syksyn esitelmistäni. Olen menossa Sijoitus-Investiin 23.11. ja Sijoituskerhon tilaisuuteen 11.10. Esiintymispalkkiot eivät ole vielä karanneet käsistä, pro bono menee molemmat.

Kotkan Äijämessuilla sain tonnin + alv sekä matkat ja majoituksen vuonna 2007, joten sijoitusbuumi ei ole vielä yltänyt pokeribuumin tasolle. Silloin valmistelin tunnin esitystä lämpiössä viisi minuuttia ja kirjoitin kymmenen ranskalaista viivaa ylös. Nykyisin teen puhujakortteja ja valmistelen paljon pitempään kuin esiinnyn. Vanheneminen on vittumaista.

0
0
3.9.2018 - 22:49

Hynägrande

+1800
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1242

Kyse oli minun kommentistani, joten avaan hieman ajatustani. Salkkuni on pieni, joten puhtaasti nykyhetken "valueta" ajatellen minun ei kannattaisi käyttää lainkaan aikaa sijoitusasioiden opiskeluun ja miettimiseen. Olen nyt kuitenkin päättänyt opetella nämä jutut.

Osareiden ja muiden juttujen lukeminen on yksi osa oppimisprosessia. Osareiden lukemisesta en saa kicksejä (saako kukaan?), mutta en näe miten voisin ohittaa ne jos aion joskus oppia pärjäämään sijoittajana markkinoilla. En myöskään näe miten voisin ohittaa käytännön harjoittelun. Tänään oli hieno oppimiskokemus kun Nexstim otti vähän kuokkaan ja salkkuni kyykkäsi -4% tänään sen takia :) En tiltannut!

En ole missään vaiheessa tarkoittanut että kaikkien "random sijoittajien" kannattaa lukea osareita läpi. Sanoin vain että ammattimaisenkaan sijoittajan "peesailu" sokkona ei ole mikään järkevä sijoitusstrategia ellei siihen liity jotain omaa ajatteluakin. Silloin voi sijoittaa rahastoon (indeksi tai aktiivinen) jos ei kiinnosta tehdä omia päätöksiä analyyttisesti. Se on ihan fine ja useimmille sijoittajille paras vaihtoehto.

Tämä foorumi on kiva. Akin juttuja on kiva lukea. Monen muunkin juttuja on kiva lukea. Random Perheenisien liiton varapuheenjohtajana toivon että täällä ei dissata liittomme jäseniä.

0
0
3.9.2018 - 23:14

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Hynägrande kirjoitti:

 Osareiden lukemisesta en saa kicksejä (saako kukaan?)

Ei saa. Tai ainakaan mie en saa. Joskus kun löydän jotain hönöä, saan kyllä kicksejä sen julkistamisesta. Siihen tarkoitukseen tämä foorumi onkin erinomainen.

Mie muuten kirjoitan teräviä kommentteja twitterissä. Jos ette miuta usko, uskokaa Karoa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tahtisalkunhoitajat-esiin/3tatdCh8

Itse asiasta samaa mieltä Karon kanssa, eli tähtisalkunhoitajien osallistuminen sijoituskeskusteluun olisi hyvä asia. Mutta eivät pankkien rahastot halua salkunhoitajiaan esille. Syy löytyy jutustakin: Salkunhoitajien markkina-arvo nousisi ja tähdet lähtiessään veisivät asiakkaita.

Ja tulkaa twitteriin seuraajiksi ja tykätkää ja retwiitatkaa. Käyn nimittäin vaalikampanjaa Vuoden Sijoittaja 2018 voittamiseksi. https://tapahtumat.almatalent.fi/sijoittaja-2018 Toistaiseksi kampanjani on käsittänyt kaksi retwiittiä ja kaksi postausta foorumille (tämä on toinen) sekä yhden Faceen. Pitäisiköhän ostaa lehtimainoksia jostain Ilkan tappiota tekevästä lehdestä? On nimittäin vähän Ilkkojakin.

Tosin voittaisin skaban pyytämällä JR:ää tai jotain kaveriaan koodaamaan botin. Jätän tekemättä lähinnä 1.) kiinnijäämisriskistä 2.) ainakin yksi liikaa tietäisi asiasta 3.) läppäskabassakaan vilunkipeli ei oikein mahdu Eettisten sääntöjen tiedotus- ja valvontakeskus ry:n ohjeiden mukaiseeen toimintaan. Tällainenkin orkesteri on Suomessa nimittäin olemassa. 

 

 

0
0
28.9.2018 - 13:09

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
schwimmwagen kirjoitti:

Pyysingin mielipiteet Fellow Financen listautumisesta? Kuitenkin toistaiseksi ollut kannattavaa kasvua.

En ole vielä ehtinyt katsoa. Mistä voi päätellä etten lähtökohtaisesti välttämättä ole lahje kovana merkitsemässä.

Sen sijaan olen täydennellyt salkkuani samoilla vanhoilla lapuilla kuin ennenkin. Citycon ja Suominen ovat tulleet paluumuuttajina, Ålandsbankenia, Aspirea, Inissionia, Ilkkaa ja Oravaa olen vähän roikkumalla täydennellyt.Technopolis-rahaa on vielä salkussa aika paljon. Jos Nerola alkaa ostaa takaisin myymiään osaketuotteita, reivaan osaketavoitepainoni alle sadan prosentin. Muuten vaatii korko- tai kurssinousua, että siirtyisin osakkeista pois. Katsokaa muuten huviksenne Stoxx Europe -indeksiä. Ei se ole noussut moneen vuoteen oikein mihinkään.

Mie tarkkailen hilpeänä, miten ajoittajat kauhistellee jenkkiosakkeiden käyriä ja niistä päättelevät olevan oikein myydä euro-osakkeita. Tässä ajattelussa on vain kaksi perustavaa laatua olevaa virhettä. Ensin sekoitetaan pontikat ja kiljut ja sitten koitetaan vetää johtopäätöksiä käppyröistä. Tämä ei toki tarkoita, etteivätkö voisi olla oikeassa ja markkinat romahtaa. Jos markkinat nyt jostain kauppasota- tai muusta syystä romahtaisivat, vähän ahdistaa tämä porukka joka läpsisi silloin toisiaan selkään "ME TIEDETTIIN"-pohjalta, vaikka perusteensa olivat tähtikartasta repäistyt.

Tutkin monta päivää ja käytiin kolmet neuvottelut yhdestä startupista. En ainakaan tänä vuonna tutki enää yhtään. Soitelkaa Pelle Pelottomat jatkossa siis muille. Kun kaikki vaikuttaa hyvältä, löytyy aina lopulta jotain, joka ei sitten ollutkaan niin kuin sanottiin. Olisin muuten luultavasti laittanut rahaa, ellen olisi ottanut kimppaan mukaan itseäni ahkerampia markkinatutkijoita. Tosin miekin tulin vähän epäluuloiseksi, kun toisessa tapaamisessa oltiin myymässä enemmän osakkeita kuin ensimmäisessä, vaikka business plan vaikutti tosi solidilta. 

0
0
28.9.2018 - 13:34

AMG

+5
Liittynyt:
20.8.2018
Viestejä:
14
Aki Pyysing kirjoitti:
schwimmwagen kirjoitti:

Pyysingin mielipiteet Fellow Financen listautumisesta? Kuitenkin toistaiseksi ollut kannattavaa kasvua.

En ole vielä ehtinyt katsoa. Mistä voi päätellä etten lähtökohtaisesti välttämättä ole lahje kovana merkitsemässä.

 

Tuli katseltua sen verran että taidan mennä vedätykseen ja merkitä "lusikallisen", lajia kunnioittaakseni.

 

Aki Pyysing kirjoitti:
 Ensin sekoitetaan pontikat ja kiljut ja sitten koitetaan vetää johtopäätöksiä käppyröistä. .

 

Varsin houkuttelevan oloinen cocktail, tämä ilmeisestikin nautitaan ylikuumentuneena että saadaan

lasin pohjan läpi tarkasteltuna omaan ajatteluun sopivat swingit käppyröihin.

Ei ole tuon jälkeen lusikallinen kaukana kalsareistakaan analysointia seuraavana päivänä .

 

Sorry blogin sotkemisesta :)

 

0
0
28.9.2018 - 17:30

Casteliero

+6674
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2203
Aki Pyysing kirjoitti:

Jos markkinat nyt jostain kauppasota- tai muusta syystä romahtaisivat, vähän ahdistaa tämä porukka joka läpsisi silloin toisiaan selkään "ME TIEDETTIIN"-pohjalta, vaikka perusteensa olivat tähtikartasta repäistyt.

Miten minulle tulikaan mieleen herran oma anti tuonne krypto-keskusteluun ;)

0
0
1.10.2018 - 09:57

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Casteliero kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Jos markkinat nyt jostain kauppasota- tai muusta syystä romahtaisivat, vähän ahdistaa tämä porukka joka läpsisi silloin toisiaan selkään "ME TIEDETTIIN"-pohjalta, vaikka perusteensa olivat tähtikartasta repäistyt.

Miten minulle tulikaan mieleen herran oma anti tuonne krypto-keskusteluun ;)

Tämä postaus ja sen tykkäykset ovat ahdistaneet jo pari päivää. Vastaanpa nyt tunteiden vähän jäähdyttyä.

- Olen kaksi kertaa suositellut myymään Bitcoinia - ilman omaa positiota - ja selittänyt myös miksi. Molemmilla kerroilla myynti olisi ollut ällistyttävän hyvä ja shorttikin olisi edelleen tukevalla plussalla.

- Muuten olen kirjoitellut hiljentyneeseen kryptoketjuun miltä kryptomarkkina näyttää kryptoista melko sivistymättömän ja tekniseen analyysiin pääsääntöisesti uskomattoman silmin. Olen vielä tätä omaa vähäistä kompetenssiani aiheeseen allleviivannut ja alleviivannut. Usein ajankohta on osunut laskukauteen, koska silloin kryptopuffaajat vaikuttavat olevan piilossa koloissaan.

Minun omissa intresseissäni olisi kryptojen ikuinen nousu. Olisi nimittäin helvetin hyvät livepokerit ikuisesti. Mutta olen katsellut miten sijoittamisesta täysin pihalla olevat pelurit ovat painaneet pokerissa verellä, hiellä ja kyynelillä tienatut rahansa kryptoihin ymmärtämättä vähäisimmässäkään määrin mitä ovat tekemässä. Mie oon seurannut ihmisten poikki menemistä monenlaisiin tuotteisiin ja kriiseihin ja yleensä juuri ne, jotka eivät halua kuulla mitään kritiikkiä sijoituskohteestaan, menevät iloisimmin poikki.

Opettavaista minulle tässä oli, että tosiuskovaisia riittää vielä. Joten täytyy muistaa varoitella sokkosijoittamisen vaaroista edelleen sinnikkäästi. Eli päivitetty näkemykseni bitcoinista: Jos olisi pakko mennä bitcoinissa longiksi tai shortiksi juuri nyt  hintaan USD 6635, menisin miettimättä shortiksi.

Let's be careful out there. Tämä lainaus on useimmille kryptoihin hurahtaneille varmasti liian vanhasta sarjasta, eli Hill Street Bluesista, mutta aina ajankohtainen.  

0
0
2.10.2018 - 09:28

Juhlapaikanhakija

-20
Liittynyt:
13.8.2017
Viestejä:
47

Tottakai tosiuskovaisia riittää vielä, me tosiuskovaiset näemme Bitcoinin historiallisesta hintagraafista että Bitcoinin hinta on ennenki tehnyt isoja swingejä mut aina lopulta tehnyt comebackin muutaman vuoden sisään. Niin ei paljoo huolestuta kun hinta "vaan" 6500$ ja amatöörit jotka tullut mukaan 5-fig hintaan vapisevat. Hinta vois hyvinki vielä tippua johonkin 500$ ilman et välittäisin paskaakaan kun tiedän Bitcoinin historiallisesta hintagraafista et se on täysin normaalia ja parin vuoden kuluttua tulossa uusi halvingi(louhinta palkkioiden puolittuminen) joka on aina tuonut paljon hypeä ja hinnannousua. En usko et hinta on tekijä joka ravistaa pois tosiuskovaisia vaan aika. Väittäsin et jos Bitcoinin hinta tippuis nyt aggressiivisesti 6500$->500$ ni se ravistais pois huomattavasti vähemmän tosiuskovaisia kuin mitä 2-4 vuoden ajanjakso missä hinta tippuisi hitaasti 6500$->6400$.

0.01$->23$->2$->1200$->160$->20000$->?5750$?

0
0
2.10.2018 - 10:47

eke

-841
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504

Unohdat kokonaan vanhan hokeman: "Tapahtuneet kurssimuutoksen eivät ole tae tulevasta."

0
0
2.10.2018 - 22:00

Juhlapaikanhakija

-20
Liittynyt:
13.8.2017
Viestejä:
47
Aki Pyysing kirjoitti:
Juhlapaikanhakija kirjoitti:

 näemme Bitcoinin historiallisesta hintagraafista

Mie näen historiallisessa muistikirjassani paljon väkeä, jotka tekivät sijoituspäätöksiään vain historiallisten hintagraafien perusteella.

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/tilia-teknisella-analyysilla  

Toi sun linkki ei jostain kumman syystä toimi mut copy/pastella se toimii.

Onhan toi täysin totta, mun viime postaus oli HODLaajan näkökulmasta kirjoitettu, mun oma mielipide on melko sama mutta se muodostuu soveltamalla vähä psykologiaa ja taktiikkaa mitä kerroit linkit takana itekkin käyttäväsi: "...Pohdiskelen siis lähinnä sitä, mitähän tekniset hörvelöt seuraavaksi tekevät." Bitcoinissa on huomattava määrä teknisiä hörvelöitä jotka ovat nähneet kuinka isoja swingejä Bitcoini pystyy tekemään, mut aina lopulta palkinnut HODLaajat upswingillä uusin huippuhintoihin. Mikään downswingi hinnassa ei saa näitä HODLaajia menettämään toivoa, pelkästään 2-4 vuoden ajanjakso missä nähtäis halving ilman parin vuoden sisällä tulevaa uutta huippuhintaa saisi nämä kyseenalaistamaan teknistä analyysiä Bitcoinin todennäköisestä hinnannoususta +-2 vuotta halvingista. Viime hintaralli päättyi siihen et ihan kaikki kuulivat Bitcoinista kun uutisissakin siitä kerrottiin, uskon et harva menee heti ostamaan Bitcoinia kun kuulevat siitä mut nytku se jäi näille ihmisille takaraivoon ni seuraavassa halving hypessä kun kuulevat siitä taas ostavat paljon herkemmin kun Bitcoin ei ole enää niin vieras asia heille, uskovat et parempi aika ostaa ja et Bitcoini voi puhaltaa äärettömän ison kuplan niinku monesti aikasemmin. Tämän takia pidän itsekkin sitä melko todennäköisenä pohdiskelemalla mitä uskon että tekniset hörvelöt seuraavaksi tekevät et nähdään uusi hintaralli ja uusi huippuhinta +-2 vuotta ensi halvingistä.

Saanko muuten kysyä sinulta ammattisijoittajalta hypoteettisen kysymyksen, jos olisit itse sijoittamassa Bitcoiniin ni millon ostaisit ja miten hyödyntäisit tietoa et olemassa iso ryhmä ihmisiä jotka kaikki odottavat et voivat ostaa pohjalta tietämättä millon pohja on?

0
0
3.10.2018 - 13:07

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Saanko muuten kysyä sinulta ammattisijoittajalta hypoteettisen kysymyksen, jos olisit itse sijoittamassa Bitcoiniin ni millon ostaisit ja miten hyödyntäisit tietoa et olemassa iso ryhmä ihmisiä jotka kaikki odottavat et voivat ostaa pohjalta tietämättä millon pohja on?

En aio sijoittaa Bitcoiniin.Tykkään sijoituskohteista, joissa voi nojata kassavirtaan, jos hinta pysyy aliarvostettuna.

Jos olisi pakko sijoittaa, ja oikeasti jossakin olisi olemassa pohjaongintapaikkaa odottavia sijoittajia, yrittäisin löytää pohjan vähän sen jälkeen, enkä ihan pohjalta.

Miun havaintoni markkinapsykologiasta ovat toisenlaiset. Kun hyödykkeen hinta laskee, kuralla olevat odottavat lähinnä hintojen palautumista entisille tasoilleen, jotta pääsisivät kohteistaan eroon lopullisesti. Jossain vaiheessa tuska on niin iso, että riipaistaan menemään ja unohdetaan ko. omaisuusluokka lopullisesti. Tilintarkastajana ollessani melkein jokaisesta pikkukioskista löytyi pieni määrä pahasti kuralla ollutta teknoa. Ja omistajat eivät todellakaan olleet odottelemassa uutta mahdollisuutta sijoittaa osakkeisiin.

Teknokuplan puhkeaminen vei osakesijoittajista miun sukupolveni ne massat, jotka eivät vielä ehtineet mukaan 90-luvun alan sijoittajien joukkoteloituksiin. Osakesijoittajia on tällä hetkellä määrällisesti paljon, koska on paljon nuoria miehiä, joiden rivejä ei ole vielä finanssikriisin jälkeen harvennettu. Kryptoissa luulisin rivejä jo harvennetun. Potentiaaliset pohjaonkijat ovat enemmänkin niitä, jotka ovat päässeet tilillä ulos. Kasinotermein: Viimeinen rulettipanos ei ikinä osu.

Monilahjakkuutena korjasin linkin https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/tilia-teknisella-analyysilla

Tosin olin kyllä sen itse jotenkin sössinytkin. En toki tiedä miten, mutta copypaste vanhan päälle toimi. Jos tämä ei olisi toiminut, olisinkin jo kaikki kykyni käyttäneenä luopunut projektista.

 

0
0
4.10.2018 - 18:41

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012

Riuhtaisin Nordean listasalkun isoimmaksi osakkeeksi. Luin salilla viikon vanhaa Talouselämää ja siellä kerrottiin, että Nordea tulee kaikenlaisiin indekseihin Suomeen muuttamisen myötä. Tämä tietysti jo hyvin vanha tieto, mutta en ollut tullut ajatelleeksi.

Pääsalkkuni alkaa näyttää todella hävettävästi portfoliolta, ja kun siihen lisää muut sijoitusyhtiöt, on osakkeita varmaan kolmisenkymmentä. Tällä ei kyllä indeksiä ainakaan nousumarkkinassa biitata. Tosin varaudunkin laskumarkkinaan, eli en ehkä nosta sijoitusastetta ihan sataan asticool.

Teki mieli kokeilla Sijoitustiedon uusia upotusominaisuuksia, mutta oli liian monimutkainen projekti. "Paste embed code here" Eli mitä siihen pitää laittaa??? 

Kopioin vanhaan malliin kuitenkin Reijo Ruokasen erinomaisen kolumnin tänne:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005849884.html

Ja lisään twiittinsä:

"Mukavasti on jo tullut korjaavaa palautetta. Turvapaikanhakijoiden määrän kertominen on asia, joka innoittaa. Siitä saa mm. arvonimen Ykköshyysäri. Jännittyneenä odotan, miten homeopatia- ja hipsuvarvasosasto reagoi tieteen avoimeen ihailuun."

Mitä olisi pitänyt tehdä, että olisi saanut twiitin näkyviin silleen hienosti?

- Ketjuun lisätty ohjeistusta. Nyt onnistunee? -yp

0
0
4.10.2018 - 21:17

Juhlapaikanhakija

-20
Liittynyt:
13.8.2017
Viestejä:
47
Aki Pyysing kirjoitti:

Jos olisi pakko sijoittaa, ja oikeasti jossakin olisi olemassa pohjaongintapaikkaa odottavia sijoittajia, yrittäisin löytää pohjan vähän sen jälkeen, enkä ihan pohjalta.

Helpompi sanottu kuin tehty koska voi tulla fake outteja tai tarkoitatko että todennäköisyydet et saa ostettua hyvään aikaan on pitkässä juoksussa todennäköisesti paremmat fake out riskistä huolimatta?

Aki Pyysing kirjoitti:

Riuhtaisin Nordean listasalkun isoimmaksi osakkeeksi. Luin salilla viikon vanhaa Talouselämää ja siellä kerrottiin, että Nordea tulee kaikenlaisiin indekseihin Suomeen muuttamisen myötä. Tämä tietysti jo hyvin vanha tieto, mutta en ollut tullut ajatelleeksi.

Onhan jonkun idiootin pakko heti kysyttävä mitä me kaikki amatöörsijoittajat mietimme. Eikö se että Nordea tulee kaikenlaisiin suomalaisiin indekseihin tarkoita että se poistuu kaikenlaisista ruotsalaisista indekseistä? Tai oliko ideana just se et uskot rahan joka tulee suomalaisista indekseistä olevan enemmän kuin raha joka lähtee ruotsalaisista indekseistä?

Ehkä mä jätän tästedes kysymykset muille kunnes saan luettua muutaman perusoppikirjan sijoittamisesta...

 

0
0
4.10.2018 - 22:09

Aki Pyysing

OP
+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Juhlapaikanhakija kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Jos olisi pakko sijoittaa, ja oikeasti jossakin olisi olemassa pohjaongintapaikkaa odottavia sijoittajia, yrittäisin löytää pohjan vähän sen jälkeen, enkä ihan pohjalta.

Helpompi sanottu kuin tehty koska voi tulla fake outteja tai tarkoitatko että todennäköisyydet et saa ostettua hyvään aikaan on pitkässä juoksussa todennäköisesti paremmat fake out riskistä huolimatta?

Totta kai voi tulla ja tulee fakeoutteja. Mutta luulen, että osuu useammin lähemmäksi pohjaa, jos ostaa nousuun, eikä laskuun. Vaikeaa pohjaonginta joka tapauksessa on.

Juhlapaikanhakija kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Riuhtaisin Nordean listasalkun isoimmaksi osakkeeksi. Luin salilla viikon vanhaa Talouselämää ja siellä kerrottiin, että Nordea tulee kaikenlaisiin indekseihin Suomeen muuttamisen myötä. Tämä tietysti jo hyvin vanha tieto, mutta en ollut tullut ajatelleeksi.

Onhan jonkun idiootin pakko heti kysyttävä mitä me kaikki amatöörsijoittajat mietimme. Eikö se että Nordea tulee kaikenlaisiin suomalaisiin indekseihin tarkoita että se poistuu kaikenlaisista ruotsalaisista indekseistä? Tai oliko ideana just se et uskot rahan joka tulee suomalaisista indekseistä olevan enemmän kuin raha joka lähtee ruotsalaisista indekseistä?

Ehkä mä jätän tästedes kysymykset muille kunnes saan luettua muutaman perusoppikirjan sijoittamisesta...

Kysymyksessä ei ole mitään vikaa. Aivan oikein ajateltu, tosin vain Nordean primäärilistaus tulee Helsinkiin, noteeraus Ruotsissakin jatkuu. Raskain muutos on, että Nordea tulee nyt mukaan Eurostoxx 50 -indeksiin, Ruotsi ei ole euroaluetta. OMXH-capissa paino nousee kahdesta kymmeneen prosenttiin. Missä ruotsalaisissa painoarvo mahdollisesti tippuu, en edes tiedä.

0
0
4.10.2018 - 22:51

kabu

+42
Liittynyt:
4.10.2018
Viestejä:
65
Aki Pyysing kirjoitti:

Kysymyksessä ei ole mitään vikaa. Aivan oikein ajateltu, tosin vain Nordean primäärilistaus tulee Helsinkiin, noteeraus Ruotsissakin jatkuu. Raskain muutos on, että Nordea tulee nyt mukaan Eurostoxx 50 -indeksiin, Ruotsi ei ole euroaluetta. OMXH-capissa paino nousee kahdesta kymmeneen prosenttiin. Missä ruotsalaisissa painoarvo mahdollisesti tippuu, en edes tiedä.

Mitenköhän tuo menee, tuleeko Nordea Eurostoxx 50-indeksiin Helsingin listauksen suhteellisen koon mukaan vai koko firman koon mukaan kun osa on listattu Ruotsissa?

Laskeskelin äkkiseltään, että Eurostoxx 50-indeksisijoituksia voisi tulla Nordeaan luokkaa 480M€ (1.5% paino, 32B€ indeksin etf:issä) ja lisäksi Eurozone indekseistä 140M€ (0.9% paino, indeksissä 16B€). Paljonkohan tuollainen vaikuttaa kurssiin?

0
0