2
forum
|

Aki Pyysing

+13955
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7109

Sijoitustiedossa ei ole aiemmin ollut Springvest-ketjua. Tai ainakaan mie en löytänyt.

En ole tutustunut yhteenkään Springvestin startupiin, koska olen ajatellut, että Gabriel, Mikael, Lucifer ja pääomasijoittajat ottavat hyvät, ja sitten laadukkaimmat satusedät menevät Springvestille ja keskinkertaiset kyvyt Vauraudelle. Kaikkein epäuskottavimmat ottavat sitten jo suoraan miuhunkin yhteyttä. Naapurin Tero on optimistisena luonteena tietysti tehnyt hirmu hillot jollain hilavitkutinkioskilla, jonka nimeä en muista. Alkuperäisijoitukseen oli kuitenkin tullut muutakin tilliä kuin pelkkä nolla perään. 

Hilpeää kyllä, luin Elina Lappalaisen jutun ja sivistyin jostain. En pitänyt tätä siis mahdollisena. Saakohan muuten sukunimensä kirjoittaa tuossa muodossa vai pitäisikö kirjoittaa "Peräpohjolainen" ettei loukkaa nunnuka nunnuka lailailaa -väkeä? Elina on Suomen johtavia wokettajia, pitäisi varmaan kysyä siltä itseltään.

No niin:

"Historian aikana Springvestin salkussa olleista yhtiöistä 12 on myyty, yhdeksän on tehnyt konkurssin ja kolme lopettanut toimintansa."

Tämähän on startup-sijoittajalle aivan huikea track. Yhden suhde yhteen exitejä ja konkkia on aivan törkeän hyvä. Jos tämä pitää paikkansa nostan käden ylös virheen merkiksi. Springvest katsoo startuppinsa paljon tarkemmin kuin luulin. Niillä on sinänsä siihen intressi, koska ne ottaa ainakin osan palkkiostaan osakkeina.

Kysäisen kuitenkin, että kuinka monta yhtiötä siellä salkussa on yhteensä? Voisin kuvitella, että siellä muhii huonommalla suhteella olevia kioskeja. Mutta oltuani iloisesti väärässä, en lähde arvailemaan. Kyllä jollain sijoitustietolaisella Springvestiä kuitenkin on, tunnustakaa🫵. Ja kertokaa paljon niitä yhtiöitä on mennyt läpi ja onko 43M€ markkina-arvo paljon vai vähän?

https://www.hs.fi/visio/art-2000010954319.html

trending_up +2
26.1.2025 - 18:53

JP

+531
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
303

Springvest on pääomasijoittajana melko pitkäpinnainen, minkä johdosta tuo yhden suhde yhteen ei välttämättä aivan pidä paikkaansa. Piensijoittajan linkkaamasta portfoliosta voi tiirailla että merkittävä osa yhtiöistä on aloittanut rahoitustaipaleen lähemmäs kymmenen vuotta sitten ja pitänyt uusia kierroksia sen jälkeen. Arvaan että siellä on mukana tulevia exitejä suuremmalla painolla zombeja, jotka eivät vain ole vielä ehtineet käyttää kassaansa loppuun, tai hakevat vielä lisärahoitusta ennen lapun laittamista luukulle, sekä myös niitä jotka jatkavat kyllä pystyssä, mutta joissa exit merkitsisi arvostustappiota kun kasvua ei saatukaan yrityksestä huolimatta aikaiseksi.

Ja siinä missä konkurssi meinaa suoraan pääoman menettämistä, nuokaan exitit eivät ole kaikki mitään tenbaggereitä. Esimerkiksi Solar Foods on mainittu exittinä, mutta viimeisin rahoituskierros alle vuosi sitten huhtikuussa arvostettiin 207 miljoonaan euroon. Exit tarkoitti teknistä listautumista pörssiin syyskuussa, jolloin huhtikuun merkitsijöistä voittoa saivat he jotka onnistuivat myymään ensimmäisen viikon aikana listautumisesta. Yhtiön markkina-arvo tätä nykyä on 110 miljoonaa euroa. Samaten Bioretecin exit oli tekninen listautuminen vuonna 2021, sen jälkeen kun varsinainen listautumisanti keskeytettiin, eikä tuossakaan pörssitaipaleessa ole ollut liikaa hurraamista.

Vastuullisena toimijana Springvest itse yhä varoittelee että startup-sijoittamisessa pitää hajauttaa laajalti, koska suuri osa riskisijoituksista ei koskaan tuota mitään.

Syyskuun lopussa yhtiön taseessa oli 26,9 miljoonan euron edestä portfolioyhtiöitä, joten ainakaan tuo 43 miljoonan euron markkina-arvo ei ole siihen verrattuna alennysmyynnissä. En tiedä onko taseen arvostus suoraan viimeisimmästä rahoituskierroksesta, vai tehdäänkö siihen tarkistuksia, mutta ilmaa ja arpalappuja siellä ainakin on. Ne esitteet mitä itse olen silmäillyt läpi rahoituskierroksista ennustavat tulevaisuutta aina Kummelin maailman ympäri tyyliin, ja se heijastuu hieman rahoituskierroksen arvostukseen.

trending_up +4