USA:n suuryhtiöindeksit kolkuttelevat edelleen all-time high tasoilla (ja osingot huomioon ottaen ollaan jo reippaasti ylikin).
Viime vuoden lopulla S&P 500 pudotteli nopeasti 20 %, mutta on kivunnut takaisin aiemmille tasoille.
Vieläkö yhtiöiden tulokset USA.ssa paranevat 2019 ja 2020? Parin viime vuoden tuloskasvu johtuu suurelta osin veroleikkauksista, kuiskitaan USA:sta.
Tähän asti vuodesta 1950 lähtien, kun tuottokäyrä on pudonnut negatiiviselle alueelle, on taantuma ollut edessä (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta vuonna 1967).
Nyt käyrä heiluu nollan tasoilla (ks alla).
"The yield curve has predicted essentially every U.S. recession since 1950 with only one "false" signal, which preceded the credit crunch and slowdown in production in 1967. There is also evidence that the predictive relationships exist in other countries, notably Germany, Canada, and the United Kingdom."
Vuosina 2000 ja 2007 tuottokäyrä putosi alle nollan. Taantuma seurasi muutama neljännes sen jälkeen.
Loppuvuonna lienee syytä olla trading-saleissa tarkkana. Maailman tuottoisimpia rahastoja sijoittajilleen pyörittävän Crescat Capital Hedge fundin Eino Poutiainen eli makroanalyytikko Otavio Costa esim. ennakoi veret pysäyttävää menoa jo vuodelle 2019 perustuen 16:een USA:n taloutta mittaavaan indikaattoriin, niiden lukemiin nyt ja ennen edellisiä rotkoja. Katsotaan, onko mies roknooseineen oikeassa vai väärässä. Good luck. ;-D
S & P 500 kuukausikartta (ettei totuus eli iso kuva unohtuisi päivittäisissä melskeissä).
"I love reading about all the good news in the market. This past week, we saw U.S. jobless claims dip to 211,000, and they are now near half-century lows. We also saw U.S. consumer sentiment reach a 15-year high. So, what could go wrong?
. . . financial markets never collapse when things look bad. In fact, quite the contrary is true. Before contractions begin, macroeconomic flows always look fine. That is why the vast majority of economists always proclaim the economy to be in excellent health just before it swoons."
Professor Hernan Cortes Douglas, former Luksic Scholar at Harvard University, former Deputy Research Administrator at the World Bank, and former Senior Economist at the IMF
Talouden ennustaminen historian toistuvuuksien perusteella tuottaa ennemminkin varoittavaa ohjausta kuin sinänsä oikeaa luotettavaa ennustetta tulevasta. Kun riittävän moni alkaa uskoa johonkin ilmiöön tai tapahtumaan historiallisen toistuvuuden uskossa, niin kyseinen tapahtuma vaimenee tai peräti haihtuu kokonaan ihmisten muuttaessa toimintaansa ennusteen tähden.
Kaikista varoittavista historiaan perustuvista malleista ja opeista huolimatta markkina kuitenkin ajautuu aina ennenpitkää taantumaan ja lamaan. Se, milloin taantuma tai lama alkaa, onkin jo varsin vaikea ellei mahdoton ennustettava. Jälkikäteen tämä toki osataan määritellä ja syytkin löydetään perusteluineen, mutta etukäteen ennustaminen on enemmän tuurin peliä.
Tähän asti historiallisen data perusteella on yksi muuttumaton lähes faktan arvon omaava jatkuvuus ja se on talouskasvu ja se, että tulevaisuuden tuotot ovat suurempia kuin aiemmin. Pitkässä juoksussa näin on ollut koko ihmisen historian ajan ja koko talousjärjestelmä perustuu tähän uskoon jatkuvasta talouskasvusta.
Yleensä talouden noususuhdanteet ovat katkenneet johonkin kuplaan ja sen puhkeamiseen. Esittäisinkin tässä kysymyksen taloutta seuraaville viisaille, mikä on tällä kertaa se todennäköinen kupla, joka puhjetessaan romahduttaa markkinan?
USA:ssa ainakin puhutaan "Kaiken kuplasta" . Näin alhaisten (vielä) korkojen aikoina ja erittäin pitkän noususyklin loppumetreillä ei oikein mihinkään varallisuusarvoon ja sen "noteeraukseen" voi luottaa.
"In recent decades, the only time the U.S. has experienced negative real interest rates for a significant amount of time was during the mid-2000s housing bubble and during the current “Everything Bubble” period that started after 2009." eli
-kehittyvät markkinat
-USA:n osakemarkkinat
-energialan roskalainat
-techstartupit
-autolainat jne.
Viime vuonna oli USA:n osakemarkkinoilla suurin heilunta vuoden 2009 jälkeen, se ei lupaa hyvää. USA:n korot ovat nousussa. Apple laski ensimmäisen kerran myyntiennustettaan yli 12 vuoteen.USA:n bigdata ei monelta osin täytä odotuksia ensimmäistä kertaa Trumpin aikana mm. USA:n teollisuusaktiviteetti on pudonnut alimmalle tasolle kahteen vuoteen. USA- Kiina tullinokittelu vielä päälle. Toki myös vanhat perinteiset "kuplaindikaattorit" Buffett (market cap to GDP) yms. heiluvat ylätasoilla.
Vaikka osakeindeksit vuosikymmenten aikavälillä nousevatkin, on syytä muistaa, että kun menee taloussyklin huipulla sisään voi kestää "nykynormaalissa" robottien voimistaessa liikkeitä 6-8 vuotta ennen kuin on longsijoituksissa taas omillaan, kuten tapahtui viimeksi vuonna 2000 ja 2008.(toki hyvät osingot, jos niitä saa, hiukan helpottavat). Jos taas meni esim. S&P 500 indeksiin sisään marraskuussa 1968 kesti lähes 25 vuotta ennen kuin kurssit olivat palautuneet marraskuun 1968 tasoille. Odottavan aika on joskus pitkä siispä nyt on syytä olla long-puolella erityisen varovainen, kuten kaikki graafit tässä ketjussa selkeästi kertovat.
Tämä oli ihan kiinnostava uutinen tältä saralta, Kiinassa pankki kaatunut. Mikäköhän se nyt oli 2007 kanssa muistaakseni mitä monet pitäneet edellisen finanssikriisin ensimmäisenä merkkinä, eli joku 1,5 vuotta ennen varsinaista romahdusta, olikohan se nyt jonkun rahaston kaatuminen Ranskassa.
Kiinan pankkisektorilla väliintulo: Viranomaiset ottivat ongelmapankin haltuun
Kiinan viranomaisten on täytynyt ottaa maan 50. suurimman pankin joukkoon lukeutuva Baoshang-pankki haltuun.
Kaikki osakemarkkinoiden varoitussignaalit ovat nyt syvän punaisia, kertovat isot pojat.
Global and US yield curves are screaming recession: 2y-10y @ +4 bps, 3m/10y @-34 bps & best predictor of FED – the near-term forward is -53 bps next six quarters.
Gold relative to everything is rising, despite more deflation incoming
Earnings recession in the US and globally
Singapore – the ultimate open economy is seeing a collapse in retail sales & exports, a sign of global disruption
Germany will print the first leg of its recession numbers Wednesday and given its reluctance to ease on the fiscal side will take France and Italy with it into a deep European recession
Early signs of escalation from simmering trade war to open foreign exchange open war.
Mielenkiintoinen tilanne päällä. Talousennusteet synkkenee ja viimeisin data kertoo heikentymisen alkaneen jo vuoden alussa ja osin viime vuoden lopulla. Oikeastaan kukaan ei taida ennustaa mitään positiivista seuraavalta vuodelta. Osakkeissa on painetta alas, mutta valuminen tapahtuu varsin hitaasti tilanne huomioiden. Suuri osa sijoittajista on nostanut käteisen määrää ja ilmeisesti isolla osalla sijoittajista käteispositio odottaa romahdusta ja tilaisuutta ostaa halpoja osakkeita. Isojen käteispositioiden tähden kurssilaskuissa ostot alkavat perinteistä nousukauden käännettä herkemmin ja siten varsinaista romahdusta ei oikein tahdo päästä syntymään. Onko edessä pidempi sahaaminen loivasti laskevin kurssein?
"Talousennusteet synkkenee ja viimeisin data kertoo heikentymisen alkaneen jo vuoden alussa ja osin viime vuoden lopulla." Dow Industrials pitempää kuvaa 1990-2019. Huomaa käänne kk-indikaattorissa jo viime vuoden loppupuolella. Good luck!
Merkillepantavaa: USA:n S & P 500 lukuun ottamatta kaikki muut maailman pääindeksit saavuttivat huiput jo vuoden 2018 tammikuussa ja ovat valuneet sen jälkeen mukavasti.