Aloitetaanpa täälläkin pohdintaa Solidiumin roolista. Minun on vaikea nähdä, miten valtio hyötyy Solidiumin toimiessa aktiivisemmin markkinoilla. Onko mahdollista, että Solidium pystyy lyömään indeksit tuotossa pitkällä aikavälillä? Solidiumilla on kaksi tehtävää: vahvistaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä sekä kasvattaa pitkäjänteisesti omistuksiensa taloudellista arvoa (KL 14.3).
"Kansallisesti tärkeä yrityksen" määritely on jo hieman vaikeaa ja riippuu kovin määrittelijästä. Hallitusten vaihtuessa vaihtuu myös määrittelijä - siten myös määritelmä. Tästä on esimerkkejä ihan lähihistoriassakin: sähkönsiirtoverkot esimerkiksi tuntuvat nyt Nokiaa vähemmän kansallisesti tärkeältä?
Omistustena taloudellisen arvon kasvattajana en usko Solidiumin voivan pitkällä aikavälillä lyövän indeksejä. Miksei näitä 9 miljardia voida vain laittaa tyylin ETF:iin ja odottaa korkoa korolle -ilmiön tekevän työnsä? 7% korolla 20 vuodessa kasassa olisi 35mrd, 10% --> 60mrd, 13% --> 104mrd jne. Onko aivan mahdotonta, että hajauttaen pieniä ja keskisuuria seuraaviin indekseihin päästäisiin 10-15% vuotuisiin tuottoihin?
Miettikääs kun tuo 9mrd nyt oikeasti parkkeerattaisiin näin sijoituksiin ja laitettaisiin vielä joka vuosi säästyneiden kulujen verran lisää (kai Solidiumin pyörittämiseenkin menee rahaa) kiinni. Sitten vuonna 2038 katsotaan saldoa siellä on nätisti yli 100mrd! Voisi siinä monikin sanoa, että "mitäs se Sipilä saikaan aikaan!". Tai jospa tehtäisiin tämä sijoituspäätös vasta seuraavan hallituksen aikana? Demarit (melko mahdollisesti) pääsisivät sanomaan olevansa jopa sijoittamisessa muita viisaampia!
En millään jaksa uskoa, että Solidiumilla on näkemystä pitkällä aikavälillä, joka peittoaisi muut. Eihän siihen pysty edes parhaista parhaatkaan, suurimmatkaan varainhoitajat.